Robinson Crusoe de Daniel Defoe – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Robinson Crusoe
(Robinson Crusoe)
Daniel Defoe
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția Pagini celebre – Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere și adaptare: Nicoleta Radu
Redactare: Roxana Samoilescu
Tehnoredactare: Cristiana Dima
Ilustrații: Valeria Moldovan
Copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 176
Daniel Defoe (1660 – 1731) a fost un jurnalist și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez.
Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, timp în care întâlnește locuitori nativi ai Americii, captivi și marinari răsculați, înainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunțită, aproape documentară a vieții personajului, prezentând narațiunea pe baza unor „documente false”, care conferă narațiunii un aspect real.
Robinson Crusoe, ignorând sfatul părinţilor, acela de a-şi termina studiile şi de a deveni avocat, se îmbarcă pe un vas care merge spre coastele Africii, dar ajunge …negustor. Sporindu-şi veniturile ( e mare proprietar de pământ ) şi simţind lipsa braţelor de muncă, se gândeşte că cea mai rentabilă ocupaţie ar fi comerţul cu sclavi negri. O furtună însă, în apropierea insulelor Barbados, a făcut să fie singurul supravieţuitor pe o insulă pustie.
Din acest moment, „neavând nici ce mânca, nici unde se adăposti, nici haine, nici arme, fără nicio speranţă de ajutor”, începu marea lui aventură, aceea de a trăi. După încercări repetate, ajutat de iscusinţa minţii şi de forţele braţelor, Robinson Crusoe îşi va amenaja un adăpost şi-l va umple cu toate cele necesare traiului. Timp de 23 de ani, de când se afla pe „Insula Disperării” trăise fără teamă şi parcă în afara timpului. Dar iată că, într-o zi, descoperă un lucru cutremurător: Nu departe de locul unde îşi ducea existenţa veniseră câteva bărci cu canibali pentru a se delecta cu friptura de om, acesta aparţinând unui trib învins. De-acum încolo, eroul nostru nu-şi mai găsea liniştea, gândindu-se cum să-i salveze pe cei destinaţi jertfei. După un plan bine chibzuit, reuşeşte să scape pe câţiva din ghearele morţii, aceştia devenindu-i supuşi credincioşi. Dintre ei, figura lui Vineri, numit, desigur, după ziua săptămânii în care a fost eliberat, se detaşează prin pitoresc. Robinson îl va învăţa engleza şi-l va converti la creştinism, iar Vineri îl va învăţa să supravieţuiască pe o insulă pustie. Se va apropia şi momentul mult aşteptat, părăsirea insulei. Salvând pe căpitanul unui vas englezesc al cărui echipaj se răzvrătise, acesta, după înăbuşirea revoltei, îşi ţine promisiunea, Robinson Crusoe, îmbarcându-se la 19 decembrie 1686. După consumarea altor episoade, în sfârşit, ajunge în Anglia, după o absenţă de 35 de ani. Deoarece „amintirea coloniei pe care o lăsaseîn urmă nu-l slăbea nicio clipă, acolo se gândea ziua şi noaptea”. Hotărăşte să revadă insula, dar nu este încântat de situaţia pe care o găsește, pentru că răzvrătiţii de pe vas, care fuseseră debarcaţi, se duşmăneau şi, împărţiţi în tabere, distruseseră în mare parte munca lui. Dorul de pribegie însă nu i s-a stins şi, la vârsta de 62 de ani, se pregăteşte pentru „o călătorie mai lungă”.
Robinson Crusoe – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, reprezintă un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu această operă clasică celebră, stârnindu-le imaginația și dorul de aventuri.
Recomand citirea direct în limba engleză, iar unde sunt dificultăți de înțelegere, se poate citi traducerea în limba română.
Țin să remarc coperta foarte inspirată, traducerea foarte bună, redactarea și grafica de calitate, precum și ilustrațiile foarte sugestive, care transmit foarte bine mesajul textului.
Robinson Crusoe este o carte absolut impresionantă, despre dorul de aventuri, lupta pentru supraviețuire și adaptare, prietenii neașteptate, inventivitate și speranță; o carte cu atât mai remarcabilă ținând cont că a fost scrisă în 1719, reușind să încânte generații întregi de cititori și inspirând și alți scriitori în romanele lor.
Robinson Crusoe s-a născut în anul 1632 în oraşul York într-o familie bogată având doi fraţi. La vârsta de 19 ani şi-a pierdut interesul pentru studii şi a început să viseze la aventuri pe mare, în ciuda faptului că tatăl lui își dorea ca el să devină avocat. Neavând aceeași dorință, Robinson a plecat împreună cu un prieten pe un vas la Londra, fără să anunţe pe nimeni în prealabil.
În timpul călătoriei, pe mare s-a stârnit o furtună puternică, în timpul căreia Robinson a început să se teamă pentru viaţa lui. Din fericire, deși vasul a naufragiat lângă Yarsmouth, echipajul a fost salvat de o altă navă. Căpitanul unei nave comerciale l-a luat ca membru al echipajului şi l-a învăţat noţiuni de navigaţie şi matematică.
La a doua călătorie a sa, nava este urmărită de pirații mauri din largul Africii de Nord şi este deturnată, iar Robinson este înrobit. Fiind foarte îndemânatic, Robinson s-a îndeletnicit cu pescuitul.
În timpul unei expediţii de pescuit, Robinson reușește să evadeze şi, după mai multe peripeţii, ajunge în Brazilia, unde cumpără pământ şi cultivă trestie de zahăr. Dorind să își extindă afacerea, Robinson a început să organizeze excursii în Guineea pentru a aduce sclavi. Însă, de-a lungul coastei Americii de Sud, nava lui s-a confruntat cu o furtună, în urma căreia și-a pierdut doi oameni. Ajuns în apropierea de Caraibe, o altă furtună a scuturat nava, cârma a fost ruptă, iar vasul s-a scufundat, însoțitorii săi fiind cu toții spulberaţi de un mare val.
Robinson, ajuns la mal și constatând că era singurul supravieţuitor, i-a mulțumit lui Dumnezeu. A găsit un copac în care a putut să doarmă și apa de băut pentru a putea trece prima noapte pe insulă. În dimineața următoare, Robinson a explorat rămășițele navei sale şi a luat de acolo toate proviziile necesare supraviețuirii, apoi şi-a construit un adăpost pe insulă într-un loc protejat.
Explorând insula, a descoperit capre sălbatice, care i-au furnizat hrana necesară, reuşind chiar să domesticească una.
Pentru a nu pierde şirul zilelor, dintr-un par gros şi-a confecționat o cruce pe care făcea crestături în fiecare zi, însemnând astfel trecerea zilelor, calculând apoi săptămânile şi lunile. Întrucât pe corabie găsise hârtie şi cerneală, Robinson a început să scrie un jurnal, în care a consemnat eșecul său de a îmblânzi porumbei, în schimb a marcat faptul că a reușit să semene orz și a făcut pâine.
De-a lungul timpului, a trecut prin multe momente de groază, cutremure, uragane, boală, halucinaţii, frică şi crize de singurătate. Pentru a-și depăși temerile, s-a întors la religie, citind Biblia și încercând să găsească un sens în izolarea lui. Explorând în continuare insula, a descoperit trestie de zahăr și struguri.
Învăţând să supravieţuiască de unul singur, Robinson a ajuns să se simtă stăpân al insulei.
Însă, după douăzeci şi trei de ani de stat pe insulă, a văzut prin ochean mai mulţi oameni, constatând că, din păcate, aceştia erau canibali, iar el a început să se teamă pentru viaţa sa. Cu toate acestea, în momentul în care a observat că acești canibalii intenționează să mănânce o victimă pe plajă, Robinson nu a mai putut sta deoparte, salvându-l pe sălbatic, care a devenit prietenul lui şi pe care l-a botezat Vineri.
Robinson și Vineri au învăţat să aibă încredere unul în celălalt. Mai mult, Robinson a reușit să îl înveţe pe Vineri să scrie şi să citească. Vineri și Robinson au purtat multe discuții interesante despre cultura și religia lor. Robinson a aflat astfel informații despre canibali și geografia locurilor, fără de care nu putea avea posibilitatea de a pleca de pe insulă. Cei doi au reuşit să construiască o barcă, cu ajutorul căreia, după douăzeci şi opt de ani de când Robinson a ajuns acolo, au reuşit să părăsească insula. După o lungă călătorie, Robinson Crusoe s-a întors în Anglia la 35 de ani de când o părăsise.
Citate:
”Când am plecat de pe insulă, am luat la bord, ca amintire, căciula uriașă din piele de capră, făcută de mine, umbrela și unul dintre papagali. N-am uitat nici banii despre care v-am spus la început. Nu-mi folosiseră la nimic atâta vreme, așa că ruginiseră și-și pierduseră strălucirea, ca să se vadă că sunt de argint, a trebuit să-i frec puțin. Am luat și banii, puțini, pe care-i găsisem pe epava vasului spaniol.
Am părăsit deci insula pe 19 decembrie 1686, după cum scria în jurnalul de bord de pe corabie. Stătusem acolo douăzeci și opt de ani, două luni și nouăsprezece zile și eram eliberat din această a doua captivitate în aceeași zi și în aceeași lună în care fugisem cu barca de la maurii din Salle.
La capătul unei călătorii lungi, am sosit în Anglia pe 11 iunie 1687, după o absență de treizeci și cinci de ani.”
”When I took leave of this island, I carried on board, for relics, the great goatskin cap I had made, my umbrella, and one of my parrots. Also I forgot not to take the money I formerly mentioned. It had lain by me so long useless that it had grown rusty or turnished, and could hardly pass for silver, till it had been a little rubbed. I also took the little money I found in the wreck of the Spanish ship.
Thus I left the island on the 19th of December in the year 1686, as I found by the ship’s account. I had been upon it twenty-eight years, two months, and nineteen days, being delivered from this second captivity the same day of the month that I first made my escape in the longboat from among the Moors of Salle.
After a long voyage, I arrived in England on the 11th of June 1687, having been thirty-five years absent.”
Cartea Robinson Crusoe de Daniel Defoe – Ediţie bilingvă română-engleză poate fi comandată pe edituranational.ro, libris.ro
Am inclus cartea în Top 10 cărți care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie și adolescență
Recenzii și prezentări cărți Editura Național
Recenzii și prezentări cărți pentru copii
Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii
Recenzii și prezentări cărți clasice