Robinson Crusoe de Daniel Defoe – o impresionanta carte de aventuri si supravietuire

10

Robinson Crusoe de Daniel Defoe (Robinson Crusoe)

Daniel Defoe (1660 – 1731) a fost un jurnalist și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez.
Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, timp în care întâlnește locuitori nativi ai Americii, captivi și marinari răsculați, înainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunțită, aproape documentară a vieții personajului, prezentând narațiunea pe baza unor „documente false”, care conferă narațiunii un aspect real.
Robinson Crusoe s-a născut în anul 1632 în oraşul York într-o familie bogată având doi fraţi. La 19 ani îşi pierduse interesul pentru studii şi visa la aventuri pe mare. Tatăl lui dorea ca el să devină avocat. Nedorind acest lucru, Robinson a plecat împreună cu un prieten pe un vas la Londra, fără să anunţe pe nimeni.
Pe mare se stârneşte o furtună puternică, iar Robinson se teme pentru viaţa lui. Vasul a naufragiat lângă Yarsmouth dar echipajul a fost salvat de o altă nava. Căpitanul unei nave comerciale l-a luat ca membru al echipajului şi l-a învăţat noţiuni de navigaţie şi matematică. La a doua călătorie a sa, nava este urmărită de pirații mauri din largul Africii de Nord şi este deturnată, iar Robinson este înrobit. Fiind foarte îndemânatic, Robinson lucrează în pescuit.
Reuşeşte să scape în timpul unei expediţii de pescuit şi, după mai multe peripeţii, ajunge în Brazilia, unde cumpără pământ şi cultivă trestie de zahăr. Dorește să își extindă operațiunile sale și organizează excursii în Guineea să aducă sclavi. De-a lungul coastei Americii de Sud, nava se confruntă cu o furtună, în urma căreia și-a pierdut doi oameni. În apropierea de Caraibe, o altă furtună scutură nava, cârma este ruptă, iar vasul se scufundă, însoțitorii săi fiind spulberaţi de un mare val.
Robinson, ajuns la mal, singur supravieţuitor, i-a mulțumit lui Dumnezeu. A găsit un copac pentru a dormi și apa de băut pentru a trece prima noapte pe insulă. În dimineața următoare, explorează rămășițele navei sale şi ia de acolo toate proviziile necesare supraviețuirii, apoi îşi construieşte un adăpost pe insula într-un loc protejat.
Descoperă capre sălbatice pe insulă, care îi furnizează hrana necesară, reuşind chiar să domesticească una. Pentru a nu pierde şirul zilelor, dintr-un par gros îşi face o cruce pe care crestături în fiecare zi asta însemnând zile, calculând apoi săptămânile şi lunile. Întrucât pe corabie găsise hârtie şi cerneală, Robinson începe să scrie un jurnal, în care consemnează eșecul său de a îmblânzi porumbei, în schimb a reușit să semene orz și a făcut pâine.
Trece prin multe momente de groază, cutremure, uragane, boală, halucinaţii, frică şi crize de singurătate. Se întoarce la religie și citește Biblia, încercând să găsească un sens în izolarea lui. Explorează insula și descoperă trestie de zahăr și struguri.
Se simte maestru al domeniului. Învaţă să supravieţuiască de unul singur. După douăzeci şi trei de ani de stat pe insula, vede prin ochean mai mulţi oameni, dar din păcate aceştia erau canibali, iar el începe să se teamă pentru viaţa sa. Când canibalii doresc să mănânce o victimă pe plajă, el îl salvează pe sălbatic, care a devenit prietenul lui şi l-a botezat Vineri.
Cei doi nvaţă să aibă încredere unul în celălalt, iar Robinson îl învaţă pe Vineri să scrie şi să citească. Vineri și Robinson discută despre cultura și religia lor. Robinson află informații despre canibali și geografia locurilor, fără de care nu pot pleca de pe insulă. Ei reuşesc să construiască o barcă. După douăzeci şi opt de ani de când Robinson a ajuns acolo, cei doi reuşesc să părăsească insula. Crusoe se întoarce în Anglia.
După ce a vândut toate pământurile sale din Brazilia a devenit om bogat. Se căsătoreşte dar, după moartea soției sale, i-a revenit dorul de călătorii.
O carte absolut impresionantă, despre dorul de aventuri, lupta pentru supraviețuire și adaptare, prietenii neașteptate, inventivitate și speranță; o carte cu atât mai remarcabilă ținând cont că a fost scrisă în 1719, reușind să încânte generații întregi de cititori și inspirând și alți scriitori în romanele lor.

Această carte am inclus-o în Top 10 cărți care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie și adolescență

Cartea Robinson Crusoe de Daniel Defoe poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

O frumoasă ecranizare a cărții a fost realizată în 1997, cu Pierce Brosnan în rolul principal.

robinson-crusoe-screenshot1

robinson-crusoe_portrait_w858

robinson

About Author

10 comentarii

  1. Este cartea copilariei mele si chiar si acum imi aduc aminte cu placere de ea. Cu siguranta este printre preferatele mele.

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: