Delicatese Literare
Recenzii

Robinson Crusoe de Daniel Defoe – o impresionantă carte de aventuri și supraviețuire

Robinson Crusoe

(Robinson Crusoe)

Daniel Defoe

Daniel Defoe (1660 – 1731) a fost un jurnalist și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez.

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, timp în care întâlnește locuitori nativi ai Americii, captivi și marinari răsculați, înainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunțită, aproape documentară a vieții personajului, prezentând narațiunea pe baza unor „documente false”, care conferă narațiunii un aspect real.

Robinson Crusoe s-a născut în anul 1632 în oraşul York într-o familie bogată având doi fraţi. La vârsta de 19 ani şi-a pierdut interesul pentru studii şi a început să viseze la aventuri pe mare, în ciuda faptului că tatăl lui își dorea ca el să devină avocat. Neavând aceeași dorință, Robinson a plecat împreună cu un prieten pe un vas la Londra, fără să anunţe pe nimeni în prealabil.

În timpul călătoriei, pe mare s-a stârnit o furtună puternică, în timpul căreia Robinson a început să se teamă pentru viaţa lui. Din fericire, deși vasul a naufragiat lângă Yarsmouth, echipajul a fost salvat de o altă nava. Căpitanul unei nave comerciale l-a luat ca membru al echipajului şi l-a învăţat noţiuni de navigaţie şi matematică. La a doua călătorie a sa, nava este urmărită de pirații mauri din largul Africii de Nord şi este deturnată, iar Robinson este înrobit. Fiind foarte îndemânatic, Robinson s-a îndeletnicit cu pescuitul.

În timpul unei expediţii de pescuit, Robinson reușește să evadeze şi, după mai multe peripeţii, ajunge în Brazilia, unde cumpără pământ şi cultivă trestie de zahăr. Dorind să își extindă afacerea, Robinson a început să organizeze excursii în Guineea pentru a aduce sclavi. Însă, de-a lungul coastei Americii de Sud, nava lui s-a confruntat cu o furtună, în urma căreia și-a pierdut doi oameni. Ajuns în apropierea de Caraibe, o altă furtună a scuturat nava, cârma a fost ruptă, iar vasul s-a scufundat, însoțitorii săi fiind cu toții spulberaţi de un mare val.

Robinson, ajuns la mal și constatând că era singurul supravieţuitor, i-a mulțumit lui Dumnezeu. A găsit un copac în care a putut să doarmă și apa de băut pentru a putea trece prima noapte pe insulă. În dimineața următoare, Robinson a explorat rămășițele navei sale şi a luat de acolo toate proviziile necesare supraviețuirii, apoi şi-a construit un adăpost pe insula într-un loc protejat.

Explorând insula, a descoperit capre sălbatice, care i-au furnizat hrana necesară, reuşind chiar să domesticească una. Pentru a nu pierde şirul zilelor, dintr-un par gros şi-a confecționat o cruce pe care făcea crestături în fiecare zi, însemnând astfel trecerea zilelor, calculând apoi săptămânile şi lunile. Întrucât pe corabie găsise hârtie şi cerneală, Robinson a început să scrie un jurnal, în care a consemnat eșecul său de a îmblânzi porumbei, în schimb a marcat faptul că a reușit să semene orz și a făcut pâine.

De-a lungul timpului, a trecut prin multe momente de groază, cutremure, uragane, boală, halucinaţii, frică şi crize de singurătate. Pentru a-și depăși temerile, s-a întors la religie, citind Biblia și încercând să găsească un sens în izolarea lui. Explorând în continuare insula, a descoperit trestie de zahăr și struguri.

Învăţând să supravieţuiască de unul singur, Robinson a ajuns să se simtă stăpân al insulei.

Însă, după douăzeci şi trei de ani de stat pe insula, a văzut prin ochean mai mulţi oameni, constatând că, din păcate, aceştia erau canibali, iar el a început să se teamă pentru viaţa sa. Cu toate acestea, în momentul în care a observat că acești canibalii intenționează să mănânce o victimă pe plajă, Robinson nu a mai putut sta deoparte, salvându-l pe sălbatic, care a devenit prietenul lui şi pe care l-a botezat Vineri.

Robinson și Vineri au învăţat să aibă încredere unul în celălalt. Mai mult, Robinson a reușit să îl înveţe pe Vineri să scrie şi să citească. Vineri și Robinson au purtat multe discuții interesante despre cultura și religia lor. Robinson a aflat astfel informații despre canibali și geografia locurilor, fără de care nu putea avea posibilitatea de a pleca de pe insulă. Cei doi au reuşit să construiască o barcă, cu ajutorul căreia, după douăzeci şi opt de ani de când Robinson a ajuns acolo, au reuşit să părăsească insula. După o lungă călătorie, Robinson Crusoe s-a întors în Anglia după 35 de ani de când o părăsise.

După ce a vândut toate pământurile sale din Brazilia a devenit om bogat. S-a căsătorit dar, după moartea soției sale, i-a revenit dorul de călătorii.

O carte absolut impresionantă, despre dorul de aventuri, lupta pentru supraviețuire și adaptare, prietenii neașteptate, inventivitate și speranță; o carte cu atât mai remarcabilă ținând cont că a fost scrisă în 1719, reușind să încânte generații întregi de cititori și inspirând și alți scriitori în romanele lor.

Această carte am inclus-o în Top 10 cărți care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie și adolescență

Cartea Robinson Crusoe de Daniel Defoe poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți clasice

O frumoasă ecranizare a cărții a fost realizată în 1997, cu Pierce Brosnan în rolul principal.

robinson-crusoe-screenshot1

robinson-crusoe_portrait_w858

robinson

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *