Ruta subterană de Colson Whitehead, Editura Humanitas Fiction
Ruta subterană
Colson Whitehead
Editura Humanitas Fiction
Colecţia Raftul Denisei
Titlu original: The Underground Railroad
Traducere: Justina Bandol
Premiul Pulitzer 2017
COLSON WHITEHEAD, una dintre vocile proeminente ale ficțiunii americane actuale, s-a născut la 6 noiembrie 1969 în New York. După absolvirea studiilor la Harvard University în 1991, a lucrat la revista Village Voice, perioadă în care a început să-și scrie primele romane.
Romanul Ruta subterană de Colson Whitehead a fost considerat atât de critica internațională, cât și de public cea mai bună carte de ficțiune a anului 2016. Mărturie stau prestigioasele distincții primite în 2016, printre care National Book Award și Andrew Carnegie Medal for Excellence, încununate în 2017 cu Pulitzer Prize for Fiction și Arthur C. Clarke Award.
Cartea a atins primul loc în cele mai importante topuri de carte americane: bestseller New York Times, bestseller The Washington Post, bestseller Barnes&Noble, bestseller Amazon.com – Cartea anului 2016 (Best Book of the Year), bestseller The New York Times Book Review – Cel mai bun roman al anului. Cartea a fost primită cu entuziasm de public, iar numeroase personalităţi, printre care Oprah Winfrey şi fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, au nominalizat-o pe lista cărţilor preferate din 2016.
Scriitorul american a fost desemnat autorul anului 2016 de publicația USA Today. Ruta subterană este pe prima poziție în topurile de vânzări din Belgia și Olanda, iar Amazon a finalizat negocierile pentru adaptarea cărții pentru micul ecran, în regia deținătorului premiului Oscar 2017 pentru pelicula Moonlight, Barry Jenkins. Romanul a fost publicat sau se află în curs de publicare în peste 40 de țări.
Roman descrie încercările prin care trece Cora, o tânără sclavă de culoare, în încercarea disperată de a-și dobândi libertatea fugind din Sud, înaintea izbucnirii Războiului Civil.
Cora este o tânăra sclava de pe o plantație de bumbac din Georgia. Viață este un iad pentru toți sclavii, dar cu atât mai mult pentru Cora, care e marginalizată chiar și de cei apropiați. Atunci când îl întâlnește pe Caesar, un sclav alfabetizat, recent sosit din Virginia, Cora află despre un misterios tren subteran și despre o ruta clandestină (Underground Railroad) prin care poate scapă din infern. Împreună decid să își asume riscul și fug de pe plantație. Lucrurile nu merg însă așa cum au plănuit: Cora ucide un tânăr alb care încearcă să o prindă. Cei doi reușesc să găsească o stație și să se îndrepte spre nord, dar suntîn permanentă urmărițiși vânați. Drumul spre libertate se află mereu sub semnul precarității iar siguranță nu poate fi decât temporară. Romanul se dovedește uimitor de actual.
Cora întâlnește lumi diferite în fiecare etapă a călătoriei sale – o odisee deopotrivă în timp și spațiu. Romanul lui Colson Whitehead este povestea sinuoasă a aventurilor trăite de o femeie însuflețită de o voință sălbatică de a fugi de ororile scaviei și o zguduitoare, profundă meditație pe marginea istoriei.
„Descoperirea Americii” – aşa s-ar mai fi putut numi această carte, o odisee programatică în căutarea unei Americi care se dovedeşte iluzorie. Cora, protagonista cărţii, este o tânără sclavă neagră evadată, care, visând să ajungă în Nord, e sortită să străbată mare parte din Statele Unite într-o călătorie cu adevărat iniţiatică.
Autorul îmbină adevărul istoric şi fantezia pentru a pune în lumină, într-o amplă metaforă, nu doar obsesiile unei ţări, ci şi avatarurile naturii umane şi, mai ales, relaţiile dintre oameni într-o societate întemeiată, contrar Declaraţiei de Independenţă, pe injustiţie şi varii inginerii sociale. În ciuda faptului că vorbeşte din perspectiva rasei sale, Cora este o voce universală.
2 Comments
Geo
Te tentează?
Oli
Da, mă tentează! Cărțile cu acest subiect mi-au atras atenția de când am citit Coliba unchiului Tom, o carte citită în adolescență si care m-a marcat, pot spune.