Delicatese Literare
Recenzii

S.T.A.G.S. de M. A. Bennett, Editura Curtea Veche – recenzie

S.T.A.G.S.

M. A. Bennett

Editura Curtea Veche

An apariție: 2020

Nr. pagini: 320

Traducător: Cornelia Dumitru

S.T.A.G.S Series:

  1. S.T.A.G.S – S.T.A.G.S – 2017

  2. D.O.G.S – 2019

  3. F.O.X.E.S. – 2020

Greer MacDonald, o liceană inteligentă și înnebunită după filme, tocmai a primit o bursă de studii la prestigiosul colegiu cu internat St Aidan the Great. STAGS, pe scurt, este faimos pentru elevii lui de excepție, pentru tradiția milenară și pentru atmosfera de tărâm desprins dintr-un basm, respingând tot ce este nou și necunoscut – mai cu seama străinii. Așa că Greer se simte ignorată încă din prima zi petrecută pe vastul domeniu, ba chiar hăituită de grupul celor mai populari elevi, cunoscuți sub numele de Medievali.
Așa că eroina e uimită atunci când primește o scrisoare din partea Medievalilor. Ei o invită să participe la faimosul weekend anual Justitium, care se desfășoară pe moșia liderului grupului, Henry de Warlencourt. Invitația cu pecete, râvnită de toți elevii de la STAGS, promite trei zile de „vânat împușcat pescuit“. Greer acceptă, sperând că se va descotorosi de statutul de paria, însă curând află că în spatele luxului și frumuseții decadente ale conacului Warlencourt pândesc primejdii care își cer tributul de sânge.

Adolescența este o perioadă frumoasă, dar și plină de transformări, atât fizice, cât și psihologice, când se dă startul procesului de maturizare, iar copilul începe să-și descopere identitatea, își stabilește propriile concepte despre lume, își formează propriul sistem de valori. Este momentul în care individul este stimulat de nevoia de cunoaștere, ceea ce-l împinge spre a explora, când devine vulnerabil la critică, trăiește intens orice eveniment și manifestă independență comportamentală și spirituală.

Mediul familial are o importanță deosebită asupra dezvoltării adolescentului, cele mai frecvente devieri comportamentale având ca rădăcini modele negative din familie, exemplul personal al părinților. Școala este a doua cea mai importantă instituție, pe lângă cea familială, care contribuie la modelarea și integrarea adolescentului în societate, rolul ei fiind bine definit în educație și transmiterea valorilor morale și spirituale.

Ce se întâmplă când influența mediului familial și a scolii este nefastă, când copiii se nasc, cresc și trăiesc înconjurați de privilegii, ducând o viață provocatoare, când familia și școala transformă adolescentul într-un delicvent, veți afla în thrillerul young – adult S.T.A.G.S. scris de M. A. Bennett, achiziționat de pe libris.ro, un roman captivant, creionat cu iscusință de către autoare, care relevă consecințele comportamentului anormal al unor adolescenți bogați, ce își are rădăcini adânci atât în istoria familială, cât și în istoria instituției în care studiază.

Povestea începe în momentul în care Greer McDonald, o tânără cu o minte sclipitoare, obține o bursă la S.T.A.G.S – St. Aidan The Great School – cea mai veche și exclusivistă școală din Anglia. Tânăra, care a învățat până în acest moment într-un liceu public, este o persoană caldă, amuzantă, fără probleme de integrare în colectivitate, crescută doar de tatăl său, cameraman, tot timpul aflat pe drumuri, filmând documentare despre faună. Pentru a nu sta pe capul rudelor pisăloage și enervante cât timp tatăl ei străbate lumea cu camera de filmat, Greer aplică pentru o bursă la S. T. A. G. S., obținând un loc în aceasta renumită școală. Se spune ca „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”, proverb care se aplica foarte bine cazului lui Greer, pentru că ce trăiește aici este de departe cel mai negru coșmar pe care și-l putea imagina.

S.T.A.G.S. este o școală deosebită din toate punctele de vedere, de la profesori, la ținuta obligatorie, de la materii la colegii ei „prețioși”, instituție situată într-un conac medieval uriaș, superb, purtând amprenta vremurilor și a istoriei. Autoarea pune extrem de bine în valoare cadrele, prin descrieri fascinante, ample, bogate în detalii ale locurilor, reușind să creeze o atmosferă misterioasă care captivează cititorul.

Trebuie să subliniez câteva aspecte legate de legile scrise și nescrise care guvernează aceasta școală: majoritatea elevilor sunt copii aparținând familiilor aristocrate, cu „sânge albastru”, încrezători în puterea pe care le-o conferă statutul, banii și istoria familiei, invincibili, frumoși la exterior, cu maniere impecabile, dar, sub tot acest sclipici, găunoși pe dinăuntru. Din punctul lor de vedere, banii și statutul social sunt avantaje suficiente care le îngăduie să aibă o atitudine superioară, regală.

Șase adolescenți – trei băieți și trei fete, cu toții putrezi de bogați, frumoși, stilați, cu personalități puternice, dar extrem de perverși și mândri, toți în an terminal – formează  grupul Medievalii, grup care conduce în realitate S.T.A.G.S., o tradiție menținută încă de la înființarea acestei școli. Istoria acestui grup ai cărui membri se schimbă în fiecare an, este una pătată cu ură, prejudecăți, egoism și abuzuri. Toți elevii se spuneau voinței Medievalilor, iar profesorii, persoane fără coloană vertebrală, la rândul lor foști elevi ai școlii, ignorau în mod  voit comportamentul grețos al „aristocraților”.

Liderul Medievalilor este Henry de Warlencourt, un tânăr șarmant pentru ochii tuturor, dar cu un caracter oribil, permanent înconjurat de „susținătorii” la fel de găunoși ca și el. Ajunsă în aceasta școală „deosebită”, Greer devine o adolescentă marginalizată, exclusă, respinsă de toți, o singuratică avidă de prietenie și socializare. În mod neașteptat, ea și alți doi adolescenți primesc Invitația mult râvnită de a petrece un weekend la reședința lui Henry Warlencourt, alături de Medievali, ceea ce presupune participarea, timp de trei zile, la competiții ce implică sporturi sângeroase „vânat – împuscat – pescuit”.

Nouă adolescenți pe un domeniu fabulos, fără adulți, doar cu servitori loiali stăpânului Henry, întâmplări dubioase, comportamente dezaxate ale Medievalilor și trei zile de competiție în care a vâna, a împușca și a pescui sunt nu numai acte în sine, ci și ocazia pe care o așteaptă tinerii cu orgoliul umflat de putere și bani, sfidători, veninoși și agresivi pentru a se desfăta cu teroarea, spaima și chiar sângele celor care nu se încadrează în tiparul aristocratic, celor care au tupeul să mânjească cu prezența lor istoria unei școli exclusiviste. O competiție plină de pericole, pe viață și pe moarte, în care  prădătorii vor să reînvie o lume deja dispărută, transformându-i în pradă pe cei marginalizați.

Dacă  Greer va reuși sau nu să schimbe istoria care stă în spatele unei școli speciale și care este  prețul pe care trebuie să-l plătească, rămâne să aflați, citind acest thriller antrenant pe care-l recomand cu multă plăcere.

Fragment:

„Medievalii erau perfecții neoficiali ai scolii. Ii vedeai plimbându-se prin curte în uniformele lor imaculate, cu lungile mantii negre fluturând în briza tomnatică. Medievalii aveau voie să poarte, pe sub mantiile Tudor, ciorapi de orice culoare voiau și subliniau acest privilegiu alegând modele complet dezaxate, ca imprimeurile leopard, tartanul sau pătrățelele de șah. Însă nu se remarcau doar prin ciorapi, ci printr-un soi anume de încredere în sine. Se tolăneau ca niște pisici de rasă. Acea încredere, acel confort în propria piele îți dădeau de înțeles că probabil casele lor nu se deosebeau prea tare de S. T. A. G. S.;  ca probabil și ei aveau domenii, nu grădini și case cu mai multe aripi, nu vecini. (…) Medievalii erau înalți, frumoși și deștepți, de parcă fuseseră crescuți special pentru rolul de aristocrați. (…) Henry de Warlencourt se găsea totdeauna în centrul grupului, cu capul lui blond, de parcă ar fi fost regele ăla de la Versailles, unul dintre milioanele de Ludovici. Henry era soarele, iar restul se roteau în jurul lui.”

Cartea S.T.A.G.S. de M.A. Bennett poate fi comandata de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *