Delicatese Literare
Recenzii

Să nu greșești de Lee Child, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

Să nu greșești

(Without Fail – 2002)

Lee Child

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Constantin Dumitru-Palcus

Nr. de pagini: 544

An apariție: 2020

Lee Child este unul dintre cei mai apreciați autori contemporani de thrillere. Cărțile sale se află constant pe listele de bestselleruri din întreaga lume, fiind publicate în peste o sută de țări și recompensate cu premii, precum: Anthony Award și Barry Award pentru romanul său de debut, Capcana Margrave, Specsavers National Book Award pentru Urmărit și RBA Prize for Crime Writing pentru Personal.
După două dintre cărțile sale au fost realizate filme de excepție: Jack Reacher, bazat pe romanul One Shot, și Jack Reacher: Să nu te întorci niciodată, ambele avându-l pe Tom Cruise în rolul principal.
La Editura Trei, au apărut romanele: Merită să mori, Școala de noapte, 61 de ore, Convinge mă!, Ghinioane și încurcături, Personal, Urmărit, Să nu te întorci niciodată!, Filiera de la miezul nopții, Capcana Margrave şi Timpul trecut, precum și volumul de povestiri Fără al doilea nume.
Roman din seria Jack Reacher
„Captivant! Suspansul e aproape insuportabil.” – Booklist
Reacher este abordat de o agentă a Serviciilor Secrete cu o propunere extrem de neobișnuită: să-l asasineze pe vicepreședintele Statelor Unite. Agenta este noua şefă a dispozitivului de protecţie a vicepreşedintelui şi vrea ca Reacher să încerce să treacă de echipa ei, ca să testeze eficacitatea acesteia împotriva unui atac autentic.
Reacher are toate abilităţile necesare şi, în plus, e complet anonim. Ce nu-i spune agenta este că o echipă de asasini extrem de bine pregătiţi deja plănuieşte să-l lichideze pe vicepreşedinte. Sunt nişte ucigaşi cu sânge rece, care nu dau greş niciodată. Şi au făcut un plan minuţios, dar n-au luat în calcul un element esenţial: prezenţa lui Reacher.
Cine va ajunge primul la vicepreşedinte?
„Să nu greşeşti îi va satisface chiar şi pe cei mai exigenţi amatori de thrillere.” – The New York Times
„În noua carte a lui Lee Child, toate piesele se îmbină perfect, ca o bombă cu ceas.” – The Boston Globe
„Dacă n-ai citit încă niciun un roman cu Jack Reacher şi vrei o lectură palpitantă, alege Să nu greşeşti.” – Rocky Mountain News

Să nu greșești” de Lee Child este un thriller inteligent și provocator, plin de suspans și extrem de captivant, o privire dură, profundă, dar și realistă asupra lumii plină de adrenalină și pericole din Serviciul Secret al SUA.
Cu un ritm alert, un stil limpede și precis, o intensitate a intrigii ce crește gradual, Lee Child creionează situații și scenarii excelente care suscită interesul încă de la primele pagini. Maestru al cuvintelor, autorul reușește să expună perfect atmosfera locurilor făcându-te să vezi cadrele în care se desfășoară acțiunea, având talentul deosebit de a te introduce în mintea și sufletul protagoniștilor cu angoasele, trăirile și sentimentele lor. De asemenea, prezentarea grafică impecabilă însoțește și evidențiază acest roman deosebit.
Așadar, să pătrundem în universul imaginat de autor și să cunoaștem protagoniștii acestui thriller deosebit.  M.E. Froelich este tânăra șefa a Serviciului de protecție al vicepreședintelui SUA, promovată de puțîn timp în această funcție, deși mulți „masculi” râvneau la acest post. Atletică, inteligentă, zbârnăind de energie, dar totodată modestă și competentă, caută în permanență „perfecțiunea” în ceea ce privește meseria ei, trăind cu presiunea  unui  eventual eșec. Curajoasă și încrezătoare, cu „ochii în patru” și în alertă tot timpul, reușește cu succes să coordoneze bărbații din garda vicepreședintelui SUA, deși există loc și de „mai bine”. L-a iubit pe Joe Reacher, care la rândul lui a lucrat pentru Serviciul Secret, un tip genial care a murit într-una din misiunile la care a participat, după ce cei doi s-au despărțit și încă mai este bântuită de imaginea lui, deși, din punctul meu de vedere, această iubire nu a fost oferită cu aceeași măsură și de către Joe.
Froelich vrea să aibă cea mai antrenată și mai capabilă echipă, cu care să înfrunte eventualele tentative de asasinat asupra demnitarului pe care îl apără, așa că vrea să fie pregătită să poată acoperi toate situațiile și variantele care i-ar putea ucide ținta, vicepreședintele SUA. Așa încât se gândește să apeleze la un personaj care pe mine m-a impresionat prin capacitatea lui de a imagina scenarii, prin puterea și profunzimea logicii, prin simțul deosebit al detaliilor și prin acuratețea acțiunilor pe care le întreprinde. Letal, precis ca un glonț de lunetist, calm, ingenios, acesta este Jack Reacher, fratele fostului ei iubit, Joe Reacher, fost polițist militar, retras din Armata, un nomad și un singuratic.
Ce vrea tânăra șefa a Serviciului Secret? Vrea să-l angajeze pe Jack pentru a juca rol de „asasin”, vrea ca acesta să analizeze din exterior oportunitățile în ceea ce privește un asasinat, să găsească crăpăturile din angrenajul echipei ei, să observe vulnerabilitățile oamenilor pe care-i conduce. Jack se lasă greu de găsit, fiind retras din activitate, greu de convins să participe la acest test pe care să-l dea Seviciului Secret și în niciun caz nu vrea să testeze singur paza vicepreședintelui SUA, ci doar alături de partenera lui Frances Neagley, sergent-major în Armata, expertă în lupta, retrasă și ea din activitatea militară. Cei doi formează o echipă bine sudată, își cunosc mișcările, gândurile, fiecare gest, având la activ multe misiuni împreună. Loialitate, camaraderie, siguranță sunt sentimentele care-i leagă pe Reacher și Neagley, trăiri pe care nu le-au găsit în familiile lor sau le-au pierdut.
„Reacher și cu mine am fost specialiști în Divizia de Investigațîi Criminale a Armatei Statelor Unite. Am fost antrenați în tot felul de chestii. Antrenați în special să gândim. Antrenați să fim inventivi. Și nemiloși, în mod sigur, și încrezători în propriile forțe. Și mai duri decât cei pentru care eram responsabili, iar unii dintre ei erau al naibii de duri. Așa că noi suntem neobișnuiți.”
Reacher și Neagley îi demostrează șefei Servicilui de pază că oricine își propune să-l asasineze pe demnitarul pe care-l păzește, cu puțînă voință și meticulozitate, poate găși breșe în paza asigurată acestuia și poate ajunge în preajma lui.
De ce insistă Froelich pe această verificare a echipei condusă de ea? Pentru că pe adresa înaltului demnitar sosesc mesaje scrise  de amenințare cu moartea, ingenios și meticulos concepute așa încât să nu lase nicio urmă în legătură cu cei care pândesc din umbră mișcările vicepreședintelui SUA, iar șefa Serviciului de pază și protecție se zbate ca aceste amenințări să rămână fără finalitate atâta timp cât ea este la  conducerea echipei de protecție a acestuia.
Cum vor gestiona acesta situație de viață și de moarte Froelich, Reacher și Neagley? Vor reuși ei să pună capăt atentatelor produse asupra demnitarului și dacă da, oare cu ce preț? Ce dezvăluiri vor fi făcute în încercarea celor trei de a opri planurile diabolice ale asasinilor?
Vă las pe voi să aflați răspunsurile acestor întrebări invitându-vă să lecturați acest thriller incitant pe care îl recomand cu plăcere.

Cartea Să nu greșești de Lee Child poate fi comandată pe edituratrei.roelefant.rolibris.rocartepedia.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Lee Child

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *