Delicatese Literare
Recenzii

Să nu plângi! de Mary Kubica, Editura Herg Benet – recenzie

Să nu plângi!

(Don’t you cry – 2016)

Mary Kubica

Editura Herg Benet

Colectie: Passport

Traducerea: Laura Nureldin
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 352
Mary Kubica este autoarea a trei romane, devenite în foarte scurt timp de la apariție bestsellere internaționale, cu peste un milion de exemplare vândute. Este licențiată în istorie și literatură americană la Miami University din Oxford, Ohio. Trăiește în apropiere de Chicago, împreună cu soțul ei și cei doi copii.
“Oricât de tare ai fugi, trecutul întotdeauna te prinde din urmă.”
Autoarea bestsellerului New York Times “Fata cea bună”, Mary Kubica se întoarce acum cu o poveste electrizantă despre obsesie și înșelătorie, o poveste care îți dă dependență.
În centrul orașului Chicago, o tânără pe nume Esther Vaughan dispare fără urmă din apartamentul ei. Printre lucrurile sale este găsită și o scrisoare, dedicată misterios “Dragostei mele”, lăsând-o pe prietena și colega ei de apartament, Quinn Collins, să se întrebe dacă Esther era într-adevăr persoana pe care credea că o știa. Între timp, într-un mic orășel de coastă din Michigan, aflat la o oră distanță de Chicago, o necunoscută apare în cafeneaua unde Alex Gallo, un adolescent de 18 ani, se ocupă de curățenie. Este atras imediat de frumusețea și șarmul fetei, dar ceea ce pornește ca un flirt inocent se transformă brusc în ceva mult mai întunecat și sinistru.
În vreme ce Quinn caută răspunsuri despre Esther, iar Alex e tot mai subjugat de vraja femeii necunoscute, maestra suspansului Mary Kubica își conduce cititorii într-o aventură incredibilă, care va culmina cu un deznodământ șocant ce ne arată că, oricât de departe și de repede am fugi de el, trecutul tot ne va ajunge din urmă.
“O carte de suspans perfectă, de neratat.” – Buzzfield
“Mary Kubica are un talent fenomenal în a crea thrillere psihologice captivante.” – InStyle
“Întorsăturile de situație îi vor ține pe cititori în priză până la ultima pagină.” – Booklist
“Un roman plin de suspans, antrenând psihologia ambilor naratori și cu un final de-a dreptul exploziv.” – The Huffington Post
Mary Kubica este o autoare relativ nouă pe lista mea de lecturi, dar a reușit să mă încânte încă de la prima poveste! “Necunoscuta” a fost primul ei roman pe care l-am citit. Când mi s-a oferit posibilitatea de a citi “Să nu plângi!”, nu am mai stat pe gânduri.
“Acum, când mă uit în urmă, ar fi trebuit să-mi dau seama imediat că ceva nu era în regulă. Zgomotul asurzitor din toiul nopții, fereastra deschisă, patul gol. Mai târziu, mi-am pus nepăsarea pe seama unei serii de lucruri, de la o durere de cap și oboseală, până la prostie crasă. Și totuși. Ar fi trebuit să-mi dau seama imediat că ceva nu era în regulă.”
Astfel începe enigma pe care trebuie să o descifrăm. Un labirint în care pășim cu teamă și curiozitate, cu nenumărate posibilități, dar cu o singură finalitate…
Din perspectiva lui Quinn se desfășoară primul fir al poveștii, în care aflăm că Esther a dispărut… O dispariție care este luată în serios la ore bune după ce s-a petrecut.
“Dar, chiar dacă a fost acolo azi noapte, Esther cu siguranță nu mai e pe scara de incendiu acum.
Unde ar putea fi?”
Al doilea fir al romanului îl are ca narator pe Alex, un tânăr ce se ocupă de curățenie.
“Rămâne acolo, lângă ușă, reușind să pară sigură pe ea și nesigură în același timp. Postura e a unui om încrezător: stă dreaptă, nu se fâțâie de pe un picior pe altul, își așteaptă, pur și simplu, rolul.
Dar ochii ei privesc în gol.
N-am mai văzut-o pe aici niciodată, dar sunt ani de când îmi imaginez sosirea ei.”
Tânărul Alex este total impresionat de această bruscă apariție a unei fete necunoscute în oraș.
Un orășel mic și monoton, în apropiere de Chicago, în care nu se întâmplă nimic deosebit…
“Noi suntem paradigma orașelor mici. Avem un singur semafor și un singur bețiv al orașului, iar toată lumea știe cine e bețivul orașului: tatăl meu. Toată lumea bârfește. Nimic nu e mai plăcut decât să arunci cu noroi în cineva. Și exact asta facem.”
Dar, această monotonie este aproape de a fi distrusă!
Quinn, prietena și colega de apartament a lui Esther, mă intrigă. Mă face să-mi pun anumite întrebări și să realizez că fata nu o cunoștea prea bine.
“Mă simt singură și pierdută când aud un telefon sunând. Nu e al meu, dar e un telefon. E telefonul lui Esther, îl recunosc după tonul de apel, un hit de prin anii ‘80 pe care nu-l mai ascultă nimeni.
Tonul de apel al lui Esther. Telefonul lui Esther.
Esther nu e aici, deci de ce e telefonul?”
Pe lângă întrebările pe care le aveam cu privire la misterioasa dispariție, acum mă întreb și de ce Quinn nu a încercat să o sune?
Apoi urmează cel de-al doilea fir al romanului: Alex și obsesia lui pentru necunoscuta apărută în oraș și pe care a numit-o Pearl… Acest aspect ne stârnește curiozitatea din ce în ce mai mult.
Mary Kubica reușește și de data aceasta să ne poarte printr-un labirint încâlcit pe care-l constituie dispariția lui Esther și apariția unei femei necunoscute la mică distanță de locul unde aceasta a dispărut.
“Să nu plângi!” ne furnizează detaliile cu picătura, aleatoriu; astfel că ne vedem puși în imposibilitatea descoperirii finalului. Ne aruncăm în supoziții. Singura noastră opțiune rămâne cititul până la final.
Povestea lui Esther este interesantă și a reușit să mă captiveze de la primele rânduri. În ce privește povestea lui Alex, aceasta m-a intrigat.
“Dar de ce, mă întreb eu, de ce e tristă Esther?
Oare mai e ceva ce mi-a ascuns?
Mai e. Un alt document pe care-l găsesc în mormanul de documente. Un formular, un formular care pare oficial, cu antetul Statului Illinois. Emis de Judecătoria Ținutului Cook. Cerere de schimbare a numelui.
E o hotărâre definitivă. Semnată, datată și ștampilată. Esther nu mai e Esther, ci Jane? (…)
Dar nu. Esther este Jane acum. Jane Girrard.”
Oare de ce să-și fi schimbat numele Esther?
Care să-i fie secretele?
De ce să fi fugit?
În timp ce enigma dispariției lui Esther, proaspăt devenită Jane, se accentuează, autoarea permite cititorului să îi cunoască mai bine pe Quinn, dar și pe tânărul Alex. Aflăm lucruri interesante despre fiecare dintre ei. Povești de viață care ne impresionează. Adevărate lecții despre curajul de a înfrunta viața și puterea de sacrificiu a cuiva pentru o persoană pe care o iubește – renunțarea la propriile vise.
Romanul “Să nu plângi!” este structurat în patru părți distincte, denumite luni, marți, miercuri și joi. Sunt patru părți în care enigma pare a se rezolva, apoi constați că se adâncește. Totul devine confuz înainte de a se clarifica ceva.
Mary Kubica de data aceasta nu m-a încântat la nivelul la care a făcut-o cu romanul precedent. De data aceasta acțiunea mi s-a părut mult prea lentă, plictisitoare pe alocuri. Iar finalul l-am intuit, cumva, deși am sperat că nu va fi așa.
“Se cer scuze; se fac promisiuni. Se șterge totul cu buretele. Un nou început.”
O carte bună, o lectură interesantă, cu toate că aș fi vrut o altă finalitate. Dar aceasta este doar dorința mea. Mi-au plăcut personajele și modul în care au fost construite. Quinn și Alex sunt de neuitat!

Cartea Să nu plângi! de Mary Kubica poate fi comandată de pe hergbenet.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *