Delicatese Literare
Recenzii

Să ucizi un regat de Alexandra Christo, Editura Storia Books – recenzie

Să ucizi un regat

(To Kill a Kingdom – 2018)

Alexandra Christo

Editura: Storia Books

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 355

Traducerea: Iulia Dromereschi

ALEXANDRA CHRISTO este o autoare ale cărei personaje sunt întotdeauna mai amuzante și mai periculoase decât ea. A început să scrie la patru ani, după ce educatoarea i-a spus că nu poate fi zână, și refuză să-și țină în frâu imaginația. În prezent locuiește în Hertfordshire, înconjurată de prea multe cărți. Este autoarea romanului “Să ucizi un regat”, bestseller internațional, și a duologiei “Into The Crooked Place”.

“Am câte o inimă pentru fiecare an trăit. 
În nisipul din dormitorul meu am ascuns șaptesprezece. 
Din când în când, caut prin pietriș. Să văd dacă mai sunt acolo. Îngropate adânc, însângerate.”

Prințesa Lira este cea mai periculoasă sirenă din Marea Diávolos, deopotrivă temută și venerată, până când este blestemată de necruțătoarea Regină a Mării și transformată în om. Deposedată de cântecul ei, Lira trebuie să-i aducă reginei inima legendarului ucigaș de sirene, până la solstițiul de iarnă, sau să rămână de-a pururi om. 

Prințul Elian este moștenitorul celui mai puternic regat din lume și căpitanul unui echipaj nemilos de vânători de sirene. Să le ucidă nu este doar o îndeletnicire nedemnă de rangul lui - este vocația sa. Când salvează o femeie de la înec, aceasta îi promite că îl va ajuta să distrugă definitiv sirenele. Dar poate avea încredere în ea? Și câte târguri va trebui să încheie Elian ca să elimine cel mai mare dușman al omenirii?

“Cu scene intense de luptă, iscusit reliefate, și descrieri vii, Christo a creat o lume a frumuseții și monstruozității care va absorbi cititorii.” — Publishers Weekly
“O lume incredibilă și acțiunea continuă vor ține cititorii în mrejele acestei repovestiri reînnădite a Micii Sirene.” — Booklist Online

„Iubitorii genului fantasy vor adora atât povestea sirenelor și a prinților-pirați, cât și inventivitatea și evoluția personajelor.” ― School Library Journal

„Cititorii care savurează poveștile întunecate, similare cu Mica Sirenă, se vor scufunda cu mare plăcere în această poveste sângeroasă.” ― RT Book Reviews

Să ucizi un regat” este adaptarea fantastică, dură și captivantă a Alexandrei Christo pentru “Mica sirenă”. Un roman fascinant, plin de adrenalină și suspans, magie și blesteme. Mi-a stârnit curiozitatea și am fost norocoasă să-l găsesc pe Libris.
Cartea începe avându-le în prim plan pe Lira și pe Kahlia, două sirene de viță regală, hotărâte să smulgă inimi din pieptul celor care traversează marea.
“— Mă interesează doar inima lui. 
— Atât de multe inimi, spune Kahlia, cu vocea ei de înger. Curând, nu vei mai avea spațiu să le îngropi. 
Îmi trec limba peste buze. 
— Poate, zic. Dar o prințesă merită un prinț.”
Încă din primele pagini ale cărții avem parte de scene sângeroase. Lira și Kahlia ucid un prinț și pe mama acestuia. Este aniversarea Kahliei de 15 ani, iar Lira îi oferă prima ei inimă regală. Totuși, încalcă o regulă: smulge inima unui prinț cu două săptămâni înainte de ziua ei…
“Nu ar trebui să fur o inimă mai devreme de ziua mea — încalc regula noastră cea mai sacră. Și totuși în fața mea se stinge lent un prinț. Piele maronie și buze albăstrite de ocean. Ceva din puritatea lui îmi amintește de prima mea victimă. Băiatul care a ajutat-o pe mama să mă transforme în bestia care sunt acum.”
Prințul Elian este în antiteză cu Lira. El este un ucigaș de sirene, mai mult pirat decât prinț:
“Când sunt la bordul Saad-ului, abia dacă dorm. Se pare că niciodată nu obosesc suficient. Simt o pulsație permanentă — fulgerări care-mi străbat venele. Sunt mereu atent și atât de plin de un entuziasm neliniștit. În timp ce restul echipajului doarme, eu stau întins pe punte și număr stelele.”
Acum să nu vă închipuiți că tânărul Elian este vreun prinț necopt și visător. Este un ucigaș sângeros care-și execută victimele fără să stea pe gânduri. Când se uită la o sirenă el nu vede femeia, ci monstrul nemilos.
“— Dar cum să aibă dreptate? întreabă Halina. Nu este luna potrivită. 
Îmi dau seama că are dreptate. Urgia Prinților atacă mereu în aceeași lună a fiecărui an. Dacă l-a ucis pe Cristian, a atacat cu două săptămâni mai devreme. Asta înseamnă că și-a schimbat obiceiurile? Că niciun prinț nu mai e în siguranță, nicicând?”
Se pare că ar exista un mod de a o distruge pe regina mărilor, cu ajutorul unui cristal, dar acesta este ascuns într-un loc foarte departe de mare: Muntele Norilor din Págos. Este situat în cel mai rece loc din lume, de unde nimeni nu s-a mai întors. Oare misiunea lui Elian să fie sortită eșecului?
Lira este bântuită de întrebări, de nedumeriri în privința a ceea ce trebuie să facă…
“Am devenit atât de obișnuită cu brutalitatea, că aproape uit că n-a început voit, ci forțat. Ucide oameni. Ajută la încheierea războiului pornit de ei când au ucis-o pe Keto. Fii o sirenă adevărată. 
Mă întreb o clipă dacă aș mai fi un astfel de monstru dacă mama și cele de dinaintea ei ar fi decis să facem pace, nu război. Moartea lui Keto să fi fost și încheierea bătăliei, și ura dată uitării.”
“Să ucizi un regat” este o îmbinare magică de basm și thriller, o luptă între bine și rău.
Un roman care ne ține în mreje de la început și până la sfârșit, care ne face să simțim emoțiile personajelor și să trăim la intensitate maximă fiecare aventură prin care trec eroii noștri.
Aventuri și pericole nenumărate ne însoțesc pe drumul ales de Elian. Pornim pe urma basmelor să descoperim comori ce se pot dovedi reale. Avem de-a face atât cu prieteni cât și cu dușmani, cu tentații dar și cu comploturi. Se dovedește că nimeni nu este în totalitate bun sau rău.
Avem de-a face cu o Regină a Mărilor malefică, care-și transformă propria fiică în ființă umană lăsată în voia mării, doar pentru că își dorește din tot sufletul inima unui prinț- pirat: pe a lui Elian!
“Dincolo de minciunile mele cusute cu alge de mare zace adevărul. Am fost abandonată și acum sunt pe o navă cu oameni care m-ar ucide dacă ar afla ce sunt. Pe fundul mării, mama conduce un regat care ar trebui să fie al meu, iar dacă se întreabă cineva unde am dispărut, ea va scuipa orice minciuni m-ar face mai ușor de uitat.”
Călătoria Lirei în formă umană alături de echipajul de pe Saad și cu Elian care-i stârnește o mulțime de emoții, la început nu din cele mai frumoase și mai pașnice, este o aventură în sine. Este nevoită să se adapteze vieții umane și încercării de a avea de câștigat din această experiență. Vrea să devină regină, să ia locul mamei sale.
Alexandra Christo ne-a arătat prin intermediul acestui roman că basmele pot avea reinterpretări dure, că lupta dintre bine și rău poate fi acerbă, dar că sufletele bune pot avea parte de fericire în ciuda faptelor lor. Sau poate că tocmai datorită lor…
“Să ucizi un regat” este o împletire de mituri și legende, o redare a frumuseții monstruoase și o încercare de a aduce o schimbare.
Prin intermediul unor eroi atipici, curajul nebun al acestora și lipsa temerii de moarte, romanul de oferă o călătorie de neuitat, tărâmuri de neimaginat. Personajele sunt supuse unor probe de temut, riscul fiind moartea. Și totuși, Elian reușește să inspire oamenilor săi loialitate, încredere.
Dacă Elian și Lira vor reuși sau nu să facă pace între sirene și oameni aflați citind “Să ucizi un regat”.

Cartea Să ucizi un regat de Alexandra Christo poate fi comandata de pe libris.ro

Recenzii și prezentari cărți fantasy

Recenzii Editura Storia Books

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *