Delicatese Literare
Recenzii

Sabia umbrelor, Seria Dalidan Zarthas de Gelu F. Achiș, Editura Datagroup – recenzie

Sabia umbrelor

Gelu F. Achiș

Editura Datagroup

Anul apariției: 2022

Număr de pagini: 540

Gelu-Flaviu Achiș s-a născut în data de 22 octombrie 1992, la Cluj-Napoca, România. În 2012 a absolvit Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, iar în 2015 a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, specializarea Biologie.

Pasionat fiind de diferite forme de artă, a început să scrie de la vârsta de 6-7 ani. În perioada copilăriei a descoperit filmele din trilogia Stăpânul Inelelor, seria de cărți Harry Potter, jocurile video Warcraft, World of Warcraft, Heroes of Might and Magic și anime-uri precum Dragon Ball, YuYu Hakusho, Inuyasha. Toate acestea au avut un impact semnificativ asupra sa, făcând ca genul fantasy să devină preferatul său.

În anii următori a descoperit și literatură, filme, seriale TV și anime-uri specifice genului science fiction. Acestea, la rândul lor, l-au influențat într-o mare măsură. De remarcat este serialul Lost – serialul său preferat din toate timpurile. Acesta și-a lăsat amprenta asupra stilului său de scriere, astfel că în anii următori a construit romane complexe de tip puzzle, încărcate de mister și redate într-o manieră cinematografică.

În perioada copilăriei și adolescenței a început să scrie diferite romane fantasy, dar toate au rămas neterminate. Însă în timpul facultății, în 2013, a început să lucreze la trilogia science fiction Pierduți printre Stele – o serie adresată în principal publicului tânăr și adolescenților. Misterele Zarondiei, primul volum, a fost publicat în 2017. Cântecul Zăpezilor, al doilea volum, a apărut în 2018. Iar Războiul Începutului, ultimul volum, a fost publicat în 2019. Tot în 2019 a început să lucreze la seria Dalidan Zarthas – o tetralogie Young Adult care îmbină epic fantasy-ul, distopia, aventura și misterul. Sabia Umbrelor, primul volum, a fost publicat în 2022. Următoarele trei volume (Cavalerii Soarelui, Citadela Viselor și Dansul Fulgerelor) se află în stadiul de proiect.

1. Sabia umbrelor

2. Cavalerii soarelui

3. Citadela Viselor

4. Dansul Fulgerelor

În îndepărtatul Nord al Imperiului Edtian, mii de creaturi umanoide, înalte de câțiva metri, cu trupurile acoperite de solzi și alge, cu ochi verzi luminoși, numite de către oameni "Sfâșietori", invadează meleagurile respective, distrug toate așezările din calea lor și ucid în mod brutal ființele vorbitoare. Dalidan Zarthas, un orfan de la Casa Inocenților, este smuls din viața lui liniștită în momentul în care Sfâșietorii îi atacă satul. Reușește să scape de prăpădul provocat de creaturi, dar, în schimb, cel mai bun prieten al său este omorât. Jurând că va face orice pentru a deveni puternic, pentru a-și răzbuna prietenul și pentru a contribui la exterminarea Sfâșietorilor, Dalidan se avântă într-o lume ce îi este aproape necunoscută. În călătoria sa apar însă nenumărate obstacole, dezamăgiri, suferințe și eșecuri, toate acestea punându-l la grea încercare.

Gelu F. Achiș revine în atenția iubitorilor de fantasy și science fiction cu o nouă serie incitantă: Dalidan Zarthas.

Am avut ocazia să citesc seria Pierduți printre stele: Misterele Zarondiei, Cântecul zăpezilor și Războiul începutului, ale căror recenzii le găsiți pe site.

„Sabia umbrelor” ne introduce într-un univers aparte, plin de pericole, unde un tânăr pornește în călătoria vieții sale, pentru a duce la îndeplinire un jurământ. Un epic fantasy care te face să visezi cu ochii deschiși. Cu personaje bine conturate, reale, cu calități și defecte, angrenați în eterna luptă între bine și rău, unde principalul obiectiv este supraviețuirea.

„- Am scăpat! strigă Akiban și zâmbi larg, în ciuda rănilor de pe față.

Însă doi ochi verzi străluciră prin fuioarele de fum negru din spatele lui. Silueta înaltă a unui Sfâșietor prinse contur. Creatura se lăsă într-un genunchi și-și arcui brațele. Unghiile îi străpunseră prin spate pe cei doi și le ieșiră prin piepturi.”

Două destine frânte chiar înainte de a pleca din orfelinat și a-și începe viața…

Dalidan, Rin și Kaya rămân să-și plângă prietenul, dorind să-și ducă la îndeplinire dorințele.

„- Jur pe Adroan – pe Cartea Luminii – că voi face tot ce-mi stă în putere pentru a contribui la exterminarea rasei Sfâșietorilor, zise el.”

O lume aparte, compusă din trei continente, pe care autorul le creionează cu măiestrie, reușind să ducă cititorul într-o lume din care nu-și dorește să mai iasă până nu descoperă întreaga poveste.

O lume care îmbină modernul cu anticul, plină de ființe umane, umanoide, Bestii Magice, diferite ființe mici și de teribil de periculoasele ființe numite Sfâșietori. Aceștia sunt niște ființe aparte:

„Cu toate astea, din Mlaștinile Morților au apărut Sfâșietorii. Prima dată au atacat satul Serda, cel mai estic sat din Tedaia. Pe urmă au luat-o ușor spre sud din cauza Munților Negri și au continuat să facă prăpăd și în alte sate. În ansamblu, par să se îndrepte spre vest, mânați de scopul de a omorâ ființe vorbitoare. De ce? Nimeni nu știe. Am vorbit și cu alți supraviețuitori, dar nimeni n-a auzit vreun Sfâșietor să scoată sunete pe gură, darămite să vorbească.”

Fantasticul este un element de bază al cărții, magia este complexă și folosită de diferite clase de ființe în scopuri diverse.

Autorul Gelu F. Achiș oferă cititorului o aventură plină de magie și suspans, adrenalina fiind unul dintre elementele de bază.

Alături de cele trei personaje principale pornim pe un drum a cărui destinație rămâne să o descoperim pe parcurs.

„Sabia umbrelor” este o lectură deosebită. O călătorie ce oferă cititorului o întreagă gamă de cunoștințe despre un tărâm atent creionat, plin de ființe uimitoare și cu o geografie pe care o descoperim treptat.

De la prizonierat la descoperirea puterilor magice, de la tineri care abia acum cunosc lumea și pericolele acesteia, la tineri care învață să se apere și să se descurce singuri. Un drum nu lipsit de chinuri și durere.

O carte pe care o savurează atât adolescenții câ și adulții. Un fantasy absolut de neratat. Garantat: odată intrat în poveste, nu mai poți lăsa cartea din mână până nu descoperi ce se întâmplă cu Rin, Kaya și Dalidan.

Cartea Sabia umbrelor de Gelu F. Achiș poate fi comandată pe edituradatagroup.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți Gelu F. Achiș

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți fantasy

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *