Delicatese Literare
Recenzii

Sacoșa cu stele de Iulia Șchiopu, Editura Herg Benet – recenzie

Sacoșa cu stele

Iulia Șchiopu

Editura Herg Benet

Colecție: Radical din 5

An apariție: 2019
Nr. pagini: 128
Cu album de picturi de Iulia Șchiopu. Include 50 de reproduceri color după picturile autoarei.
„Nu sunt pictor; sunt o păpuşăreasă care spune poveşti. Nu fac, de fapt, decât să propun o lume – în ochii mei, posibilă – care trebuie să aibă o parte cât de mică de oniric pentru a fi suportabilă. Păpuşile mele au nori în cap sau poate păsări, ţin în mână, legate cu un fir subţire, libelule uriaşe, cu ochi de om şi suflet de zmeu colorat, ating cu degetul colţul lunii sau poartă în spate un oraş întreg, cu cerul lui cu tot. Când mă uit cu atenţie în jurul nostru, cu sinceritate în noi, toţi facem aceste lucruri, într-o formă sau alta. Suntem plini de gânduri care ni se învârt prin cap şi în jurul lui ca sateliţii, purtăm pe umeri poveri dulci-amărui, amintiri de locuri, avem fluturi în stomac, dacă suntem fericiţi – levităm uşor. Eu aşa văd oamenii şi pe stradă, la toţi găsesc un nor pe-un umăr, urma unei cochilii în care se ascund, o uşiţă în dreptul inimii cu multe lacăte sau – dimpotrivă – o fereastră larg deschisă.”
Mereu m-au nedumerit bucket list-urile; sau m-au neliniștit, au așa o finalitate în ele, mă văd tăind de pe o listă chestii, cu inima din ce în ce mai ghemuită că ajung la ultima liniuță și, apoi, ce mai fac? Aștept? În filme e rezolvat poetic, ultima dorință o bifează simbolic prietenii, acolo nu sunt perioade degeaba, de ce ar fi, cine are nevoie de un timp fără dorințe?
Nu mă văd nici dorindu-mi să mă dau cu parașuta once in a lifetime, nici să urc pe un „munte de gheață“ ‒ vorba Dariei mică (atunci când voia să ne informeze că e indignată/revoltată, ne amenința că se duce acolo, iar dacă nu avea ecou în noi, plusa ca la poker că o va face fără haine, într-un mare frig). Mă gândesc că aș beneficia (scăpată, prin miracol, vie) doar de niște shot-uri de adrenalină; adrenalină am „servit“ pe pâine la spital ca aparținător într-o secție de terminali, consider bifată această experiență.
Nu voi avea bucket list, dar dacă cineva m-ar obliga la ea cu pistolul la tâmplă, vreo șase liniuțe ar fi cu cărți, unele nici măcar la prima citire, una ar fi ocupată de filmul „La grande bellezza“ pe care nu mai apuc să-l văd, (pre)ocupată cu trăitul, o poziție din lista aia ar fi o salată de boeuf ornată cum am citit eu într-o carte, cu homari decupați din gogoșari dulci în oțet, aș picta de capul meu, fără deadline-uri, fără teme, fără teamă, aș scoate alarmele de la telefon. Adică lucruri mici, fără adrenalină.
Dar mai bine ar lăsa pistolul de la tâmpla mea jos și ne-am juca de-a cinci lucruri pe care să le iau pe o insulă.
Sau scrabble.
Sacoșa cu stele este o carte atipică, originală. Iulia Șchiopu – cunoscută pentru picturile sale inedite în ulei – își așterne pe hârtie propria viziune asupra vieții. Mai bine zis, ne dezvăluie momente din viața personală într-o manieră simplă și, totodată, atât de elegantă! De ce spun acest lucru? Pentru că „Sacoșa cu stele” este o combinație de simplitate, eleganță și frumusețe.
Memories
„Îmi plac de mor lucrurile amestecate; o fi vreo extensie a nevoii de dezordine – cu subînțeles de alt-fel-de-ordine-de-mai-multe-grade-de-libertate-în-relația-dintre-două-ceva-uri.

Încă mai amestec lucruri, obiecte, stări, le schimb destinația sau inserez bucățele de oglindă, dar degeaba; când fac temperatură nu mai am poezia de pe vremuri și nu mai imaginez fire care ajung până în cer. „
În cele 125 de pagini, autoarea Iulia Șchiopu reușește să îți pătrundă în suflet, să îți aducă zâmbetul pe buze. Cartea se bucură de ilustrații superbe care, coroborate cu micile povești și secvențe de viață, reușesc să te încânte vizual și, de ce nu, chiar să-ți stârnească imaginația. Un album surprinzător oferit cu drag de un om ce îmbină armonios scriitura cu pictura.
Așteptarea
„Ceai de timp.
Se ia timp. Se cufundă în ceșcuța de porțelan și se clatină ușor în mișcări circulare, trecut-prezent-trecut. Se bea; se tine minte retrogustul dulce-amărui.”
Dacă vă doriți câteva clipe de relaxare si încântare, nu ezitați a vă „ascunde” printre filele acestei creații artistice impresionante.
Dacă doriți să oferiți un cadou fantezist unei persoane dragi, sensibile, romantice si visatoare, „Sacoșa cu stele” este darul cel mai potrivit.
Vă invit în continuare să cunoașteți o fărâmă din OMUL Iulia Șchiopu. Imaginile fac cât o mie de cuvinte, zic eu!

Cartea Sacoșa cu stele de Iulia Șchiopu poate fi comandată de pe hergbenet.ro, libris.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări de cărți Editura Herg Benet

Recenzii și prezentări cărți autori români

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *