Delicatese Literare
Recenzii

Sacrificiul inimii de Deeanne Gist, Editura Litera, Colectia Iubiri de poveste – recenzie

Sacrificiul inimii (Fair Play – 2014)

Deeanne Gist

Editura Litera / Alma

Colecția Iubiri de poveste

0.5. Tempest in the White City – 2013
1. It Happened at the Fair – 2013
2. Sacrificiul inimii – Fair Play – 2014 – prezentare carte
Ambițioasa domnișoară doctor Billy Jack Tate luptă din răsputeri să-și construiască o carieră și un renume într-o profesie a bărbaților, în ciuda unei societăți extrem de conservatoare. Ca medic la Expoziția Internațională din Chicago, este cu un pas mai aproape de a avea propriul cabinet – până când are drept pacient un bărbat care amenință să-i pună în pericol visul de-o viață.
Chipeșul Hunter Scott face parte dintr-o elită. Ca polițist texan detașat în Garda Columbiană care se ocupă de paza expoziției, a fost ales pentru fizicul, caracterul și abilitățile sale. Lui Hunter nu-i plac nici orașele mari, nici femeile care au pretenţia de a avea o îndeletnicire de bărbat. Dar este atras fără să vrea de Billy din prima clipă în care o vede și nu poate să nu fie impresionat de priceperea ei. Găsirea unui bebeluș abandonat îi face să se apropie și mai mult și să își găsească un obiectiv comun – să ofere un viitor mai bun copiilor din mahalalele sordide din Chicago.
Pe măsură ce expoziția se apropie de final, Billy și bărbatul care i-a cucerit inima se află în fața unor decizii imposibile – și a unor alegeri pe care nici unul nu s-a crezut vreodată în stare să le facă.
O carte care pe care am apreciat -o în mod deosebit, atât ca subiect, cât și ca mod de abordare. Mi-au plăcut și stârnit interesul temele la care se face referire în carte, cu o mare atenție la detalii și dovedind o minuțioasă documentare. Ca și în prima carte a acestei autoare apărute la noi, Fata de la Tiffany, care de asemenea mi-a plăcut mult, și de această dată se face referire la emanciparea femeii, iar în fundal avem Expoziția Columbiană de la Chicago, despre care am aflat datorită acestor cărți informații foarte interesante.
Cartea este historical-romance, având în paginile ei o frumoasă poveste de iubire, însă spre deosebire de celelalte cărți ale colecției personajele nu fac parte din aristocrație, ci din clasa muncitoare. Acțiunea se petrece la Chicago, în anul 1893.
E una din acele cărți în care parcă vezi cum se scrie istoria, asistăm la schimbarea unor mentalități adânc înrădăcinate pe fondul mișcării feministe, care ia avânt.
Personajul principal al cărții, Billy Jack Tate (nu vă lăsați înșelați de nume, este vorba de o „ea”) este medic. Una din primele femei medic. Luptase mult până să ajungă aici, era o persoană extrem de hotărâtă, ambițioasă, independentă, cu idei clare despre locul femeii în societate. Era totodată foarte drăguță și feminină.
Personajul principal masculin al cărții este Hunter Scott, polițist texan, care prin educația sudică pe care o avea în sânge respecta femeile, ce trebuiau să stea acasă, să fie protejate și întreținute de soții lor, ele trebuind să se ocupe de gospodărie și copii. Ca și Billy, avea idei clare despre rolul femeii în societate. Păcat că erau complet diferite de ale ei…
Prima întâlnire a celor doi a avut loc la Expoziția Columbiană, și a fost memorabilă. Ea încerca să intre având de ținut un discurs, dar paznicii nu o credeau și nu o lăsau înăuntru. Disperată, ea a intrat pe o fereastră îngustă de la subsol, cu picioarele înainte, târându-se ca o râmă, acțiune în cursul căreia fustele i s-au ridicat complet, dezvelind-o până la șolduri… privirii lui uimite, ea neavând habar că are martori…
Următoarea dată când s-au întâlnit, el era aproape leșinat de durere (veți vedea ce diagnostic va primi), iar ea, în virtutea meseriei, l-a consultat, cu toate că el încerca să se opună!
Găsirea unui bebeluș abandonat îi apropie într-un mod cu totul neașteptat. După ce l-au îngrijit câteva zile, neavând cum să-l păstreze, l-au dus la Centrul unei organizații umanitare, Adăpostul Hull, una din primele de acest gen (care a existat în realitate, iar conacul în care acesta a funcționat rezistă și astăzi). Adăpostul oferea sprijin pentru persoanele neajutorate si programe de educare pentru copiii străzii. Îi cunoaștem pe câțiva din acești mici oropsiți ai sorții, copii care își duceau viața prin gunoaie și mizerie, și munceau din greu pentru câțiva bănuți. O viață urâtă, grea și sordida, iar Centrul era singurul reper luminos.
Mi-a plăcut foarte mult inițiativa lui Hunter de a le face acestor copii un loc de joacă. Nu se mai văzuse și nu se mai auzise de așa ceva. A fost unul din primele loc de joacă din Chicago, în perioada în care orașul își începuse fulminant avânt economic. Aflăm cu această ocazie despre felul în care s-au pus bazele primelor locuri de joacă de la începutul secolului XX.
Aflăm poveștile de viață ale câtorva din copiii cu care vor interacționa Billy și Hunter, nedreptățile la care sunt supuși si vom fi profund impresionați. Sunt aduse astfel în prim plan teme ca drepturile copiilor din acea perioadă, condițiile inumane de trai, delicvența juvenilă. După cum mărturisește autoarea în nota de la finalul cărții, problemele din clădirile insalubre și periculoase cu apartamente de închiriat, mizeria de pe străzile din zona de vest a orașului Chicago, modul în care trăiau și se jucau acolo copiii și cum erau exploatați si/sau neglijați de proprii părinți sunt din păcate inspirate din povești reale.
Să nu vă închipuiți că avem de-a face cu o carte documentară. E în schimb o carte bine documentată, care face referire la date și fapte reale ale vremii respective, ceea ce reprezintă atuurile acestei povești deosebite. E o carte scrisă cu finețe și eleganță, din care nu lipsește umorul.
Nu vă povestesc cum s-a derulat povestea dintre independenta doctoriță și conservatorul polițist texan. Fiecare va lăsa mult de la el pentru a cădea de acord. Însă iubirea e o motivație foarte puternică, iar în numele ei orice sacrificiu merită a fi făcut!
Sunt multe întâmplări în carte la care nu am făcut referire și pe care va invit sa le descoperiți singuri. Mie mi-a plăcut și m-a impresionat această carte, o poveste mai atipică față de celelalte din această colecție, dar am apreciat-o în mod deosebit.
Citate:
„Fie că el recunoștea asta sau nu, un sărut reprezenta totuși un soi de angajament. Cel puţin pentru ea așa avea să fie. Era un fel de-a spune că ar fi interesată să treacă la un alt nivel, mai profund, al prieteniei, unul care, în cele din urmă, urma să ducă la căsătorie. Nu avea așadar de gând să se arunce prostește în braţele lui. Mai bine era să stabilească cum stau lucrurile înainte să treacă dincolo de linia aceea.”
„Ochii ei se fixară într-ai lui. În adâncul lor frumos de caramel se citea spe ranţă, o scânteie de entuziasm și iubire. Aceleași sentimente îi umplură și ei sufletul.”
„Dacă era să spună drept, nu voia să-și mai petreacă nici măcar o zi fără el, iar dacă asta însemna să meargă în Texas și să fie un doctor de ţară, atunci era un preţ mic de plătit pentru prietenia, veselia, sprijinul, protecţia și iubirea pe care le primea în schimb.”

Am inclus cartea în Top 10 carti historical-romance cu eroi/eroine medici

Cărțile autoarei Deeanne Gist pot fi comandate pe elefant.rolibrarie.net

24 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *