Delicatese Literare
Recenzii

Sadie de Courtney Summers, Editura Leda Edge – recenzie

SADIE

(Sadie – 2018)

Courtney Summers

Editura Corint

Leda Edge

An apariție: 2018

Nr. pagini: 352

Traducerea: Carmen Ion

Courtney Summers s-a născut la Belleville, Ontario, în 1986. La vârsta de 14 ani a renunțat la liceu. La vârsta de 18 ani, ea a scris primul ei roman. Cracked Up to Be a fost publicată în 2008, când avea 22 de ani și a câștigat premiul CYBIL 2009 la categoria ficțiune YA. De atunci, ea a publicat alte patru cărți: Some Girls Are, Fall for Anything, This is Not a Test și All the Rage, precum și e-novella Please Remain Calm, care este o continuare a romanului This is Not a Test.
Sadie nu a avut deloc o viață ușoară. Rămasă orfană, într-un orășel izolat, a fost silită să aibă grijă nu doar de ea însăși, ci și de surioara sa, Mattie, străduindu-se să asigure micii sale familii o viață cât mai normală și să facă în așa fel încât să nu se lase copleșită de greutăți.
Dar, atunci când Mattie este omorâtă, întregul univers al lui Sadie se prăbușește. După ce polițiștii fac o anchetă de mântuială, care nu duce nicăieri, tânăra hotărăște să îl descopere singură pe ucigașul surorii sale și să îl aducă în fața justiției. Așa că Sadie pornește într-o adevărată călătorie în căutarea dreptății, dar și a răzbunării, fiind călăuzită de cele câteva indicii pe care reușește să le descopere. Numai că drumul său e presărat cu primejdii nebănuite și, în curând, tinerei i se pierde urma. Iar atunci când prezentatorul radio West McCray află despre povestea celor două surori, devine de-a dreptul obsedat să o descopere atât pe Sadie, cât și adevărul despre moartea lui Mattie. Așa că el începe o investigație menită să îl ajute să dea de urma fetei și, în curând, podcast-ul despre ancheta sa devine o adevărată senzație pe internet, căci din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de soarta lui Sadie, sperând, cu toții, că aceasta va fi descoperită de curajosul investigator înainte de a fi prea târziu…
„Cu totul și cu totul strălucitor, fascinant!” – A.J.Finn, autorul bestsellerului Femeia de la fereastră
„O carte care o să vă bântuie și-o să facă să vă fie rău de-a dreptul, care o să pună stăpânire pe voi și n-o să vă mai dea drumul până când nu veți ajunge să depuneți mărturie despre adevărul și realismul său.” – Veronica Roth, autoarea seriilor Divergent și Pecetea Morții
„Un thriller palpitant care taie-n carne vie ca un podcast de investigații criminalistice. N-o să mai fiți în stare să faceți nimic înainte de a-l citi până la capăt.” – Stephanie Perkins, autoarea romanului Anna și sărutul franțuzesc

Romanul Sadie de Courtney Summers este un thriller palpitant care te ține în suspans și te face să îți pui întrebări pe tot parcursul lecturii, o carte tristă care te face să devii mai puternic și să accepți viața așa cum este e, cu bune și cu rele.
Am descoperit povestea a două tinere surori, care nu au avut șansa de a se bucura de o copilărie fericită așa cum ar fi trebuit și care au fost despărțite mult prea devreme și într-un mod mult prea brutal.
Cartea urmărește două planuri, situate la câteva luni distanță în timp, fiind scrisă atât din perspectiva adolescentei Sadie, cât și din perspectiva unui jurnalist care investighează dispariția ei misterioasă.
Părăsite de mamă mult prea devreme, Sadie și Mattie sunt nevoite să se descurce singure așa cum pot. În ajutorul lor vine o ”bunică de împrumut” care le permite să locuiască într-o rulotă dintr-un parc pe care-l administra.
În timp ce mama lor, Claire, alesese o viață mai ușoară, abandonându-se drogurilor și alcoolului, Sadie face eforturi disperate pentru a avea grijă de sora ei de numai zece ani, Mattie. Chiar dacă era la liceu, în timpul liber fata lucra într-o benzinărie, câștigând bani pentru a se putea întreține. În ziua în care Mattie cade în depresie, Sadie alege să-și abandoneze cursurile pentru a putea fi alături de ea. Se temea că Protecția Copilului avea să le despartă, fără să se gândească că însăși soarta avea să contribuie la separarea lor.
Încă de la nașterea micuței, Sadie i-a fost și mamă și tată. I-a oferit toată iubirea și grija de care avea nevoie, dar niciodată nu a putut să umple golul lăsat de mama lor. Cu timpul, Sadie se obișnuise cu respingerea și nepăsarea mamei, dar mezinei îi era foarte greu să accepte. De ajutorul taților nici nu putea fi vorba, ambii fiind absenți încă de la nașterea fetelor.
Chiar dacă era greu, Sadie nu a considerat nici măcar o clipă că nu mai poate și a luptat până în ziua în care poliția a anunțat-o că sora ei a fost ucisă. În momentul în care a primit vestea, sufletește a murit și ea.
Trauma suferită și amintirea surorii o fac pe Sadie să plece, lăsând totul în urmă. La cei nouăsprezece ani se consideră suficient de puternică și dorește să răzbune moartea surorii ei. Este foarte sigură cine este vinovatul și speră să-l găsească cât mai repede. Dacă poliția nu a putut face nimic, simțea că dreptatea și răzbunarea se aflau în mâinile ei.
Dar, așa cum este de așteptat, nimic nu este atât de simplu precum pare. Sadie se confruntă cu multe primejdii, iar mai apoi este dată dispărută, în momentul în care îi este găsită abandonată mașina, alături de câteva lucruri personale.
Aflând povestea celor două surori, West McCray, un prezentator radio, începe să investigheze atât moartea lui Mattie, cât și dispariția lui Sadie. Rând pe rând sunt investigate persoane care au făcut parte din viața fetelor și astfel aflăm multe alte aspecte care ne ajută să înțelegem mult mai bine povestea.
Cum a decurs investigația, cine este ucigașul lui Mattie dar și ce s-a întâmplat cu Sadie nu am să vă dezvălui eu, dar veți descoperi citind această carte cutremurătoare.
„Împrejurările au silit-o de multe ori pe sărmana Sadie să compenseze. După plecarea lui Claire, a văzut cum Mattie se cufunda într-o depresie adâncă, de neatins, și i-a aruncat un colac de salvare- o carte poștală scrisă de mama lor -, și a funcționat. Ilustrata aceea a devenit însă și prăpastia dintre ele două, iar relația lor nu avea să se refacă niciodată. Din cauza acelei cărți poștale – cu toate că vina nu a fost, de niciun fel, a lui Sadie -, Mattie a fugit de acasă și a sfârșit ucisă… iar de atunci Sadie a trăit conștientă în fiecare moment de acest lucru.”
Sadie mi s-a părut un personaj foarte matur pentru vârsta ei, având în vedere greutățile cu care a trebuit să se confrunte și responsabilitățile pe care și le-a asumat, și am admirat-o foarte mult. Atunci când ești nevoit să renunți la școală pentru a putea fi alături de surioara ta, atunci când trebuie să accepți că o persoană ți-a dat viață numai ca mai apoi să te abandoneze când ai cea mai mare nevoie de ea, viața ta nu are cum să rămână la fel. Ori îți accepți soarta și îți plângi de milă, ori devii un om puternic pentru a putea face față greutăților. Asta a ales Sadie, să devină un om puternic, să răzbune moartea celei mai dragi persoane din viața ei și să accepte faptul că totul se întâmplă cum vrea Dumnezeu. Cea mai mare durere este atunci când descoperi că unele lucruri se întâmplă datorită părinților care numai ”părinți” nu se pot numi.
Am fost impresionată de poveste și recomand cartea chiar dacă este foarte tristă. Cu toții avem de învățat din această poveste.
Mi-a plăcut stilul autoarei, misterios și nu foarte alert, nu mi-a plăcut finalul lăsat în aer, dar a trebuit să-l accept și să sper la un final fericit.
Fragment:
„Voi omorî un om.
Îi voi fura lumina din ochi. Vreau să privesc cum se stinge. Se spune că nu trebuie să răspunzi violenței cu violență, dar uneori cred că violență este singurul răspuns. Asta i-a făcut el lui Mattie, asta merită și el.
Știu că ceea ce voi face nu o va aduce pe Mattie înapoi. Mattie nu se va mai întoarce niciodată.
Nu o fac pentru a-mi găsi pacea. Pacea nu o voi mai găsi niciodată.
Nu-mi fac iluzii: știu că după ce voi face ce voi face, prea puțin va mai rămâne din mine. Gândiți-vă însă cum ar fi să trăiești, zi după zi, știind că omul care ți-a ucis sora respiră aerul care ei i-a fost refuzat, că își umple plămânii cu el, că îi soarbe dulceața! Gândiți-va că omul acesta simte sub picioare pământul în care ea a fost îngropată!
Am ajuns mai departe decât am ajuns vreodată.
Stau așezată pe scaunul din față și răsucesc un briceag între degete. Aerul miroase a apă stătută. Închid ochii și îi deschid și mă regăsesc tot pe scaunul din față, tot răsucind briceagul între degete, iar aerul continuă să pută a depuneri de mal dintr-un iaz. Închid și deschid din nou ochii și e că un vis care se repetă și în care fiecare pas înainte este răsplătit cu revelația de a ști că trebuie să o iei de la capăt și că nu există nicio linie de finiș, iar tu habar nu ai cum să te oprești.
– Mattie!
M-ul inițial din numele ei îl rostesc apăsând ușor buzele. Dublul t nu zăbovește decât atât cât să-mi ureze bun venit.
Pe când avea cinci ani, iar eu, unsprezece, Mattie obișnuia să se strecoare la mine în pat, speriată de întuneric, disperată să rostesc ceva care să o liniștească. Alinările mele fragmentate nu erau niciodată de ajuns; tot ce-i puteam oferi era prezența mea, iar ea se mulțumea cu atât, își lipea capul de umărul meu și adormea. Dimineață mă trezeam cu păturile strânse ghem în jurul trupușorului ei și perna mea sfârșea cumva întotdeauna sub capul ei.”

 

Cartea Sadie de Courtney Summers poate fi comandată de pe edituracorint.roelefant.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Cărțile apărute la Editura Corint pot fi comandate edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii, prezentări și articole Editura Corint

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *