Delicatese Literare
Recenzii

Safari însângerat de Deon Meyer, Editura Litera – recenzie

Safari însângerat

(Blood Safari – 2007)

Deon Meyer

Editura Litera

Traducere: Carmen Ion

Nr. de pagini: 560

An apariție: 2011

Cariera lui Deon Meyer l-a dus de la jurnalism la brandingul de internet, pentru ca acum să fie supranumit ”rege al romanelor polițiste sud-africane”.
1. Safari însângerat – Blood Safari – 2007
2. Trackers – 2010
Lemmer este bodyguard profesionist. Tăcut, invizibil, nu se implică niciodată.
Emma le Roux crede că îşi recunoaşte fratele într-o fotografie prezentată la jurnalele de ştiri: suspect de uciderea a patru braconieri. Numai că Jacobus este mort de douăzeci de ani.
Emma îl angajează pe Lemmer să-i păzească spatele în timp ce ea caută răspunsuri şi curând amândoi îşi dau seama că cineva vrea să-i împiedice să afle adevărul. Iar când acel cineva încearcă să-i ucidă, Lemmer este nevoit, pentru prima oară în viaţă, să iasă din umbră…
„Cu Deon Meyer n-ai cum să dai greş.”Michael Connelly
„Vibrant şi palpitant.” – The Sunday Times
„… de departe cel mai bun autor sud-african de romane poliţiste. Acţiunea se desfăşoară într-un ritm trepidant, potrivit unui thriller.” – The Guardian
„Meyer este pur şi simplu excelent. Lemmer, un fin cunoscător şi un comentator sarcastic al metehnelor Africii de Sud, şi în special ale populaţiei afrikander…” – Business Day
„Meyer își merită reputația internațională.” – The Washington Post
L-am descoperit pe Deon Meyer atunci când am citit Treisprezece ore, un thriller deosebit de captivant. Mi-a plăcut mult stilul autorului, astfel că am dorit să citesc și această carte a lui, tradusă la noi.
Safari însângerat de Deon Meyer este un thriller plin de suspans, cu un ritm deosebit de alert, a cărui acțiune se petrece în anul 2007 în Africa de Sud, o țară extrem de frământată de tensini  sociale și rasiale, în ciuda măsurilor democratice luate după abolirea regimului de apertheid.
Aș dori să remarc traducerea foarte bună, precum și notele de subsol, care ne oferă informații deosebit de utile pentru întelegerea contextului.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Lemmer, un bodyguard în vârstă de 42 de ani, solitar și taciturn, care se retrăsese departe de tumultul marilor orașe într-o zonă rurală.
Lemmer nu eșuase niciodată într-o misiune ca gardă de corp, conducându-se după două reguli simple: prima lege era să nu se implice niciodată emoțional, iar cea de-a doua să nu se încreadă în nimeni.
Lemmer era freelancer și lucra pentru Body Armor, o companie de securitate personală, la care apelau toate celebritățile bogate și faimoase când vizitau Africa de Sud. Body Armor oferea două tipuri de agenți de protecție: bărbați intimidanți, plini de mușchi, numiți Gorilele sau foști gardieni ai corpului guvernamental, slabi și de statură medie, numiți Invizibilii. Lemmer făcea parte din categoria Invizibililor.
Pe 25 decembrie, pe când Lemmer petrecea singur Crăciunul, amenajându-și locuința, a primit un telefon de la directoarea companiei Body Armor, care l-a anunțat că i-au fost solicitate serviciile de către Emma le Roux, o tânără minionă și fermecătoare, consultant de brand în Cape Town. Lemmer avea nevoie de bani, astfel că era dispus să-i asculte cerințele.
Poticnindu-se des, Emma i-a înșirat o poveste ciudată. Fratele ei, Jacobus le Roux, murise în urmă cu douăzeci de ani, pe când își efectua stagiul militar la o divizie a armatei ce combătea braconajul. În urmă cu șapte ani, ambii ei părinți, niște oameni prosperi de afaceri, muriseră într-un accident de mașină, astfel că Emma nu mai avea nicio rudă în viață. Însă, în urmă cu 3 zile, Emma i se păruse că îl recunoaște pe Jacobus într-o știre difuzată la televizor, în care se anunța că bărbatul din imagine este căutat pentru uciderea unui vraci și a patru băștinași care omorâseră 14 corbi dintr-o specie rară. Bulversată, Emma dăduse telefon la postul local de poliție spunând că bănuiește că bărbatul din imagine ar fi fratele ei, dar despre care știa că este mort de peste 20 de ani. Șeful poliței a asigurat-o că în niciun caz acel bărbat nu putea fi fratele ei, în ciuda faptului că avea același prenume ca acesta – Jacobus -, deoarece presupusul atacator era cunoscut în zonă încă de când era mic copil. Totuși, la scurt timp după aceea Emma a primit un telefon în care un necunoscut a avertizat-o să nu mai pună întrebări despre Jacobus Le Roux. Apoi, în urmă cu o zi, Emma fusese atacată în propria casă de trei indivizi înarmați, care purtau cagule pe față, reușind să scape cu viață doar sărind gardul și refugiindu-se la vecinul ei, care i-a alungat pe intruși trăgând câteva focuri de avertizare în direcția lor.
În loc de a o speria, atacul i-a întărit convingerea Emmei că fratele ei trăiește și era decisă să facă orice pentru a-l găsi. Însă, nefiind iresponsabilă, și-a dat seama că avea nevoie de o gardă de corp, astfel ajungând să apeleze la Lemmer.
Conform principiilor lui ferme, Lemmer a pus la îndoială spusele Emmei, fiind convins că aceasta îi ascundea ceva. Dar nici banii pe care ea era dispusă să-i ofere pentru serviciile lui nu erau de lepădat, astfel că Lemmer a acceptat să o însoțească la rezervația naturală unde se produsese atacul de care era acuzat Jacobus, pentru a aduna informații despre acesta.
Mai multe evenimente ciudate se produc după sosirea lui Lemmer și a Emmei în rezervație. În prima noapte un șarpe veninos uriaș este strecurat în camera Emmei, iar Lemmer reușește să-l ucidă doar după eforturi deosebite.
Interogându-i pe cei care lucraseră cu Jacobus, Lemmer simte că aceștia nu erau complet sinceri, ci ascundeau ceva.
Un nou mesaj de avertizare îi este transmis Emmei printr-un curier.
Totodată, Lemmer nu poate să nu-i admire curajul și determinarea Emmei, felul ei deschis de a fi, luptând cu atracția pe care o simțea față de ea, în ciuda faptului că ea îi transmisese tot felul de semnale încurajatoare.
Totul avea să culmineze cu un atac armat asupra lor, fiind hăituiți de mai mulți bărbați mascați și de un lunetist care trăgea asupra lor.
Deși rănit la rândul lui, Lemmer reușește să o care în spate pe Emma, grav rănită, până la primul punct de ajutor.
După ce a primit primele îngrijiri, Lemmer a aflat vești îngrijorătoare despre starea Emmei. În cădere, aceasta se lovise grav la cap și, deși fusese operată, era în continuare în comă, cu șanse mici de supraviețuire. Doctorița care o operase i-a spus lui Lemmer că, potrivit statisticilor, bolnavii aflați în comă aveau șanse mai mari de revenire dacă în primele ore de după operație auzeau vocea cuiva cunoscut.
Lemmer nu mai poate nega față de sine însuși ceea ce simțea: se îndrăgostise de Emma, în ciuda scepticismului său și era dispus să facă orice pentru a o salva.
Sunt deosebit de emoționante paginile în care el, neștiind ce să vorbească, începe să-i povestească viața lui. Copilăria lui Lemmer fusese un iad, fiind trădat cumplit de ambii părinți. Nici mai apoi, când își luase viața în propriile mâini, sorții nu fuseseră de partea lui. Este remarcabil că, la câte lovituri nedrepte primise de la soartă, Lemmer reușise să-și păstreze totuși umanitatea… Ne dăm seama că regulile lui le făcuse în urma unor șocuri primite, încercând să se protejeze pe viitor de alte suferințe emoționale.
După ce Emma a ieșit din zona critică, deși era în continuare în comă, Lemmer și-a dat seama că ea nu va fi niciodată în siguranță atâta timp cât atacatorii ei misterioși erau în libertate.
Din vânat, Lemmer a devenit vânător, pornind să-i găsească pe aceștia, contrar oricărei șanse.
A doua parte a cărții se desfășoară într-un ritm sufocant de alert, pericolele pândesc de peste tot, iar Lemmer nu știe cine minte și în cine poate avea încredere.
Pe măsură ce urmărește indiciile adunate, Lemmer descoperă că la baza a tot ceea ce se întâmplase stăteau tensiunile rasiale și politice, lăcomia, corupția și o rețea de teroriști, iar deconspirarea acestora ar fi declanșat implicații politice internaționale. În schimb, dacă nu reușește, atât el, cât și Emma vor sfârși morți.
Ce se întâmplase în urmă cu 20 de ani? Îl va găsi Lemmer pe Jacobus? Era acesta fratele Emmei și dacă da, de ce își schimbase identitatea? Cine erau bărbații care doreau s-o omoare pe Emma și de ce? Va reuși Lemmer să-i găsească și să se răzbune? Își va reveni Emma din comă? Relația dintre Lemmer și Emma va avea vreo șansă?
Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte răspunsurile la întrebări, urmărind desfășurarea evenimentelor acestui thriller deosebit de spectaculos.
M-aș bucura mult dacă Editura Litera ar traduce și a doua carte din această serie – Trackers.

Safari însângerat de Deon Meyer a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții

Recenzii și prezentări cărți Deon Meyer

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *