Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Salvarea cangurilor. Portalul magic nr.20 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Salvarea cangurilor. Portalul magic nr.20

(Dingoes at Dinnertime – 1999)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Laura Poantă

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 104

An apariție: 2020

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#20. Salvarea cangurilor

Jack si Annie trebuie sa primească patru daruri speciale pentru a putea dezlega vraja sub care se află Teddy, un cățeluș foarte simpatic. De data asta salvează un pui de cangur abandonat de mama lui, încolțită de o haită de câini sălbatici. 

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În prima serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În a doua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

În a treia serie de patru aventuri – Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din Era Glaciară, Călătorie pe Lună – misiunea celor doi frați este să găsească patru obiecte necesare pentru a o salva pe Zâna Morgan de vraja sub care căzuse.

În a patra serie de patru aventuri – Vacanță în orașul vulcanului, În Țara împăratului Dragon, Atacul vikingilor și Cursă de care la Olimpiadă – misiunea celor doi frați este să se întoarcă în timp și să salveze pentru biblioteca din Camelot patru cărți aflate în pericolul de a fi distruse.

În noua serie de patru aventuri – Ultimele ore de pe Titanic, Pe urmele indienilor, Capcane în junglă, Salvarea cangurilor – misiunea celor doi frați este să-l ajute pe Teddy, un cățeluș aflat sub puterea unei vrăji. Dacă Jack și Annie reușesc să primească patru daruri, din patru locuri diferite din lume, vraja se va destrăma și câinele va fi salvat.

Așa cum ne-am obișnuit deja din precedentele cărți din serie, nici de această dată nu vor lipsi pericolele, aventurile pe muchie de cuțit, elementele de magie și paranormal, precum și întâlnirile cu personaje celebre, iar informațiile oferite sunt deosebit de utile pentru a lărgi orizontul cultural al celor mici, într-un mod foarte plăcut. În plus, alături de Jack și Annie avem și noi ocazia de a face un tur virtual al unor locuri deosebit de interesante din niște vremuri de mult apuse.

În Ultimele ore de pe Titanic, cei doi frați au găsit în căsuța fermecată un cățeluș ce se uita la ei cu un aer trist.

Lângă cățeluș se afla o bucată de hârtie, acoperită de un scris frumos, de altădată:

Cățelușul se află sub puterea unei vrăji. Are nevoie de ajutorul vostru! Ca să-l eliberați, trebuie să primiți patru lucruri speciale:

 Primul dar e pe un vas pierdut pe mare
Al doilea dar e undeva în albastrul preriei
Al treilea dar e într-o pădure îndepărtată
Și cine o să vă dea al patrulea dar? Un cangur.

Fiți înțelepți și curajoși!
Morgan

La sfârșitul peripețiilor lor pline de suspans de pe Titanic, Jack și Annie au primit primul dar necesar desfacerii vrăjii: un ceas vechi!

În Pe urmele indienilor, cei doi frați au primit următorul dar: o pană de vultur oferită de bătrâna indiană de pe Marile Câmpii din America.

În Capcane în junglă, Jack și Annie au căpătat cel de-al treilea dar – o floare de lotus oferită de un pustnic din India.

În Salvarea cangurilor, pe care am găsit-o pe stoc pe Libris, cei doi frați sunt gata să se avânte într-o nouă aventură pentru a primi ultimul dar necesar pentru a-l scăpa pe Teddy de vraja sub puterea căreia se afla.

În căsuța fermecată au găsit, ca de obicei, și cartea ce avea să-i ajute în călătoria lor: Aventuri în Australia Plini de entuziasm, Jack și Annie s-au aventurat în noua lor provocare și au aterizat într-o pădure cu tufișuri veștede și copaci uscați, maronii. În carte au descoperit imediat și explicația peisajului arid: ”Pădurea din Australia e afectată anual de secetă. Seceta e o perioadă lungă de timp în care nu plouă deloc. Însă aceeași pădure poate fi inundată de ploi torențiale în aceeași perioadă a anului.”

Pornind la drum printr-un luminiș pîrjolit de soare, Jack și Annie au avut parte de tot felul de întâlniri uimitoare. Mai întâi, au observat două păsări uriașe și ciudate, mai înalte decât Jack, cu corpul voluminos, picioare lungi și gât subțire – păsările Emu, care nu pot zbura, în schimb, dacă sunt în pericol, pot alerga cu o viteză de până la 50 km/h.

Pe ramura unui copac, Annie a observat apoi un fel de ursuleț de pluș viu – era de fapt un koala, care nu e de fapt un urs ci un animal marsupial, asemenea cangurului. Pe ramura unui eucalipt, Kookaburra, sau pasărea clovn, le-a atras atenția cu un râset caraghios, iar într-o scobitură din sol, se afla o mamă cangur cu puiul ei.

Dacă până atunci călătoria celor doi copii fusese plăcută și instructivă, pericolul s-a ivit brusc sub forma mai multor câini dingo, dușmanii de moarte ai cangurului.

După cum Jack și Annie au aflat din carte, când este urmărită de dingo, o femelă cangur preferă să își arunce puiul din marsupiu pentru a sări mai repede și mai ușor Apoi îi îndepărtează pe câinii dingo de acel loc și, dacă reușește să scape, se întoarce după puiul ei. Astfel, la mică distanță de locul unde observaseră cangurii prima dată, cei doi frați au găsit puiul de cangur abandonat temporar de mamă.

Pericolul a crescut la cote maxime, un incendiu de pădure izbucnind în apropiere. Pentru a-l salva pe puiul de cangur, cei doi frați au improvizat un marsupiu din rucsacul lui Jack.

După mai multe aventuri pe muchie de cuțit, Jack, Annie, puiul de cangur și micuțul koala s-au refugiat într-o peșteră, urmându-l pe Teddy, care lătra frenetic, scoțând apoi un urlet prelung, care a provocat un fenomen ciudat: o fâșie de lumină a început să se onduleze în întuneric, până a ajuns de mărimea unui șarpe uriaș care urca pe perete, apărând apoi, peste tot în jur, mai multe amprente de mâini fosforescente.

În momentul în care Jack și Annie și-au pus palmele pe acele amprente, o lumină palidă ilumină scurt peștera, iar un bubuit făcu să vibreze peretele, afară pornindu-se o ploaie torențială, care a stins incendiul.

Ce provocase oare acest fenomen ciudat? Să se fi regăsit oare răspunsul într-o legendă dintr-o epocă îndepărtată numită ”Timpul Visului”? Vă las să descoperiți singuri răspunsul în carte, aflând totodată care a fost cel de-al patrulea dar, cine era Teddy și cum căzuse el sub puterea acelei vrăji.

La sfârșitul cărții, așa cum ne-a obișnuit, autoarea ne oferă multe informații interesante despre Australia, despre speciile care trăiesc aici și despre legenda Șarpelui Curcubeu.

Micii cititori vor fi încântați cu siguranță când vor ajunge la finalul acestei serii de patru aventuri – Ultimele ore de pe Titanic, Pe urmele indienilor, Capcane în junglă, Salvarea cangurilor, descoperind informații fascinante și povești uluitoare – povestea Titanicului, povestea Femeii Albe a Bizxonilor, povestea tigrului rănit și legenda Șarpelui Curcubeu.

Abia aștept să descopăr aventurile care-i așteaptă pe cei doi frați în următoarea serie de patru cărți: Emoții pe scenă, Bună dimineața, gorilelor, Întâlniri în America și Valuri mari în Hawaii.

Salvarea cangurilor de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *