Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Salvați de delfini. Portalul Magic nr. 9 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Salvați de delfini. Portalul Magic nr. 9

(Dolphins at Daybreak – 2002)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Cristina Miron

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 104

An apariție: 2020

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#9. Salvaţi de delfini

Jack și Annie trebuie să dezlege patru ghicitori străvechi pentru a deveni Maeștri Bibliotecari. Prima rezolvare îi poartă în lumea apelor. Cu ajutorul unui submarin abandonat pe plajă, eroii noștri explorează adâncurile oceanului: un recif de corali, pești multicolori, căluți-de-mare, stele-de-mare! Dar distracția e întreruptă de întâlnirea cu un rechin înfometat. Vor reuși delfinii să-i salveze pe copii?

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În precedenta serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În noua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

În Salvați de delfini, Zâna Morgan le cere din nou ajutorul lui Jack și Annie. Magicianul Merlin se ținuse iar de șotii, iar din această cauză Zâna Morgan nu mai avusese timp să adune cărți pentru biblioteca din Camelot. Annie și Jack s-au oferit bucuroși să le strângă ei, dar pentru a deveni Maeștri Bibliotecari trebuiau să treacă un test, mai precis trebuiau să demonstreze că puteau găsi răspunsul la patru ghicitori.

Pentru a descoperi răspunsul la prima ghicitoare, cei doi copii, înarmați cu cartea Ghidul oceanelor, sunt transportați pe un recif de corali. Textul primei ghicitori, imprimat pe un sul, era:

”Sunt cenușie și tare ca o piatră

De felul meu sunt cam neînsemnată,

Dar ce ascund în mine

E frumusețe adevărată.

Ghicești cine sunt?”

Recunosc că eu am ghicit imediat răspunsul, dar asta nu m-a împiedicat să savurez aventurile spectaculoase ale celor doi copii. 😊

La marginea apei, cei doi copii au găsit o mașinărie ciudată. Căutând în ghid, Jack a descoperit că acel submarin mic se chema batiscaf, folosită de oceanografi pentru a cerceta fundul oceanului.

Curioși, cei doi frați s-au urcat în batiscaf și, apăsând din greșeală un buton și au plonjat în ocean!

O lume fascinantă s-a dezvăluit în fața copiilor. Doi delfini simpatici s-au apropiat și i-au salutat.

Însă acea lume subacvatică nu era lipsită de pericole. De batiscaf s-a apropiat mai întâi o caracatiță, ca mai apoi să fie atacați de un rechin ciocan!

Suspansul atinge cote maxime, pericolul plutește în aer, dar, din fericire, cei doi delfini le vor sări în ajutor.

Ajunși înapoi pe reciful de corali, Jack și Annie vor realiza că răspunsul fusese, încă de la început, în fața ochilor lor. Dar, dacă l-ar fi ghicit de prima dată, nu ar fi avut parte de atâtea aventuri spectaculoase și nici nu i-ar fi întâlnit pe cei doi delfini adorabili. 😍

Vă las plăcerea să citiți singuri în carte toate peripețiile prin care au trecut Jack și Annie, precum să răspunsul la prima ghicitoare. Eu aștept cu nerăbdare să citesc următoarea carte, Aventuri în Vestul Sălbaticpentru a afla noua ghicitoare!

Salvați de delfini. Portalul Magic nr. 9 de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe edituraparalela45, libris.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *