Delicatese Literare
Recenzii

Sărută-mă în timp ce dorm de Linda Howard, Editura Miron – recenzie

Sărută-mă în timp ce dorm 

(Kiss Me While I Sleep – 2004)

Linda Howard

Editura Miron

1. Periculos de îndrăgostită – Editura Miron (Kill and Tell – 1998)

2. Între dorinţă şi pericol – Editura Orizonturi (All the Queen’s Men – 1999) – recenzia 

3. Sărută-mă în timp ce dorm – Editura Miron (Kiss Me While I Sleep – 2004)

Linda Howard a ridicat stilul romantic suspans la nivel de artă. Cărțile sale din acest gen s-au instalat imediat pe pozițiile fruntașe ale clasamentului întocmit de Goodreads “Best Romantic Suspense”, în care în primele 10 poziții se află trei cărți ale Lindei Howard: pe prima poziție Jocul Morții, pe poziția a doua După o noapte, iar pe poziția a șaptea Bărbatul visat.
Eficientă și nemiloasă, Lily Mansfield este o asasină plătită care lucrează sub contract, ca agent pentru CIA. Țintele ei sunt cei care nu pot fi atinși de brațul legii, cei corupți, cei puternici și răi. Acum, Lily pune la cale un joc mortal, neautorizat, căutând să se răzbune. În acest joc compromițător, ea pune în pericol atât viața ei, cât și pe cea a superiorilor ei. Agentul Lucas Swain, colegul ei, dă următorul ordin: fie o aduceți pe sus, fie o răpuneți. Totuși el este prea atras în acest joc cu Lily Mansfield și dansează pe o sârmă suspendată, încercând să evite un incident internațional major, în timp ce se luptă cu un dușman feroce care le calcă pe urme pas cu pas.
Lily este vigilentă și își protejează spatele, dar nu vede pericolul mortal care se află în calea ei… sau că loialitatea are și ea un preț…
Mulțumim Libris pentru cartea oferită pentru recenzie!
Sărută-mă în timp ce dorm de Linda Howard este o carte cu o intrigă deosebit de interesantă, plină de adrenalină și suspans de la prima până la ultima pagină, romantismul adaugând un plus de savoare.
Lily Mansfield, personajul feminin principal, în vârstă de treizeci și șapte de ani, este o eroină atipică. De la vârsta de optsprezece ani, de când fusese recrutată ca agent al CIA, Lily dusese o viață contracronometru, executând impecabil operațiunile care i se încredințaseră, majoritatea dintre acestea vizând eliminarea unor criminali ce nu puteau fi ajunși de brațul legii. Deși Lily fusese de fiecare dată convinsă că misiunile ei serveau unor scopuri nobile, totuși permanenta presiune sub care trăia își pusese amprenta asupra vieții ei personale. Lily avusese doar câteva relații, niciuna însă de durată, renunțând complet la orice aventură amoroasă în urmă cu șase ani, atunci când ultimul ei iubit, Dimitri, încercase să o omoare.
Nedorind să-și expună familia la riscurile inerente ce decurgeau din meseria ei, Lily încetase orice relație cu mama și sora ei de peste zece ani.
O tragedie însă avea să-i zdruncine din temelii viața lui Lily, făcând-o să renunțe la meseria ei și să-și dedice viața unui singur scop: răzbunarea.
Singurii prieteni ai lui Lily, foști agenți secreți, fuseseră executați fără milă, împreună cu fiica lor adoptivă, Zia, în vârstă de treisprezece ani. De fapt, Zia era mai mult fiica adoptivă a lui Lily, întrucât aceasta o salvase de sub dărâmături în timpul unei misiuni în Croația și o încredințase prietenilor ei, întrucât aceștia îi puteau asigura un cămin stabil, deoarece se retrăseseră din meseria de spioni și începuseră o nouă viață în Franța. Lily continuase să o viziteze regulat, bucurându-se de toate progresele Ziei, care o iubea nespus, la rândul ei, pe Lily.
Dintr-un motiv obscur, prietenii lui Lily acceptaseră o misiune de sabotaj la una dintre laboratoarele deținute de Salvatore Nervi, care se răzbunase cumplit, executându-i pe cei doi și pe fiica lor, pentru a da un semnal clar pentru viitor oricui ar mai fi îndrăznit să-l deranjeze în vreun fel. Durerea lui Lily a fost cumplită. Deși vedea soarele în fiecare zi, nu-i mai simțea căldura.
Lily era conștientă că nu se putea baza pe sprijinul propriei agenții pentru a-l pedepsi pe Salvatore, întrucât acesta se făcuse extrem de util, construind o întreagă rețea ce le furniza informații importante americanilor, iar în plus mai avea și relații politice sus-puse.
Lily și-a construit cu multă meticulozitate planul de răzbunare, reușind să se apropie, deghizată și sub un nume fals, de Salvatore, câștigându-i încrederea și fascinându-l printr-un joc complicat de atracție-respingere. Realizând că sistemul de securitate al lui Salvatore era mult prea bine pus la punct pentru a fi penetrat, lui Lily nu i-a rămas decât soluția otrăvirii. Punându-și la bătaie toate economiile avute, Lily și-a procurat o otravă extrem de eficientă, pe care a injectat-o într-un vin foarte rar și scump, pe care a reușit să-l furnizeze apoi restaurantului preferat al lui Salvatore, exact înainte de ziua când acesta urma să ia masa acolo, împreună cu ea.
Am admirat sângele rece și puterea de sacrificiu a lui Lily. La masă, după ce a sorbit o înghițitură, Salvatore a insistat ca și ea să guste vinul, deși ea avusese grijă să-i menționeze de mai multe ori înainte că nu putea suferi această băutură. Agasat de refuzul ei, Salvatore a dat semne că vrea să plece. Lily, deși știa prea bine că și o picătură putea fi mortală, și-a înmuiat buzele în vin pentru a-l face să se răzgândească. Deși nu era o sinucigașă, Lily era dispusă să-și sacrifice propria viață, dacă acesta era prețul care trebuia plătit pentru a răzbuna moartea Ziei. În plus, dacă Salvatore pleca, Lily era conștientă că vinul era mult prea scump pentru a fi aruncat, riscând să fie băut fie de alt client, fie de personalul de servire, iar Lily nu putea concepe ideea să cadă victime nevinovate.
Riscul uriaș asumat de Lily nu a fost în zadar. Binedispus, Salvatore a băut tot vinul, moartea survenind la scurt timp. Rodrigo și Damone, fiii lui Salvatore, au jurat să se răzbune crunt pe cel vinovat de moartea tatălui lor. Aflând că Salvatore și-a petrecut ultima seară în compania lui Lily, oamenii lui Rodrigo au săltat-o pe aceasta din locuința ei, unde ea se zbătea între viață și moarte. Faptul că și Lily fusese otrăvită a scos-o pe moment din cercul suspecților, însă ea era conștientă că nu va mai dura mult până când Rodrigo va descoperi că identitatea ei era falsă. Astfel, imediat ce a putut să se pună cât de cât pe picioare, Lily a și plecat din țară, pierzându-și urma printr-un întreg șir de deghizări și noi identități, ca în final să revină tot la Paris, pentru a-și finaliza planul de răzbunare. Mai erau multe întrebări fără răspuns, întrucât Lily nu aflase încă de ce acceptaseră prietenii ei ultima misiune, în ce consta aceasta și cine îi angajase.
Alarmați de modul în care Lily scăpase complet de sub control, neștiind ce avea de gând în continuare, temându-se că putea distruge o întreagă rețea de informatori ce fusese cu greu construită, șefii ei l-au trimis pe urmele ei pe Lucas Swain, unul dintre cei mai buni agenți de teren. Ordinele lui Lucas erau foarte clare: fie o aducea înapoi, fie o anihila.
Lucas este un personaj foarte carismatic. Deosebit de inteligent, Lucas dovedea un sânge rece remarcabil și o prezență de spirit salutară, râzând ca un nebun în situațiile dramatice de parcă s-ar fi aflat într-un parc de distracții.
Prima întâlnire dintre Lily și Lucas este deosebit de spectaculoasă. Făcând cercetări în jurul laboratorului pe care îl sabotaseră prietenii ei, Lily este prinsă la mijloc într-un schimb de focuri, fiind salvată miraculos de Lucas, venit în trombă într-un Jaguar cenușiu.
Lucas își oferă ajutorul, pretextând că era un mercenar aflat în vacanță, ce se plictisea pe moment și avea nevoie de o nouă infuzie de adrenalină. Deși în general era foarte sceptică, Lily era conștientă că era practic imposibil să-și ducă misiunea până la capăt fără un ajutor. La vechile contacte nu putea apela, iar pentru a angaja pe cineva nu mai dispunea de fondurile necesare.
Întâmplările se succed apoi cu viteză amețitoare, totul fiind pe muchie de cuțit.
Motivul pentru care prietenii lui Lily acceptaseră misiunea este unul ce îți dă fiori pe șira spinării, cu atât mai mult cu cât și în viața reală a fost vehiculat de mai multe ori de adepții teoriei conspirației. Astfel, în ideea obținerii unor profituri fabuloase, doctorul angajat de Salvatore modificase genetic virusul gripei aviare, care se știa că se trasmite doar de la o pasăre afectată la un om, pentru ca să se poată transmite și de la om la om. Odată eliberat în circulație, acesta ar fi declanșat o adevărată pandemie, singurul antidot fiind vaccinul antigripal fabricat de același laborator. Banii ar fi curs în valuri pentru organizația lui Salvatore, însă milioane de oameni oricum ar fi murit, întrucât vaccinurile ar fi fost oricum insuficiente. Cei mai expuși ar fi fost copiii, acesta fiind de fapt și motivul pentru care prietenii lui Lily își asumaseră acele riscuri nebunești, dorind să-și salveze fiica. Paradoxal, tocmai acțiunile lor îi aduseseră acesteia sfârșitul…
Aflați într-o cursă contracronometru pentru împiedicarea acestui plan malefic, Lily și Lucas se vor îndrăgosti nebunește unul de celălalt, momentele lor de pasiune fiind foarte fierbinți.
Pericolele erau imense, dușmanii pândind din toate părțile, însă pe parcurs se vor ivi și câțiva aliați surpriză, unul dintre ei fiind o surpriză colosală!
În ciuda dramatismului extrem al cărții, umorul fin al autoarei nu putea să lipsească. M-a amuzat criza bruscă de gelozie irațională a lui Lucas, când un francez a îndrăznit să-i sărute mâna lui Lily la despărțire.
”Swain plăti pentru cafea, în timp ce Lily aranjă totul la loc în servietă. Întinse mâna spre Blanc, iar francezul nu i-o strânse, ci i-o sărută politicos. Exasperat, Swain se apropie și-i retrase mâna dintr-a lui Blanc.
– Gata, termină. E luată.
– Și eu sunt, monsieur, șopti Blanc. Știu, totuși, să apreciez frumusețea.
– Mă bucur. Acum mergeți și apreciați pe altcineva.
– Am înțeles, zise Blanc și din nou era un sens mult mai profund dincolo de cuvintele lui.
Lily râdea în timp ce se îndepărta de el.
– Francezii sărută mâna femeii. Nu insinuează nimic cu acest gest.
– Pe naiba. E bărbat, nu-i așa? Sigur insinuează ceva cu asta.
– Tu știi foarte bine, din experiență?
– Oh, da. Îi luă el mâna. Ai naibii francezi, sărută tot ce pot. Nici nu poți să știi unde au fost buzele lui înainte.
– Asta înseamnă că ar trebui să-mi pun mâna la fiert, ca să scap de bacterii?
– Nu, dar dacă îți mai sărută mâna, o să-i pun eu buzele la fiert.”
Vă las să descoperiți singuri cine era persoana misterioasă care-i angajase pe prietenii lui Lily, dacă și cum va reuși Lily să-și ducă la capăt planul de răzbunare, precum și modul în care va reacționa aflând adevărata identitate a lui Lucas.
În final, autoarea ne face să ne stea puțin inima în loc, punându-ne pe o pistă greșită și creând o falsă aparență, menită să ne inducă în eroare.
Vă asigur însă că finalul este optimist!
M-am bucurat și că, la un moment dat pe parcursul acțiunii, am aflat câteva amănunte și despre John Medina și Niema. După doi ani de la întâmplările din Între dorință și pericol, cei doi erau la fel de îndrăgostiți nebunește unul de celălalt, Niema fiind decisă să-l convingă pe John că era timpul să devină părinți.
Vă recomand întreaga serie CIA spies, fiecare carte are o intrigă foarte interesantă,un ritm alert și personaje fascinante.

 

Cartea Sărută-mă în timp ce dorm de Linda Howard poate fi comandată pe libris.ro

Listă cărți Linda Howard

Recenzii și prezentări cărți Linda Howard

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *