Delicatese Literare
Recenzii

Sarutul de gheata de Roxanne Longstreet, Editura Eis Pol – recenzie

Sărutul de gheață
Roxanne Longstreet
Titlul original: Coldkiss
Editura: Eis Pol
Anul apariției: 1995
Traducerea: Mihai Babic
Număr de pagini: 319
Roxanne Longstreet – autoarea romanelor „Red Angel” şi „The Undead”.
Cine este această autoare? Ei bine, publicului român îi este cunoscută sub pseudonimul Rachel Caine, sub acest nume apărând la noi faimoasa serie ” Vampirii din Morganville”.
„Pentru cei ce nu sunt nici vii nici morţi, eternitatea poate fi întruchiparea iadului…”
” Sărutul morţii…
Sete nesfârşită. Dorinţă de nepotolit. Acesta este coşmarul ce a devenit viaţă lui Michael Bowman de când a fost transformat dintr-un respectat chirurg într-o creatură a întunericului, bântuind străzile înceţoşate din Dallas…în căutarea sângelui.
Unii vampiri vor mai mult decât sânge, după cum descoperă Michael când intră pe uşile închise ale Societăţii în căutarea prietenului sau dispărut, vampirul Adam Radburn. Legat de un pact făurit în cele mai adânci găuri ale iadului, acest cerc exclusivist al Vampirilor, îl poartă pe Michael spre o lume a răului ce seduce şi înnebuneste. Dar Michael trebuie să scape, deoarece pentru cei condamnaţi, moartea nu este doar o formă de viaţă. Este afrodisiacul suprem…o îmbrăţişare erotică ce promite extaz şi durere fără sfârşit...”
Michael (Mike) e vampir, cel puţin asta a devenit în urmă cu 4 luni şi 7 zile, dar încă mai păstrează legătura cu Maggie – văduva lui – care lucrează că detectiv în cadrul poliţiei și îl plânge îndurerată. El pornește în căutarea prietenului său – Adam, pe care vrea să-l elibereze din sclavia unui alt vampir… William.
Mike – un medic strălucit şi un soţ iubit, ce în prezent omoară oameni, iar soţiei îi inspiră teamă…
” – Te sperii? Am întrebat-o.
  – Poate, murmură ea, aproape ruşinată. Poate chiar ai nevoie să-l găseşti pe Adam. Poate el îţi poate demonstra ce se întâmplă cu ţine. Nu cred că pe mine o să mă crezi.”
Îndurerat de faptul că îşi iubeşte soţia dar această este speriată de ideea de a avea o relaţie cu un vampir- fie el şi soţul ei, Michael este decis să-şi găsească prietenul, pentru a găsi răspunsul la întrebări ce par fără răspuns. Are parte de un ajutor neaşteptat: Celestine Vaughn – avocat, vampir şi o prietenă a lui Adam…
Deşi la început Maggie pare o tipă dură, când scriitoarea decide să-mi facă cunoştinţă cu ea mai profund, m-a făcut să-mi schimb părerea. Faptul că citeşti despre suferinţa ei, despre faptul că de când i-a murit soţul nu poate dormi decât dacă este sub influenţă somniferelor, toate acestea arată că suferă şi îşi iubeşte soţul ( chiar dacă a devenit vampir). Şi atunci, mă întreb…de ce nu este de acord să continue relaţia cu acesta?
Clar, explicaţia nu întârzie să apară! Nu îl mai recunoaşte, reacţiile lui îi par reci şi impersonale. Și pe deasupra, este însărcinată! Copilul unui vampir, de pe vremea când încă mai era om…!!! Nu ştiu ce să zic. Sună ciudat, nu?
Pe de altă parte, prin Michael, facem cunoştinţă şi cu Societatea: o înţelegere între oameni şi vampiri – că să o descriem aşa… Deşi, mă întreb, unde este avantajul oamenilor. La plecare, Celestine îi spune că-l aşteaptă să se întoarcă, şi că ar vrea să o aducă şi pe soţia lui. Va face Michael aşa ceva?! Rămâne de văzut! Cert este că îi pasă de oameni! De unde am dedus? Păi, când realizează că doi copii din cartierul lui îl ştiu din vedere, este surprins…dar când unul din ei este pus în pericol de către vampirul William însetat de sânge, Michael se roagă de acesta să cruţe copilul.
Pe lângă toate acestea, acţiunea cărţii continuă şi în plan real că să zicem aşa! Maggie are ceva probleme cu asigurarea de viaţă a lui Michael. Ar fi 50.000 de dolari, dar cel ce are dosarul continuă să-i pună o sumedenie de întrebări, iar Maggie este nevoită să sufere şi să-şi aducă aminte de întreaga durere … aşa că vrea să renunţe la această asigurare , doar pentru a nu mai retrăi acele clipe de coşmar. De ce sunt probleme? În disperarea ei, la 2 zile după înmormântare a cerut deshumarea….
Şi, pentru că totul să devină şi mai încurcat, și Michael are probleme! Mai multe decât până acum, vă întrebaţi? Ei bine….da!  William şi Adam apar la el la servici şi omoară doi hoţi ce încercau să-l jefuiască, şi asta nu e tot. Cel mai rău este că au făcut acest lucru în prezenţa martorilor!
Michael simte mirosul sângelui şi dorinţa de a bea…setea nestinsă!
Oare ce urmează!?
Deşi mor oameni, cu ajutorul a doi vampiri – Celestine şi Paul – Michael are o mică victorie în faţa lui William: reuşeşte să-l facă pe acesta să plece, şi-n acelaşi timp Adam rămâne cu ei. Dar… renunță la slujbă, deoarece, în masacrul din magazin, nimeni nu şi-ar putea închipui că el a supravieţuit. Ei bine, da, avea o slujbă, chiar dacă era vampir, bineînțeles în tura de noapte!
Ajuns la Societate, de unde încearcă să-l repună pe picioare pe Adam şi să-l scoată din sclavia lui William… Vor reuşi? Rămâne de văzut…
Pe de altă parte, Maggie investighează cazul de la magazinul unde lucra soţul ei. Aceasta crede că , dacă Mike nu este mort, atunci cu siguranţă el este criminalul. Altă explicaţie nu vede.
Printre lupte fie cu vampiri, fie între oameni sau lupte interioare în care atât Maggie cât şi Michael doresc să-şi găsească drumul, asistăm la continuarea unei poveşti de necrezut.
Până una alta, Maggie se vede nevoită să ascundă probe pentru a-l proteja pe Mike… ceea ce contravine obligaţiilor ei de poliţist, iar Michael, la Societate, reuşeşte să vorbească cu Adam, deşi e împiedicat să-l ia de acolo de către Celestine.
Însă mă intrigă un lucru… Adam, aşa înlănţuit cum era, o ameninţă pe aceasta:
” – Dacă îl mai faci să sufere, te distrug!”
Şi nu este doar atât, dar pare destul de speriată de ameninţarea aceasta. De ce oare?
Luptele pornesc… vedem cum lumea reală se îmbină cu lumea fantastică…află unii de alţii …
E critică situaţia? Da, este! Ce se întâmplă? Care este deznodământul acestei inedite povești? Hmmm, doar citind cartea puteţi află răspunsul!
O poveste mai mult decât interesantă, scrisă într-un ritm alert şi concis, ce te face să nu o poţi lasă din mâna!
I-am dat acestei cărţi nota 9,8.
coldkiss colaj

52 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *