Delicatese Literare
Recenzii

Șase ani de Harlan Coben, Editura Paralela 45, Colecția Bestseller – recenzie

Șase ani

(Six Years – 2013)

Harlan Coben

Editura Paralela 45

Colecția Bestseller

An apariție: 2019

Nr. pagini: 352

Traducerea: Dan Bălănescu

Harlan Coben este este unul dintre cei mai cunoscuți și mai traduși autori americani de thrillere. Are peste 30 de romane devenite bestseller în toate cele 43 de limbi în care au fost publicate și vândute în peste 70 de milioane de exemplare. Cărțile lui s-au clasat pe poziția numărul unul în nenumărate topuri și i-au adus premii prestigioase, printre care se numără Edgar, Shamus și Anthony.

Neputincios, Jake asistă la nunta lui Natalie, femeia pe care o iubește. Idila lor s-a încheiat, iar ea l-a făcut să promită că n-are s-o mai caute vreo­dată. Jack se ține de cuvânt timp de șase ani, până în momentul în care dă peste necrologul lui Todd Sanderson, soțul femeii iubite. Cel puțin așa pare că ar sta lucrurile.

Dar la înmormântare văduva se dovedește a fi o necu­noscută. Atunci, unde e Natalie? De ce l-ar fi mințit?

Hotărât să o găsească, Jake cade pradă unei intrigi ucigașe. Și descoperă că în dragoste există uneori  adevăruri  care  ucid.

Harlan Coben le oferă și de această dată cititorilor o capodoperă a thrillerului modern, explorând ingenios adâncimile și pasiunea iubirii pierdute, dar și secretele și minciunile din adâncul acesteia.

„Măiestria lui Coben ne vrăjește în așa fel încât nu vedem nicio clipă ceea ce stă tot timpul sub ochii noștri.“ – Washington Post

„Orice carte nouă scrisă de Coben e un motiv de sărbătoare, dar o carte atât de bună ca Șase ani e un motiv de jubilare.“ – Huffington Post

 

 

Șase ani de Harlan Coben – mi-a plăcut coperta ediției apărute la noi, m-a intrigat sinopsisul, dar nu m-am așteptat să descopăr o frumoasă poveste romantic-suspans care m-a surprins peste așteptări în cel mai plăcut mod. Un subiect interesant, o acțiune alertă, o poveste atent construită în jurul unui mister care se adâncește cu fiecare pagină, ca și când te pierzi într-un labirint a cărui ieșire pare imposibil de găsit.

Stilul de scriere, atenția la detalii, creionarea personajelor astfel încât să intuiești că ceea ce vezi e doar una din fațete, că fiecare pare a ascunde ceva, plus succesiunea de întâmplări și evenimente de ”oră de vârf” în care nimic nu e ceea ce pare sunt „motivele” pentru care am citit cartea pe nerăsuflate, curioasă să aflu ce se întâmplă în continuare și care sunt răspunsurile la zecile de întrebări care par să răsară din pagini la propriu, pe măsură ce le parcurgi. A, și să nu uit să menționez ”ingredientul forte”: personajul principal, Jake Fisher, care pe mine m-a cucerit! Povestea este spusă la persoana întâi din perspectiva acestuia, cititorul fiind astfel conectat la trăirile, emoțiile și sentimentele lui intense.

Jake Fisher, un tânăr profesor la Lanford, o universitate din Massachusetts, e un bărbat atrăgător, un iubit devotat, un prieten loial, un om în al cărui cuvânt și în a cărui onoare te poți încrede. Cu toate acestea, iubita lui, Natalie, de ale cărei sentimente pentru el era la fel de sigur ca și de ale lui pentru ea, l-a părăsit ”fulgerător”, am putea spune, pentru un fost iubit apărut ca din senin.

El și Natalie s-au cunoscut într-o vară, într-o tabără de creație din Vermont și s-au îndrăgostit la prima vedere, pasiunea și iubirea lor explodând ca focurile de artificii, fiecare recunoscând în celălalt unicul suflet pereche.

”Credeți în dragostea la prima vedere? Nici eu. Cred totuși în atracția primordială, mai mult decât fizică, la prima vedere. (…) Uneori e doar atât. Uneori crește și se încinge și se transformă într-un infern grandios despre care știi că e real și pentru totdeauna.”

El, cel puțin, fusese convins de asta. Dar…

”Stăteam pe ultimul rând și urmăream căsătoria cu un alt bărbat a singurei femei pe care aș fi putut-o iubi vreodată. (…)

Două mâini mi-au pătruns în piept, mi-au prins inima fragilă din ambele părți și mi-au rupt-o în două.”

Însă, ca și când rostirea jurămintelor pentru un alt bărbat n-ar fi fost de ajuns pentru ca respingerea să fie definitivă, după ceremonie Natalie i-a mai cerut ceva: să nu o caute și să nu încerce să ia legătura cu ea sub nici un chip!

”Durerea din piept creștea. Devenea ascuțită și adâncă.

– Promite-mi, Jake. Promite-mi că o să ne lași în pace.

Se uită în ochii mei.

– Ok, răspunsei eu. Promit.”

S-a gândit la ea zilnic, dar și-a ținut promisiunea. Timp de ȘASE ANI.

Ce s-a întâmplat după șase ani, ce s-a schimbat astfel încât să-și încalce promisiunea?

”Cea mai mare schimbare din viața mea, deși nu aveam de unde ști atunci, a apărut undeva între orele 15.29 și 15.30.

Un anunț mortuar pe pagina universității Lanford. Asta a declanșat un lanț de evenimente care a împărți totul în ”înainte” și ”după”. Persoana decedată era Todd Sanderson… soțul lui Natalie.

Incapabil să stea deoparte, se duce la înmormântare, nici el nu știa de ce, poate pentru a închide un cerc, sau pentru un rămas bun definitiv. Căci în tot acest timp nu putuse să o dea uitării pe Natalie, iar un sentiment nedefinit nu îi dădea pace, ceva nu se legase acolo, în toată nebunia cu despărțirea lor și nunta ei ad-hoc. Iar când, la înmormântare, doctorul Todd Sanderson a fost plâns de întreaga comunitate, de soția și de copiii lui adolescenți, dar nici urmă de Natalie, e clar ceva necurat la mijloc. Iar Todd nu murise din cauze naturale, ci fusese ucis cu brutalitate, în propria casă!

Evident intrigat, Jake începe o anchetă pe cont propriu, însă toate întrebările pe care le pune rămân fără răspuns, iar toate cercetările lui mai rău îl bagă în ceață, trezindu-se într-o adevărată zonă crepusculară. Nimeni nu auzise de Natalie, nimeni părea că nu o cunoaște, iar tabăra în care s-au cunoscut… nu a existat niciodată!

Singurele persoane cărora poate să le vorbească despre asta sunt colega lui, Shanta Newlin, care lucrase în trecut pentru atât pentru CIA, cât și pentru FBI, și prietenul lui cel mai bun, Benedict Edward, profesor la aceeași universitate ca și el.

Ca lucrurile să stea și mai rău de atât, indiciile pe care reușește să le strângă îl duc într-o direcție periculoasă, simte amenințări din umbră, iar în curând aproape că se va îndoi de propria sănătate mintală. Sfătuit să renunțe, rugat să renunțe, somat chiar să renunțe, ar fi renunțat dacă nu ar fi fost convins că Natalie – Natalie a lui – era în pericol, singură. Dar trăia, cu siguranță. Căci a primit un mail misterios care îi spunea atât:

”Mi-ai promis ceva.”

Însă termenii în care fusese făcută respectiva promisiune se schimbaseră dramatic, așa că a continuat să caute, să întrebe, să deranjeze, riscându-și catedra, siguranța și chiar viața, pătrunzând într-un hățiș în care interlopi, anchete vechi ale poliției, înscenări, trădări și teorii ale conspirației se întrepătrundeau, prinzându-l la mijloc. Și, în curând, a realizat că nu poate avea încredere în nimeni. Nici în colegi, nici în cel mai bun prieten, nici în fostul mentor. Spre uimirea lui, cam multe fire duceau în mod ciudat către Lanford, către foști profesori sau absolvenți.

Și, totuși, unde era Natalie? Care era miza acestui joc și cine erau jucătorii? Nu vă spun mai multe, citiți cartea și veți afla!

Citind păreri despre acest roman înainte de a începe lectura lui, mi-a rămas în minte că „măiestria lui Coben ne vrăjește în așa fel încât nu vedem nicio clipă ceea ce stă tot timpul sub ochii noștri“, așa că încercam în permanență să încerc să-mi dau seama de cel mai logic sau plauzibil scenariu. N-am reușit. Cu toate acestea, finalul nu m-a surprins foarte tare. Ne răspunde la toate întrebările și, deși mi-a plăcut, stând sub semnul unei a doua șanse – una din ”temele” mele preferate din cărți – nu mi s-a părut atât de spectaculos pe cât mă așteptam. Aș fi vrut ceva mai mult. Dacă ar fi să fac o comparație, povestea de față e ca o extraordinară călătorie, iar uneori, călătoria e mai frumoasă decât destinația, dar se îmbină bine ca întreg. Chiar mi-aș dori o continuare, cu Benedict în prim plan și mi-aș dori un final pe măsură și pentru povestea lui. Veți vedea ce vreau să spun.

E o carte foarte captivantă pe care nu o poți lăsa din mână odată ce ai început-o, acțiunea ”curge” în valuri, fără momente de respiro, iar misterul și suspansul ating cote maxime.

Mi-a plăcut mult, o recomand!

Cărțile autorului Harlan Coben pot fi comandate de pe edituraparalela45.ro, librarie.netelefant.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *