Delicatese Literare
Recenzii

Scandalul de Fredrik Backman, Editura ART – recenzie

Scandalul

Fredrik Backman

Editura ART

Colecție: Musai

An aparitie: 2018

Nr. pagini: 528

Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman

Titlul original: Björnstad/ Beartown

De același autor: Un bărbat pe nume Ove, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, Noi contra voastră, Oameni anxioși, Britt-Marie a fost aici

Beartown Series:

  1. Scandalul – Beartown – 2016
  2. Noi contra voastră – Us Against Yo – 2017 – recenzie

Fredrik Backman este editorialist, blogger și unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste treizeci și cinci de limbi. Trăiește la Stockholm împreună cu soția și cei doi copii ai săi.
Romanul său de debut Un bărbat pe nume Ove a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizată la Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin (2016) și a fost desemnată Cea mai bună comedie a anului (la Premiile Academiei Europene de Film – 2016).

Situat în inima pădurii, Björnstad-ul pare un oraș mort. Singura șansă ca economia să reînvie este ca echipa de juniori să câștige finala campionatului de hochei. Dar pentru unii dintre tinerii hocheiști de șaptesprezece ani, educați în spiritual „doar victoria contează” presiunea devine prea mare, iar importanța pe care o dau victoriei transcende dimensiunea morală a vieții lor în comunitate. Și atunci când interesele - fie ele financiare, fie legate de glorie - devin mai importante decât oamenii, victimele devin vinovați, iar cei diferiți devin paria.

Backman aduce în discuție două subiecte de actualitate: agresiunea sexual și discriminarea etnică și de gen. Fără să arate cu degetul, fără să fie părtinitor sau să găsească vinovați, el pune pe tapet faptele, neomițând contextul, și-i lasă pe cititori să judece singuri.

Backman regizează cu atenție evenimentele care duc la molestare sexuală, astfel încât să rezulte o constelație de rasism, ură de clasă și sexism – o dramatizare în forță a temelor acestui roman.” USA Today

Un roman matur, plin de compasiune.” Sunday Times

Cu zeflemeaua lui de vestiar, cu hărțuielile, lipsa de respect față de imigranți (a unora dintre personaje), cu atitudinea lor de învinovățire a victimei și ignorarea anchetei poliției, romanul devine extrem de relevant. În scandalul nu este vorba doar despre un viol, ci și despre familiile din Björnstad care strâng rândurile și perpetuează neadevărul ca să se protejeze pe ei și echipa de hochei.” Star Tribune

Un roman captivant, pe care cu siguranță îl veți adora.” People

Ar fi trebuit să fiu pregătită, mi-am zis. Doar l-am mai citit pe Backman, mi-am ridicat pălăria în fața lui Ove, un bărbat adevărat. Nu a fost întocmai așa. Nu am fost întocmai pregătită pentru „Scandalul„, pentru avalanșa de emoții furibunde pe care a putut să o declanșeze această lectură. Totul pentru că Backman știe să fie un zeu al universului său ficțional, unde creațiile lui trăiesc, râd, plâng, se zbat să meargă mai departe, să își îndrepte greșelile. Iar în centrul acestui univers din romanul „Scandalul”, Backman a plasat orașul Björnstad, un oraș care trăiește pentru și prin hochei, și nu o spun în sensul figurat.

În Björnstad (Orașul ursului), un orășel aflat lângă pădure, undeva unde se agață harta în cui, lucrurile bat pasul pe loc, ba chiar orașul decade, în lipsa activităților economice care să îl susțină. Școlile se împuținează, mulți locuitori au plecat, nu e mare lucru de făcut în Björnstad în afară de hochei. Vă sună cunoscut acest scenariu? Cu durere veți răspunde da, căci aceeași durere am simțit-o și eu, văzând în acest oraș soarta atâtor orășele de pe la noi. Mai ales însă, am simțit surprindere că există asemenea orașe și în țări ca Suedia și, nu numai atât, că există probleme care pot fi întâlnite încă oriunde în lume, oricât de sus i-ar plasa clasamentele în topul țărilor civilizate și fericite. Pentru că temele pe care Backman le abordează în acest roman sunt teme puternice, de rezolvat pretutindeni, teme sociale de cea mai mare importanță.

Pe scurt, în Björnstad toată lumea respiră hochei, de la cei mai mici până la bătrâni, deoarece hocheiul este cheia aurită către o viață mai bună, către atragerea atenției investitorilor, către punerea orașului pe harta modernizărilor, pentru construcția unor școli noi, a unui patinoar, a unui mall, refacerea drumurilor. Într-un cuvânt, câștig pentru toți locuitorii. Asta dacă echipa de juniori antrenată de David va reuși să câștige finala în acel an.

  • Peter Andersson – fost jucător de hochei, unul de elită care, fiind nevoit să renunțe la sport în urma unor accidentări, copleșit de pierderea unui fiu se întoarce din Canada cu soția Mira, avocată, și cei doi fii mai mici, Maya și Leo. Björnstad devine iar căminul lui, iar el – directorul tehnic al echipei „urșilor”.
  • Sune – bătrânul antrenor din Björnstad, care i-a avut drept elevi pe David, Peter și mulți alții, printre care Frac, patronul supermarketului local și unul dintre sponsori. Asupra lui Sune acum planează amenințarea cu concedierea, fiindcă se consideră că vremea lui a trecut iar David trebuie să fie noul antrenor la seniori.
  • Kevin – vedeta echipei, căpitanul adulat de toți colegii lui, cel mai promițător nume, fiul celui mai bogat om din oraș.
  • Benji – prietenul lui cel mai bun, un hocheist extrem de talentat și dedicat, al cărui tată s-a sinucis și care are trei surori mai mari. Este un spirit liber, nesupus, care își trăiește durerea transformând-o în pasiune pentru tot ce face și mai ales pentru hochei.
  • Amat – un băiat de 15 ani care și-a pierdut tatăl în război și a cărui mamă, Fatima, muncește ca femeie de serviciu la clubul de hochei. El este extrem de rapid pe gheață, fiind recrutat la juniori pentru semifinală, chiar dacă provine din Groapa, cartierul celor săraci. Prietenii lui sunt Zacharias, un puști pasionat de jocuri pe calculator și Lifa, un băiat taciturn.
  • Bobo – tot din zona mai puțin înstărită a orașului, un fundaș foarte puternic, dar relativ lent. El știe că nu va putea face față competiției de dincolo de juniorat și se teme că va prelua meseria de mecanic auto a tatălui.
  • Maya – fiica de 15 ani a lui Peter, pasionată de muzică, cea mai bună prietenă a Anei, o fată care se simte la ea acasă în pădure, dar mai puțin printre oameni.
  • Ramona – patroana cârciumii Blană de Urs, unde se adună ultrașii clubului, care nu și-a mai părăsit casa și cârciuma de la parter de când a murit soțul său, Holger.

Aceștia sunt doar câțiva dintre protagoniștii romanului, fiindcă acesta este un aspect important în ceea ce îl privește: nu avem unul sau doi protagoniști, ci o multitudine. Autorul, întocmai ca o zeitate olimpiană sau, dacă vreți, nordică, este omniscient și privește, de undeva de sus, derularea evenimentelor. Îi vede pe toți, pe fostul jucător acum șomer, pe președintele clubului, pe profesoara fostă sportivă, citește mintea adolescenților din vestiar sau a fetelor în sala de mese. De acolo, de undeva de lângă el, tragem și noi cu ochiul, cu răsuflarea tăiată, la desfășurarea evenimentelor.

Echipa din Björnstad câștigă semifinala, iar drumul către atingerea obiectivelor clubului și a întregului oraș pare deschis. Iată însă că, în noaptea de după victorie, Kevin Erdahl organizează o petrecere, una la care participă și cele două prietene, Maya și Ana. Sub influența alcoolului și a atmosferei, Maya și Kevin urcă la etaj, în camera tânărului de 17 ani. Maya refuză să meargă până la capăt, însă tânărul și-a pierdut controlul și o forțează să întrețină relații sexuale. Amat surprinde momentul, Maya fuge iar lumea se întoarce cu susul în jos pentru toți. Acela este momentul din care nimic nu va mai fi la fel, atunci când lucrurile încep să iasă la iveală, la puțin timp după aceea, în ciuda tuturor încercărilor de mușamalizare.

Atunci oamenii din oraș vor fi cu toții puși la încercare: ce variantă să creadă? Să o ia de bună pe cea mai convenabilă pentru toți, sau să își pună întrebări? Să spargă acest pact al tăcerii, acest obicei de a-și ține gândurile și opiniile pentru ei? Oamenii din acest oraș nu sunt obișnuiți să își arate sentimentele sau să fie deschiși. Fundația lor, echipa de hochei, se clatină. Visurile lor sunt pe cale să fie sfărâmate. Dar dreptatea? Merită să câștigi, atunci când nu există nici onoare, nici caracter? Fiecare în parte va trebui să găsească un răspuns, de la cei implicați direct și până la ultimul om din Björnstad. O carte care ridică întrebări, care forțează cititorul la un exercițiu de gândire și de sentiment, care îți pune emoțiile la încercare. Violul, orientarea sexuală, diferențele de clasă socială, influența economicului și chiar a politicului în sport, inegalitatea de șanse între sexe, într-o țară unde, totuși, se zice că lucrurile stau mai bine ca în alte părți, toate sunt teme de mare impact și importanță, sunt provocări pentru civilizația zilelor noastre, dacă ne dorim într-adevăr ca această civilizație să fie mai mult decât un simplu cuvânt în dicționar.

Cât despre sport, sunt mulți care îl consideră doar un joc. Sportul preferat însă este mai mult decât doar un joc. Dincolo de faptul că sporturile, în general, au devenit adevărate industrii, pentru fiecare suporter sau jucător sportul este un prilej de a-și manifesta emoțiile, de a se exterioriza, de a da ceva din el însuși. Stă în mâinile oricărui jucător sau suporter însă să își onoreze culorile și să nu își piardă caracterul.

Dacă vreți să descoperiți ce alegeri fac protagoniștii și care va fi soarta clubului de hochei din Björnstad și a celor implicați în scandal, vă recomand acest roman captivant, bulversant, scris de Fredrik Backman, un autor cu o inteligență emoțională deosebită. Vă garantez că veți avea parte de o experiență literară intensă, care nu are cum să vă lase indiferenți.

” – Păi, ce vrem, Ramona? Ce poate să ne dea sportul ăsta? Ne dăm viața pentru el, sperând să primim ce în schimb? În cel mai bun caz, câteva victorii. Câteva clipe în care ne simțim mai mari decât suntem, câteva ocazii cu care ni se năzare că suntem… nemuritori. O minciună. N-are nicio importanță!

Se lasă o tăcere grea între ei. Abia când Peter împinge cana goală spre Ramona și se ridică, bătrâna văduvă dă pe gât ultima înghițitură de whisky și mormăie:

– Tot ce ne dă sportul ăsta sunt clipe. Dar, la urma urmelor, ce dracu-i viața, Peter, dacă nu un șir de clipe?”

Cartea Scandalul de Fredrik Backman poate fi comandată pe libmag.ro

Recenzii și prezentări cărți Fredrik Backman

Recenzii și prezentări Editura Art

15 Comments

Spune-ți părerea!