Delicatese Literare
Recenzii

Scandalul din Malibu de Taylor Jenkins Reid, Editura Corint, Leda Bazaar – recenzie

Scandalul din Malibu

(Malibu Rising – 2021)

Taylor Jenkins Reid

Editura Corint

Colecția Leda Bazaar

Traducere: Maria Adam

Nr. de pagini: 432

An apariție: 2022

Taylor Jenkins Reid s-a născut în Acton, Massachusetts, și a cochetat cu literatura încă din liceu. Înainte de a se dedica în totalitate scrisului, a lucrat în industria cinematografică. Romanele sale au fost menționate în topul celor mai bune chicklit-uri de către People, US Weekly, Cosmopolitan, Glamour, InStyle, PopSugar, BuzzFeed, Goodreads.

Este autoarea mai multor romane de succes, dintre care Fericiți pentru totdeauna?, Poate într-o altă viață, Uniți pe vecie și Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo au fost publicate în România de Editura Corint.

În prezent, locuiește în Los Angeles împreună cu soțul ei, fiica și câinele lor.

UNA DINTRE CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI, CONFORM  THE WASHINGTON POST, TIME, MARIE CLAIRE, POPSUGAR, PARADE, TEEN VOGUE, SELF, SHE READS.

Câștigătoare a Goodreads Choice Awards 2021 la categoria „Cel mai bun roman de ficțiune istorică”.

Malibu: august 1983. Este ziua celui mai așteptat eveniment monden al anului: petrecerea găzduită de Nina Riva pentru a marca sfârșitul verii. Toată lumea bună tânjește să fie acolo, în preajma strălucitorului clan Riva, format din: Nina, talentată la surf și supermodel; frații ei, Jay și Hud, unul, surfer de succes, celălalt, fotograf renumit; și adorata lor soră mai mică, pe nume Kit. Cei patru frați exercită o fascinație cu totul aparte asupra strălucitorului Malibu, ba chiar a întregii lumi, fiind ilustrarea perfectă a zicalei „Ce naște din pisică șoareci mănâncă!” Asta pentru că sunt progeniturile legendarului cântăreț Mick Riva, nimeni altul decât cel de-al treilea soț al actriței Evelyn Hugo, diva din Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo.

Până la miezul nopții, petrecerea va scăpa complet de sub control, iar până dimineață, conacul Riva va fi cuprins de flăcări. Însă, înainte de prima rază de soare, alcoolul va curge în valuri, muzica va răsuna cu putere, iar iubirile și secretele care nu le dau pace celor patru frați vor ieși la suprafață.

Scandalul din Malibu este o poveste despre o noapte de neuitat din viața unei familii: noaptea în care fiecare va trebui să aleagă ce amintire va păstra de la oamenii care i-au marcat existența, dar și ce va lăsa în urmă.

„Irezistibil! […] Dramatism la cote amețitoare pe plajă, alături patru frați sexy amatori de surf și de celebrul lor tată!” – People

„Reid a creat încă o dată un roman captivant, cu un ritm amețitor, care îi face pe cititori să călătorească fără efort între decenii și diferite episoade ale poveștii.” – The Washington Post

„ Reid oferă o poveste de familie ului­toare, care îți taie respirația.” – Marie Claire

„Descrierile pe care Reid le face înso­ritului Malibu sunt atât de vii, încât cititorii pot jura că simt briza oceanu­lui pe chip sau nisipul între degetele de la picioare. […] O poveste despre legăturile dintre membrii unei fami­lii, dar și despre puterea necesară pentru a-ți găsi libertatea.” – Kirkus

„Orice lansează Reid devine un eveniment literar uriaș, iar cel mai recent roman al ei se ridică la înălți­mea așteptărilor.” – E! Online

„Scandalul din Malibu este o lectură distractivă, de neuitat.” – Business Insider

„O dramă delicioasă!” – Vogue

„Taylor Jenkins Reid știe cu sigu­ranță cum să spună o poveste! Iată o carte de neuitat despre o noapte de neuitat!” – HelloGiggles

Scandalul din Malibu de Taylor Jenkins Reid este o carte complexă și emoționantă, care ne oferă o incursiune fascinantă în viața mai multor personaje de-a lungul a trei decenii, începând din anul 1956 până în anul 1983. Pe lângă poveștile de viață deosebit de interesante, întâlnim o întreagă pleiadă de tipologii umane.

Dintre toate personajele, cel mai mult am suferit pentru June, tânăra naivă și idealistă, care a crezut cândva că Mick Riva este cavalerul ei pe un cal alb, care-i așterne lumea la picioare. Iar o perioadă, așa a și fost. Mick, cântărețul în vogă atât de sexy și carismatic, s-a îndrăgostit nebunește de ea și a luat-o de soție, oferindu-i în dar casa visurilor ei. Hitul lui de mare succes, fredonat de toată lumea, fusese inspirat de numele ei – June Warm. Căsnicia le-a fost binecuvântată cu doi copii adorabili – Nina, născută la un an după nuntă, și Jay, cu doi ani mai mic ca sora lui. Bula de fericire s-a spart brusc la câteva luni după nașterea lui Jay, când o tânără a sunat la ușă, ținând în brațe un băiețel cu doar o lună mai mic decât Jay, susținând că era copilul lui Mick iar ea nu era capabilă să-l crească, pasându-l ca pe un colet lui June, care l-a luat, împietrită de șoc.

Deși inima îi sângera de durere și tremura de furie din cauza trădării soțului, June l-a privit cu multă duioșie pe băiețelul care-i plângea în brațe, simțind o iubire necondiționată față de el și dorința de a-l proteja.

Deși Mick și-a pus cenușă în cap și a promis că nu va mai călca niciodată strâmb, ispitele erau la tot pasul și el era un om slab în fața tentațiilor, astfel că a recidivat, din ce în ce mai grav, June ajungând în final să se zbată singură pentru a-i crește pe cei patru copii, micuța Kit apărând pe lume la trei ani după Jay și Hud, în urma ultimei tentative de împăcare dintre June și Mick.

Deziluzionată și copleșită de greutăți, June avea nevoie de un aliat pentru a rezista. Din păcate, l-a ales pe cel mai facil dar și cel mai puțin indicat – alcoolul…

Mick nu era un om rău, ci unul extrem de superficial și lipsit de principii ferme. El chiar a crezut că s-a îndrăgostit de June pentru toată viața, chiar era sincer când declara că-i pare rău și că vrea să se îndrepte, însă apoi apărea o nouă tentație și se lăsa dus de val.

Dintre toate greșelile lui, cea mai gravă și de neiertat mi s-a părut lipsa lui totală de responsabilitate în privința propriilor lui copii. În timp ce el se scălda în glorie și bogăție, copiii lui se zbăteau în lipsuri materiale, el ”uitând” să plătească până și pensia alimentară. Un comportament cu atât mai bizar cu cât el însuși fusese în copilărie victima unui mediu toxic în propria familie. De-a dreptul incalificabilă și aproape incredibilă mi s-a părut și reacția lui, sau mai degrabă lipsa acesteia, când a aflat că propriii lui copii au rămas singuri pe lume.

Soarta a fost însă destul de blândă cu el și a primit mai multe șanse decât ar fi meritat…

Nina, fiica cea mare a lui Mick, are o mare forță de caracter. Extrem de bună, altruistă și responsabilă, Nina a fost obligată să se maturizeze în ritm accelerat. Sacrificiile făcute de ea pentru frații ei sunt impresionante. Mi s-a părut că cea mai bună caracterizare i-a făcut-o la un moment dat un personaj, afirmând că Nina nu a trăit nici măcar o zi pentru ea însăși.

Printr-un capriciu al sorții, se părea că Nina călca pe urmele mamei sale, căsătorindu-se, la rândul ei, cu un bărbat celebru, care păruse întruparea visurilor ei, dar care o înșelase și o părăsise la un an după nuntă, revenind ulterior spășit și cerând o nouă șansă. Va intra oare Nina în același cerc vicios al certurilor și împăcărilor?

Deși toată lumea era convinsă că Jay și Hud erau gemeni, ei au știut încă de la început modul în care au venit pe lume, însă asta nu i-a împiedicat să se iubească necondiționat. Relația lor avea să fie însă greu pusă la încercare, Hud cuplându-se cu Ashley, fosta iubită a lui Jay, temându-se de reacția fratelui său când acesta va afla adevărul. Iar Jay, la rândul său, ascundea un secret cu consecințe importante pentru viitor.

Kit, sora cea mică, era și cea mai bătăioasă dintre toți, având o limbă ascuțită și netemându-se niciodată să spună ceea ce gândește. Însă și ea ascundea o informație de frații săi…

Galeria personajelor secundare este una impresionantă, fiecare dintre acestea oferindu-ne un crâmpei de viață interesant.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte deznodământul acestei captivante saga de familie.

Cărţile autoarei Taylor Jenkins Reid pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, cartepedia.ro și carturesti.ro

Cărțile apărute la Editura Corint pot fi comandate edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii, prezentări și articole Editura Corint

8 Comments

Spune-ți părerea!