Delicatese Literare
Recenzii

Scarlet, Cronicile lunare 2 de Marissa Meyer, Editura Epica – recenzie

Scarlet (Scarlet – 2013)

Marissa Meyer

Editura Epica

Colecția Epicwave

Anul aparitiei: 2019

Nr. pagini: 432 pagini

Traducator: Shauki Al-Gareeb

A doua carte din seria Cronicile lunare /The Lunar Chronicles:

1. Cinder – Editura Epica – Cinder – 2012 recenzie
2. Scarlet – Editura Epica – Scarlet – 2013
3. Cress – Editura Epica – Cress – 2014 – recenzie
4. Winter – 2015
Marissa Meyer locuiește în Tacoma, Washington, cu soțul ei și cele două fiice ale lor. Este o fană înfocată a Sailor Moon și Firefly și adoră să-și aranjeze rafturile de cărți după culori. S-a îndrăgostit de basme încă de când era mică, un lucru de care nu intenționează să se plictisească niciodată. E posibil sau nu să fie cyborg. „Cinder” este prima carte din seria Cronicile lunare, devenită la scurt timp după apariție bestseller New York Times.
După evenimentele din primul volum, Cinder evadează din închisoarea Noului Beijing, devenind cea mai căutată fugară din Comunitatea Orientală.
Într-o altă parte a lumii, bunica lui Scarlet, Michelle, a dispărut. Fata descoperă că nu știe o grămadă de lucruri despre bunica ei și nici despre pericolul în care a trăit toată viața. Când îl întâlnește pe Wolf, un tânăr care-și câștigă existența din lupte ilegale, bănuiește că el știe ceva despre dispariția lui Michelle, dar nu are încredere în el. Cu toate acestea, dacă vrea să descopere adevărul, nu are de ales.
Wolf și Scarlet sunt pe cale de a dezlega un mister, dar apoi dau peste un altul atunci când fac cunoștință cu Cinder. Împreună, cei trei se străduiesc să dejoace planurile maleficei regine Levana.

Fanii nerăbdători ai Marissei Meyer se vor cufunda cu plăcere în această carte ambițioasă și foarte reușită. – Publishers Weekly
Cititorii vor fi absorbiți permanent în noua aventură literară, care abunda in evenimente palpitante, cu acțiune bogată, ritm alert și răsturnari de situație surprinzătoare. – The Horn Book
Un amestec captivant de basm și science-fiction. O combinație între Cenusareasa, Terminator si Star Wars. – Entertainment Weekly
Făt-Frumos printre cyborgi. – The Wall Street Journal
Autoarea duce la un nivel superior suspansul și intriga din primul volum al seriei, iar cititorii îl vor aștepta cu nerăbdare pe următorul. – School Library Journal

Cinder este cartea de debut a autoarei și prima carte din seria Cronicile lunare, o apariție care s-a bucurat de un mare succes la public, devenind la scurt timp după apariție bestseller New York Times, iar Scarlet se ridică cu brio la înălțimea așteptărilor avute după primul volum, fiind la fel de captivant, uluitor, plin de suspans, mister și adrenalină, iar ca un plus, are mai multă acțiune.
Universul fascinant creionat de autoare, povestea în sine și personajele unice și memorabile care îi dau viață fac din această carte – și serie – una de excepție. E o superbă poveste SF cu o fină tușă fantasy-romance și cu savuroase inserții de umor, una din cele mai interesante și originale distopii pe care le-am citit. Toate cele patru volume ale seriei au eroine inspirate din basme – Cenușăreasa, Scufița Roșie, Rapunzel și Albă ca Zăpada -, fiind cele mai inedite reinterpretări ale respectivelor povești clasice pe care am avut bucuria să le citesc. Chiar dacă în fiecare din acestea apar noi personaje, volumele au legătură între ele, povestea curgând dintr-unul în altul, astfel încât nici un fir nu este lăsat în aer.
Acțiunea se petrece mult în viitor, în anul 126, după sfârșitul celui de-al Patrulea Război Mondial.
Să trecem pe scurt în revistă evenimentele din Cinder. Povestea din primul volum ne-a purtat în New Beijing, capitala Comunității Orientale. Levana, malefica regină a Lunii, dorea să forțeze o căsătorie cu tânărul împărat Kai, în scopul extinderii dominației sale. Pe Pământ avem de-a face cu oameni, cyborgi, androizi și lunari. Oamenii au colonizat Luna, dar lunarii au devenit periculoși, dezvoltându-și abilitatea de a manipula mințile pământenilor, motiv pentru care nu sunt acceptați pe pământ, fiind temuți, dar și disprețuiți. Regina Levana a înscenat cu câțiva ani în urmă un incendiu spre a-și ucide propria nepoată, pe Selene, spre a nu avea concurent la tron. Dar se pare că Selene a scăpat din incendiu și este în viață, ascunsă pe Pământ!
Cinder, eroina din primul volum, e o adolescentă de 16 ani, un cyborg, ale cărei singure amintiri erau de la 11 ani în sus, iar în volumul de față vom vedea de ce! Ei bine, cine a citit primul volum știe deja că Cinder era de fapt prințesa lunară Selene! Vă aduceți aminte de balul de la finalul cărții, când Cinder și-a pierdut pe scări nu pantoful, ca Cenușăreasa, la care se face trimitere, ci piciorul robotic cu totul, fiind demascată în fața lui Kai, atât ca cyborg, cât și ca lunară, acesta fiind nevoit – spre disperarea lui, având în vedere sentimentele care îl încercau în privința ei – s-o închidă, urmând să fie trimisă pe Lună, unde soarta îi era pecetluită.
Cel de-al doilea volum ne aduce în prim plan o altă adolescentă pe care o vom îndrăgi la fel de mult: Scarlet, inspirată din Scufița Roșie! Avem pelerina roșie a fetei – mai bine zis hanoracul roșu – avem bunica, și avem și lupul!
Cartea e împărțită în patru părți, sugestiv prezentate:
Ea nu știa că lupul era un animal sălbatic și nu se temea de el.
Scufița Roșie era o bucățică delicioasă, iar lupul știa că avea să fie și mai gustoasă decât bătrâna.
– Vai, bunico, dar ce dinți mari ai!
– Ca să te pot mânca mai bine!
Dar, stați fără grijă, că nu suntem lăsați în aer nici cu povestea lui Cinder, care se va împleti în cele din urmă cu cea a lui Scarlet. Cinder, după o spectaculoasă evadare din închisoare, ajutată de un personaj extrem de simpatic și pitoresc, Carswell Thorne, aflat însă pe partea greșită a legii, va deveni cea mai vânată persoană din lume, iar Levana va recurge la amenințări dramatice: va ataca Pământul în cazul în care fugara nu va fi prinsă. Carswell Thorne era un fost cadet al forțelor aeriene ale Republicii Americane, însă se prezenta cu emfază drept căpitan. Era, ce-i drept căpitanul navei sale, căci ultima lui ”ispravă”, de care era foarte mândru, constase în furtul unei nave militare, care se va dovedi un mijloc de transport neprețuit în fuga lui Cinder ajutată de Thorne.
Vă spuneam în recenzia la Cinder că cea mai bună prietenă și tovarășă a lui Cinder este un android, Iko (o ”androidă” de fapt, că e clar fată!).  Având un cip de personalitate defect, este un andriod atipic, având o personalitate puternică, fiind capabil de sentimente și având păreri proprii, pe care ține să le facă cunoscute. Un personaj adorabil acest android! Deși Iko a fost dezactivată, Cinder i-a păstrat cipul, așa că am avut surpriza să mă întâlnesc și în acest volum cu Iko, care se va identifica, nici mai mult, nici mai puțin decât… cu o navă spațială, nava lui Thorne, bineînțeles, spre dezolarea cochetei Iko, care ținea la siluetă!
– Cinder – zise Iko după ce își cercetă noul corp câteva minute-, sunt imensă.
Androidul scânci.
– Iko, ești o navă.
– Dar sunt… Cum pot să… N-am nici o mână, nici un senzor vizual; dispozitivul ăsta de aterizare uriaș se presupune că ar fi picioarele mele?
– Păi, nu. Se presupune că ar fi dispozitivul de aterizare.
– O, ce s-a ales de mine? Sunt oribilă!
– Iko, e doar temporar…
– Hei, ia stai puțin, domnișoară voce-fărp-trup! sări tânărul.
Thorne păși în camera motorului și își încrucișă brațele la piept.
– Cum adică ”oribilă”?
– Cine-i acolo, cine vorbește? ceru Iko să știe.
– Sunt căpitanul Carswell Thorne, proprietarul acestei nave minunate, și nu accept să fie insultată în prezența mea.
Cinder își dădu ochii peste cap.
– Căpitanul Carswell Thorne?
– Exact.
O tăcere scurtă.
– Am găsit informații despre un singur cadet Carswell Thorne, din Republica Americană. E în închisoarea Noului Beijing pentru…
– El e, zise Cinder, ignorând căutătura urâtă a lui Thorne.
Se lăsă tăcerea și căldura din camera motorului scăzu la un nivel mai confortabil. Apoi Iko spuse:
– Sunteți… chiar chipeș, căpitane Thorne.
Cinder gemu de exasperare.
Interacțiunea și dialogurile dintre Cinder – mult transformată față de primul volum, mai sigură pe ea, dar și mai cinică și ușor sarcastică -, șarmantul Thorne și foarte simpatica Iko sunt absolut savuroase!
Să revenim la Scarlet. Ne aflăm de această dată în Franța, într-o micuță comunitate rurală, în apropiere de Toulouse, unde o cunoaștem pe tânăra Scarlet Benoit, care avea – împreună cu bunica ei, Michelle – o fermă de legume. De curând, Michelle dispăruse fără urmă, spre disperarea lui Scarlet. Credea că o cunoaște pe dinafară pe bunica ei, care pentru ea fusese ca o carte deschisă, dar… nimic mai greșit! Secretele din trecutul bunicii ei, fost pilot militar, erau adânci și periculoase, dar ea era dispusă să meargă pe urma lor, pentru a-și găsi bunica. Autoritățile clasaseră cazul drept sinucidere, dar Scarlet, încăpățânată, curajoasă și loială, refuză să accepte acest răspuns.
Singurul care se oferă să o ajute este un tânăr sosit nu de mult în zonă, care își câștiga existența din lupte ilegale în ring. Se numea Wolf – am descoperit așadar și lupul din poveste – și era un tânăr atrăgător și fermecător de timid, dar cu ceva de sălbăticiune în figură, în postura corpului, în atitudine, în felul brutal în care lupta și, deși lui Scarlet nu îi inspiră încredere, nu are de ales. În urma unor evenimente dramatice petrecute la fermă – nu vă dau amănunte, veți vedea despre ce e vorba – Scarlet și Wolf iau trenul spre Paris, având parte de o călătorire plină de pericole și neprevăzut.
E fascinant acest personaj – Wolf – nu doar inspirat dintr-un lup, ci care chiar făcea parte dintr-o haită! Curioși? E una din cele mai interesante idei din carte, iar Wolf este personajul meu preferat, un soldat lunar modificat genetic și cooptat într-una din haitele de oameni-lupi controlate de thaumaturgii reginei Levana. În cadrul haitei, era un alfa. Însă Wolf, spre deosebire de tovarășii săi, nu devenise o brută în totalitate, păstrându-și fărâme de umanitate și încercând din răsputeri, chiar împotriva sa însuși, să o ajute pe Scarlet. Căci aceasta va avea nevoie de ajutor, ajungând într-o situație disperată, fără scăpare.
Scarlet se simțea cuprinsă de groază și de neajutorare. Căzu, iar pietricelele și betonul îi răniră carnea palmelor. Cu sufletul la gură, plină de sudoare, se întoarse pe spate. Wolf nu mai alerga, dar se apropia. Gâfâia aproape la fel de tare ca ea. Undeva, în oraș, izbucni un alt cor de urlete. Wolf nu li se alătură. Se concentra asupra lui Scarlet, cu o atenție rece, vicleană și înfometată. Durerea lui era vizibilă. Furia, și mai evidentă.
Scarlet se îndepărtă, târându-se în patru labe. O usturau palmele.
Wolf se opri când ajunse în mijlocul intersecției. Lumina lunii îi poleia silueta. Ochii lui erau aurii și verzi, întunecați și clocotitori. Îl văzu trecându-și limba peste colți. Lupta lui lăuntrică era vizibilă. Fata vedea la fel de limpede și lupul, și omul din el.
– Wolf?
Limba ei era uscată. Încercă să-și umezească buzele și simți gust de sânge.
– Ce ți-au făcut ăia?
– Tu, scuipă el cuvântul, plin de ură. Ce mi-ai făcut tu?
Trupul lui Wolf zăcea pe asfalt, la nici zece pași de capătul rampei, iar Linh Cinder și prietenul ei stăteau spate în spate. Erau înconjurați de șapte agenți lunari și un taumaturg.
Acțiunea merge alternativ pe mai multe planuri: Cinder, prinţul Kai, Thorne, Scarlet şi Wolf vor fi aduși pe rând în prim plan, urmărind întâmplările prin care trece fiecare.
Cum se vor derula evenimentele, ce legătură există între dispariția lui Michelle și haita de brute lunare, cum se va împleti povestea lui Scarlet cu a lui Cinder, ce secrete incendiare ascundea Michelle, ce va face Kai, amenințat cu un atac asupra Pământului de către Levana dacă nu o prinde pe Cinder să i-o ofere spre sacrificare, vă las invit să descoperiți citind cartea. E ”bestială”! Abia aștept să citesc volumul următor!
– Tu ești aleasa, Scarlet. Mereu vei fi aleasa. Pulsul ei o luă razna.
– Wolf…
– Știu, ne cunoaștem de mai puțin de-o săptămână și în tot acest timp n-am făcut decât să te mint, să te înșel și să te trădez. Dar, dacă-mi dai o șansă… Tot ce vreau e să te protejez. Să-ți fiu aproape. Atât timp cât voi putea. (…)
– Wolf, îmi ceri cumva să fiu… femela ta alfa? (…)
– Femelă alfa, murmură el. Îmi place cum sună.
Radiind, Scarlet dădu ușor din umeri.
– M-aș putea obișnui cu titlul ăsta.

Cartea Scarlet de Marissa Meyer poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți SF

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *