Delicatese Literare
Recenzii

Schițe de iubire, Antologie de povestiri romance, Editura Tritonic – recenzie

SCHIȚE DE IUBIRE

Antologie de povestiri romance

Editura Tritonic

Colecția Cașmir

Număr pagini: 330 
Data apariție: mai 2018
Ce noutate și ce definiție nemaiîntâlnită ar aduce o antologie cu povestiri de dragoste? Poate niciuna. Va aduce, cu siguranță, un oftat de nostalgie, unul de bucurie, un altul de speranță, de revoltă sau încântare. Va isca un zâmbet sau o pereche de lacrimi. Zece autori au acceptat provocarea de a scrie povești de iubire. Unii au mizat pe romantism, alții pe durerea despărțirii într-o relație imposibilă. Există scene fierbinți, dar și clipele de tandrețe ale primei întâlniri. Unele povești sunt menite celor ce vor acțiune cu sufletul la gură, altele celor ce doresc o poveste frumoasă, de citit în seri liniștite. Nu putem decât să sperăm că fiecare amator de romance va găsi între paginile acestui volum cel puțin o poveste pe gustul său.” – Teodora Matei şi Lucian-Dragoş Bogdan, antologatori

Volumul conține 10 povestiri semnate de:

Dănuț Ungureanu – O iubire de pe strada noastră   (cel mai recent roman „Luna în orașul blestemat”, 2017)
Teodora Matei – Reflexie   (autoare a romanelor „Stăpânul castelului” și „Tot timpul din lume”, Cașmir, 2017)
Anamaria Ionescu – Haștag (autoare a seriei Sergiu Manta și a romanului „Crăciunul care nu a mai venit”, LIT 2017)
Teodora Anghel – Drumul către necunoscut  (debut în „Povești din umbră”, LIT, 2017)
Georgiana Sandu – Spânzurătoarea  (autoarea seriei „Iubire periculoasă” și „Prefă-te că mă iubești”, 2016)
Bogdan Hrib – Pe neve   (autorul romanului „Ultima fotografie” și a seriei Stelian Munteanu)
Rebeca Cojocaru – Karina   (debut în „Povești din umbră”, LIT, 2017)
Lucian‑Dragoș Bogdan – Clar de lună  (autorul romanului „Parfumul Cracoviei” și al seriilor „Universul Frontierei” și „Vagabond”)
Mirela Oprea – Dragoste şi sacrificiu (autoarea romanelor „Dragoste eternă”, Falsă identitate”, Duelul inimilor”)
Daniel Timariu – Ziua în care mi-am amintit   (autorul seriei „Tenebre”)

Îmi plac poveștile de dragoste. De altfel, cui nu i-ar plăcea? Oricât de grele ar fi fost momentele din viața mea, refugiul meu a fost în cărți.
Am fost curioasă când am primit această carte și, drept dovadă, nu am ezitat să o citesc imediat.
Cei zece autori care au colaborat pentru a scoate această antologie au drept punct comun iubirea.  Iubirea dulce, adolescentină, prezentă în povestirea Teodorei Anghel, ”Drumul către necunoscut”, iubirea care te arde și te schimbă, înfățișată de Dănuț Ungureanu în ”O iubire pe strada noastră”, iubirea matură, întâlnită în povestirile autorilor Teodora Matei, ”Reflexie”, Bogdan Hrib, ”Pe neve”, Rebeca Cojocaru ”Karina”, Lucian Dragoș Bogdan, ”Clar de lună” și Daniel Timariu – ”Ziua în care mi-am amintit”.
Este prezentă și iubirea care apare pe neașteptate – în povestirile Georgianei Sandu, ”Spânzuratoarea”, și Mirelei Oprea, ”Dragoste și sacrificiu” și, bineînțeles, nu putea lipsi iubirea ca putere de manipulare, întâlnită în ”Haștag” de Anamaria Ionescu.
Unele povești m-au emoționat, altele mi-au stârnit nostalgia și cu câteva am rezonat mai puternic.
Dănuț Ungureanu – scriitor, jurnalist, scenarist și dramaturg, ne surprinde în ”O iubire pe strada noastră” cu o poveste de dragoste mai neobișnuită (poveste care, de multe ori, este trecută cu vederea atunci când se întâmplă).
Aurică, pui de rrom crescut în mahala, și Mărioara, orfană de mamă, crescută de tatăl șofer-șomer, descoperă împreună primii fiori de dragoste. Deși nu au prea multe în comun, liantul care îi unește pe cei doi este dragostea.
Aurică, produs al mediului în care trăiește, aproape analfabet, descoperă în profunzimea sufletului său dorința de a se autodepăși. Întrebat fiind de Mărioara ce vede atunci când rămâne cu privirea pironită spre cer, acesta îi răspunde:
Acolo eu vad tot ce vreau, fă… Tot ce-mi doresc și nu pot ca să am, tot ce visez noaptea și  dimineața se duce-n… Tot ce nu e-n mahalaua noastră, bogății și stele și alte lumi, câte și mai câte… 
M-a impresionat acest personaj. Deși devine șeful unei bande de cartier, iubirea lui pentru Mărioara îl păstrează în partea pozitivă a galeriei personajelor.
Și chiar dacă pe mine or să mă hăituiască și-or să mă vorbească pe la spate, și chiar dacă murdăriile în care trăiesc eu or să te mânjească și pe tine, măcar atât să se poată spune, că ești o doamnă care a-ncăput pe mâna unui nemernic. Fiindcă, dacă-i iubire între ei, nici diavolii nu pot fi despărțiți de îngeri.
Cum se termină iubirea celor doi, care sunt urmările amestecului fratelui lui Aurică, ajuns om politic, veți afla citind această minunată poveste de dragoste.
Teodora Anghel, în vârstă de doar 18 ani, se află la începutul carierei de scriitoare, carieră pe care i-o doresc bogată și fructuoasă. Stilul ei plin de prospețime m-a făcut să îi citesc cu mare plăcere povestea ”Drumul către necunoscut”.
Deși acțiunea se petrece în tren, într-o perioadă scurtă de timp, cele două tinere personaje m-au impresionat prin naturalețea lor. Sea, o adolescentă de doar 18 ani, crescută într-un centru de plasament, pornește, pentru prima dată în viața ei, într-o călătorie cu trenul.
Las în urmă amintirile centrului de plasament în care am crescut și mă uit pe geam. Plecasem în sfârșit de una singură pe traseul cel mai lung. Pe bilet scrie ca destinație Baia Mare, dar e mai mult de atât. Destinația mea e lumea.
Poate destinul îi aduce ca tovarăș de călătorie un tânăr cu zâmbet larg, păr negru și ciufulit și ochi verzi plini de căldură. În ciuda faptului că timiditatea îi oprește să se cunoască mai bine, sufletele celor doi găsesc o cale de a comunica la un alt nivel.
  Ce întâmplare, să ne întâlnim într-un tren oarecare și să fim unici pentru fiecare în parte.
 Care este finalul călătoriei pentru cei doi tineri veți afla citind această poveste plină de sensibilitate.
Georgiana Sandu, exponentă a noului val literar, și-a câștigat numeroși fani mai întâi pe platforma Wattpad, apoi cu romanele tipărite. Seriile Iubire periculoasă, Prefă-te că mă iubești și Cheia iadului au fost foarte bine primite de publicul cititor.
Povestirea ”Spânzuratoarea”, o combinație excelentă între thriller și adrenalină, m-a făcut să o citesc cu sufletul la gură. Pornind de la ea, autoarea a început lucrul la un nou roman pe care, sincer, îl aștept cu mare nerăbdare.
Alexis, o tânără în pragul majoratului, o însoțește pe sora ei vitregă, Carrie, la o petrecere organizată de Troy, coleg de liceu cu cele două.
Troy își crease toată reputația și devenise vedeta liceului pe baza petrecerilor pe care le dădea în cabană. În mijlocul pustietății, în pădure, departe de oraș, unde nimeni nu era deranjat, deci nimeni nu chema poliția. Deveniseră legendare petrecerile de dinaintea începerii anului, când Troy elimina barierele și absolut oricine avea voie să participe, chiar și cel mai nepopular tocilar. Bineinteles, asta nu însemna că toți aveau curaj să vină. Dar legenda ce l-a făcut cu adevărat cunoscut era jocul.
Personajul nou apărut este Asher Lowne, un tânăr care lasă fără respirație populația feminină. Deși se integrează perfect în mijlocul tinerilor, acesta dovedește că are niște valori morale care îl deosebesc total de ceilalți.
Jocul care l-a făcut celebru pe Troy era Spânzuratoarea. Trebuia să dai curs unei provocări sau să accepți să fii atârnat într-un ștreang timp de 10 secunde, având posibilitatea de a te susține doar cu o singură mână. Alexis acceptă să intre în acest joc pentru a fi alături de sora ei. Provocarile depășesc limitele normale și de aceea, cei mai mulți participanți aleg spânzuratoarea.
Despre provocarea lui Alexis pot spune doar atât: hot, hot, hot… Cine acceptă să o ajute, în ce constă această provocare și care este finalul, veți afla citind povestea Georgianei…
Mirela Oprea, autoarea romanelor Dragoste Eternă, Falsă identitate, Blestemul moștenirii și Duelul inimilor, își face simțit același stil inconfundabil în nuvela ”Dragoste și sacrificiu”. Un titlu foarte inspirat ales, întrucât cele două personaje, Sophia si Will, vor simți din plin aceste sentimente.
Schițe de iubire este o carte în care nu ai cum să nu te regăsești măcar în una din posturile surprinse de aceste personaje.

 

           Mulțumim Editurii Tritonic pentru cartea Schițe de iubire oferită pentru recenzie

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *