Școala nopții de Deborah Harkness, Editura Litera – recenzie
Școala nopții de Deborah Harkness – recenzie
Școala nopții
Deborah Harkness
Editura Litera
Traducere: Ana Dragomirescu
Nr. pagini: 634
Titlu original: Shadow of Night
Genul: fantasy-romance
Este al doilea volum din All Souls Trilogy:
The Discovery of Witches/ Cartea pierduta a vrăjitoarelor
Shadow of Night/ Școala nopții
The Book of Lif/ Cartea vieții
Dragostea lor este mai puternică decât orice lege, mai puternică decât timpul şi decât viaţa însăşi. Porniţi într-o călătorie prin timp la capătul căreia speră să găsească nu doar cartea pierdută a vrăjitoarelor, ci şi sursa neobişnuitelor ei puteri, Diana şi Matthew ajung în Anglia elisabetană, într-o lume a spionilor şi a uneltirilor în care primii ghizi le sunt vechii prieteni ai vampirului, straniul grup de personalităţi literare, ştiinţifice şi politice ale epocii cunoscut sub numele de Şcoala Nopţii. Pe măsură ce pânză de minciuni pe care o reprezintă trecutul lui Matthew se strânge în jurul lor, Diana şi iubitul ei ajung în Franţa, apoi în Boemia, la curţile celor mai importanţi monarhi ai lumii. Pentru Matthew Clairmont călătoria în timp nu-i lucru uşor, aşa cum nici Dianei nu-i e simplu să afle cheia moştenirii sale şi să elibereze adevărată forţă ce zace în ea.
O sinuoasă călătorie a cunoaşterii, în care alchimia, magia şi istoria dau naştere unei profunde poveşti despre dragoste, pasiune, legături de sânge şi încercarea de a îndrepta greşelile trecutului.
Este o carte este foarte bine documentată, oferindu-ne o bogăție de informații din domeniul științei, medicinei, alchimiei, magiei și ocultismului, conform impresionantei pregătiri în toate aceste domenii a autoarei.
O carte magică, ce m-a fermecat! Un amestec perfect de fantasy, istorie si romance!
”La început a fost absență și dorință.
La început a fost sânge și teamă.
La început a fost o descoperire a vrăjitoarelor.”
”Dacă ai citit Cartea pierduta a vrăjitoarelor, atunci Școala nopții este lectură obligatorie. Dacă nu, pune-le pe amândouă pe lista de lecturi de vacanță, și lista va fi completă.” (The Miami Herald).
În Cartea pierduta a vrăjitoarelor am descoperit o fascinantă poveste fantasy, una din cele mai frumoase povești pe care am citit-o, care aduce creaturi supranaturale în lumea oamenilor, ne oferă o poveste unică, intensă și cu totul specială de iubire, ne oferă incursiuni care se concretizează în adevărate lecții de istorie ale timpurilor trecute, ne încântă cu legende, mituri și povești ce se țes între paginile ei, și stropește totul cu picături de magie pură! Este o lucrare complexă, foarte bine scrisă și documentată, o carte care te captivează de la primul până la ultimul rând și te cucerește fără drept de apel!
În Cartea pierduta a vrăjitoarelor, în Anglia zilelor noastre, Diana Bishop – istoric, profesor universitar și vrăjitoare – îl întîlnește pe Mathew Clearmont – om de știință, profesor universitar și vampir…
Dragostea lor este mai puternică decât legea, decât timpul, decât viața însăși.
”Cu acest inel te iau de soție și cu trupul meu te cinstesc. Vocea îi era calmă și tremura doar puțin…Și cu toate bunurile mele lumești te înzestrez. Inelul trecu peste degetul mijlociu și ajunse pe al patrulea deget…Îmi duse mâna la buze și își ridică din nou privirea spre mine, apăsându-mi cu gura inelul pe piele. Amin.”
Uniți de o iubire interzisă, căsătoriți în ochii vampirilor și conform legii bisericești, vânați de Congregație (adunarea supremă a ființelor supranaturale – vrăjitoare, vampiri și demoni), Mathew și Diana au realizat că exista un singur loc în care se puteau refugia, și acela era… trecutul!
La finalul primului volum, suntem în Madison – New York, acasă la Diana, în prezent.
”Singurul lucru care mă înspăimânta era posibilitatea de a-l pierde pe Mathew. ” Niciodată”, spuse el cu fermitate, cu brațele ca niște benzi de fier în jurul coastelor mele.
– Ridică piciorul și apoi pune-l jos când îți spun eu.
– Te iubesc, ma lionne. Era un răspuns neobișnuit, dar era destul. Un clopot necunoscut bătu ora exactă. Am simțit pe piele atingerea caldă a focului. Aerul era plin de miresme de lavandă, ceară de albine și gutui coapte.
Împreună am ridicat piciorul și am pășit în necunoscut”…
… în sufrageria de la Old Lodge, locuința lui Mathew din Anglia, în anul…1590!
Îmi plac cărțile „de călătorie” care chiar reușesc să te poarte în locul și momentul acțiunii – într-un alt timp – despre care putem doar presupune cum erau, sau să ne închipuim cu ajutorul celor citite, iar volumul de față reușește într-un mod spectaculos acest lucru. Am avut impresia că chiar am călătorit în Anglia elisabetană!
Apariția lui Mathew n-a fost ceva neobișnuit pentru cei din vremea respectivă. Făcând un exercițiu de imaginație, realizăm că Mathew, fiind un vampir milenar, o ”replică” a lui exista deja în acea perioadă, astfel încât apariția lui n-a fost surprinzătoare pentru cei din vremea respectivă, care îl cunoșteau și recunoșteau. Autoarea a avut abilitatea de a imagina lipsa a lui Mathew din 1590 atât timp cât cel din prezent era acolo, evitând să pună față în față cele două ”replici” ale lui, cea din prezent cu cea din trecut.
Cartea e foarte darnică și bogată în descrieri amănunțite ale perioadei respective, inserând în poveste date istorice, fapte și personaje reale, oferindu-ne efectiv o experiență extraordinară prin prisma lecturii acestei cărți. Povestea ne poartă de la Old Lodge, la Sept-Tours – castelul-fortăreață care era reședința lui Mathew din Franța, apoi la curțile celor mai importanți monarhi ai vremii- Elisabeta I a Angliei sau Rudolf al II-lea – Sfânt Împărat Roman și rege al Boemiei, într-un moment semnificativ al istoriei. Aflăm despre intrigile de la curte, despre mașinațiunile politice ale epocii, despre intoleranța care domnea peste tot, ca și despre vânătoarea de vrăjitoare din Scoția, cu tragicele ei implicații.
Pentru început, facem cunoșință cu prietenii lui Mathew care făceau parte din Școala Nopții – un grup de personalități literare, științifice și politice ale vremii, care a existat în realitate. Dintre aceștia făceau parte: Cristopher Marlowe, dramaturg; George Chapman, scriitor; Thomas Harriot, astronom; Henry Percy, conte de Northumberland – toți aceștia fiind personaje în carte. Din această cauză, această parte a cărții poate fi privită o lecție de cultură generală inedită. Am aflat lucruri noi și foarte interesante! Cea mai recentă lucrare universitară a autoarei este o cercetare despre Londra elisabethană și revoluția științifică, așa că vă puteți da seama ce bine documentată este această carte!
Am apreciat faptul că la finalul volumului sunt trecute toate personajele în ordinea în care apar în carte, pe capitole, iar cele recunoscute de istorici sunt marcate cu steluță, ceea ce ușurează foarte mult lectura și înțelegerea acțiunii.
Într-una din zile, Mathew primește o scrisoare prin care este chemat la Sept-Tours de îndată, ceea ce îl răscolește cumplit. Scrisoarea era de la tatăl său, Philippe! Vă dați seama, el venea dintr-un prezent în care tatăl său era mort de sute de ani, închipuiți-vă așadar ce impact va avea această revedere.
”Soțul meu îmi atinse conturul buzei cu degetul mare. Am simțit că mi se frânge inima. Avea să se ducă la Sept-Tours.
– Nu face asta! l-am implorat. N-am avut încredere în mine să spun mai multe, de teamă să nu trădez faptul că, în epoca noastră, Philippe era deja mort și că avea să fie o tortură pentru Mathew să-l vadă din nou viu.
– Philippe mi-a spus că împerecherea e o chestiune de destin. Că, odată ce te voi găsi, nu-mi va rămâne decăt să accept decizia sorții. Dar nu așa stau lucrurile. În fiecare clipă, pentru tot restul vieții mele, te voi alege pe tine – înaintea tatălui meu, înaintea propriului interes, chiar și înaintea familiei de Clairmont. (…)
– O să plecăm călare de îndată ce se va schimba mareea.
Aceasta a fost ultima licărire a lui Mathew Claimont, omul de știință modern, pe care aveam s-o mai văd. Bărbatul ce se îndrepta spre ușă nu mai era un profesor universitar la Oxford, ci un prinț renascentist. Om de știință. Vampir. Războinic. Spion. Prinț. M-am întrebat ce avea să-mi mai dezvăluie călătoria noastră despre bărbatul complicat cu care mă căsătorisem.”
Din nou, ca și în primul volum, perioada petrecută la Sept-Tours ne oferă unele din cele mai frumoase momente ale cărții.
Revederea cu tatăl său, împăcarea cu propriul trecut, reacția lui Philippe în fața Dianei și însuși traiul la castel, unde locuiau împreună vampiri, oameni și demoni, sunt foarte frumos redate. Mathew îi povestește lui Philippe incredibilul lanț de întâmplări care i-a adus acolo și îi cere ajutorul, dar acesta îl refuză inițial, spunându-i să-l caute în timpul din care veneau și să rezolve acolo problemele, nerealizând că acest lucru era imposibil…
”Philippe se uita la inelul de pe degetul meu mijlociu – inelul lui Ysabeau. Privirea îi deveni sălbatică și o căută pe a mea. Îmi strânseră încheietura până când oasele începură să-mi pârâie.
– Ea n-ar fi dat niciodată inelul altcuiva câtă vreme eram amândoi în viață.
– Ysabeau trăiește, Philippe. Vorbele lui Mathew fură iuți și aspre…
– Bine, dar dacă Ysabeau trăiește, atunci…Vocea lui Philippe se stinse. Preț de o secundă păru uluit, apoi chipul i se lumină. Deci până la urmă nu sunt nemuritor. Iar tu nu mă poți căuta în locul și în timpul în care au început problemele voastre.”
Din acest moment, au parte de tot sprijinul lui Philippe, care o recunoaște pe Diana drept fiică a sa luând-o sub propria-i ocrotire după un ritual inedit – după cum veți vedea – ba face chiar mai mult de atât:
” – Gata cu discuțiile! Sâmbăta viitoare tu și Mathew vă veți căsători. Pentru că ești fiica mea după sînge și după nume, te vei căsători nu doar ca o bună creștină, ci într-un fel care îi va cinsti pe strămoșii noștri și pe zeii lor. Aceasta e ultima ta șansă de a spune ”nu”, Diana. Dacă te-ai răzgândit și nu-l mai vrei pe Mathew împreună cu viața – și moartea – pe care ți le va aduce căsnicia cu el, voi avea grijă să te întorci în siguranță în Anglia. Mathew mă depărtă de el…Chiar și acum îmi oferea posibilitatea de a alege, cu toate că el o făcuse de mult. Dar la fel făcusem și eu.
– Vrei să te căsătorești cu mine Mathew? Având în vedere că eram o criminală, mi se părea corect să-l întreb.”
Cum devenise Diana o criminală, pe cine și de ce ucisese, vă las să descoperiți…
Mi-a plăcut foarte mult descrierea nunții, obiceiurile și datinile care o însoțesc, inclusiv meniul care a fost servit! Se căsătoreau astfel încă o dată: întâi o făcuseră după obiceiul vampirilor, când își asumaseră legătura dintre ei, a doua oară în Madison, când Mathew îi așezase pe deget inelul lui Ysabeau, iar acum era a treia oară.
Problema care se punea acum era cea a concepției. Era foarte puțin probabilă această posibilitate și totuși, conform străvechiului manuscris Ashmole 782 pe urmele căruia se aflau, nu imposibilă! Contrar faptului că nici un manjasang nu se formase prin procreare, simbolurile din carte, cu imaginea nunții alchimice, păreau să se refere la ei!
Erau oare meniți să răstoarne mii de ani de biologie? Și mai ales, erau pregătiți să-și asume acest risc? Vom vedea…În acest context, mi-a plăcut foarte mult un citat din carte:
”Schimbarea e singura constantă pe lumea asta.”(Heraclit).
În cele din urmă, perioada petrecută la Sept-Tours a luat sfârșit. Diana trebuia neapărat să ajungă la Londra, pentru a găsi o vrăjitoare dispusă s-o ajute să-și folosească și stăpânească magia, altfel erau pierduți…
La Londra, vor locui la hanul ”Cerbul și Coroana”. Atmosfera locului, cu străzile, prăvăliile, mirosurile și sunetele acelei zone a Londrei, precupețele, meșteșugarii, și toate figurile pitorești întâlnite, sunt atât de bine descrise, încât chiar te poartă aievea în trecut! Am apreciat în mod deosebit măiestria autoarei în ceea ce privește bucla călătoriei în timp. E foarte greu de realizat, deoarece trebuie o mare atenție la detalii, care pot ”scăpa” și strica tot efectul. Iar Deborah Harknes reușește să închidă o buclă perfectă.
În cele din urmă, Diana reușeste să ajungă la o puternică vrăjitoare, Goody Alsop.
Diana nu era o vrăjitoare slab înzestrată care nu știa sa-și folosească puterile, ea era o țesătoare, o făuritoare de vrăji, doar că abia acum află acest lucru. O vrăjitoare a focului, una a apei și alta a pământului o vor învăța pe Diana să-și țeasă magia!
Mi-a plăcut foarte mult ideea cu duhul Dianei. ”Vrăjitoarele nu au duhuri. Aceasta era o altă născocire a oamenilor, ca venerarea diavolului. Țesătoarele au, spuse Goody Alsop cu seninătate.” Duhul Dianei s-a dovedit a fi…o balauroaică! ”Încercam să țes o vrajă când balauroaica ieșise din colivia coastelor mele. Acum stătea lipită de tavan, scoțând nori de fum și clănțănind agitată din dinți.” Era foarte simpatică și năzdrăvană de câte ori reușea să scape, iar când se cumințea, se făcea străvezie ca aerul și se plia lângă coastele Dianei, fiind totuna cu aceasta!
Dintre personajele aduse în prim plan, un loc aparte ocupă Gallowglass, nepotul lui Mathew, descris ca ”vampir și soldat al sorții”, care va lega cu Diana o relație foarte strînsă. După ce va reveni în prezent, ea îl va revedea după câteva zile, în timp ce peste el trecuseră secole…
În perioada petrecută la Londra, Diana și Mathew și-au pus amprenta asupra vieții celor din jur, iar pentru Annie și Jack, doi copii orfani care ajung în preajma lor, au fost șansa pe care le-a oferit-o viața. impresionant acest episod al cărții.
Tot acum, ajung și la curtea domnească unde regina ceruse s-o cunoască pe soția lui Mathew Roydon, cum era cunoscut în acea vreme, dar nu o primește cu simpatie, iar motivul e bulversant: regina avuse cândva o relație intimă cu Mathew! Privită din prezent, părea o poveste prăfuită, dar ce te faci când ”prezentul” se topește în trecut, identificându-se în moduri greu de asimilat? Povestea de dragoste acelor doi trece prin suișuri și coborâșuri, iar umbrele din trecutul lui Mathew au amenințat nu doar o dată să-i înghită pe amândoi. Încrederea Dianei și puterea iubirii lor au fost puse la grea încercare…
De la Londra, cei doi călătoresc spre îndepărtata Pragă, cu o misiune diplomatică. La Praga dau de urma manuscrisului mult căutat, dar vor avea parte de întâmplări nefaste la curtea împăratului Rudolf al II-lea.
Am apreciat în mod deosebit această parte a cărții, cu descrierea traiului lor la Praga, a cartierului de sub zidurile castelului, Mala Strana, unde trăiau majoritatea ambasadorilor.
”Am urcat călare pe Sporrengasse… am observat pe îndelete casele cu fundațiile lor piezișe, sgraffiotul colorat și însemnele pictate. Am trecut pe lângă locuința Leului Roșu, a Stelei aurii, a Lebedei și a celor Două Lebede. Ajunși în vârful dealului, am făcut un viraj strâmt spre un cartier plin de conace ale aristocraților și curtenilor, numit Hradcany… De aproape, castelul era chiar mai mare și mai întins decât îmi păruse de la distanță. Arăta ca un oraș Sfântul Vitus, cu turnuri rotunde ce punctau zidurile. Deși construite pentru apărare, acum complet separat, plin de negustori și industriași. Drept în față se aflau foișoarele gotice ale catedralei, turnurile ce adăposteau ateliere pentru sutele de artizani ce-și găsiseră adăpost la curtea lui Rudolf.”
Întorși la Londra, au parte de trădarea unor prieteni, cu consecințe grave, după cum veți vedea…
Țin să menționez o întâmplare inedită! Cu cine credeți că se întâlnește Diana la un moment dat?! Cu tatăl ei, mort în prezent (murise pe când Diana avea șapte ani), care avea și el darul călătoriilor în timp și venise acolo din 1980! Deși ea, sosită din prezent, are 33 de ani, el o recunoaște! Uluiți și bucuroși, se regăsesc și se redescoperă. Diana îl întreabă unde este mama, la care el îi răspunde: am lăsat-o acasă, cu tine, că acum trei zile, aveai șase ani! Au petrecut câteva zile împreună, în Londra anului 1590, după care și-au luat rămas bun să se întoarcă fiecare în timpul din care venise, dar mult mai împăcați, ea cu trecutul, iar el, cu ceea ce avea să vină…
Pe parcursul cărții, acțiunea din trecut a fost punctată prin trimiteri ocazionale în prezent, în care cei rămași acasă sesizau anomalii apărute ca urmare a trecerii celor doi prin trecut. Foarte interesante aceste urme!
Pot spune că am perceput această carte ca având trei planuri care se suprapun: pe un plan se află povestea cu vrăjitori, vrăjitoare, vampiri și demoni, care trăiesc într-o lume fantastică, întrepătrunsă cu cea a oamenilor, cu superstițiile, miturile și tradițiile ei; pe un alt plan se află prețioasa lecție despre istoria locurilor, timpurilor și oamenilor care prind viață atât de veridic între paginile cărții, iar în planul principal se află superba poveste de dragoste dintre un bărbat și o femeie, ce s-au descoperit suflete pereche. Iar povestea nu se sfârșește aici, ea continuă în volumul trei, Cartea vieții!
Cum reușesc Diana și Mathew să vină înapoi, cine și ce îi așteaptă, vă las să descoperiți.
Și o să descoperiți încă o surpriză pe care nu v-am dezvăluit-o!
Un trailer foarte interesant, pe urmele locurilor vizitate în Școala nopții:
Cartea poate fi comandată de pe elefant.ro, libris.ro, librărie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro.
22 Comments
Tyna
Foarte detaliata si ispititoare recenzia ta! N-am citit inca seria, dar vreau sa o fac cat mai curand!
Oli
Ma bucur ca te-am convins! Te asigur ca te va incanta cartea asta!
ancasicartile
Foarte intrresanta pare! Nu stiu de ce am fugit de seria asta până acum. Felicitări, Oli! Minunata intotdeauna!
Oli
Multumesc Anca! Chiar ti-o recomand, iti va placea sigur, este frumoasa, bine scrisa, bine documentata, o carte/serie foarte elaborata. Iti dai seama ce detalii si amanunte deosebite ne ofera autoarea in acest volum, avand in vedere ca ea insasi e profesor universitar de istorie, si are chiar o lucrare stiintifica publicatacu acest subiect – Anglia elisabetana. Oricum, sa le citesti in ordine, volumele nu sunt de sine statatoare, ci povestea se continua din unul in altul.
ancasicartile
Partea cu istoria m-a convins ☺
Oli
Ma bucur, iti astept cu mult interes impresiile, si cu emotii, dar nu cred ca ma insel in feeling -ul meu ca te va prinde cartea/seria asta.
ancasicartile
Sunt sigura că-mi va fi pe plac
Madalina Badin
N-am citit încă seriab, dar o am pe lista. Am câteva prietene care au citit-o si sunt foarte entuziasmat când vine vorba de această serie, tot ele îmi recomandă de ceva timp să o citesc. Sincer, nu stiu de ce am amanat-o atât de mult timp.
Felicitări pentru recenzie, acum chiar o să-i dau o șansă!!
Oli
Multumesc! Este unul din cele mai frumoase si complexe romane fantasy-romance pe care le-am citit.
Asta e cuvantul potrivit: entuziasmata! Si eu am fost la fel cand am citit-o! Am si recitit-o, de altfel…
danapetraru
O recenzie mai mult decât tentanta….
Oli
Dana, tu nu ai citit-o?!!
Claudia Dare
Nu am ajuns nici eu la seria asta. Hm, recenziile voastre mă tentează mereu!
Oli
Merita!!! Eu zic s-o treci pe lista de lecturi…
Mariam Oana
Felicitări pentru recenzia minunată! Este romanul care mi-a plăcut cel mai tare din serie…
Oli
Mulțumesc! Este și preferatul meu, ca o lecție de istorie traita pe viu, pe lângă povestea extraordinară din carte.
Oli
Referirile la persoane și locuri reale, inserate în poveste, galeria fascinantă de personaje, întâmplările spectaculoase și de-a dreptul incredibile, plus superba poveste de iubire dintre o vrăjitoare și un vampir, dar care erau în același timp profesori și oameni de știință, totul e irezistibil, așa ca nu mai încercați sa rezistați, citiți cartea!
Mirela Nenciu
Felicitari pt recenzie Oli,pacat ca nu este genul meu!
Oli
Multumesc Mirela! Imi pare rau ca nu ne nimerim in gusturi cu genul fantasy…
Balan Daniela
am auzit ca e foarte buna seria aceasta ,din pacate n-am citit nici o carte !foarte frumoasa si tentanta recenzia ,felicitari Oli
Oli
Multumesc Daniela! E extraordinara aceasta serie!!! Ti-o recomand sincer! Volumele trebuie citite in ordine, nu sunt de sine-statatoare.
Geo
O serie care încă mă așteaptă sa o citesc… Mă bucur ca ai reușit in sfârșit sa scoți si recenzia acestui volum! Pe mine cu siguranta m-ai tentat! Felicitări pentru o recenzie foarte frumoasa! ❤️
Oli
Mulțumesc Geo! Mă bucur că te-am tentat, mă voi declara mulțumită când o vei citi, sunt sigură că te va încânta!