Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Școala ticăloșilor de Stephanie S. Sanders, Editura RAO – recenzie

Școala ticăloșilor

Stephanie S. Sanders

Editura RAO

An aparitie: 2013
Nr. pagini: 224
Vârsta: 10-14 ani
Traducător: Cristina Barbu
Titlu original: Villain School: Good Curses Evil – 2011
Rune, Jez şi Lup Jr. mai au multe de învăţat pentru a fi catalogaţi drept ticăloşi veritabili. De aceea urmează acum cursurile Şcolii Ticăloşilor, unde li s-au pregătit nişte probe de absolvire cu totul cumplite şi complicate. Problema e că, pentru a reuşi, cei trei trebuie să fie de partea răului, iar ei se comportă mai eroic ca niciodată…
Dacă vă plac poveștile cu personaje desprinse din basme, cu multă magie, aventuri și un strop de umor, vă recomand Școala ticăloșilor. Cartea, apărută în ediție cartonată (cu supracopertă), poate fi cadoul perfect pentru micii cititori, deși vă asigur că și cei mari vor fi încântați de poveste. Eu una, de mult nu m-am distrat așa de bine citind o carte. Scrisă într-un stil prietenos, alert și captivant, populată de personaje răutăcioase, dar simpatice, foarte bine creionate, povestea are toate ingredientele pentru a-și cuceri cititorii.
Cartea este împărțită în 15 capitole care prezintă aventurile prin care trec eroii noștri, episod cu episod. Cred că ar ieși un film grozav dacă ar fi ecranizată. Vorbind de „eroii” noștri, e timpul să-i cunoaștem.
Sunt niște eroi atipici și complet nepotriviți acestui nume, mai degrabă s-ar califica drept antieroi, asta până când îi cunoștem mai bine. Sunt niște puști puși pe rele – cum e și normal, căci sunt elevi la Școala
Directorului Dreadthorn pentru ticăloși rebeli. Însă nu sunt copii obișnuiți, nici vorbă, ci înzestrați cu capacități neobișnuite și cu origini „speciale”: vrăjitori, vampiri, troli, vârcolaci și alți asemenea. Rune Dexler e vrăjitor, fiul Directorului Dreadthorn, numit și Directorul Teroare, dar să nu credeți că avea parte de vreun tratament preferențial din cauza asta, ba din contră. Cartea e scrisă la persoana întâi din perspectiva acestuia. Prietenii lui cei mai buni sunt Chad Pădurii (fiul Mumei Pădurii, cea care a vrut să-i mănânce pe Hansel și Gretel), Jez – contesa Jezebel, fiica contelui Dracula și Lup Junior, fiul Lupului cel Mare și Rău din Scufita Roșie.  Elevii școlii erau împărțiți nu în clase, ci pe praguri de ticăloșie: Pungași, Tâlhari, Diabolici, Ucenici, Maeștri. Cu cât mai ticăloși se dovedeau, cu atât mai repede treceau la treapta următoare. Aveau și concurență: elevii de la Școala Doamnei Morgana pentru Ticăloși Model.
„Ea și grupul ei malefic și arogant ne aminteau întotdeauna că noi fuseserăm (cel puțin o dată în viața noastră) buni, așadar departe de perfecțiune.”
Îi vom cunoaște pe „snobii” de la Școala Doamnei Morgana cu ocazia excursiei pe care o fac ticăloșii rebeli acolo, cu ocazia lunii pline din preajma echinocțiului de toamnă, ocazie cu care va avea loc un
Complot. Dar Complotul care ne atrage nouă atenția va fi cel lansat de către directorul Teroare ca o pedeapsă, dar și ca provocare pentru Rune: dacă acesta va reuși să -l ducă la bun sfârșit sarcină cu sarcină, va fi promovat la Diabolici, dar dacă nu, va fi exilat din Școala Ticăloșilor. Avea voie să-si aleagă doi tovarăși complotiști, dar aceștia îi vor împărtăși soarta în caz de reușită, respectiv eșec.
Revenind la Complot, nici nu e complicat, trebuie „doar” să bifeze patru obiective: răpește o prințesă, fură un bebeluș, găsește un acolit și fă-l să te slujească și… răstoarnă un regat și numește un conducător după voia ta. Și asta în decurs de… o săptămână! Floare la ureche, nu-i așa? Conspiratorii noștri își fac planul, își împart sarcinile și pornesc la drum prin pădurea deasă, iar peripețiile se țin lanț.
O carte de citit și savurat împreună cu toată familia în serile lungi de iarnă când poveștile își țes magia și redevenim, citindu-le, cu toții, copii.

Cartea Școala ticăloșilor de Stephenie S. Sanders poate fi comandată de pe raobooks.com, elefant.roemag.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro 

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *