Delicatese Literare
Recenzii

Scrisoare pentru două iubiri de Kathryn Hughes, Editura Trei, Colectia Fiction Connection – recenzie

Scrisoare pentru două iubiri (The Letter)

Kathryn Hughes

Editura Trei

Colectia Fiction Connection

Traducere de: Mihaela Apetrei
Nr. de pagini: 376
Anul apariției: 2017
În trecutul unei femei se află viitorul alteia…
#1 EBook Bestseller
Descoperă cartea care a frânt mii de inimi în toată lumea…
Tina Craig își dorește foarte mult să scape de soțul său violent. Muncește tot timpul ca să adune bani și să-l poată părăsi. Face voluntariat într-un magazin de vechituri doar ca să evite să se întoarcă într-o casă tristă. Într-o zi, în timp ce sortează haine, dă peste o scrisoare veche ascunsă în buzunarul unui costum uzat. O deschide și o citește – o hotărâre care-i va schimba viața pentru totdeauna.
Billy Stirling știe că a greșit, dar speră să repare lucrurile. Pe 4 septembrie 1939, începe să scrie scrisoarea care speră că-i va schimba viitorul. Și așa se întâmplă… dar într-un fel pe care Billy nu și l-ar fi imaginat niciodată.
E timpul să deschizi Scrisoarea.
Duminicile de toamnă au fost inventate tocmai ca să citești povești emoționante ca aceasta.” – Red
O poveste înduioșătoare despre dragoste, pierdere și speranță.” – Bella
Cu un ritm care nu stagnează, personaje bine construite și un mesaj profund, cartea lui Hughes e memorabilă.” – Goodreads
Kathryn Hughes locuiește lângă Manchester împreună cu soțul și cei doi copii ai lor.
Scrisoare pentru două iubiri este primul său roman, bestseller internațional, tradus în 20 de limbi.
Și al doilea roman al autoarei, The Secret, a fost foarte bine primit.
Kathryn Hughes lucrează acum la al treilea roman al ei, The Key.
În Scrisoare pentru două iubiri vei găsi o poveste tragică, minunat spusă… îți recapeți încrederea în bunătatea semenilor și în forța sufletului omenesc în fața obstacolelor vieții.” – Ajoobacats Blog
Acțiunea cărții începe în zilele noastre, cu o simplă întrebare care poartă eroina pe cărarea amintirilor spre trecut.
“— Cum l-ai întâlnit pe bunicul?”
Cartea “Scrisoare pentru două iubiri” este împărțită în două părți, astfel încât putem forma tabloul complet al unei povești pline de lacrimi și durere, împăcare și resemnare, pentru ca apoi să avem parte de fericire și iubire până la adânci bătrâneți.
Se știe că fericirea se obține cu greu, că trebuie să depui eforturi colosale pentru a o putea atinge. Dar ce femeie tânără își închipuie, chiar și pentru o secundă, că atingerea fericirii presupune o călătorie destul de lungă și anevoioasă prin Iad? Și nu mă refer la Iadul biblic, ci la cel realizat de om cu mâna lui.
După un prolog care dă startul unei povești deosebite, capitolul unu al cărții ne poartă cu ani în urmă, tocmai în luna Martie a anului 1973…
“Îi sunase ceasul din urmă, era sigură de asta. Știa că probabil îi mai rămăseseră doar câteva clipe de trăit și înălța o rugă tăcută ca sfârșitul să vină repede.”
Debutul este plin de suspans, chiar terifiant. Dar, suficient cât să nu-ți mai permită să lași cartea din mână. Este povestea unei femei care a trăit o viață abuzată fizic de soț:
“Își amintea ca ieri de prima dată când Rick dăduse în ea. Chiar și amintirea în sine făcea să-i ia foc obrazul și s-o usture. Totuși, nu era doar durerea fizică, ci și realitatea dură că lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel. Faptul că era chiar noaptea nunții lor a făcut totul și mai greu de suportat.”
Era groaznic că, persoana pe care ai acceptat-o de bunăvoie să facă parte din viața ta, este cea care te bate și te jignește constant… Să trăiești o viață întreagă într-o astfel de teroare cred că este cu adevărat groaznic. Să ajungi să te închizi în tine pentru a nu mai da ocazia să fii rănită, să crezi că bătaia este ceva obișnuit, să-ți fie frică constant că vei greși cu ceva…
În viața Tinei totul este gri, cu frica-n gât și tern. Atunci când soțul îi dă bani să parieze la cursele de cai, o sumă destul de mare, Tina se răzvrătește și refuză să parieze. Cu toate acestea, Graham – prietenul ei, tipul de la casa de pariuri, o face pentru ea. Când câștigă, îi dă acesteia 450£ și astfel Tina este scutită de o bătaie sigură.
Tot în această zi, în timp ce sorta haine în magazinul de vechituri unde făcea voluntariat, găsește un plic…
“Tina a netezit plicul crem și l-a privit curioasă. L-a apăsat de obraz și a tras în nări mirosul lui de praf. Îi era adresat unei anumite domnișoare C. Skinner, 33 Wood Gardens, Manchester. Într-un colț se afla un timbru poștal neobișnuit, purtând nu efigia reginei Elisabeta a II-a, așa cum te-ai fi așteptat, ci a unui bărbat despre care Tina a presupus că ar putea fi regele George al VI-lea.”
Un lucru straniu, un eveniment notabil în calendarul zilelor ei năpădite de bătăile, pariurile și băutura soțului. Lucrurile în viața Tinei se precipită și aceasta își părăsește în sfârșit soțul. Era și timpul să o facă! Eu mă întreb cum de a rezistat o perioadă atât de lungă?
Singurul care știe că s-a mutat este Graham, care se dovedește un prieten adevărat.
Un moment de cotitură al cărții este clipa în care Tina decide să citească scrisoarea pe care a găsit-o cu câteva zile în urmă la magazin…
Această scrisoare stârnește emoții în sufletul Tinei, care se întreabă ce s-a întâmplat cu destinatarul de drept al acesteia. Fata este hotărâtă să facă cercetări pentru a afla cui să dea scrisoarea…
“Poate că trebuia să încerce să afle unde se găseau oamenii aceștia și să livreze scrisoarea destinatarului de drept. Până la urmă, ar putea fi o distragere bine-venită de la toate celelalte probleme.”
Cartea ne prezintă în paralel prezentul și trecutul, ne permite să ne formăm o idee despre personaje și viața acestora.
O carte care se citește ușor, dar care te emoționează și te captivează. O poveste ce se întinde pe mai multe generații. O poveste care depășește timpul și spațiul.
Povestea Tinei din prezent alternează cu povestea lui Crissie din trecut.
O carte pe care o citești cu mare atenție, nedorind să pierzi nici un detaliu. O poveste ce îți trezește interesul, dulce-amară, care face cititorul să se gândească la propriile decizii dacă ar fi fost în locul fiecărui personaj.
Personaje puternice, luptătoare, cu calități și defecte, care sunt dispuse să sacrifice multe în numele iubirii. Personaje pe care le urăști și le iubești cu pasiune.
După ce Tina l-a părăsit pe Rick, povestea dintre aceștia este lăsată deoparte. Acum savurăm trecutul… povestea dintre Billy Stirling și Chrissie Skinner.
“Și-a băgat piciorul între prag și ușă și a venit foarte aproape de doctor. 
— Dacă mai ridici vreodată un singur deget asupra fiicei tale, îți jur că te ucid cu mâinile goale.”
Povestea dintre cei doi nu debutează sub cele mai bune auspicii, dar am apreciat faptul că Billy a avut curajul de a-l înfrunta pe tatăl fetei, un om foarte aspru și obișnuit să dicteze totul.
O poveste tandră despre prima iubire și despre fiorii acesteia. Din păcate, atunci când Chrissie rămâne însărcinată, Billy se sperie și fuge… un gest laș din partea lui, pe care-l remediază când o caută. De data aceasta, mândria fetei combinată cu ura tatălui acesteia, duc la un deznodământ cutremurător:
“— Chrissie, a plecat. S-a săturat să aștepte. Nu s-a gândit că ai merita deranjul și, oricum, ar fi plecat curând de-acasă. A spus să nu-l aștepți și să-ți vezi de viață. Știi ceva, nu cred că o să-l mai vezi prea curând.”
O minciună plină de răutate, datorată faptului că doctorul nu îl suporta pe tânăr. Această minciună va afecta viețile multor oameni.
Pur și simplu nu realizezi cât de repede dai paginile pentru a afla poveștile celor două femei care îți stârnesc atâta și atâta emoție!
Viața de multe ori îți demonstrează că zicala: “Nebănuite sunt căile Domnului” este de cele mai multe ori adevărată. De ce spun asta? Tina, pornită în căutarea lui Billy și Chrissie, merge la adresa fetei, unde o întâlnește pe Maud Cutler:
“— Știam bine familia. Tatăl lui Chrissie era doctorul cartierului, iar maică-sa era moașă. Chrissie o ajuta. Ele două mi-au adus pe lume copilul.”
De aici, poveștile devin din ce în ce mai interesante, cele două destine mergând cumva în paralel. Chrissie rămăsese însărcinată cu Billy, iar Tina a constatat că a rămas însărcinată după ce l-a părăsit pe Rick, căruia decide să-i spună despre copil.
“— Acum tu ești prioritatea mea, tu și copilul. Îți promit că o să meargă totul foarte bine. Te iubesc, Tina.”
Astfel, tânăra noastră se întoarce la soțul ei… oare Rick s-a schimbat cu adevărat sau, mai devreme ori mai târziu, revine la fostele obiceiuri? Singura care nu este deloc încântată de veștile Tinei este Linda, prietena ei. Aceasta nu crede în schimbarea lui Rick și nu știe cum să o convingă…
Deși puternică și rezistentă în fața necazurilor care-i străbat calea vieții, Tina îmi pare slabă. Nu înțeleg de ce riscă să se întoarcă la un soț abuziv care i-a distrus viața. Mi se pare că riscă inutil chiar viața propriului copil făcând acest pas.
“— Îmi pare rău, dar nu mă pot bucura pentru tine. Știu că iubirea e oarbă, dar nu știam că e și proastă.”
De data aceasta sunt de acord cu Linda…
Pașii Tinei și cercetările în privința scrisorii o poartă la mama lui Billy, de la care află că acesta a murit pe front la doar 22 de ani, în 1940.
“— Îți promit, Alice, că o să fac tot ce pot ca să mă asigur că scrisoarea asta o să ajungă la Chrissie. Merită să știe că Billy a vrut să facă ce trebuie. Probabil că n-o să aflăm niciodată de ce s-a răzgândit și nu a trimis scrisoarea prin poștă, dar a făcut tot ce-a putut ca să dea de ea și o să am grijă să afle lucrul ăsta.”
O promisiune a unei viitoare mame făcută altei mame. Oare va putea să o țină?
Ajunsă acasă…
“În acel moment au părut să se întâmple trei lucruri deodată. Mai întâi, a simțit mirosul specific de whisky; apoi a simțit cum i se răsucește capul, când pumnul lui Rick s-a lipit de obrazul ei. Iar apoi gura i s-a umplut încet cu sânge și a înghițit, a tot înghițit, încercând să-și dea seama care e rostul acestor lucruri, până când întunericul a înghițit-o de tot.”
Năravul din fire se pare că nu are lecuire… Rick redevine soțul abuziv care a fost întotdeauna.
Atât Tina cât și Chrissie par să aibe soarta pecetluită. Pare că le este scris să aibă parte doar de durere, suferință și nefericire. Destine separate, și totuși împletite. Dureri și suferințe simțite de cele două mame care și-au pierdut copiii fără voia lor. Două destine crude care se întâlnesc. Și totuși… există speranță! Cum se încheie această poveste deosebită vă las pe voi să descoperiți.
“— Este de necrezut, Tina. Îți mulțumesc tare mult că ți-a păsat de toate astea. Ai fi putut, pur și simplu, să arunci scrisoarea aceea la gunoi, dar faptul că ți-ai făcut timp să încerci s-o găsești pe mama este atât de…
Căuta cuvântul corect.
— Ei bine, este de-a dreptul remarcabil.”

Mulțumim Editura Trei pentru cartea primită pentru recenzie.

Cartea Scrisoare pentru două iubiri de Kathryn Hughes poate fi comandată de pe site-ul Editurii Trei, precum și din librăriile on-line librarie.netlibris.ro, elefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, emag.ro

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *