Delicatese Literare
Recenzii

Scrisoarea de dragoste de Lucinda Riley, Editura Litera, colecția Blue Moon – recenzie

Scrisoarea de dragoste

(The Love Letter – 2018 / The Royal Secret – 2000)

Lucinda Riley

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Data apariției: iulie 2022

Nr. pagini: 560

Traducerea: Magda Dumitru

Lucinda Riley s-a născut în Irlanda și, după ce a debutat ca actriță de film, teatru și televiziune, la vârsta de 24 de ani a scris primul roman.

Cărțile ei au fost traduse în 37 de limbi și s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea.

Printre bestsellerurile Lucindei Riley se numără Secretul orhideei (Hothouse Flower), Fata de pe stâncă (The Girl on the Cliff), Grădina cu lavandă (The Light Behind the Window / The Lavender Garden), Trandafirul nopții (The Midnight Rose), Secretul Helenei (The Olive Tree), seria Cele șapte surori (The Seven Sisters), care urmărește povestea unor surori adoptate și se bazează alegoric pe mitologia vestitei constelații.

1995, Londra. Când Sir James Harrison, unul dintre cei mai mari actori ai generației sale, se stinge din viață la vârsta de 95 de ani, lasă în urmă nu doar o familie distrusă, ci și un secret atât de șocant, atât de devastator, încât ar putea zgudui establishmentul englezesc până la temelii.

Joanna Haslam este o tânără jurnalistă ambițioasă, trimisă să facă un reportaj la funeraliile legendarului actor, unde sunt prezente toate celebritățile. Dar, sub toată aparența sclipitoare, Joanna descoperă un secret întunecat: existența unei scrisori pe care James Harrison a lăsat-o în urmă, al cărei conținut alte persoane au încercat cu disperare să-l ascundă timp de peste 70 de ani. Pe măsură ce desprinde vălul de minciuni care învăluie secretul, Joanna își dă seama că există unele forțe care se străduiesc să o împiedice să descopere adevărul. Și nu se vor opri de la nimic pentru a ajunge la scrisoare înaintea ei.

”Călătoriți în timp în Londra anilor 1990, descoperind secretele bine păstrate ale societății elegante din Anglia. O evadare perfectă, cu răsturnări de situație din belșug.” – Best Magazine

Secrete, trădări, destine sfărâmate…

În Scrisoarea de dragoste, Lucinda Riley ne oferă un thriller captivant, cu mult mister și răsturnări spectaculoase de situație.

Moartea unui celebru actor, James Harrison, la venerabila vârstă de 95 de ani, este pe cale să declanșeze un adevărat tsunami, care ar putea zdruncina din temelii întreaga organizare a societății britanice.

Când jurnalista Joanna Haslam a fost trimisă să facă un reportaj la funeraliile acestuia, habar nu avea că acel banal eveniment va fi doar începutul unui întreg carusel de întâmplări halucinante, care vor schimba dramatic cursul mai multor vieți și le vor curma brutal pe altele…

Inimoasă din fire, Joanna nu a putut să nu îi sară în ajutor unei bătrânici firave, cu fața acoperită de un voal negru, căreia i s-a făcut brusc rău în momentul în care în biserică a intrat un bărbat în vârstă în scaun cu rotile, oferindu-se să o ducă pe aceasta acasă, în detrimentul articolului pe care îl avea de făcut despre ceremonie.

După o săptămână, un colet misterios, conținând o scrisoare, un pliant al unui spectacol ținut în anut 1923 și câteva instrucțiuni cifrate, trimis de acea bătrânică, a sosit pe adresa redacției, pentru Joanna.  Se părea că acea bătrânică ciudată, căreia Joanna îi inspirase încredere, dorea să-i încredințeze un secret periculos, înainte de a muri.

Când Joanna s-a dus la adresa unde o lăsase pe bătrânică după înmormântare, a aflat cu stupoare că aceasta murise subit, aparent după ce căzuse pe scări. Intuiția Joannei îi spunea însă că nu era vorba de un accident, ci de o crimă, impresie ce i s-a întărit când a descoperit că nu numai toate lucrurile din cameră dispăruseră fără urmă, ci și cadavrul bătrânicii era de negăsit!

Intrigată, Joanna începe o investigație pe cont propriu, descoperind, după ce a pus câteva indicii cap la cap, că scrisoarea din colet îi fusese adresată de o tânără pe nume Rose lui James Harrison, în urmă cu mulți ani. Totuși, conținutul acesteia nu părea nici pe departe atât de compromițător încât să justifice amestecul serviciilor secrete și nici numărul cadavrelor care încep să se înmulțească…

Trădată de Simon, cel mai bun prieten al ei încă din copilărie, care se dovedește a fi agent secret sub acoperire, Joanna intră în legătură cu Marcus, nepotul lui James.

Intră în scenă și Zoe, nepoata lui James, care avusese o legătură specială cu acesta. O actriță celebră la rândul ei, Zoe, care avusese un copil pe când avea doar 18 ani, păzise cu ferocitate secretul paternității fiului ei, până când tatăl acestuia a revenit cu forță în viața ei.

Evenimentele se precipită, apar noi piste, conducându-ne spre un final spectaculos, în care răsturnările de situație vin în cascadă, iar un secret tulburător ni se relevă.

Deși intriga cărții m-a ținut în priză de la primele pagini până la sfârșit, totuși mie mi s-a părut destul de improbabilă și nu foarte bine susținută. Dintr-un anumit punct de vedere, nu mi se pare prea corect să amesteci persoane reale celebre într-o ficțiune, mai ales când nu le pui într-o lumină prea favorabilă. Dincolo de aspectul etic al acestui aspect, nu mi s-a părut credibil modul în care a acționat cea care a scris și trimis scrisoarea de dragoste buclucașă. Chiar dacă am înțeles că, inițial, a vrut să-i salveze viața amantului ei, nu ar fi trebuit să se preocupe, cu aceeași îndârjire, să înlăture pericolul care plana asupra copilului ei?

Am înțeles că acea scrisoare acționa ca un scut de protecție în jurul celui căruia îi fusese destinată, dar, pe bune, această scrisoare și-ar fi putut păstra acest rol și dacă doar se credea că se afla încă în posesia acestuia, iar în realitate ar fi fost returnată în secret. De bun simț, în lumina a ceea ce am subliniat în paragraful precedent, mi s-ar fi părut ca autoarea scrisorii să solicite acest lucru.

De altfel, și comportamentul lui James mi s-a părut egoist și iresponsabil. Acesta promisese ferm să restituie acea scrisoare compromițătoare autoarei acesteia, înainte de moartea lui. Însă, în ciuda faptului că ajunsese deja la venerabila vârstă de 95 de ani, nu s-a grăbit să-și onoreze acel jurământ, începând să plângă cu lacrimi amare când a realizat că i-a venit sfârșitul și nu se îngrijise să returneze scrisoarea. Sincer…? N-am cuvinte!

Pe de altă parte, deși nu am prea multe referințe despre MI5 (agenția britanică de contrainformații și securitate internă), decât celebrele filme cu James Bond, mă îndoiesc că agenții acesteia sunt niște ucigași cu sânge rece fără scrupule, care omoară fără crâcnire oameni nevinovați doar pentru că au primit niște ordine de sus. De asemenea, cred că o asemenea structură de importanță majoră are un serviciu calificat de analiză psihologică a membrilor săi, în stare să sesizeze când un agent începe să aibă un comportament inadecvat, vorbind vrute și nevrute la beție, devenind apoi sadic și instabil mintal.

Finalul cărții lasă loc de o continuare dar, din păcate, ținând cont că Lucinda Riley nu se mai află printre noi, acest lucru nu mai este posibil…

Cartea Scrisoarea de dragoste de Lucinda Riley poate fi comandată pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, librex.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.rocarturesti.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți Lucinda Riley

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

Colecția Blue Moon iulie 2022

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *