Delicatese Literare
Recenzii

Scrisoarea domnișoarei S. de Corina Marinescu, Libris Editorial – recenzie

Scrisoarea domnișoarei S.

Corina Marinescu 

Libris Editorial 

An apariție: 2019

Nr. pagini: 227

Corina Marinescu s-a născut în Mediaș, județul Sibiu, și a urmat studiile superioare la Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu”, la Sibiu. În prezent practică avocatura, dar consideră că poartă un suflet de artist. 
Debutul ei literar l-a reprezentat „Jurnal de amintiri„, o autobiografie compusă din amintiri de colecție , iar romanul de dragoste „Viceversa” a fost volumul care i-au reamintit de iubirea pentru literatură.
Scrisoarea domnișoarei S.” este cartea în care imaginația, presărată cu frânturi din primele opere, creează o poveste ce gravitează în jurul iubirii adevărate.
Emilia se regăsește prinsă între două iubiri și trăiește în același timp o poveste aproape perfectă și una interzisă. Forțată de împrejurări, ajunge la o cabană în munți, unde găsește în mica bibliotecă o scrisoare veche, aparent scrisă special pentru ea. Povestea pe care domnișoara S. o narează, chiar dacă s-a întâmplat cu câteva decenii în urmă, se dezvăluie a fi similară cu povestea de dragoste a Emiliei, care se lasă fermecată de scrisoarea găsită.
Volumul urmărește viața personajelor feminine principale și alegerile pe care ambele trebuie să le facă în plan personal. Emilia este nevoită să aleagă între cei doi bărbați de care este îndrăgostită, la fel cum și domnișoara S. a făcut-o. Însă, dacă decizia Emiliei este una neașteptată, deznodământul poveștii de dragoste relatate în scrisoare este unul fabulos.
Numele Corina Marinescu îmi era vag cunoscut din mediul online fără a ști, însă, în ce domeniu activează. Atunci când mi s-a ivit ocazia să citesc „Scrisoarea domnișoarei S.” atrasă fiind de titlu, am observat, cu uimire, că autoarea este chiar Marina Marinescu, aceasta fiind a treia sa carte.  
Recunosc că nu am avut mari așteptări de la acest roman, nicidecum pentru că aș avea prejudecăți sau nu aș crede în talentul autoarei, ci pentru că prefer să pornesc într-o călătorie literară fără a-mi face iluzii, evitând astfel, dezamăgirile.
Dar, călătoria alături de Emilia și domnișoara S. a fost plină de surprize frumoase, o călătorie presărată din plin cu zâmbet, tristețe, duioșie, candoare și iubire.
Emilia, eroina acestei povești, ajunge, forțată de prietenele ei – Maria și Andra – să petreacă un sfârșit de săptămână la munte, într-o cabană izolată de lume – Cabana 3 – înconjurată din toate părțile de pădure, albul zăpezii, liniștea și pacea oferită de natură, fără să bănuiască, însă, cum va fi schimbată propria viață la finele weekendului.
Punctuală din fire, Emilia ajunge la munte înaintea prietenelor și, în așteptarea lor, decide să fructifice timpul într-un mod plăcut, citind 😍. Printre cărți și reviste, Emilia găsește într-un „plic din piele albă, prins cu șiret roșu” o scrisoare de „câteva pagini îngălbenite, prinse cu o agrafă de birou puțin ruginită”, având pe prima pagină, dactilografiat la mașină, titlul Scrisoare pentru tine, iar mai jos semnătura „domnișoara S.”
„Scrisoarea asta îți este dedicată. Da. Ție! Am scris-o gândindu-mă la tine. Pe atunci nu te cunoșteam, dar gândurile mi-au fost îndreptate spre tine cu un magnetism ieșit din comun.”
Cine este domnișoara S.? Să fie, într-adevăr, Emilia destinatara acestei scrisori?
Pentru a afla răspunsurile, Emilia pornește într-o călătorie uimitoare în trecut, descoperind astfel, printre rândurile scrisorii, o poveste de iubire surprinzătoare, povestea domnișoarei S., împărțită între două mari iubiri: H. și V.
Povestea domnișoarei S. seamănă uluitor de mult cu propria-i poveste. Emilia recunoaște zbuciumul sufletesc al necunoscutei din scrisoare. Este propriul ei zbucium. Propria-i inimă este împărțită între două iubiri: Mihai, alături de care are o relație de câțiva ani, dar fără niciun pic de viață, de emoție, și Tudor, alături de care se simte vie fără a avea, însă, curaj să se avânte in vâltoarea vieții.
Să fie scrisoarea domnișoarei S. o simplă coincidență? „Destinul ne conduce mereu acolo unde trebuie să ne aflăm”… iar Emilia este exact acolo unde trebuie: la granița dintre trecut și prezent. Trecutul domnișoarei S. va declanșa un cutremur de emoții în sufletul Emiliei, iar deznodământului poveștii de iubire va provoca un cumul de schimbări neașteptate în viața tinerei. Prin trecut, Emilia învață să se redescopere, să se iubească, să simtă și să trăiască cu adevărat.
Narată la persoana a treia din perspectiva Emiliei și la persoana întâi din perspectiva domnișoarei S., povestea alternează între cele două planuri temporale – prezent și trecut – într-un mod simplist dar elegant, cititorul reușind să simtă emoțiile și trăirile eroinelor noastre, cu povești de dragoste asemănătoare, dar la câteva decenii distanță una de cealaltă.
Scrisoarea domnișoarei S.” este o poveste plină de emoție și sensibilitate, conturată într-o manieră simplă, dar caldă, o poveste presărată cu mister și plină de întrebări, dar care îți îmbogățește sufletul.
„Draga mea, te îndemn să faci o alegere înțeleaptă și să alegi așa cum îți dictează inima. Aștept cu nerăbdare să aflu cum se va desfășura povestea ta de dragoste. Chiar daca nu vom putea coresponda în modalitatea tradițională, te rog să te îndrepți spre cer și să-mi șoptești alegerea ta. Sunt sigură că te voi asculta.
                                                               Cu drag,
                                                             a ta prietenă, 
                                                          domnișoara S.”
Cine este domnișoara S.? Cine a lăsat scrisoarea în Cabana 3? Cum va influența povestea domnișoarei S. viața Emiliei? Își va găsi aceasta fericirea? Dar domnișoara S.?
Dacă v-am făcut curioși, nu ezitați să citiți cartea. O recomand cu drag! Pentru mine a fost o călătorie literară plină de seninătate și căldură sufletească.

Mulțumesc, Manuela S.,  pentru carte! 💝

Cartea Scrisoarea domnișoarei S. de Corina Marinescu poate fi comandată de pe libris.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți Editura Libris Editorial

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *