Delicatese Literare
Recenzii

Secret elements – În adâncul mării de Johanna Danninger, Editura Unicart – recenzie

Secret elements: În adâncul mării

(Im Dunkel der See – 2016)

Johanna Danninger

Editura Unicart

Colecția Imaginarium

Categorie vârstă: Adolescenți

Nr.pagini: 326

An apariție: 2018

1. În adâncul mării – Im Dunkel der See – 2016
2. Im Bann der Erde – 2016
3. Im Auge des Orkans – 2017
4. Im Spiel der Flammen – 2017
Descoperă lumea ce-ți e ascunsă…
Jessica are 17 ani și nu-și respectă decât propriile ei reguli. Este considerată o rebelă, își ascunde părul roșu că focul și tenul palid îndărătul unei garderobe complet negre și pierde nopțile lucrând într-un bar. Până într-o bună zi când o străină îi dăruiește o amuleta antică. Odată ce și-a pus bijuteria, Jessica nu mai reușește s-o scoată și se trezește dintr-o dată prinsă într-un hățiș de agenți supranaturali și legi magice. Tocmai Lee cel arogant e chemat s-o protejeze. Numai de n-ar fi atât de nerușinat de atrăgător!
Secret elements: În adâncul mării de Johanna Daninger este o fascinantă carte de aventuri, care te introduce într-o lume secretă, o lume în care descoperi că personajele mitice există, iar magia este la ea acasă. M-aș bucura dacă s-ar realiza un film după această serie, ar fi deosebit de captivant!
Intriga cărții, deosebit de interesantă, se bazează pe clasica luptă dintre bine și rău, înflăcărându-ți imaginația și făcându-te să simți că iei parte aievea la aventură, condimentată de replici spumoase și întâmplări pline de umor.
Cuvântul înainte al autoarei:
”Pentru toți cei care pot simți magia cuvintelor scrise. Nimic nu este mai minunat decât propria imaginație. Aceasta aduce rândurile la viață și transformă povestea în aventura ta adevărată.”
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Jessica (Jay după cum insista ea să i se spună), o adolescentă rebelă în vârstă de șaptesprezece ani, ce crescuse într-un orfelinat încă de la naștere, neavând nici cea mai mică idee cine îi erau părinții.
Jessica era pasionată de fizică și de teoria câmpurilor cuantice, fiind fascinată de misterele care încă nu erau explicate, Einstein fiind idolul ei. După cum spunea acesta: ”Dacă Dumnezeu a creat lumea, cu siguranță că nu a căutat să o facă în așa fel încât să o înțelegem cu ușurință.”
Jessica aștepta cu nerăbdare să dea bacalaureatul și să obțină independența mult dorită de a face ceea ce dorea ea, fără a i se mai impune nimic. Pentru a-și realiza un minim de fonduri necesare, Jessica lucra noaptea într-un bar, alături de Sina, o tânără simpatică în vârstă de douăzeci și doi de ani, studentă la fizică, facultate pe care și Jessica intenționa să o urmeze.
Curând însă, viața Jessicăi o va lua pe un făgaș complet neașteptat, făcând-o să se îndoiască de toate lucrurile știute până atunci.
În timp ce stătea într-un parc pe o bancă, lângă Jessica s-a așezat o femeie misterioasă, cu ochi pătrunzători, care, deși avea părul complet alb, părea mult mai tânără.
”Nu mai văzusem niciodată ochi atât de albaștri și de pătrunzători, plini de forță și energie ca viața însăși. Cu cât o priveam mai mult, cu atât mai puțin reușeam să-mi dau seama ce vârstă avea. Era cât se poate de ciudat.”
Danu, așa cum s-a prezentat aceasta, i-a dăruit Jessicăi o amuletă antică, cu un desen complicat încrustat pe ea, ce părea foarte valoroasă. Cuvintele acesteia au intrigat-o pe Jessica, neștiind cum să le interpreteze.
”- Imaginația e mai importantă decât cunoașterea. Ține minte fraza asta, draga mea, pentru că e foarte adevărat că nu toate minunile lumii pot fi explicate prin formule matematice.”
Surprinzător, Jessica a observat că Sina, colega ei de la bar, avea tatuat pe mână un desen asemănător cu cel aflat pe amuleta ei, însă aceasta i-a dat o explicație banală despre acesta, ca și cum era ceva lipsit de importanță.
Însă, după ce Jessica și-a pus amuleta la gât, un fenomen extrem de ciudat s-a petrecut, lanțul cu amuleta părând că luase foc, bijuteria fiind străbătută de o strălucire puternică, devenind insuportabil de fierbinte, căldura acesteia străbătându-i corpul ca un fulger. Deși Jessica, speriată, a încercat să-și dea jos bijuteria, a constatat că acest lucru era imposibil, închizătoarea dispărând cu totul, iar lanțul neputând fi tăiat nici cu un clește pentru metale dure.
Când Sina a observat amuleta la gâtul Jessicăi, a pălit și a întrebat-o dacă o mai văzuse și altcineva. Jessica a recunoscut că, după ce îl observase pe unul din clienții de la bar holbându-se la ea, ascunsese amuleta sub bluză. Sina nu a mai pierdut timpul, cerând imediat ajutoare.
Îngrijorarea acesteia s-a dovedit a fi întemeiată, în curând mai mulți bărbați, printre care și clientul de mai înainte, încercând să o răpească pe Jessica. În ajutorul acesteia au sărit doi tineri – Samira, verișoara Sinei și Joe. Aceștia au dus-o la o casă misterioasă, unde Jessica a aflat mai multe informații bulversante. Basmele și legendele pe care le cunoștea ea aveau cu toate un sâmbure de adevăr. În urmă cu mult timp, ființele înzestrate cu puteri deosebite coexistau împreună cu oamenii. După un război cumplit, poporul magic decisese să se retragă într-un univers paralel, pentru a aduce pacea.
”- În primul rând trebuie să știi că în lumea asta există lucruri care le rămân ascunse celor mai mulți oameni. Lucruri pe care oamenii nu le pot înțelege. Lucruri inexplicabile. Magie. Ființe înzestrate cu capacități deosebite. Multe lucruri pe care le cunoști poate din basme sunt în realitate cât se poate de adevărate. În fiecare legendă se ascunde un sâmbure de adevăr.”
Acest popor se numea Tuatha de Dannan, adică ”poporul lui Danu”, Danu fiind echivalentul lui Dumnezeu din punct de vedere religios.
Iar amuleta pe care Jessica o primise chiar de la Danu era un ”orinion”, un artefact străvechi creat de Danu însăși, cea mai puternică armă ce putea exista pe lumea asta.
Danu trimitea orinionul pe Pământ doar atunci când acesta era amenințat de un pericol ieșit din comun.
Mai mult, Samira și Joe făceau parte dintr-o Agenție de menținere a stabilității și securității, condusă de generalul Stanson, un bărbat în vârstă, foarte inteligent și cu o înfățișare autoritară.
Totuși, Jessica era departe de a fi convinsă. Temându-se că a intrat pe mâna unor nebuni periculoși, Jessica era disperată să evadeze.
”Magie, lumi paralele, zei… Ce cretinisme!” (…)
Trebuia să dispar de acolo cât mai urgent. Erau duși cu pluta, probabil că tocmai se pregăteau să mă sacrifice, aruncându-mă într-un vulcan sau altceva de genul acesta.”
Profitând de o clipă de neatenție, Jessica a reușit să fugă, fiind însă urmărită de un tânăr brunet, îmbrăcat într-o uniformă albastră. Vrând să scape de el, Jessica l-a lovit cu pumnul în nas. Exasperat, tânărul a scos o biluță, din care a eliberat un praf fin. Efectul a fost instantaneu, Jessica fiind ”interiorizată” și urcată la bordul unui avion.
”Deși în mintea mea strigam și urlam, nimic nu pătrundea prin învelișul exterior la care fusese redus corpul meu. Era o senzație ciudată, cum nu mai trăisem până atunci.”
După ce au trecut printr-un portal, tinerii au intrat în ”Lumea Celorlalți”, o lume spectaculoasă, cu peisaje ce-ți tăiau răsuflarea, ajungând în final la o construcție monumentală, ce părea mai degrabă un palat, cu douăsprezece etaje, fiecare perfect pătrat și mai mic decât precedentul, ca și cum cineva ar fi pus unul peste altul cuburi de dimensiuni diferite.
Lee, tânărul care o capturase pe Jessica, era conducătorul Echipei 8, o echipă redutabilă ce îndeplinea diverse misiuni pentru menținerea securității.
În ciuda permanentelor lor tachinări, chimia dintre Jessica și Lee este evidentă încă de la primele lor interacțiuni. Sunt convinsă că în următoarele volume relația lor va evolua la una bazată pe o iubire pasională!
Toți membrii echipei 8 erau înzestrați cu puteri neobișnuite, purtând pe încheietura stângă un tatuaj asemănător cu cel văzut de Jessica la Sina, tatuaj ce conținea simboluri ce indicau de fapt puterea pe care o avea.
Aceste simboluri proveneau dintr-o scriere veche, prima limbă de pe Pământ, denumită Antuerra.
Astfel, Lee era un Garroiar (Grădinar) de gradul unu, putând comunica cu plantele, care-i furnizau leacuri miraculoase ce produceau vindecarea rănilor instantaneu.
Samira era un fel de telegrafist, având capacitatea de a comunica telepatic cu cei asemenea ei, înzestrați cu aceeași putere.
Joe era un fel de sticlar, având capacitatea de a deveni transparent. Colin, prietenul lui Lee, putea pătrunde în gândurile altei persoane.
Însă, de departe, cel mai pitoresc membru al echipei era Ivan, un motan vorbitor!
Cei care o atacaseră pe Jessica în bar făceau parte din Ordinul Roșu, autodenumiți luptători pentru libertate, o organizație teroristă ce dorea să redeschidă granița dintre lumi, susținând că oamenii nu merită să ocupe o lume întreagă și că ei s-au săturat să se ascundă.
Copleșită de informațiile aflate, Jessica și-a amintit o altă zicală a lui Einstein: ”Misterul e cel mai frumos lucru pe care-l putem trăi.” Pentru prima data, Jessica începuse să se îndoiască de genialitatea idolului ei…
Testele efectuate au confirmat că Jessica era sută la sută umană, neavând nicio putere deosebită.
Orinionul dat de Danu concentra însă puterea a patru elemente: Apă, Aer, Pământ și Foc. Pe moment, aceste puteri erau încătușate. Pentru a le putea elibera, Jessica trebuia să obțină acordul fiecărui spirit ce guverna puterea respectivă.
Spiritele naturii își schimbau însă frecvent locația, astfel că era practic imposibil de aflat unde se aflau într-un anume moment.
Din fericire, Mariam, o sirenă simpatică, fascinată de părul roșu al Jessicăi, i-a dezvăluit unde se afla spiritul apei: în Atlantida, legendarul oraș scufundat!
De fapt, după cum vom descoperi, era incorect spus că Atlantida s-a scufundat. Ea a fost tot timpul sub ape, fiind ridicată de oamenii mării și folosită ca sediu al guvernului lor, regina acestora fiind Herokla.
Atlantida era localizată în sudul Mării Egee, în centrul arhipeleagului Cicladelor.

Vă las să descoperiți singuri cum se va desfășura incursiunea Jessicăi în adâncul mării, în Atlantida, precum și inedita întâlnire cu spiritul apei, întrupat într-o formă foarte neașteptată!
Un amănunt foarte interesant este că regina mării, Herokla, era chiar mama lui Mariam, care fugise de acasă! Se pare că și în neamul sirenelor există adolescente rebele…
După ce a reușit să capete puterea apei, Jessica a fost răpită de oamenii Ordinului Roșu, conduși de Vulpea, o femeie fascinant de frumoasă, dar cu ochii ca două abisuri negre…
După o luptă dramatică, Jessica va fi eliberată de Echipa 8, condusă de un Lee înnebunit de grija Jessicăi, dispus la orice sacrificiu pentru a o salva…
Avem acum și explicația pentru care Danu a trimis orinionul pe Pământ. Vulpea simboliza Răul absolut, Întunericul ieșit din umbră pentru a alunga Lumina și a învinge Binele…
În ceea ce o privește pe Jessica, aceasta a descoperit, pentru prima dată, bucuria de a aparține unei familii lărgite, la bine și la rău…
”M-am uitat la membrii echipei. Ai echipei mele. Cu toții erau teferi, niciunul nu-mi purta pică pentru prostia cu telefonul. Bucuria lor de a mă întrema era sinceră și vizibilă. Nu eram neapărat o persoană sentimentală, dar în timp ce le cercetam fețele rând pe rând, am început să simt ceva ce credeam că uitasem demult – căldura prieteniei și a apartenenței. Și simțeam că nu eram singură.”
Sper să se traducă și următoarele volume cât mai repede, se anunță a fi cel puțin la fel de spectaculoase ca primul din serie!

Mulțumim Editura Unicart pentru cartea Secret Elements: În adâncul mării oferită pentru recenzie!

Cărțile autoarei Johanna Daninger pot fi comandate pe unicart.ro, libris.ro

15 Comments

Spune-ți părerea!