Delicatese Literare
Recenzii

Secrete din trecut de Barbara Davis, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Secrete din trecut

(The Last of the Moon Girls – 2020)

Barbara Davis

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Data apariție: dec. 2021

Nr. pagini: 368

Traducerea: Gabriela Ghircoiaș

Cartea reunește povestea a nouă generații de femei cu puteri speciale, două fetițe găsite pe fundul unui lac și un mister rezolvat magistral.

Lizzy Moon nu și-a dorit niciodată ferma Moon Girl. În urmă cu opt ani, a părăsit orășelul Salem Creek pentru a începe o nouă viață la New York. Lăsa în urmă șoaptele legate de moștenirea ciudată a familiei. Dar când iubita ei bunică Althea moare, Lizzy trebuie să se întoarcă și să facă față unei tragedii: uciderea a două tinere fete și acuzațiile care au urmat-o pe Althea până în mormânt.

Lizzy nu dorește altceva decât să vândă ferma și să se întoarcă la viața ei din New York, până când descoperă un jurnal pe care Althea i l-a lăsat și cu ajutorul căruia poate să devină conștientă de propriile puteri speciale. Mai rămâne să dezlege misterul acelor crime și apoi poate să se întoarcă în metropolă. Dar când îl reîntâlnește pe arhitectul Andrew Greyson, unul dintre puținii din oraș care au crezut în nevinovăția bunicii ei, Lizzy va alege să urmeze sfatul bunicii: să își asculte inima și să își trăiască viața. 

„O carte frumos scrisă, pe care nu o poți lăsa din mână… În parte ficțiune contemporană despre femei, în parte roman istoric, intriga rătăcește impecabil prin timp pentru a elucida secretele de familie care leagă patru generații de femei. În acest roman găsești tot ce dorești.“ – Barbara Claypole White

Secrete din trecut de Barbara Davis este o carte foarte captivantă, plină de mister, secrete, magie, dramă de familie, regăsire de sine, iubire și speranță.

Încă de când era mică, Lizzie și-a dorit să se piardă în mulțime, însă acest lucru era imposibil, ținând cont de familia din care provenea.

Încă din urmă cu peste 200 de ani, de când prima fată Moon s-a stabilit în micul orășel, venind însărcinată din Franța, șușotelile au început și s-au întețit de-a lungul timpului. Nici una din fetele Moon ce au urmat nu s-au căsătorit și au avut urmașe doar fete, fiecare înzestrată cu un talent neobișnuit, interzis unui om de rând.

Lizzie și-a descoperit și ea propria putere la vârsta de 16 ani, dezvoltându-și un neobișnuit simț al mirosului, putându-și da seama de sentimentele cuiva după aroma pe care o simțea în preajma acestuia.

Mama lui Lizzie, Rhanna, fusese dintotdeauna o rebelă. Lizzie nu sesizase ca aceasta să fi avut vreo însușire aparte, remarcându-se doar prin scandaluri, beții și relații haotice cu bărbați. O născuse pe Lizzie la vârsta de 16 ani și lăsase întreaga responsabilitate a creșterii și educării acesteia pe seama mamei ei, Althea.

Vom descoperi abia spre finalul cărții că Rhanna nu era chiar așa de rea, iar darul neobișnuit cu care fusese înzestrată erra unul tulburător, greu de gestionat de oricine.

În urmă cu 8 ani, viața lui Lizzie a fost zgâlțâită din temelii. Trupurile a două adolescente au fost descoperite în iazul de pe proprietatea familiei, iar morișca de bârfe s-a pornit. Deși nu a fost făcută nicio acuzație oficială, majoritatea locuitorilor din micul orășel dăduseră deja sentința, considerând-o vinovată de crimă pe Althea.

La scurt timp după aceea, Rhanna a dispărut fără urmă, nu înainte de a provoca o scenă scandaloasă în centrul orașului.

Puternic afectată emoțional, Lizzie a plecat la New York, unde și-a creat o carieră în domeniul parfumurilor, ajungând chiar directoarea departamentului de creație în cadrul unei firme prestigioase.

Vestea morții bunicii ei mult iubite, Althea, a căzut ca un trăznet, Lizzie neștiind nici măcar că era bolnavă.

Întorcându-se la fermă pentru a se ocupa de procedurile legale, Lizzie a găsit întreaga proprietate într-o stare jalnică, în casă găsind o persoană excentrică, Evvie, care fusese, se pare, bună prietenă cu bunica ei, îngrijind-o până la moarte.

Jurnalul pe care i l-a lăsat bunica ei i-a trezit multe sentimente amestecate. Cuprinsă de regretul de a se fi îndepărtat de bunica ei ani la rând, Lizzie a decis să-i facă dreptate, pornind propria anchetă în privința uciderii celor două adolescente, primind un ajutor nesperat de la Andrew, vecinul ei arhitect, întors și el de curând în orășel.

Andrew era îndrăgostit de Lizzie încă din adolescență, însă ea părea imună la atențiile lui. În prezent, deși Lizzie a avut o revelație în privința lui, privindu-l cu alți ochi, și-a înăbușit sentimentele, întrucât considera că femeile din neamul ei nu pot nici măcar să spere la o relație romantică fericită.

Investigațiile lui Lizzie nu au rămas fără urmări. Mai multe amenințări anonime au început să apară, iar evenimentele se precipită., viața lui Lizzie fiind de câteva ori pe muchie de cuțit.

Pe lângă elucidarea misterului propriu-zis, sfaturile pe care Althea i le-a lăsat lui Lizzie în jurnal au ajutat-o pe aceasta să-și regăsească propria identitate, să-și repare relația cu mama sa, să-și cristalizeze dorințele și să îndrăznească să spere la ceva ce credea cândva că este imposibil.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte deznodământul acestei povești fascinante, pe care v-o recomand cu drag!

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *