Delicatese Literare
Recenzii

Secrete îngropate, de Lynda La Plante, Editura Crime Scene Press – recenzie

Secrete îngropate

(Buried – 2020)

Lynda La Plante

Editura Crime Scene Press

Traducere: Oana Dușmănescu

Nr. de pagini: 400

An apariție: 2022

Primul volum dintr-o nouă serie

Seria Jack Warr/ DC Jack Warr Series:

  1. Secrete îngropate – Buried – 2020

  2. Judas Horse – 2021

  3. Vanished – 2022

  4. Pure Evil – 2023

Lynda La Plante s-a născut la Liverpool. A scris aproape patruzeci de romane – toate au devenit bestselleruri. A studiat actorie la Royal Academy of Dramatic Art și a jucat la Teatrul Național din Londra înainte să devină actriță de televiziune. După aceea s-a apucat de scris și s-a afirmat cu serialul TV Widows (Văduve), care a avut un succes extraordinar.
Scenariul Lyndei pentru Prime Suspect (Suspect de crimă) a câștigat premii BAFTA, Emmy, distincții din partea British Broadcasting and Royal Television Society, precum și Premiul Edgar Allan Poe din 1993.
Lynda este membru onorific al British Film Institute și a primit Premiul BAFTA Dennis Potter pentru Cel mai bun scriitor în anul 2000. În 2008 a primit Ordinul Imperiului Britanic în grad de comandor pentru servicii aduse Literaturii, Teatrului și Filantropiei.

Jack Warr e un tânăr ofițer din Poliția Metropolitană. Fermecător, dar neavând vreo țintă, Jack nu pare să-și găsească locul în lume – asta până când e atras într-o anchetă care îi întoarce viața cu susul în jos.

În rămășițele arse ale unei case părăsite e găsit un cadavru carbonizat, alături de resturile pârjolite a milioane de bancnote furate, cărora nu li se poate da de urmă – moștenirea ascunsă a lui Dolly Rowlins și a bandei ei de Văduve.

Misiunea lui Jack în cadrul cazului coincide cu o investigație în propriul lui trecut. În căutarea adevărului despre identitatea sa, Jack se pomenește atras tot mai mult într-o lume ascunsă și tulbure a corupției și fărădelegii de orice fel – o lume prin care constată că îi e neașteptat de ușor să navigheze.

Dar, pe măsură ce limitele legii devin tot mai neclare, până unde e dispus Jack să meargă ca să găsească răspunsurile – și cât îl va costa această căutare?

„Lynda La Plante a inventat, practic, genul thriller.” (Karin Slaughter)

„Jack Warr e menit pentru lucruri mărețe și aștept cu interes să văd cum evoluează.” (Peter Robinson)

„O tramă convingătoarea, inteligentă și o panoplie excelentă de personaje. Absolut captivantă.” (Rachel Abbott)

„Plin de secvențe retrospective grăitoare, de acțiune alertă, de personaje memorabile – printre care neliniștitul și imprevizibilul Jack Warr – și de umorul negru, satiric, caracteristic pentru La Plante, romanul de față e o lecție în materie de narațiune vizuală.” (Lancashire Post)

În „Secrete îngropate„, Lynda La Plante regizează excelent scenariul unui mistery crime palpitant, plin cu enigme ce țin cititorul în suspans până la final. În plus, autoarea își conturează foarte bine personajele, fie că este vorba despre Jack Warr – protagonistul poveștii -, fie că pune reflectoarele pe colecția de personaje secundare.

Frumusețea acestei lecturi este dată, în opinia mea, de cursivitatea acțiunii, de modul în care sunt dezvăluite, pagină cu pagină, relațiile dintre personaje și legătura dintre două anchete care sunt legate una de cealaltă, deși există între ele o perioadă de timp de aproape treizeci de ani. Incursiunile în trecut sunt oferite în doza necesară să stârnească curiozitatea cititorului și, de asemenea, atât cât să dezvăluie câteva informații despre cronologia evenimentelor care au legătură cu ancheta din prezent.

În mare, iată câteva cuvinte despre acțiunea acestui mistery-crime interesant: corpul unei persoane este găsit într-o casă – a cărei fostă proprietară, polițistă, decedase în urmă cu ceva timp – împreună cu o sumă foarte mare de bani vechi de aproape treizeci de ani, bani care fac parte din cel mai mare jaf feroviar din istoria Angliei, ai cărui făptași nu fuseseră gășiți niciodată. Această proprietate se învecinează cu un conac mare și vechi, fost bordel și locul pe care câteva foste deținute au vrut să-l transforme într-un cămin pentru copii defavorizați.

Sigur că în urmă cu treizeci de ani, în ancheta acelui jaf legendar, poliția și-a îndreptat privirea spre gașcă de foste deținute, sigur că forțele polițienești au reacționat repede închizând toate drumurile de acces ale localității, că tuturor locuitorilor li s-au luat declarații. Dar, cu toate acestea, banii parcă au intrat în pământ, pistele s-au înfundat și, deși au existat zvonuri și teorii ale conspirației, nici una nu a fost probată cu dovezi, tâlharii nu au fost prinși, iar poliția s-a făcut de rușine. Vă imaginați că în prezent, în cazul casei incendiate în care s-a găsit un cadavru carbonizat și o sumă foarte mare de bani din acel jaf de pomină, îndârjirea cu care echipele lucrează este și mai mare, tocmai pentru a spăla din rușinea suferită de forțele de ordine în urmă cu aproape treizeci de ani, dar și datorită unor motive personale deținute de protagonistul poveștii, Jack Warr.

Jack este tipul de polițist ce  se bazează pe instinct, care oscilează în privința a ceea ce-i place să facă în viață și care încă nu s-a adaptat schimbării locului de muncă. Jobul nu-i oferă nimic care să-l entuziasmeze și să-l motiveze. Câteva lucruri știe sigur: își iubește soția cu patimă și își adoră părinții adoptivi, deși este împovărat de incertitudini legate de originile lui, căutând să se regăsească pe sine. Acest caz este de fapt catalizatorul unui lanț de evenimente în urma cărora Jack își va dovedi iscusința detectivistică și instinctul de polițist, și la capătul căruia secrete adânc îngropate se vor dovedi eliberatoare.

Mi-a plăcut tensiunea și atmosfera poveștii, am fost fermecată de gașcs de foste detinute și am fost surprinsă de modul în care Jack a ales să se regăsească și să-și accepte rădăcinile.

Fragment:

”Jack s-a sprijinit greoi de marginea chiuvetei din toaleta bărbaților. Apa i se prelingea de pe chip. S-a holbat la propria reflexie; avea sprâncenele căzute, era încruntat și mușchii obrazului îi tresareau. Cine era omul acela furios? Jack a încercat să-și schimbe expresia, dar nu a reușit. Îi era imposibil să uite trădarea lui Anik. (…) Jack nu mai știa ce sentimente să aibă despre această parte a legii. Mai merită ea timpul, abilitățile și devotamentul lui? În spatele lui Jack s-a deschis ușa unei cabine și de-acolo a ieșit Anik. Și-a dat seama că ar fi mai bine să încremeneasca atunci când ochii lui Jack l-au țintuit în oglindă. Jack nu a spus nimic. Anik nu a spus nimic. Jack a rămas neclintit ca o statuie, cu ochii pe prada lui, jucându-se cu biata nevăstuică neajutorată.”

 

Cartea Secrete îngropate, de Lynda La Plante, poate fi comandată pe crimescenepress.ro, emag.ro, elefant.ro, libris.ro, bookzone.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

 

8 Comments

Spune-ți părerea!