Delicatese Literare
Recenzii

Secretul Ciocârliei de Fiona Valpy, Editura Bookzone – recenzie

Secretul Ciocârliei

(The Skylark’s Secret – 2020)

Fiona Valpy

Editura Bookzone

An apariție: 2022

Nr. pagini: 352

Traducere din limba engleza de Diana Ciornenschi

Fiona Valpy este o autoare de bestellere ale cărei povești împletesc într-un mod irezistibil iubirea și istoria. Cărțile sale au în centru femei puternice care trebuie să facă față celor mai întunecate momente ale istoriei. Datorită documentării atente din spatele fiecărei povești, romanele sale reușesc să readucă la viață trecutul și să transmită mai departe lecții importante despre puterea incredibilă a iubirii și a prieteniei de a ne salva de întuneric în cele mai dificile momente. Pline de personaje remarcabile și descrieri evocatoare, cărțile Fionei Valpy s-au vândut în peste 2 milioane de exemplare în întreaga lume.

Scoția, Lacul Ewe, 1940.

Flora și Alec se îndrăgostesc în ciuda diferențelor de statut social care îi despart, dar atunci când ecoul războiului începe să se simtă chiar și în acest colț izolat al lumii, speranțele lor pentru o viață împreună par sortite pieirii.

Mai bine de 30 de ani mai târziu, Lexie, fiica Florei, revine în satul natal pentru a afla adevărul despre părinții ei.

Va reuși ea să ierte trecutul, să plângă după tot ceea ce a fost pierdut și să-și găsească, în sfârșit, propriul loc în lume? 

Povestea Ciocârliei readuce la viață o parte mai puțin cunoscută a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial: convoaiele arctice care au aprovizionat Uniunea Sovietică în timpul conflictului. Călătoria care purta navele britanice la Lacul Ewe la Murmansk prin apele înghețate și imprevizibile a făcut mii de victime și a fost numită de Winston Churchill: Cea mai periculoasă călătorie din lume. Romanul Fionei Valpy spune povestea celor care au pierit, dar și a celor care au rămas acasă așteptându-i.

„O poveste sclipitoare, care te înghite cu totul, Cred că autoarei i-a fost dificil să cerceteze acest subiect, însă cartea reușește să readucă la viață războiul și convoaiele arctice. Pur și simplu îmi era frig doar citind despre asta.”- Lesley Pearse, autoarea You’ll Never See Me Again

O minunată poveste spusă pe două voci, împletind întâmplări din perioade de timp diferite, o carte cu povești în poveste, care m-a încântat! E prima carte a autoarei Fiona Valpy pe care o citesc, dar am apreciat stilul acesteia plin de sensibilitate și empatie și sunt curioasă să descopăr și celelalte cărți ale sale apărute la noi.

Scoția, Lacul Ewe, 1940

Flora Gordon locuiește într-un sat îndepărtat din munții Scoției cu tatăl și fratele ai. Când satul ei devine bază pentru Convoiul Arctic al Marinei Regale, viața în satul liniștit se schimbă pentru totdeauna. Călătoria navelor britanice de la Lacul Ewe la Murmansk prin apele înghețate a făcut mii de victime și a fost numită de Winston Churchill ”cea mai periculoasă călătorie din lume”.

La sfârșitul anilor 70, Lexi Gordon, fiica Florei s-a întors de la Londra în micul ei sat din munți, după ce cariera ei promițătoare de cântăreață a fost ruinată în urma pierderii vocii și a unei relații eșuate. S-a întors acasă împreună cu Daisy, micuța ei fiică și, în curând, încep să i se dezvăluie adevărurile despre trecutul ei, trecutul mamei sale și despre satul însuși, care la început pare ostil, reticent în a o primi cu brațele deschise. Plecase din satul natal cu mult timp în urmă, atrasă de luminile strălucitoare ale rampei, însă la Londra nu s-a simțit niciodată cu adevărat ca acasă.

În timp ce pune laolaltă fragmentele din povestea părinților ei, Lexie descoperă sacrificiile curajoase și devastatoare făcute în numele ei. Este prea târziu pentru a-și repara relația cu mama ei, dar poate Lexie să găsească în inima ei puterea să ierte trecutul, să jelească tot ce s-a pierdut și, în sfârșit, să-și găsească locul în lume?

Secretul Ciocârliei e o poveste frumos scrisă, plină de fapte istorice mai puțin cunoscute din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După cum am spus, acțiunea se petrece pe două planuri temporale, trecut-prezent, urmărind povestea Florei și a fiicei sale, Lexi. Povestea din trecut e spusă la persoana a treia, dar cea din prezent ne este spusă la persoana întâi prin vocea lui Lexi, ceea ce face să rezonăm foarte bine cu acest personaj, să-i simțim trăirile, dezamăgirile și așteptările.

Linia temporală duală curge lin. Nu există niciodată confuzie cu privire la cronologia faptelor sau despre ce personaje este vorba, narațiunea este clară, iar poveștile alternează firesc și cursiv, capitol cu capitol. Mi-a plăcut cartea de la prima până la ultima pagină, mai ales că sunt întotdeauna atrasă de cărțile a căror acțiune se desfășoară în ținuturile sălbatice și misterioase ale Scoției. De asemenea, este evident că autoarea s-a documentat pentru carte. Am apreciat atenția ei la detalii nu numai despre război, ci și despre sat și zonele înconjurătoare. Există câteva descrieri luminoase, uimitoare ale peisajului acestei zone încântătoare, în contrast cu întâmplările întunecate din timpul războiului.

Povestea din trecut este marcată de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Urmărim, cu emoție, povestea de dragoste dintre Flora și Alec, uniți de iubire, despărțiți de statutul social. Totodată, și pe firul din prezent avem o frumoasă poveste de dragoste, foarte fin schițată. Este de asemenea minunat redată relația mamă-fiica, cu sensibilitate și căldură.
Personajele sunt foarte bine conturate, atât cele principale, cât și cele secundare, cu multe povești de viață împletite pe cele două fire principale.

Îmi plac fațetele soartei celor două femei: a Florei strălucește inițial puternic, apoi se schimbă, devenind plină de tensiune, nesiguranță și secrete, în timp ce Lexi începe nesigur, dar își găsește ancora în îmbrățișarea caldă a comunității și a unui bărbat cu totul special.

Secvențele de război sunt deosebit de vii, mai ales că impactul războiului se reflectă în pierderea celor dragi cu toată durerea și devastarea. Acest lucru este cu atât mai evident într-o comunitate mică, ce primește lovită după lovitură, și este sfâșietor.

În carte sunt abordate, de asemenea, teme sensibile, cum ar fi efectul stresului post-traumatic nediagnosticat și netratat. O altă temă foarte bine redată este evacuarea copiilor din Londra din calea războiului, plasați în grija familiilor din zonele de la țară, mai izolate și mai puțin expuse ororilor războiului, dar, după cum s-a văzut, nici acestea nu au fost ferite…

Pe alocuri tristă, pe alocuri veselă, cu doze mici de umor, presărată cu cântece și cu descrieri fermecătoare ale peisajului, cartea mi-a oferit o lectură captivantă și emoționantă, de atmosferă, o carte despre dragoste și familie, despre război și pierdere, despre prietenie și comunitate și, nu în ultimul rând, despre speranță!

„Un nor acoperă suprafața soarelui și, pe măsură ce lumina se schimbă, devin conștientă brusc de apele adânci și întunecate ale lacului, ascunse sub mulțimea de crini.

Pe creasta dealului de deasupra noastră, o căprioară roșcată privește în tăcere în jur, făcându-se nevăzută atunci când îmi ridic capul pentru a-i întâlni privirea. Apoi umbrele dispar și revine lumina soarelui. Aud din nou cântecul ciocârliei de pe versanții de deasupra noastră. Mi-aș dori să aibă cuvinte, ca să-mi poată spune tot ceea ce știe.

Căci și acest loc – ascuns deasupra mării, înconjurat de dealuri – este unul al tainelor. Este un loc unde au început și s-au sfârșit vieți. Un loc unde singurii martori au fost ciocârliile și căprioarele.”

Cartea Secretul Ciocârliei de Fiona Valpy poate fi comandată de pe bookzone.ro, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *