Delicatese Literare
Recenzii

Secretul menajerei de Freida McFadden, Editura Bookzone – recenzie

Secretul menajerei

(The Housemaid’s Secret – 2023)

Freida McFadden

Editura Bookzone

Traducere: Mihaela Apetrei

Nr. de pagini: 352

An apariție: 2023

Autoare de bestsellere Amazon, USA Today și Publisher’s Weekly, cu 27 de cărți lansate, traduse în peste 30 de limbi, Freida McFadden jonglează cu thrillerele psihologice și romanele medicale, fiind la bază doctor specializat în leziuni cerebrale. Freida locuiește cu soțul și pisica ei neagră într-o casă veche, cu vedere la ocean, desprinsă parcă dintr-un film de groază.

  1. Menajera – The Housemaid – 2022 – recenzie
  2. Secretul menajerei – The Housemaid’s Secret – 2023

Casa perfectă are o singură regulă. Nu privi în spatele ușilor închise...

O menajeră pe muchie de cuțit. O familie care zace într-o baltă de secrete. Regina thrillerelor psihologice, Freida McFadden, a construit un adevărat labirint întunecat, în care nimic nu este ceea ce pare a fi. Îndrăznești să te aventurezi în căutarea adevărului?

Millie credea că va face curat în casa lor. În schimb, a descoperit inimi pline de praf și secrete murdare. 

— Să nu intri în dormitorul de oaspeți.

 O umbră cade pe chipul lui Douglas Garrick, în timp ce cu vârful degetelor atinge ușa.

 — Soţia mea... este foarte bolnavă.

 În timp ce el continuă să-mi arate apartamentul de lux, mă cuprinde un sentiment îngrozitor. Ce se întâmplă cu femeia din spatele acelei uși închise? Nu, nu trebuie să-mi vâr nasul în treburi care nu mă privesc. Nu dacă vreau să-mi păstrez cel mai întunecat secret în siguranță. Și slujba...

 Este greu să găsesc un angajator care să nu pună prea multe întrebări despre trecutul meu. Așa că zâmbesc mulțumită știind că familia Garrick mi-a oferit în mod miraculos o slujbă. Trebuie doar să curăț acest penthouse cu priveliște uimitoare asupra orașului, să pregătesc mese delicioase în bucătăria lor strălucitoare și să mă prefac că... nu văd nimic din ce se întâmplă. Nu e greu, pot să stau aici o vreme, până găsesc altceva mai bun.

 Da, este aproape perfect! Dar încă nu am întâlnit-o pe doamna Garrick, deși sunt sigură că am auzit-o plângând. Uneori, observ pete de sânge în jurul gâtului cămășilor ei de noapte, atunci când trebuie să le spăl. Iar într-o zi, nu m-am mai putut abține și am bătut la ușă. Când ușa s-a deschis, totul s-a schimbat...

 Atunci mi-am facut o promisiune: o voi proteja pe doamna Garrick. Vinovatul trebuie să plătească, iar eu trebuie să decid cât de departe voi merge pentru a-i provoca suferință.

„Știi acel moment în care vizionezi la un thriller, cu inima cât un purice, și nici măcar nu realizezi că ai terminat popcornul? Ei bine, așa este și cu această carte. Îți vei simți inima în gât, în timp ce vei da, complet hipnotizat, pagină după pagină.” – Jess

 „Freida McFadden a reușit de minune să creeze un personaj aflat în permanență pe muchie de cuțit, la propriu. Ce trăiește Millie pare a fi un coșmar în care te afunzi și tu, pagină după pagină. Poate că deznodământul te va trezi la realitate… sau nu.” – Kelly

„Personajele sunt foarte bine conturate și mi-a plăcut că am avut acces la gândurile lor, astfel încât am putut să înțeleg perfect motivațiile din spatele acțiunilor lor. La final nici măcar nu am putut să-mi dau seama cine este, de fapt, personajul rău, și care este cel bun. Fascinant!” – Joan

 „Citeam și parcă aveam cartea lipită de mâini. Am fost atât de absorbită de tot ce se întâmplă în casa în care ajunge Millie, încât nu am putut să o închid până nu am terminat-o. Aș spune că prin acest al doilea volum, Freida ne-a oferit un cadou minunat nouă, celor care am fost complet fascinați de povestea menajerei Millie.” – Mary

Formidabila Millie se întoarce în acest thriller psihologic fascinant, care te va ține cu sufletul la gură până la final!

După ce am citit Menajera – unul dintre cele mai bune thrillere citite de mine -, nu am avut deloc răbdare și am început imediat să citesc Secretul menajerei.

Fiind familiarizată deja cu stilul autoarei Freida McFadden, mă așteptam că nimc nu este ceea ce pare la prima vedere, însă nimic nu m-a pregătit pentru răsturnarea năucitoare de la jumătatea cărții.

Știam deja din primul volum că Millie este o justițiară și nu poate suporta nedreptățile. O regăsim la începutul volumului al doilea patru ani mai târziu, interval în care a ajutat multe femei terorizate să scape de soții lor abuzivi. Din păcate, relația cu Enzo, care a mers perfect în primii doi ani, s-a terminat în momentul în care acesta s-a întors în Italia pe un termen neprecizat, pentru a avea grijă de mama lui bolnavă.

Rămasă singură și simțindu-se trădată de Enzo, Millie începuse în urmă cu câteva luni o relație cu Brock, un avocat de succes. Deși acesta insista să ducă relația la alt nivel, propunându-i să se mute cu el și să o prezinte părinților, Millie nu era încă pregătită pentru acest pas, mai ales că nu îi dezvăluise acestuia nici unul din secretele întunecate din trecutul ei.

Millie mai avea puțin până să termine facultatea de asistență socială pe care o începuse încurajată fiind de Enzo, astfel că, până să poată practica noua meserie, își câștiga în continuare existența ca menajeră și bonă pentru copii.

După ce pierde pe nedrept o slujbă bine plătită, Millie este nevoită să-și găsească rapid o alta. Iar soarta pare să-i surâdă. Douglas Garrick, un magnat în domeniul IT, o angajează pentru a face curățenie de trei ori pe săptămână, oferindu-i un salariu mai mult decât generos. Singura condiție: să nu intre ăn dormitorul de oaspeți și să nu vorbească sub niciun motiv cu soția lui.

Însă când Millie aude plânsete răzbătând din camera acesteia și observă pete de sânge în jurul cămășilor ei de noapte, nu are cum să stea deoparte. În momentul în care o vede în carne și oase pe doamna Garrick, temerile ei cele mai cumplite se adeveresc. Slabă, numai piele și os, cu cearcăne pronunțate în jurul ochilor și vânătăi pe tot corpul, cu o privire bântuită, domna Garrick este imaginea vie a unei femei terorizată de soțul ei.

Millie, deși realizează pe deplin riscurile uriașe la care se supune, se oferă să o ajute. Iar acesta nu este singurul pericol cu care are de-a face. Pe lângă faptul că o persoană misterioasă era permanent pe urmele ei, un psihopat dezaxat o atacă în casa scării, iar poliția, aflându-i cazierul, a ajuns la concluzia stupefiantă că ea era cea vinovată, spunându-i că are mare noroc că respectivul bărbat nu dorește să depună reclamație.

Și… ajungem la jumătatea cărții!

Ca și în precedentul volum, avem parte de șoc după șoc. Înscenările sunt la ordinea zilei, identitatea urmăritorului misterios ne rezervă o surpriză uriașă, viața lui Millie o ia complet la vale, iar finalul este complet imprevizibil dar, tocmai de aceea, cu atât mai satisfăcător.

Vă invit să descoperiți singuri în carte întreg caruselul de evenimente, asigurându-vă că veți fi de-a dreptul uluiți!

Eu sper ca autoarea să continue această serie fascinantă, un must read pentru toți iubitorii de thrillere, întrucât mai are destul potențial!

Fragment din carte:

În noaptea asta o să mor, voi fi ucisă.

În jurul meu scânteiază fulgere, luminând livingul micuței  cabane  unde  îmi  petrec  noaptea  și  unde,  în curând, viața mea se va sfârși abrupt. Abia dacă reușesc să  disting  scândurile  podelei  de  sub  tălpile  mele  și, pentru o fracțiune de secundă, îmi imaginez cum trupul mi se prăbușește pe scândurile acelea și o baltă roșie se împrăștie sub mine într-un soi de cerc diform, îmbibând dușumeaua. Țin ochii deschiși, privind în gol. Am gura întredeschisă și un firicel de sânge mi se prelinge pe bărbie.

Nu. Nu.

Nu în noaptea asta.

Îndată  ce  cabana  se  întunecă  iar,  mă  îndepăr-tez orbește, bâjbâind, de adăpostul oferit de canapea. Furtuna  este  îngrozitoare,  însă  nu  într-atât  încât  să provoace întreruperea curentului electric. Nu, altcineva este responsabil de asta. Cineva care a luat deja o viață în această noapte și se așteaptă ca eu să fiu următoarea sa victimă.

Totul a pornit de la un banal job de menajeră. Iar acum s-ar putea să se termine prin ștergerea cu mopul a sângelui meu de pe podeaua cabanei.

Aștept încă un fulger care să-mi lumineze calea, apoi avansez cu grijă spre bucătărie. Nu am în minte un plan, dar bucătăria e locul unde se găsesc niște posibile arme. Un întreg stativ de cuțite – și chiar dacă n-aș reuși să dau de el acolo, până și o furculiță ar face treabă bună. Cu mâinile goale sunt pierdută. Cu un cuțit, șansele de supraviețuire îmi cresc un pic.

Bucătăria are ferestre enorme, care aduc un pic mai multă lumină decât în restul cabanei. Pupilele mi se dilată, încercând să absoarbă cât mai mult din ceea ce văd. Mă împleticesc spre blat, dar după trei pași alunec pe linoleum, picioarele îmi fug și mă prăbușesc cu zgomot, lovindu-mă atât de tare în cot, încât îmi dau lacrimile.

Deși, la drept vorbind, aveam deja ochii înlăcrimați.

În timp ce încerc să mă ridic iar în picioare, îmi dau seama că podeaua bucătăriei este umedă. Fulgerul lovește din nou și îmi privesc palmele. Sunt amândouă de un roșu aprins. Nu am alunecat în vreo băltoacă de apă sau în niște lapte vărsat.

Am alunecat pe o pojghiță de sânge.

Rămân nemișcată preț de o clipă și fac un inventar scurt. Nu mă doare nimic. Sunt în continuare intactă. Asta înseamnă că sângele nu este al meu.

Nu încă, cel puțin.

Mișcă-te. Mișcă-te acum. Este singura ta șansă.

De  data asta am mai mult  succes  în încercarea de a mă ridica în picioare. Întind mâna spre dulapuri, răsuflând ușurată când degetele ating suprafața rece și dură a blatului. Bâjbâi după stativul cu cuțite, dar nu reușesc să-l găsesc. Unde este?

Apoi aud niște pași, mai aproape, tot mai aproape. Este  dificil  să-mi  dau  seama,  mai  ales  că  totul  este scufundat în întuneric, dar sunt destul de sigură că mai este cineva aici, în bucătărie, cu mine. Mi se zbârlește părul pe ceafă când simt o pereche de ochi ațintită asupra mea, pironindu-mă.

Nu mai sunt singură.

Inima îmi coboară în stomac. M-am înșelat cumplit. Am subestimat o persoană extrem de periculoasă.

Iar acum voi plăti prețul suprem pentru asta.

Cartea Secretul menajerei de Freida McFadden poate fi comandată pe bookzone.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *