Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Secretul Scorburii Întunecate. Saga celor Cinci Tărâmuri. Cartea a II-a de Kieran Larwood, Editura Paralela 45 – recenzie

Secretul Scorburii Întunecate

(The Gift of Dark Hollow – 2017)

Seria Saga celor Cinci Tărâmuri. Cartea a II-a

Kieran Larwood

Editura Paralela 45

Ilustrator: David Wyatt

An apariție: 2020

Nr. pagini: 312

Vârsta: +8 ani

Traducător: Viorel Zaicu

Saga celor Cinci Tărâmuri / The Five Realms:

  1. Legenda lui Podkin O Ureche – The Legend of Podkin One-Ear – 2016 – recenzie
  2.  Secretul scorburii întunecate – The Gift of Dark Hollow – 2017
  3. Fiara inimii întunecate – The Beasts of Grimheart – 2018
  4. Uki and the Outcasts – 2019
  5. Uki and the Swamp Spirit – 2021
Bestseller internațional
Blue Peter Book Award 2017
Prix Sorcieres 2019
Kieran Larwood a fost distins în 2011 cu prestigiosul premiu Chicken House Children’s Fiction, iar cartea Legenda lui Podkin O Ureche a câștigat, în 2017, Blue Peter Book Award pentru „Cea mai bună poveste”, ca și Prix Sorcieres 2019.
O zeiță, douăsprezece daruri magice, iepuri care merg în două picioare, cum făceau oamenii odată, și o mare primejdie: Hapligonul!
Haplii mișună pretutindeni în jurul Pădurii Inimii Întunecate. După ce descoperă Darul Căpitanului Umbră, Podkin află de un alt Dar magic al Zeiței, care poate prelucra metalul așa încât să străpungă fierul din armura oricărui Haplu. Însă recuperarea acestui Dar presupune o călătorie foarte periculoasă printr-un teritoriu stăpânit de harpiile metalice și o vizită în Colonia Crucea Mărului, unde puținii iepuri rămași sunt sub puterea Hapligonului. O să reușească Podkin să găsească Darul? Prin ce primejdii mai trec el și tovarășii lui?
Secretul scorburii întunecate – o continuare plină de adrenalină și suspans a poveștii lui Podkin o Ureche. Pășim din nou în extraordinarul univers creat de Kieran Larwood și îl însoțim pe curajosul iepuraș și pe tovarășii săi într-o nouă serie de aventuri uluitoare care ne țin cu sufletul la gură pe toată durata lecturii.
Cartea beneficiază de o scriitură bogată, cinematografică (cărțile vor fi ecranizate) în care sunt folosite figuri de stil și imagini vizuale puternice, însă e perfect adaptată vârstei cititorilor, de +8 ani, care o vor citi cu ușurință și, fără îndoială, cu o reală plăcere. Țin să remarc coperta superbă, care parcă te îmbie să pășești în poveste.
Galeria excepțională de personaje, dialogurile firești și vioaie, stropite pe alocuri cu un strop de umor, subiectul inedit și decorurile spectaculoase sunt tot atâtea atuuri ale acestei minunate povești.
După cum știm din volumul anterior, lumea cărții este populată de iepuri vorbitori și inteligenți, care umblă în două picioare, ”așa cum umblau odată oamenii”. Aceștia sunt organizați în colonii subterane pe familii, au o structura ierarhică bine pusă la punct, au valori familiale, au o istorie, au tradiții și legende și se închină unor zeități. Viață lor e grav amenințată însă de Hapli, niște monștri îmbrăcați în metal ce călăresc pe șobolani enormi. Aceștia atacă și decimează colonie după colonie, după cum știm de asemenea din primul volum.
Volumele seriei nu pot fi citite de sine stătătoare, acțiunea continuându-se din unul în altul.
Acțiunea se derulează pe două fire principale, situate în planuri temporale diferite. Pe unul din fire îl regăsim pe micul Puk, fratele lui Podkin, acum un bard cărunt, ale cărui povești îi încântă pe cei din coloniile unde poposește în peregrinările sale. Într-una din aceste colonii – adevărate orașe subterane – va descoperi un iepuraș cu harul povestitului, Rue, pe care îl va lua drept învățăcel, la fel cum a fost el cândva învățăcelul bardului Achillea. 
Îmi plac cărțile care au anexate hărți. Volum de față are la început harta celor cinci tărâmuri și a ținuturilor în care se petrece acțiunea, dar și harta cu locurile pe unde au călătorit Rue și bardul.
Pe drum spre Festivalul Goarnei, bardul îi va spune povestea lui Podkin o Ureche, pe care și noi o vom asculta cu sufletul la gură, curioși să aflăm ce s-a întâmplat cu Podkin, fiul lui Lopkin de la Groapa Lunii, Paz și Puk (sora și frățiorul lui Pdkin), Crom, Miș și Maș, după dramaticele întâmplări din lupta cu Hapli ale căror martori am fost în primul volum. Vă reamintesc că aceștia din urmă erau acrobații pitici salvați din Izvorul Oaselor.
În celălalt plan al acțiunii – planul principal, de altfel – îi regăsim pe iepurași în Pădurea Inimii Întunecate, ascunși în vechea colonie Scorbura Întunecată (de unde provenea Crom, războinicul orb) unde au avut norocul să descopere unul din cele douăsprezece Daruri magice ale Zeiței: Focul Lunii.
Aveau acum Gheara Stelei, pumnalul Coloniei Groapa Lunii și Focul Lunii, broșa de la scorbura întunecată. Însă Podkin Podkin află de la Polygon, un fugar de la Crucea Mărului, de un alt Dar magic al Zeiței, Ciocanul sacru Izbici. Ce proprietăți vrăjite aveau oare fiecare din acestea?
Aveau nevoie de Izbici neapărat, pentru a avea o șansă în plus în lupta cu Hapli, dar Colonia Crucea Mărului era deja sub influența Hapligonului! Însă buna vrăjitoare Brigid, pe care o știm din primul volum, insistă că ciocanul trebuie recuperat cu orice risc, iar pentru asta Podkin va trebui să plece în misiune într-acolo, ajutat de o mică trupă de încredere! Deși Polygon insistă că e o misiune sinucigașă.
”- Ești mai țicnită decât un cuib de nevăstuici! a izbucnit Polygon. N-aveți decât! Din partea mea, n-aveți decât să atacați Crucea Mărului pe bursuci bărbieriți. O să muriți cu toții.”
Îl vom însoți pe curajosul Podkin și tovarășii săi – Paz, Crom, Maș și tânăra războinică Aster – pornind spre Crucea Mărului, având de străbătut un teritoriu foarte periculos. Oare pe Puk au reușit să-l lase în siguranță la Scorbura Întunecată? Rămâne de văzut. Pe drum, se întâlnesc cu un grup ciudat: bardul Achillea, prefăcutul și încrezutul Vicia și iepuroaica mascată Zarza, unul din cele mai interesante personaje ale acestui volum. Periculoasa Zarza era Dansatoare pe oase. Veți vedea ce înseamnă asta. Nimeni nu și-ar dori-o de dușman. Noroc că nu e cazul aici, căci Zarza și Achillea se alătură eroilor noștri în misiunea lor.

Ce vor avea de înfruntat odată ajunși la Crucea Mărului, dacă vor găsi Ciocanul sacru și dacă vor reuși să se întoarcă cu bine înapoi, vă las să descoperiți citind cartea. Un ajutor neprețuit se va dovedi darul magic al lui Brigid, Secera Tămăduirii, pe care aceasta i-o va da lui Paz.
Vă mai spun doar că nu vor scăpa de înfruntarea cu fiorosul Scramashank, conducătorul Haplilor!
”Podkin nu-l putea vedea decât pe conducător: Scramashank. Nu-și putea lua ochii de la el. Toate coșmarurile lui și cele mai mari frici se adevereau.
Conducătorul Haplilor era acolo. În clipa aia. În mijlocul alor lui, cu brațele încrucișate pe pieptul lui de fier ghimpat. Coarnele răsucite se clătinau încet, în semn de satisfacție.
– Pe Zeiță! a șoptit Maș în spatele lui.
Se așteptaseră să dea peste Hapli, dar nu peste atâția. Și nu peste el.
– Câți sunt? a întrebat Crom.
– Mult prea mulți, a zis Zarza.
– Am numărat treizeci, a zis Achillea cu o voce stinsă.”
O carte minunată dintr-o serie care sunt convinsă că va deveni clasică, de referință! O carte pentru întreaga familie, pe care o recomand călduros copiilor de la opt la… optzeci de ani!

Cartea Secretul Scorburii Întunecate de Kieran Larwood poate fi comandată de pe edituraparalela45.ro, libris.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *