Delicatese Literare
Recenzii

Seducţia apei de Monica Ramirez – recenzie

Seducția apei

Monica Ramirez

Editura Librex Publishing

Nr. pagini: 402

Genul: historical romance

Doctorița Nathalie Arnaud se află în drum spre casă, de la Paris la San Francisco. După ce s-a hrănit cu pâine cu gust rânced și a studiat la lumina lămpilor cu ulei, fiind catalogată drept o femeie denaturată, a obținut cu multă trudă diploma de doctor de la L’Ecole de Medicin. Pe vapor întâlnește un Căpitan cu ochi verzi și misterioși, un bărbat iritant care-i provoacă simptome pe care nu știe să le diagnosticheze. Imediat ce vaporul The Silhouette acostează în port, Nathalie realizează cu surprindere că nimic nu mai este așa cum își amintește. San Francisco s-a extins, Războiul Civil nu s-a oprit la granițele lui, mătușa ei, Catherine Larsson, conduce unul dintre bordelurile de lux ale orașului, dispariția misterioasă a fratelui ei, Claude, pare conectată în mod direct cu dispariția și mai misterioasă a aurului Uniunii, iar activitatea de medic pe frontul Războiului de Secesiune l-a distrus pe mentorul ei, Doctorul James Calhoun. În plus, Maiorul William Wolfe, omul cu puteri nelimitate asupra vieții ei, este cel care poate influența balanța în care se află viața fratelui ei, astfel încât Nathalie este din nou nevoită să lucreze pe ascuns în favoarea Uniunii. De data aceasta în calitate de doctor și nu ca spion.
Don Miguel Samuelle Cabrillo este un bărbat puternic și influent care ascunde multe secrete întunecate. Misiunea lui Nathalie este să-l diagnosticheze și să-l vindece de o boală misterioasă, iar asta chiar împotriva voinței lui. Forțată să facă față balurilor fastuoase și intrigilor de război, pătrunde tot mai adânc în lumea lui plină de secrete omise de programa școlară a școlii de medicină din Paris. Ca una dintre primele femei doctor, Nathalie este obișnuită să întâmpine greutăți în munca ei, dar după o primă întâlnire cu Don Miguel Samuelle Cabrillo își dă repede seama că această nouă misiune va fi probabil cea mai dificilă din toată viața ei. Însă este hotărâtă să descopere cauza misterioasă a bolii lui ciudate și să descifreze taina dispariției aurului Uniunii. Oricât ar costa-o. Și s-ar putea s-o coste chiar viața.
Talentul indiscutabil al autoarei se remarcă și de această dată, cu atât mai mult cu cât acum e vorba de un alt gen de carte față de cele de spionaj și thriller – în care deja ştim că excelează – și anume historical-romance. E unul din genurile mele preferate, iar povestea din paginile cărții m-a… sedus, începând cu titlul și coperta. Am apreciat în mod deosebit minunata copertă, foarte inspirat aleasă. Iar superba poveste din paginile ei a fost la înalțimea așteptărilor.
E genul de carte care te face să visezi cu ochii deschiși, cu gândul la locuri îndepărtate și oameni din alte vremuri, despre care putem doar citi, lăsându-ne imaginația să zboare. Descrierile sunt migăloase și foarte elaborate, iar trimiterile la persoane, fapte și date reale sunt foarte bine documentate. Perioada istorică în care se petrece acțiunea este foarte ofertantă ca date istorice – Războiul Civil American – iar locația aleasă este portul San Francisco din acele timpuri.
Avem de-a face cu contrabandiști, spioni și trădători, navigăm pe ape tulburi – la propriu și la figurat – cunoaștem o lume pestriță și o galerie diversificată de personaje, de la docuri la bordele și până în sălile de bal. Totodată suntem martorii începuturilor mișcării de emancipare a femeilor, cu toată inerția și împotrivirea societății închistată în prejudecăți. Eroina cărții este medic, una din primele femei medic ale vremii, la fel de rară și ciudată pentru cei din jur ca un elefant într-o vitrină cu porțelanuri.
Cartea are ca punct de plecare o călătorie zbuciumată pe o corabie ce naviga în jurul Capului Horn pentru a ajunge la San Francisco. O cunoaștem pe Nathalie, o tânără de 22 de ani, în timp ce se întorcea acasă de la Paris, unde studiase medicina.

Descrierea oceanului în furtună, ca și imaginea de la cumpăna apelor dintre cele două oceane sunt uluitoare.
Apele învolburate ale celor două oceane se războiau dezlănțuite, amestecându-se în valuri uriașe ce înaintau mugind precum o armată de elefanți gri. Spuma albă zbura prin aer sfârâind, transformându-se în picături grele de ploaie.
Nathalie iubea marea, pe care navigase de copil alături de tatăl și fratele ei geamăn, Claude, așa că această călătorie e ca reîntâlnirea cu un prieten drag. Însa momentul forte, dacă putem spune așa, al călătoriei este întâlnirea, pe punte, cu căpitanul vasului. Timpul parcă a stat în loc cât s-au privit ochi în ochi…
Întoarcerea acasă a fost dulce-amăruie, și veți vedea de ce spun asta. Nimic nu mai este la fel cum știa ea. S-au schimbat și locurile, și oamenii. Iar lucrurile au luat cu adevărat o turnură periculoasă odată cu apariția unui personaj din trecutul tinerei, pe care Nathalie spera să nu-l mai vadă niciodată – maiorul Moore, care, adevărat maestru al manipulărilor, o convinge prin șantaj să accepte o misiune foarte solicitantă: trebuia să-l diagnosticheze și să-l trateze – în secret – pe cel mai bun spion al său, Don Cabrillo, un personaj cu o reputație legendară, mai ales în rândul femeilor. Nu mică a fost mirarea eroinei noastre când l-a recunoscut în persoana acestuia pe misteriosul și atrăgătorul căpitan al corabiei The Silhouette, care îi făcuse inima să bată mai tare…
Don Cabrillo e un personaj secretos şi puternic, un bărbat atrăgător şi sigur pe el, care nu-şi acceptă nici o slăbiciune. Iar misterioasa boală de care suferă e un secret ce trebuie păzit cu străşnicie. Astfel se explică măsurile extreme la care apelează: până când Nathalie va reuşi să-l diagnosticheze şi trateze, aceasta trebuie să locuiască cu el, impărţind chiar aceeaşi cameră, ca iubită a lui. Nu trebuia să existe nici o suspiciune cum că alta ar fi explicaţia prezenţei tinerei doctoriţe în preajma sa. Numai că diagnosticarea dificilului pacient nu progresează prea rapid, şi asta nu din vina doctoriţei, care mergea mai mult pe bâjbâite în acest caz:
Sincer, m-aș fi simțit mai în largul meu la pescuit de balene. Tipul era la fel de comunicativ ca un bolovan. La școală nu mă învățaseră cum să-i pun diagnosticul unei pietre. Eram doctor, nu geolog!
Cel puţin trebuia să-şi pună în slujba Uniunii talentele de doctor, şi nu de spion…  Deși muncă de spionaj va face, încercând să dezlege misterul deplasărilor nocturne ale lui Don Miguel. Dacă și ce va afla, rămâne de văzut…
Una din cele mai savuroase faze din carte a fost cea cu ouăle fierte. Capabila noastră doctoriţă era complet lipsită de talent în ale bucătăriei. Era om de ştiinţă, nu gospodină. Dar ştia să facă ouă fierte! Sau nu. Dar nu avea importanţă, pentru că, bănuind că este vorba de un caz de otrăvire, Miguel – Don Cabrillo – era nevoit să mănânce doar ce putea pregăti Nathalie.
– Sper că-ți plac ouăle fierte.
Oftă.
– Da.
– Sper, pentru că e singurul lucru pe care știu să-l gătesc. Și mai știu să încălzesc apă. Ba aș putea spune că sunt un adevărat expert la fiert apa. (…)
Se pare că bunul ei frate geamăn nu se miră deloc de ”performanţa” ei la gătit:
– Ce-s astea? Chiftele deshidratate? Îmi observă șorțul de bucătărie și-și trase o palmă peste frunte. Oh, nu-mi spune… Doar n-ai… gătit?! Preamăriți numele Domnului și aduceți degrabă bicarbonatul de sodiu! (…)
– Am auzit spunându-se că ești un bărbat curajos, Don Miguel. Acum însă îmi dau seama că poveștile nici măcar nu se apropie de realitate. Curajul tău este de neegalat dacă îndrăznești să mănânci ceva gătit de Nathalie.
Revenind la destul de tensionata relație dintre Nathalie și Don Miguel, totul ar fi fost ceva mai simplu dacă nu ar fi existat puternica atracţie instantanee dintre cei doi. Dar nu ar fi fost la fel de palpitant!
Îl iubeam. O știam la fel de bine cum știam cum mă cheamă. Și nu aveam de gând s-o ascund. Nu-l cunoșteam mai deloc și cu toate astea îl cunoșteam mai bine ca pe oricine. Eram meniți să fim împreună, ca și cum trupurile nostre fuseseră create numai și numai pentru îmbrățișarea aceea lichidă, pentru armonia aceea a simțurilor. 
Comploturi, trădări, dispariţia misterioasă a aurului Uniunii, răsturnări neașteptate de situații, scene de dragoste, dar și scene dramatice, toate acestea vor puncta alerta intrigă a cărţii, în care evoluează o foarte bine conturată şi pitorească galerie de personaje. O mătuşă ce era proprietara unui bordel, un frate simpatic, dar zăpăcit – al lui Nathalie, un văr întârziat la minte – al lui Miguel, şi o fostă amantă geloasă şi uneltitoare sunt unele din personajele pe care le vom cunoaşte pe parcursul cărţii. Suntem martorii unei frumoase poveşti de iubire, iar peste toate avem parte de o fermecătoare atmosferă de epocă, nelipsind balurile şi ţinutele fastuoase, chiar dacă Nathalie se simte mai mult decât nepotrivită acestui stil de viaţă. Mi-a plăcut foarte mult de Nathalie, cu felul ei direct și îndrăzneț de a fi, loială, sinceră, modestă, ușor neîndemânatică, dar cu atât mai adorabilă.
Care va fi deznodământul acestei încâlcite povești, cine erau trădătorii și ce mize erau puse în acest joc, și cum va evolua complicata relație dintre Nathalie și Don Miguel, vă invit să aflați citind cartea! O recomand tuturor iubitorilor poveștilor historical-romance și, bineînțeles, fanilor Monicăi Ramirez, o autoare ce se reinventează de la carte la carte, abordând cu dezinvoltură și siguranță genuri diferite, dar care au ca numitor comun misterul, suspansul și romantismul.

https://youtu.be/aWf15__vDmM

 Mulțumim autoarei Monica Ramirez pentru cartea oferită pentru recenzie!

Cărțile autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe tritonic.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.net

Recenzii cărți Monica Ramirez

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *