Delicatese Literare
Recenzii

Seducție de Sandra Brown, Editura Miron – recenzie

Seducție (Above and Beyond)

Sandra Brown

Editura Miron

Traducere:Mihnea Columbeanu

383 pagini

Seducție este o carte foarte caldă, romantică, optimistă, în stilul bine cunoscut al Sandrei Brown, care te face să speri că viața îți poate oferi o nouă șansă miraculoasă la fericire, după grele încercări.
Viața idilică a lui Kyla Stroud este sfărâmată într-o clipă în momentul în care, imediat după nașterea fiului ei, află teribila veste că ambasada americană din Cairo, unde soțul ei Richard era detașat, fusese aruncată în aer.
”În timp ce pastorul recita rugăciunea de încheiere, Kyla oferi și ea una.
– Te voi păstra viu, Richard. Ți-o jur. Totdeauna vei fi viu pentru Aaron și pentru mine, pentru că eu te voi ține în viață.”
În timp ce Kyla încerca să se adune din bucăți și să meargă mai departe de dragul fiului ei, Trevor, cel mai bun prieten al lui Richard, deși grav rănit și el în explozia de la ambasadă, era chinuit de remușcări teribile.
”- Ce e… în neregulă cu mine?
Pe buzele doctorului se ivi umbra unui surâs.
– Ar fi mai ușor să-ți spun ce e în regulă. (…)
– Partea stângă a trupului ți-a fost strivită sub un perete prăbușit. Aproape toate oasele de acolo au fost fracturate sau chiar zdrobite. Le-am pus la loc cât am putut. În rest… (…)
– Ochiul?
Își privi pacientul cu compătimire.
– Regret, sergent Rule. Nu l-am putut salva.”
În noaptea fatidică a exploziei, Trevor, a cărui reputație de crai era bine cunoscută, venise amețit bine după o petrecere cu femei și mult alcool. Văzând că era prea beat să mai poată urca în patul lui, Richard, bunul, onorabilul și onestul lui prieten, îi cedase locul în patul de jos. Vestea că Richard murise i se înfipsese ca un pumnal în inimă lui Trevor, care, copleșit de vinovăție, își jurase să facă orice pentru fericirea și siguranța soției și fiului acestuia.
În perioada convalescenței, Trevor a citit scrisorile primite de Richard de la soția lui, fiind impresionat de caracterul acesteia, de umorul și personalitatea ei jucăușă ce răzbătea din rândurile scrise.
La treisprezece luni după accident, Trevor se mută în Chandler, unde locuia Kyla și fiul ei, și începe o carieră de constructor.
Trevor, impresionat profund de Kyla, pândea momentul prielnic pentru a se apropia de ea și a face cunoștință în mod oficial.
”Era frumoasă. O văzuse de multe ori în ultimele săptămîni. Niciodată, însă, de la o asemenea apropiere. Niciodată pentru atât de mult timp. Era un lux s-o poată studia. Nici într-o mie de ani nu i-ar fi putut descrie culoarea părului. „Blond“ nu era de ajuns, datorită acelor şuviţe arămii care-l vârstau. Dar nu era nici roşcată. „Blond ca fraga” indica o dulcegărie vecină cu insipidul. Iar Kyla Stroud nu avea nimic insipid. Radia energie şi lumină ca o rază de soare. Părul acela de nedescris era strîns într-o coadă de cai sport. Avea vârfurile cârlionţate, la fel ca şuviţele care scăpaseră din legătură, încadrându-i faţa.
Şi ce mai faţă! în formă de inimă. Cu bărbie fină. Sprâncene care se arcuiau deasupra ochilor depărtaţi. O frunte netedă, înaltă, inteligentă. Un ten care-l făcea să-i lase gura apă de dorinţa de a-l gusta. Obraji coloraţi natural în nuanţa piersicilor coapte. Purta o pereche de pantaloni lejeri bej, o bluză de bumbac dungată, cu mânecile suflecate până la coate, şi un cardigan legat în jurul gâtului. Silueta îi era subţire şi elegantă. Perfect proporţionată. Era… da… perfectă.
Îi plăcea felul cum vorbea cu copilul, ca şi cum acesta ar fi înţeles fiecare cuvânt pe care i-i spunea. Şi poate că aşa era, fiindcă, atunci cînd zâmbea, piciul cel robust făcea la fel.”

Ocazia de a face cunoștință se ivește brusc. Într-o clipă de neatenție, puștiul scapă de sub supravegherea mamei, câzând în apa unei fântâne decorative, Trevor repezindu-se și culegându-l cu repeziciune din apă.
Kyla este profund recunoscătoare pentru ajutorul străinului binevoitor, neputându-se abține să nu observe că acesta era foarte atractiv, în ciuda rănilor pe care era evident că le suferise cândva și a benzii negre ce-i acoperea ochiul stâng.
”În grabă, reveni cu privirea la silueta bărbatului care se îndepărta. Abia atunci îi observă şchiopătatul. Era aproape invizibil, dar îi scotea clar în evidentă partea stângă. Probabil că suferise un accident îngrozitor, de-şi pierduse ochiul şi rămăsese partial schilodit pe toată latura stângă a trupului.
Însă nici chiar şchiopătatul nu-i stânjenea mişcările mlădioase. Pentru un om atît de robust, era graţios şi avea pasul fluid al unui atlet. Şi constituţia. Umeri laţi, şolduri înguste. Părul îi era negru ca noaptea, ondulat şi destul de lung ca să-i acopere vîrfurile urechilor, inelându-se peste guler. Kyla observă că femeile pe lîngă care trecea întorceau capul după el. Nici una nu părea descumpănită de banda de pe ochi. Ba chiar, aceea contribuia la atracţia lui, cam dezmăţată şi nu tocmai onorabilă. Şi, totuşi, oricît era de masculin, păru indiferent când îşi agăţă cureaua poşetei ei peste umăr şi începu să împingă căruciorul înapoi prin complex, spre locul unde Kyla îl aştepta cu Aaron.”
În perioada următoare, Trevor le iese din ce în ce mai mult în cale lui Kyla și fiului ei, oferindu-și ajutorul la diverse lucruri și înconjurându-i cu multă afecțiune și atenție. Încetul cu încetul, Kyla se îndrăgostește tot mai mult de Trevor, care o cere în căsătorie în curând.
Fragila lor relație era amenințată însă în permanență de secretul teribil din trecut al lui Trevor. Citindu-i scrisorile lui Richard primite de la Kyla, Trevor știa cât de mult îi disprețuise aceasta stilul lui de viață din trecut, deși ea nu-i știa decât porecla – Smooch.
Momentul adevărului este teribil, iar Kyla va asimila greu șocul, suferind cumplit, considerând că ea a fost doar un act de caritate din partea lui, prima reacție a ei fiind să-l alunge din viața ei.
”- Asta-i tot ce-ai făcut pentru mine, Trevor. M-ai minţit şi mi-ai manipulat viitorul. M-ai luat din milă şi fiindcă te temeai că eram singura femeie care te-ar mai fi dorit acum. Dar mai poţi face încă un lucru pentru mine, domnule Rule. Poţi să te cari dracului din viaţa mea.”
După ce furia i-a trecut, Kyla a realizat că toate gesturile lui din răstimpul care trecuse, răbdarea, iubirea și grija lui ca soț nu aveau cum să fie falsificate. Mai mult, dacă atunci când își pierduse prima mare dragoste nu avusese ce face, acum ea își aruncase a doua șansă practic pe fereastră.
Revelația avută o face pe Kyla să acționeze intempestiv. Ajungând în casă și găsindu-l pe Trevor, copleșit de durere, recitind scrisorile ei adresate lui Richard, Kyla i le smulge din mână și le aruncă în foc.
– N-ai nevoie de rămăşiţe de la alt bărbat, Trevor. Dacă vrei să ştii ce gândesc, ce simt, întreabă-mă. Lasă-mă să-mi deschid inima în faţa ta.
Din fericire, sentimentele lui Trevor erau puternice și durabile, astfel că abia aștepta să o reprimească în viața lui.
”Ea i se aruncă în braţe. Acestea o cuprinseră, strângându-i la piept făptura firavă. Trevor îşi îngropă faţa în gîtul ei.
– Te iubesc, Trevor. Ca s-o ştii, nu trebuie decît să te uiţi la mine. Să mi-o citeşti în ochi.”
Ușurarea și speranța îi inundă inima lui Trevor, care recunoaște că a greșit mințind-o și manipulând-o, dar dorința de a face parte din viața ei fusese mai presus de voința lui, fiind capabil să facă orice pentru a-și găsi un loc în inima ei.
”- Ai avut dreptate să te înfurii, Kyla. Te-am minţit ca să te iau de soţie. Dar după ce te-am văzut, şi erai mai frumoasă chiar decât lucrurile pe care le scriseseşi, pur şi simplu a trebuit să te am, pe căi curate sau necurate. Niciodată n-am avut intenţia să-l înlocuiesc pe Richard în inima ta, ci doar să-mi creez acolo un loc şi pentru mine.”
Mi-au plăcut mult ambii eroi. Kyla este bună, sinceră, devotată și plină de energie pozitivă. O adevărată luptătoare, își adună inima făcută bucăți după moartea soțului ei, găsind puterea de a merge mai departe, de dragul fiului ei încă nenăscut. Capabilă de multă iubire, se îndrăgostește de Trevor, care o cucerise cu tandrețea și grija lui față de ea și copilul lui. După ce a trecut de șocul descoperirii secretului lui, a reușit să-și facă o radiografie a propriilor sentimente, cât și a faptelor lui Trevor, conștientizând că l-a judecat greșit, iar alungându-l din viața ei nu făcea decât să-și anuleze șansa la fericire. Mai mult, prin gestul ei de a arde scrisorile, a demonstrat că a reușit să lase în urmă trecutul, oferindu-și întreaga inimă lui Trevor, nu doar mici rămășite.
”- Richard a murit. L-am iubit. Am creat o nouă ființă omenească, prin dragostea noastră. Întotdeauna voi fi recunoscătoare că Aaron e mărturia vie. Dar Richard s-a dus. Te iubesc.”
Cândva un flușturatic și un  afemeiat, în urma accidentului suferit Trevor se transformă radical, devenind un bărbat responsabil, onest și devotat, capabil de o iubire profundă și gesturi foarte romantice. Kyla și Aaron devin rapid punctul central al vieții lui, toate faptele lui dovedind că li se dedicase complet, cu trup și suflet. Povara secretului din trecut plana însă în permanență asupra lui. Din fericire, după un scurt episod dramatic, în care părea că pierduse orice șansă la fericire, soarta i-a surâs din nou, readucând iubirea și speranța în viața lui.
”- Mă umpli complet, Trevor. Trup, minte și suflet.
După care, cu nemărginită gingășie și fără niciun amestec din partea lui, îi trecu degetele prin păr și, în sfârșit, îi scoase banda de pe ochi.”

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice cu eroi mutilați fizic

Cărțile autoarei Sandra Brown pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, librex.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Sandra Brown

24 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *