Delicatese Literare
Recenzii

Sentința de la miezul nopții de Harriet Tyce, Editura Litera, Colectia Buzz Books – recenzie

Sentința de la miezul nopții

(It Ends at Midnight – 2022)

Harriet Tyce

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Traducere: Dana-Ligia Ilin

Nr. de pagini: 336

Data apariției: 7 iulie 2022

Harriet Tyce s-a născut și a crescut la Edinburgh. A studiat literatura engleză la Oxford University, apoi dreptul la City University, după care a fost avocat de drept penal timp de aproape zece ani. Mai târziu, a început să scrie și a absolvit un masterat de scriere creativă (ficțiune polițistă) la University of East Anglia. A debutat în 2019 cu romanul Portocala sângerie (Blood Orange), urmat, în 2020, de Minciuni mortale (The Lies You Told). Locuiește în nordul Londrei, împreună cu soțul și copiii.

E ajunul Anului Nou și scena e pregătită pentru o petrecere de mare ținută într-o vilă din cea mai elegantă zonă a orașului Edinburgh. Tess, diagnosticată cu cancer cerebral, are două obiective majore de îndeplinit. Primul dintre acestea este refacerea relației cu Marcus, prin reînnoirea jurămintelor de la căsătorie. Cel de-al doilea este ca, împreună cu Sylvie, prietena ei din adolescență, să clarifice un episod dramatic petrecut cu ani în urmă și astfel să se elibereze de sentimentul de vinovăție.

După o cursă epuizantă presărată la fiecare pas cu crize și îndoieli, cu situații imposibile și coșmaruri, momentul de maximă tensiune se desfășoară sub focurile de artificii care marchează trecerea în noul an. Și cu cât se apropie miezul nopții, cu atât este mai clar că unul dintre cei prezenți nu își dorește doar clarificarea, ci mai mult – să se răzbune. 

”Am devorat acest roman deosebit de captivant în două runde de lectură, într-o cursă rapidă către finalul șocant.” Alex Michaelides, autorul bestsellerului Pacienta tăcută

”Inteligent gândit și structurat, și chiar mai întunecat decât Portocala sângerie.” Sarah Vaughan, autoarea bestsellerului Anatomia unui scandal

”Încă un roman convingător scris de geniala Harriet Tyce.” Lisa Jewell, autoarea bestsellerului O viață regăsită

”Personaje șocante, răsturnări de situație înșelătoare și o lovitură năucitoare la final. Harriet Tyce nu dezamăgește niciodată.” John Marrs, autorul bestsellerului Suflete pereche

Sentința de la miezul nopții este un thriller întunecat și captivant, care reușește să te năucească la final cu o șocantă răsturnare de situație.

Există o justiție legală și una divină, însă cea mai teribilă pedeapsă este închisoarea pe care propria conștiință o țese, întrucât de acolo nu poți evada și nici nu există un termen de eliberare…

Autoarea Harriet Tyce abordează în carte o temă fascinantă, pe care am găsit-o excelent reliefată și în Cartea secretelor de E.O. Chirovici: capcanele memoriei.

Mintea noastră înmagazinează un bagaj imens de amintiri, care ne influențează deciziile viitoare. Însă memoria noastră nu reflectă fidel realitatea. Pornind de la un stimul vizual sau auditiv, care ne-a provocat o emoție puternică la un moment dat, mintea noastră brodează pe baza acestuia tot felul de scenarii, creând o realitate alternativă, pe care ne-o însușim inconștient, fiind convinși că aceasta este cea adevărată.

Cea mai mare parte a cărții este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Sylvie, o avocată strălucită în vârstă de 38 de ani, al cărei vis de a deveni judecător este pe cale să se împlinească. În plus, și viața personală părea să se fi așezat în sfârșit în ordine, Sylvie fiind implicată de opt luni într-o relație amoroasă foarte satisfăcătoare cu Gareth, un bucătar chef sexy și carismatic, pe care-l cunoscuse la o conferință, și care o răsfăța peste măsură cu preparate delicioase și gesturi pline de tandrețe.

Prin urmare, Sylvie nu este deloc încântată atunci când Tess, cea mai bună prietenă a ei, vrea să răscolească trecutul, pe care ea și l-ar fi dorit uitat pentru totdeauna. Însă Tess fusese diagnosticată de curând cu cancer cerebral și dorea să-și elibereze sufletul înainte de a-și încheia socotelile cu viața. Prin urmare, i-a adresat două rugăminți lui Sylvie: prima, să o ajute să se împace cu Marcus, soțul ei, de care se despărțise din cauza toanelor ei nesfârșite, iar a doua, să o caute pe Linda, o femeie de aceeași vârstă cu ele, față de care amândouă greșiseră grav în urmă cu 20 de ani.

În continuare, acțiunea pendulează prezent – trecut (în urmă cu 20 de ani), adunând încetul cu încetul indiciile care formează un puzzle complicat, autoarea întinzându-ne mai multe capcane pe parcurs.

Deși știm de la început că vor fi două victime în final – un bărbat și o femeie -, nu știm identitatea acestora și nici cine și de ce le-a provocat moartea.

Personajele sunt controversate, toate au defecte și slăbiciuni, ascund secrete și au motivații ascunse. Deși mi-am făcut multe scenarii în minte, nu am putut bănui întreg adevărul până la finalul uluitor și bulversant.

O carte pe care o recomand tuturor iubitorilor de thrillere și de mister!

Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *