Delicatese Literare
Recenzii

Septembrie de Rosamunde Pilcher, Editura RAO – recenzie

Septembrie

(September – 1990)

Rosamunde Pilcher

Editura RAO

Traducere: Carmen Ardelean
Nr. de pagini: 588
An apariție: 1995

Odată cu venirea primăverii, când dealurile Scoţiei prind parcă viaţă, încep pregătirile pentru o petrecere care va avea loc în luna septembrie. Invitaţiile îi cheamă acasă pe oamenii la care Violet Aird ţine cel mai mult. Alexa, nepoata sensibilă şi delicată, e pentru prima oară îndrăgostită, în timp ce Edmund e pe cale să se despartă de Virginia, din pricina dorinţei lui încăpăţânate de a-l trimite pe băieţelul lor la o şcoală-internat. Este apoi Pandora, frumoasa, strălucitoarea fiică rătăcitoare, plecată din acele locuri cu douăzeci de ani în urmă. Cu toţii se vor întâlni în Scoţia, în SEPTEMBRIE.

Un loc pe care nu-l vei uita niciodată – Scoţia lui Rosamunde Pilcher… unde câmpurile sunt verzi, florile îmbobocesc pline de gingăşie, iar în lacurile limpezi se oglindeşte cerul senin.

Un timp pe care nu-l vei uita niciodată – Septembrie cu câmpuri în floare, când aerul începe să se răcorească şi se pornesc vânătorile şi petrecerile.

Un roman pe care nu-l vei uita niciodată – Septembrie de Rosamunde Pilcher… despre întoarceri acasă şi povești de dragoste, despre prietenii, trădări, iertare şi iubire.

Autoarea bestsellerului Căutătorii de scoici îşi propune un alt roman de neuitat.

Septembrie – o carte de care te vei îndrăgosti…

Septembrie de Rosamunde Pilcher este o carte deosebit de caldă și reconfortantă, cu multe caractere interesante și povești de viață întrețesute, pe fundalul magnificului peisaj scoțian.

O petrecere dată în stil tradițional de o familie înstărită pentru a sărbători împlinirea vârstei de 21 de ani a fiicei lor este prilejul întâlnirii unor oameni diferiți, unii dintre ei venind de departe.

Toate familiile aristocratice din Strathcroy din ținutul Highlands din Scoția participă, cu toate secretele lor vinovate…

Bineînțeles că prima informată despre petrecere a fost Violet Aird, un adevărat stâlp al comunității locale și o figură emblematică pentru respectarea tradițiilor scoțiene.

Nu avea cum să nu fie prezent lordul Archie Balmerino, un veteran de război, marcat încă de trauma fizică și psihică a pierderii piciorului în ultima sa misiune din serviciul activ, alături de soția lui Isobel, care te impresionează prin tenacitatea și eficiența cu care reușea să-și îndeplinească multiplele sarcini gospodărești pe care și le asumase.

Au fost invitați Edmund Aird, fiul lui Violet, un antreprenor înstărit, și Virginia, frumoasa sa soție americană, mai tânără decât el cu cincisprezece ani. Cândva, Virginia fusese o tânără răsfățată, cu un cârd de admiratori în preajmă dar, imediat ce îl întâlnise pe Edmund la o petrecere, decisese că acesta era bărbatul alături de care dorea să-și petreacă viața. Deși chimia dintre ei funcționa încă, afacerile lui Edmund îl forțau să zboare în cele mai îndepărtate locuri de pe glob lungi perioade de timp, lăsând-o pe Virginia singură în pitorescul dar totodată asprul ținut scoțian cu care ea nu era pe deplin familiarizată. Până de curând, Virginia își găsise echilibrul dedicându-se creșterii fiului ei Henry, un băiețel cu totul deosebit și foarte sensibil, pe care îl adora. Însă armonia lor amenința să se spulbere în urma deciziei lui Edmund de a-l trimite pe Henry la internat, fără a lua în calcul rugămințile și argumentele soției sale cum că fiului lor i-ar fi mai bine să continue școala în sat.

Cândva, Archie și Edmund fuseseră cei mai buni prieteni, complet nedespărțiți, însă, din motive obscure știute numai de ei, relația lor se răcise de mult timp.

Avea să participe la petrecere și Alexa, fiica lui Edmund din prima căsătorie, care venea tocmai de la Londra, unde deținea o afacere în domeniul gastronomiei. Familia aflase cu surprindere cu acest prilej că Alexa, care moștenise o avere imensă din partea bunicilor materni, avea o relație cu Noel, un bărbat carismatic, mai în vârstă decât ea cu doisprezece ani. Alexa fiind mai degrabă ștearsă, oare nu cumva Noel îi vâna averea?

Cu totul surprinzător, Pandora, sora exotică și misterioasă a lui Archie, care dispăruse din sat în urmă cu 20 de ani, fără a mai reveni de atunci, acceptă invitația de a participa la petrecere. Pandora fugise pe atunci cu un bărbat însurat cu care se căsătorise ulterior, ca mai apoi să divorțeze, luându-i jumătate de avere. De ce oare s-a hotărât Pandora să revină după atâta timp? Și ce consecințe va avea această decizie?

În plan secundar apar mai multe personaje cu impact asupra personajelor principale. Eddie, ce fusese cândva bona lui Alexa, iar în prezent era bona lui Henry, este harnică, înțeleaptă și altruistă, persoana cu care Violet se sfătuia întotdeauna de câte ori dădea de un necaz. Însă acum Eddie era cea oropsită, întrucât verișoara ei Lottie fusese eliberată de curând dintr-un spital de boli mintale, căzând în responsabilitatea lui Eddie, nemaiavând altă rudă. Lottie fusese cândva servitoare în casa mamei lordului Balmerino, însă aceasta se văzuse nevoită să o concedieze, după ce Lottie spărsese un întreg serviciu de porțelan, moștenire de familie. Lottie este un personaj de-a dreptul malefic, amenințând să dezvăluie câteva secrete întunecate ce ar fi putut să distrugă viețile mai multor persoane.

Cartea este structurată în patru capitole: mai, iunie, august și septembrie, urmărind evoluția pregătirilor pentru petrecere până la apogeul acesteia și deznodământul final.

Am remarcat măiestria autoarei, care are o scriitură plină de lirism și descrie peisajul într-un mod inedit, pornind de la înflorirea naturii în luna mai, ajungând la maturitate în vară, acțiunea încheindu-se cu puțin timp înainte de apariția marii ierni scoțiene. Pe măsură ce peisajul se transformă, se schimbă și stările de spirit ale protagoniștilor, primăvara speranțele înfloresc, vara se bucură pentru ceea ce au, iar în toamnă, când problemele apar, intervine melancolia și chiar tristețea. După mai multe momente de tensiune, finalul este dulce-amărui, însă totodată încărcat de speranță.

Pe lângă intriga de bază, cartea ne oferă o călătorie minunată într-un ținut desprins parcă dintr-o poveste. Descrierea luxuriantă a Scoției rurale te face să-ți dorești să vizitezi aceste ținuturi magice, pline de energie pozitivă.

”Dar chiar și după câte o vară splendidă, septembrie aducea ceva special în Relkirkshire. Primele brume curățau aerul, iar tonurile de culoare ale ținutului prindeau mai multă forță, mai multă culoare. Albastrul intens al cerului se reflecta în lac și în râu și, după strângerea recoltei, paiele rămase aureau câmpul. Prin șanțuri creșteau clopoței, iar iarba-neagră, parfumată, acum înflorită, acoperea dealurile cu purpură.

Pe urmă – și cel mai important – septembrie însemna distracție. Un sezon plin de evenimente, care dura până ce lunga iarnă întunecată venea peste ei, când vremea aspră și drumurile înzăpezite izolau casele răsfirate și împiedicau orice formă de contact între ele. Septembrie însemna lume multă. Prieteni. Căci acesta era momentul când Relkirkshire redevenea el însuși.”

Cartea a fost ecranizată în anul 1996 cu Jacqueline Bisset, Edward Fox, Michael York în rolurile principale.

Cărțile autoarei Rosamunde Pilcher se pot comanda pe elefant.ro, carturesti.ro, librarie.net, libris.ro, cartepedia.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

10 Comments

Spune-ți părerea!