Delicatese Literare
Recenzii

Serafina și inima frântă – vol. 3 din seria Serafina de Robert Beatty, Editura RAO – recenzie

Serafina și inima frântă

(Serafina and the Splintered Heart – 2017)

Robert Beatty

Editura RAO

Traducere din limba engleză: Liliana Pelici prin Lingua Connexion

Nr. pagini: 320

An apariție: 2019

Categorie: literatură pentru copii, aventuri, mister, pădure, magie
1. Serafina și mantia neagră – Serafina and the Black Cloak – 2015 – recenzie
2. Serafina și toiagul răsucit – Serafina and the Twisted Staff – 2016 – recenzie
3. Serafina și inima frântă – Serafina and the Splintered Heart – 2017
Ceva s-a întâmplat cu Serafina. Viața de pe domeniul Biltmore s-a schimbat într-un mod de neimaginat, iar vechii prieteni fac lucruri de neconceput, în timp ce dușmanii sunt peste tot. O amenințare misterioasă se îndreaptă spre Biltmore, o forță fără nume, care aduce cu ea furtuni violente și inundații ce stârnesc totul în calea lor. Serafina trebuie să găsească o cale pentru a-și folosi noile puteri, înainte de a fi prea târziu. Având doar câteva zile la dispoziție pentru a realiza imposibilul, Serafina luptă pentru a redeveni gardian al domeniului
Biltmore, prietena lui Braeden și eroina tuturor oamenilor și a creaturilor de aici. În a treia carte din cea mai vândută serie a lui Robert Beatty, Serafina își câștigă un loc între eroii din literatura pentru copii, luptând cu înverșunare pentru a apăra tot ceea ce iubește și pentru a deveni tot ce trebuie să fie.

În primele două volume ale seriei Serafina, autorul Robert Beatty m-a convins în ceea ce privește oportunitatea acestei lecturi, atât pentru tinerii cititori cât și pentru cei maturi, dar care încă poartă în ei farmecul momentelor pline de suspans care îi țin pe copii în alertă. Iată că sosește și al treilea volum, „Serafina și inima frântă„, care întărește aerul de mister și suspans cu iz gotic al seriei. Îndrăznesc să afirm că autorul picură și oarece note de thriller paranormal, făcându-i pe cititori mai deschiși către viitoare abordări ale unor asemenea lecturi.
Aflată în centrul acțiunii, ca de obicei, Serafina, puștoaica schimbătoare de formă realizează că situația ei este extrem de atipică. Este pusă în fața unei provocări mult mai intense decât tot ceea ce a trăit până acum, părând de-a dreptul imposibil de rezolvat. Iată însă că ajutorul apare de unde se așteaptă mai puțin, dar pericolele pândesc în întuneric. Forțele malefice s-au întors, mai puternice, mai determinate să ducă un război de distrugere nu numai împotriva domeniului Biltmore, ci contra tuturor viețuitoarelor pădurii. Deja proporțiile pe care le-ar putea avea o victorie a răului sunt catastrofale pentru regiunea întreagă, influențând inclusiv viețile oamenilor care locuiesc pe acele meleaguri.
Dacă altădată castelul Biltmore era centrul decorului în care autorul plasa acțiunea, de această dată avem de-a face cu o zonă largă de acțiune, cu aceleași repere bine cunoscute însă: domeniul, vechiul cimitir, pădurea care freamătă de viață, dar și de magie neagră.
Îi reîntâlnim pe eroii preferați, alături de Serafina: Braeden, prietenul ei de suflet, cel care are puterea de a comunica cu animalele, fie ele domestice sau sălbatice; Waysa, tânărul Cherokee schimbător de formă, iubitor de libertate și dornic de răzbunare pentru crimele comise împotriva neamului său; Rowena, tânăra vrăjitoare care își descoperă din ce în ce mai multe resurse. Destinele lor se întrepătrund din nou, când fiecare trebuie să facă față amenințării, în felul lui. Deși pare că duc o luptă fără șanse mari de izbândă, protagoniștii au multe de învățat din această confruntare, despre dușmanul lor dar și despre ei înșiși.
Autorul folosește credințele nativilor americani din regiune, în special a triburilor Cherokee, îmbinate cu legendele schimbătorilor de formă. Aceștia, după cum știți, sunt oameni capabili să se transforme într-un anumit animal. Este o putere care se transmite în neam. Robert Beatty aduce în atenție ideea a trei părți ale ființei, mai ales când vorbim de schimbători: pe de o parte trupul omenesc, pe de alta cel de animal, iar liantul – spiritul, aflat în starea lui de echilibru în comuniune cu întreaga natură și cu elementele.
Aprigul dușman, Uriah, simbolizează haosul, iar domeniul Biltmore – ordinea. Prin ceea ce face familia Vanderbilt, aduce progresul în zonă, fără însă a rupe ritmul naturii sau a exploata resursele într-un mod lipsit de rațiune, numai din lăcomie. Cu toate acestea, lăcomia unora stă la baza răului, așa cum reiese din povestea de viață a lui Uriah. În acest punct, natura poate să devină distrugătoare, prin forța elementelor – apă, aer, foc, dezlănțuind furtuni, incendii, inundații. Aceeași natură este însă misterioasă, fapt reprezentat de puterile copiilor, dar și hrănitoare, dătătoare de resurse, așa cum o demonstrează agricultura bine pusă la punct de pe domeniul Biltmore.
De data aceasta, adulții nu au un rol activ în acțiune, întrucât această latură mistică va cădea în sarcina copiilor. Cei mari pot doar să întreprindă acțiuni menite să țină în frâu efectele devastatoare ale izbucnirii elementelor, să reducă efectele nocive, să evacueze, să îndiguiască și așa mai departe. De latura ascunsă însă a acestor fenomene trebuie să se ocupe nimeni alții decât acești copii, dotați cu atributele necesare.
Prin intermediul acestei povești, autorul aduce o pledoarie pentru viața trăită cât mai aproape de natură, cu respect pentru ea și pentru toate viețuitoarele. Familia Vanderbilt este dată drept exemplu de oameni care își folosesc averea pentru a aduce ordine și stabilitate, nu pentru a se lăcomi și a distruge mediul înconjurător.
Cum vor reuși eroii să ducă la capăt această înfruntare între bine și rău, vă invit să aflați citind romanul.
” Rowena ezită, părând rătăcită printre umbrele propriei ei povești pentru un moment, apoi continuă, cu o voce aspră din cauza hotărârii ei de a nu șovăi.
– Închiderea animalelor în cuști, uciderea unui om cu șerpi, azvârlirea unui câine de pe o scară, aruncarea unui băiat de pe calul lui, târârea lui pe pietre, rănirea lui, bătaie și iar bătaie, și sângele din Loggie…
Rămase fără cuvinte și se uită la podea. Apoi, după o tăcere lungă, își ridică privirea spre ei și spuse:
– Ce faci când îți dai seama că tu ești monstrul din povestea ta?
Pentru o clipă, toți rămaseră tăcuți. Apoi Serafina îi răspunse:
– Îți rescrii povestea.”

Cartea Serafina și inima frântă de Robert Beatty poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți pentru adolescenți

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *