Delicatese Literare
Recenzii

Seria Femeia pirat de Mireille Calmel, Editura RAO – recenzie

Seria Femeia pirat (Lady Pirate Series)

Mireille Calmel

Editura RAO

Gen: ficțiune istorică, mister, suspans, aventuri

 

Slujitorii Regelui, Femeia pirat, Vol. 1

An apariție: 2006
Nr. pagini: 384
Traducere: Alina Beiu-Desliu
Titlu original: Le valets du roi
MIREILLE CALMEL este o autoare de origine franceză, născută în Martiques, Provence. Pe când avea doar 3 luni, părinții ei divorțează și ajunge în grija bunicilor, care îi încurajează dorința de a scrie de la o vârstă fragedă, și pasiunea pentru cântat. La vârsta de 9 ani este diagnosticată cu o boală gravă care îi deformează corpul și care o va chinui mai mulți ani. În 1985 se mută în Blayais unde rămâne însărcinată cu fiul său și unde se va căsători cu prietenul său doi ani mai târziu. După un timp, ea dezvoltă un chist care va perfora și va provoca sângerări interne, după care va rămâne din nou însărcinată și, fiind foarte slăbită este țintuită la pat toată perioada sarcinii, nașterea fiind foarte dificilă și copilul prematur. Trei ani mai târziu, suferă o operație relativ inofensivă și supraviețuiește unui șoc anafilactic, iar după această traumă are nevoie de un an pentru a se putea recupera. După divorțul de primul ei soț, în anul 2004, îl întâlnește pe actualul ei soț, cu care se căsătorește și, după un timp, descoperă un nou chist dar de data aceasta diagnosticul este mai întunecat: cancer uterin și este nevoită să facă două operații pentru a se putea trata.
Citindu-i biografia, am înțeles de ce personajele ei sunt femei puternice, gata să înfrunte toate pericolele și greutățile pe care le oferă viața.
Primul roman l-a publicat în anul 1981 pe cheltuiala ei și, pentru a se putea întreține, a înființat o companie de teatru pentru copii! Astăzi cărțile ei sunt publicate în aproximativ 15 țări europene și au peste 11 milioane de cititori.
Cartea de față este un roman istoric, plin de aventură și suspans, intrigi și trădări, dragoste și ură, într-o perioadă tulbure a istoriei!
Londra anul 1696.
Deghizată încă din copilărie în băiat, că să poată primi o educație aleasă, Mary e pasionată de călătoriile pe mare și de tot ce înseamnă aventură, în ciuda necazurilor de care a avut parte.
La un moment dat, corabia ei e atacată de corsari și atunci i se hotărăște destinul – se îndrăgostește de Claude de forbin, căpitanul corsarilor. Aventurile lor vor continuă la curtea regelui Iacob, dominată de intrigi și comploturi, loc în care Mary speră să descopere secretul pandativului pe care l-a furat de la unchiul ei.

În primul volum facem cunoștință cu personajul principal al acestei serii, Mary Oliver Read, o tânără fată cu o copilărie tristă și zbuciumată, care este obligată, de la vârsta de 7 ani, să se deghizeze în băiat luând locul fratelui ei decedat pentru a putea beneficia de educație și de ajutor bănesc că să își poată întreține mama. La moartea bunicii ei, știind că nu mai poate beneficia de nici un ajutor, îi sustrage acesteia mai multe bijuterii, printre care un colier de perle și un medalion reprezentând o salamandră încolăcită în jurul unui smarald.
E obligată să se maturizeze rapid după moartea mamei sale, descoperind că unchiul său o caută pentru a o ucide.
Destinul o poartă spre aventură fiind presărat de iubire, dar și de tragedie.
Cunoaște prima iubire alături de o femeie care pe parcursul cărții își va dezvălui firea diabolică, apoi ajunge mus pe o corabie unde se îndrăgostește din nou, iar mai apoi ajunge să lupte pe front unde își va cunoaște adevărata dragoste și pentru o vreme reușește să-și întemeieze o familie ca orice femeie, însă tragedia lovește din nou și este nevoită să pornească din nou la luptă!
”Oglinda îi dezvăluia imaginea unei făpturi care ar fi putut fi la fel de bine băiat sau fată .
– Dar sunt fată sau băiat? insistă fetița.
– Ingerii n-au sex, iubito! Tu, Mary, ești o fetiță îmbrăcată că un băiat. Însă nimeni nu trebuie să afle secretul acesta.”
”Timp de șapte ani Mary trebui să îndure disprețul unchiului Tobias. Dacă la început o făcuse ca să le mulțumească pe Cecily și pe lady Read, în scurt timp învățătura devenise o plăcere pentru mintea ei iscoditoare. Devora cărțile și lecțiile fără să se lase rugată. Forțele și cunoștințele îi sporiseră, dar nu și virtuțile. Renunțase la lecțiile de echitație că să-i facă pe plac mamei sale, însă nu-i vorbise despre antrenamentele la lupte și scrimă pe care le făcea împreună cu profesorul său și care-i plăceau la nebunie!”

Jocul umbrelor, Femeia pirat, Vol. 2

An apariție: 2007
Nr. pagini: 512
Traducere:Alina Beiu -Desliu
Titlu original: La parade des ombres
Răzbunare – acesta este singurul cuvânt care sălășluiește în mintea și în inima lui Mary Read în vreme ce se îndreaptă spre Veneția.
Soțul ei mult iubit a fost asasinat, în vreme ce fetița i-a fost răpită și, probabil, ucisă. Dar ea nu este o femeie că oricare alta, este femeia pirat, o luptătoare care nu se resemnează în față nenorocirilor ce se abat asupra ei.
Pornește pe urmele blestematei de Emma de Mortefontaine pentru a dobândi comoară mult visată. Pe parcurs își va da seama că, de fapt, comoară cea ascunsă este altă… Craniul din Lubaantum a rămas până în zilele noastre unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii, și descoperirea lui a constituit țelul eroinei noastre. Dar numai până când viață ei a ajuns la o răspântie, și din acel moment deviza ei s-ar putea rezumă la trei cuvinte: Libertate – Egalitate – Fraternitate, trei cuvinte închinate unui vis măreț… și o lupta pe măsură.
În volumul al doilea, cuvântul cheie este ”Răzbunare”.
Este cuvântul care controlează inima lui Mary Read după ce soțul ei și marea ei dragoste este ucis cu brutalitate, iar fiica ei micuța, Ann, a fost răpită. Dar Mary este o războinică și, deghizată din nou în bărbat și ascunzând în inimă o durere îngrozitoare, pornește pe traseul vieții ei.
Singurul ei țel este de a o distruge pe Emma de Mortefontaine. Singurul indiciu pentru a o găsi este un marchiz venețian care cunoaște toate informațiile despre comorile pe care și Emma le dorește.
Mai hotărâta și mai experimentata Mary pășește în Veneția, orașul carnavalului și al intrigilor, iar viața ei devine plină de rătăciri, de lupte și de atacuri asupra navelor din toate mările lumii, în încercarea de a-și găsi fiica, dar și de a găsi comoara, cu toate că pe parcurs își va da seama că de fapt comoara cea ascunsă e alta …
”Născută liberă și fără nume
Lovită de soartă, bătută de vânt,
Plecat-a să-și afle comoara în lume
Găsit-a doar sânge pe mări, pe pământ
Pavilionul negru înalțați-l
Peste surâsul și lacrimile ei.
Cine ar crede că-i al unei femei ?”
”Pentru că, dacă în acest joc de umbre nimic nu este niciodată ceea ce pare, fiecare dintre noi poate schimba lucrurile.”
Recomand cu drag această carte tuturor iubitorilor de cărți istorice, de capa și spadă, dar și celor căror le plac poveștile de dragoste din acea perioadă pline de romantism și erotism!

Cărțile autoarei pot fi comandate de pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net

 

19 Comments

Spune-ți părerea!