Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Seria Foxcraft de Inbali Iserles, Editura ALL

Seria Foxcraft

Inbali Iserles

Editura ALL

Colectie: Galaxia copiilor
Vârsta: +10 ani
Traducător: Cătălin Georgescu

Foxcraft Series:

  1. Vulpile malefice/ The Taken – 2015
  2. Bătrânii/ The Elders – 2016
  3. The Mage – 2017
Inbali Iserles este o scriitoare de succes si o mare iubitoare de animale. Prima ei carte, „The Tygrine Cat”, a fost premiată în 2008 cu Calderdale Children’s Book of the Year Award în Marea Britanie. Seria de romane de aventuri pentru copii „Foxcraft” a debutat în 2015 și a ajuns acum la al treilea volum.
Inbali este una dintre autoarele din spatele pseudonimului Erin Hunter; a contribuit la crearea seriei „Supraviețuitorii”, aflată pe lista „New York Times” a celor mai vândute titluri. Inbali locuiește în Cambridge, Marea Brianie, alături de familie, din care face parte și principala ei sursă de inspirație, Michi, animăluțul care arată ca o vulpe polară și se comportă ca o pisică, dar este de fapt câine.

Foxcraft. Cartea I: Vulpile malefice

An aparitie: 2017
Nr. pagini: 280
Aventuri fantastice din misterioasa lume a vulpilor. Pășește cu grijă în Țara FOXCRAFT, traversată de Râul Furios! Pregătește-te să străbați ținuturi întunecate, păduri adânci, mlaștini și tancuri de gheață în încercarea de a dezlega secretele FOXCRAFT-ului.
Isla și fratele ei, Pirie, sunt două vulpi tinere care trăiesc în vecinătatea pământurilor locuite de oameni, luptându-se, jucându-se și dezmierdându-se în voie. Pot fi auziți adeseori îngânând cântecelul din copilărie care îi dădea fiori bunicii lor: „Vulpe nebună, vulpe rea, înc-o vulpe moartă!”.
Într-adevăr, viața unei vulpi este plină de pericole, dar Isla învață abilități misterioase menite s-o ajute să supraviețuiască. Până când s-a produs inevitabilul… Într-o zi, când s-a întors acasă, și-a găsit bârlogul cuprins de flăcări, iar familia – nicăieri. Pentru că niște vulpi ciudate îi dădeau târcoale, Isla a fost forțată să fugă, ajungând astfel în lumea rece și cenușie a oamenilor.
Acum, vulpița este nevoită să supraviețuiască pe aceste meleaguri stranii, impregnate de mirosul morții, unde un inamic nemilos este permanent pe urmele ei. Pentru a rămâne în viață, Isla va trebui să deprindă meșteșugul vulpesc – o artă străveche prin care vulpile își pot schimba înfățișarea.
M-am retras într-o tufă de iederă care atârnă de gard, nu departe de spărtura care ducea spre desiș. Vizuină era o groapă aflată la rădăcina unui copac, ascunsă în spatele pâlcului de copaci cu ajutorul unor crengi uscate. Era greu să vezi ce se întâmplă acolo. Tot ce am putut desluși erau siluetele unor vulpi necunoscute, poate cinci sau șase la număr, care se foiau, săpau și mârâiau una la alta. Ce făceau acolo? Pământul acela încins nu le ardea labele? M-am strecurat și mai bine în tufă de iederă, ținându-mi respirația în timp ce ele ieșeau, una câte una, din vizuină.
Pășeau prin iarbă cu boturile lăsate în pământ și cu urechile ciulite. Acolo le ieși în față o vulpe voinică ce se îndrepta spre intrare fluturându-și coada. Din spatele tufei de iederă, îi vedeam urechile scurte și rotunde și silueta greoaie. Avea blană zbârlita la umeri, că și cum se săturase de tot ce se întâmplă. Înfipse una dintre labele din față în pământ. Urechile i se mișcau în toate direcțiile, iar celelalte vulpi o priveau.
Din gâtlejul vulpii bubui un urlet. Își aruncă un ochi gri peste locșorul nostru. Acolo unde ar fi trebuit să fie celălalt ochi, nu era nimic — doar o grotă de putreziciune și de întuneric.
Nu-mi mai puteam controla tremurul picioarelor și nici uscăciunea din gât care-mi tăiase respirația.
— Moarte! mârâi ea, iar celelalte vulpi înlemniră. Stăpânul a vorbit: toți trădătorii trebuie să moară!
Vulpile se lăsară pe labele din spate, gata de lupta. Dar cu cine se pregăteau să lupte?
Unde era curajoasa, îndrăzneață mea Ma? Unde erau fălcile protectoare ale lui Ta? M-am gândit la fratele meu și la bătrâna și înțeleaptă mea Bună. Unde dispăruse familia mea?
Buzele vulpii se schimonosiră într-un mârâit, dezvăluind un șir de dinți zimțați.
Am gâfâit și m-am făcut mică sub peretele protector. Fusese un sunet abia perceptibil, precum aripile unei gângănii.
Dar vulpea îngheța.
Întoarse capul.
Unicul ei ochi, de culoare gri, aruncă priviri amenințătoare care mă atinseră chiar și prin stratul protector de iederă.

Foxcraft. Cartea a II-a: Bătrânii

An aparitie: 2018
Nr. pagini: 320
Vulpile stăpânesc diverse tehnici de FOXCRAFT, o artă străveche prin care își pot schimba înfățișarea. Să le urmăm prin întinderile vaste ale Ținuturilor Sălbatice, în încercarea de a dezlega unul câte unul secretele FOXCRAFT-ului!
Vulpile își reiau în forță aventurile fantastice
Aceste creaturi misterioase stăpânesc diverse tehnici de FOXCRAFT, o artă străveche prin care vulpile își pot schimba înfățișarea. Să le urmăm prin întinderile vaste ale Ținuturilor Sălbatice, în încercarea de a dezlega unul câte unul secretele FOXCRAFT-ului!
Isla este o vulpe tânără nevoită să străbată ținuturi întunecate, păduri adânci și mlaștini în căutarea fratelui ei, Pirie. Familia lor fusese ucisă de haita Magului, șeful Vulpilor Malefice, care pot fi recunoscute după cicatricile de forma unui trandafir zdrobit.
Amintirile Islei despre Ma, Ta sau Buna au început să se estompeze, ca și cum ar fi învăluite într-o ceață întunecată. Un singur avertisment i-a rămas viu în memorie: „Să nu ai încredere decât în familia ta, pentru că vulpile nu au prieteni!”.
Cu văile și dealurile lor care se ridică abrupt spre cer, Ținuturile Sălbatice par de-a dreptul copleșitoare pentru o vulpiță singură. Sunete ciudate răzbat până la ea din toate direcțiile: ciripitul păsărilor, răgetele fiarelor, zumzetul roiurilor de insecte, șuieratul vântului. S-a obișnuit să meargă numai pe furiș, folosind tehnica subțierii, pe sub copaci, în zorii zilei, evitând orice ființă al cărei miros îl simte în drumul ei. În ciuda firii ei prevăzătoare, Isla își face totuși un nou prieten, pe Haiki, simpaticul vulpoi cenușiu de care o leagă același istoric tragic – ambii și-au pierdut familiile. La insistențele lui Haiki, Isla decide să îl urmeze în căutarea Bătrânilor, păstrătorii tradițiilor vulpești și maeștri în FOXCRAFT. Dar drumul până la Stânca Bătrânilor este plin de pericole…
Nu puține sunt momentele în care li se zbârlesc firele de blană de pe spate și li se pune câte un nod în gât. În călătoria lor, vor ajunge și pe teritoriul altei haite de vulpi. În cele din urmă, își vor găsi printre ele doi noi tovarăși de drum, Tao și Simmi. Lucrurile vor lua o nouă întorsătură atunci când Isla se va întâlni cu o figură familiară din trecutul ei. Cu toate că stăpânește noi tehnici de FOXCRAFT, va plăti scump din cauză că a avut încredere în cine nu trebuia…

 

Cărțile autoarei Inbali Iserles pot fi comandate de pe all.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro.

One Comment

Spune-ți părerea!