Delicatese Literare
Serii

Seria Grădinii de Nora Roberts

Seria Grădinii

Nora Roberts

 

1. Dalia albastră, Visul Stelei – Editura Litera – Blue Dahlia – 2004
2. Trandafirul negru – Editura Litera – Black Rose – 2005
3. Crinul roșu – Editura Litera – Red Lily – 2005
Nora Roberts a scris peste 200 de romane de dragoste, și majoritatea au intrat în topurile de vânzari realizate de The New York Times. Cărțile ei au fost publicate în 35 de țări, în peste 400 de milioane de exemplare.
Trei prietene dezgroapă amintiri din trecut, precum și un secret primejdios, găsind împreună curajul de a lupta pentru ceea ce-și doresc…

Dalia albastră

Încercând să scape de fantomele trecutului, tânăra văduvă Stella Rothchild se mută în ținutul în care s-a născut din sudul statului Tennessee, unde descoperă o nouă viață în Harper House și la pepiniera În Grădină. Stella nu este intimidată de istoria stranie a casei, și nici de stăpâna ei, legenda locală Roz Harper. În ciuda reputației de a fi o femeie dificilă, Roz îi oferă un loc confortabil în care să trăiască și o slujbă plină de provocări ca manager al pepinierei aflate în plină dezvoltare. Astfel, Stella leagă o prietenie emoționantă cu Roz și cu Hayley, ruda îndepărtată a acesteia, și descoperă că este puternic atrasă de chipeșul designer peisagist Logan Kitridge.
Dar cineva nu este deloc fericit de iubirea ce plutește în aer… Mireasa Harper. Cele trei femei caută în istoria familiei Harper, descoperind că durerea și furia au păstrat viu spiritul Miresei, mult după moartea ei. Iar acum, ea va face orice pentru a distruge pasiunea născută între Logan și Stella…

Trandafirul negru

La patruzeci și șapte de ani, Rosalind Harper este o femeie pe care experiențele vieții au făcut-o suficient de puternică încât să n-o mai poată doborî nimic. Văduvă cu trei fii mari, a supraviețuit unei a doua căsătorii dezastruoase, construind de la zero afacerea cu pepiniera În Grădină. De-a lungul anilor, aceasta s-a dovedit a fi nu numai o afacere profitabilă, ci și un simbol al speranței și al independenței pentru Roz, și pentru cele două femei care-i sunt aproape. Tânăra Stella, care și-a găsit fericirea alături de atrăgătorul Logan, și proaspăta mămică Hayley sunt ca niște surori pentru ea, iar cele trei împreună reprezintă viitorul înfloritoarei afaceri.
Dar acum acest viitor se află în pericol, iar Roz știe că nu pot duce singure această luptă. Angajat să cerceteze istoria familiei lui Rosalind Harper, doctorul Mitchell Carnegie descoperă că este la fel de captivat de strania poveste, ca și de Roz însăși. Și, în timp ce încearcă împreună să dezlege misterul identității Miresei Harper, Roz își dă seama, uluită, că se îndrăgostește de fascinantul specialist în genealogie. Însă totul se transformă într-o cursă disperată pentru descoperirea adevărului înainte ca imprevizibila Mireasă să se dezlănțuie asupra celei care o poate ajuta să își găsească în sfârșit liniștea…

Crinul roșu

Hayley Phillips a venit în Memphis sperând să aibă parte de un nou început, pentru ea și pruncul ei încă nenăscut. Nu aștepta milă din partea rudei sale îndepărtate Roz, ci doar o slujbă la pepiniera ei înfloritoare În Grădină. În schimb, a găsit un cămin înconjurat de frumusețe și cei mai buni prieteni pe care i-a avut vreodată, inclusiv pe Harper, fiul lui Roz. Spre încântarea lui Hayley, micuța ei fiică Lily este foarte atașată de el. Dar spre nemulțumirea ei, ea însăși începe să aibă vise cu Harper în ipostaze pline de senzualitate…
Hayley se teme însă că, lăsându-și dorința să se dezlănțuie, va pierde frumoasa relație construită cu chipeșul bărbat, mai ales de când a început să bănuiască faptul că sentimentele ei au un ecou și în sufletul lui. În plus, se teme pentru siguranța lui, căci amintiri vii dintr-un trecut care nu-i aparține și comportamentul ciudat o fac pe Hayley să creadă că Mireasa Harper a găsit o modalitate de a-i pătrunde în minte și în trup.
A venit însă vremea ca Mireasa să se odihnească în pace o dată pentru totdeauna, astfel încât Hayley să-și recapete controlul asupra propriei vieți și inimi – și să se hotărască dacă este dispusă să își riște liniștea sufletească pentru vâltoarea pasiunii.

O serie încântătoare, cu atât mai mult cu cât am avut inspirația să citesc volumele la rând, fără pauze între ele, astfel încât pot spune că am intrat trup și suflet în lumea minunatelor povești care compun această serie plină de frumusețe, căldură, parfum și culoare, așa cum ne indică de la început și numele. O grădină de povești și de oameni frumoși ca cele mai rare flori. Decorul acțiunii este pepiniera În Grădină deținută de o veche familie sudistă de lângă Memphis, familia Harper. Rosalind Harper, Roz, este o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, o femeie puternică, frumoasă și extrem de rațională și hotărâtă, care, la cei 46 de ani ai ei pusese pe picioare afacerea cu pepiniera pe domeniul familiei sale și crescuse singură – rămânând văduvă de tânără – trei fii de care era foarte mândră, și pe drept cuvânt. Fiecare din aceștia era pe picioarele lui, realizați profesional. Și chiar dacă doi din fiii ei plecaseră departe de casă, păstrau permanent legătura și se vizitau de sărbători. Fiul cel mare, Harper, era pasionat de plante, ca și Roz, și lucra cot la cot cu ea la pepinieră, locuind pe domeniu, în casa de oaspeți.
Fiecare volum al seriei ne spune povestea unui cuplu, dar întâlnim toate personajele din carte pe parcursul întregii serii, interacționând constant unele cu altele, așa încât recomand citirea unitară a întregii serii, în ordinea volumelor.
În Dalia albastră facem cunoștință cu Stella, o tânără rămasă văduvă, singură cu doi copii mici, debusolată și suferind cumplit după soțul care murise pe neașteptate într-un accident de avion. Nemaifiind legată de casa în care trăise cei mai frumoși ani de până atunci, își ia cei doi fii, Gavin și Luke, – de opt, respectiv șase anișori – și se mută în apropiere de tatăl ei și soția acestuia, cu care se împăca foarte bine, spre deosebire de propria ei mamă, în care nu avea și nu avusese niciodată un sprijin real. Astfel, drumul ei o aduce la În Grădină, unde aplică pentru un job de manager, pentru care era calificată, având și cunoștințe legate de cultura plantelor. Primește jobul și, din acel moment, viața ei va intra pe un nou făgaș. Se mută cu copiii la reședința Harper – mi-a plăcut enorm cum e descrisă casa în carte: ”era Tara și Manderley laolaltă. Grațioasă și feminină, puternică.”
Deși contemporană, cartea mustește de farmecul vechiului Sud, cu eleganța, concepțiile și tradițiile lui, adaptate prezentului. Treptat, Roz și Stella devin prietene, unite de un mare respect reciproc.
”La patruzeci și șase de ani, Rosalind Harper era un trandafir în plină splendoare. Nu genul cultivat în seră, medită Stella, ci unul care rezista vitregiilor, anotimp după anotimp, revenind, de la an la an, mai puternic și mai frumos. (…) Tot ce putea gândi Stella era: ”Aș putea să fiu ca tine, te rog, când o să cresc?”
Erau amândouă, în același timp, mame care își crescuseră, respectiv își creșteau singure copiii, dar și femei  care munceau din greu pentru ceea ce aveau.
Personajul masculin principal al primului volum este Logan Kitridge, un bărbat extrem de atrăgător, designerul peisagist al lui Roz. Complet diferiți ca fel de a fi, între Stella și Logan vor ieși scântei de la început, dar treptat, scânteile se vor transforma într-o vâlvătaie care va pârjoli inimile amândurora.
– M-am înșelat în privința ta, Logan. Se pare că totuși ești perfect.
Dragostea plutește în aer, iar povestea lor de iubire e minunată, condimentată din plin cu elemente paranormale.
Ca orice casă străveche din Sud care se respectă, reședința Harper avea o fantomă! Roz crescuse cu ea în casă, la fel și copiii ei, tot ceea ce făcea această fantomă fiind să bântuie prin camerele copiilor, despletită și tristă, și să le cânte acestora… Asta până de curând, când manifestările misterioasei entități devin potențial periculoase, iar catalizatorul acestor manifestări se pare că era… dragostea! Fantoma ura bărbații, și, în prologul de la fiecare volum, aflăm și de ce, aflăm povestea acestei nefericite care fusese amanta unuia din strămoșii Harper. Zămislise un băiețel, care îi fusese luat la naștere, spunându-i-se că născuse un copil mort, o fetiță. Iar copilul a fost crescut ca moștenitor legal al lui Reginald Harper, străbunicul lui Roz. Iar adevărul nu fusese niciodată aflat.
Însă trecutul nu mai putea fi ignorat și neștiut, iar Roz angajează un specialist pentru a întocmi arborele genealogic al familiei sale, pe doctorul Michael Carnegie – un bărbat de 48 de ani, divorțat, care avea însă o relație cordială cu fosta soție, și își adora fiul, un tânăr jucător de baschet. Era în același timp un bărbat atrăgător, iar chimia dintre el și Roz nu a putut fi ignorată. Deși primul contact și prima impresie a fost dezastruoasă, de ambele părți:
– Știți, spuse conducând-o la ușă, femeile cu capul pe umeri nu prea cred în stafii. Iar femeile chibzuite nu plătesc necunoscuți ca să dea de urma sus-pomenitelor stafii.
– Bărbații cu capul pe umeri nu locuiesc în cocini și nu-și primesc clienții cu picioarele goale. Ne asumăm amândoi niște riscuri.
Povestea lor de dragoste – minunată, o dragoste matură și cu atât mai prețioasă – o descoperim în al doilea volum al seriei, Trandafirul negru.
– Chiar te iubesc.
– Și eu chiar te iubesc.
– Atunci n-o să ai nici o obiecție să te însori cu mine. (…)
– Nu am nici cea mai mică obiecție. Ești sigură?
– N-aș putea fi mai sigură de atât. Vreau să mă culc cu tine în fiecare seară, să mă trezesc cu tine în fiecare dimineață. Vreau să stau și să beau cafea cu tine oricând am chef. Să știu că ești acolo pentru mine și că eu sunt acolo pentru tine. Te doresc Mitch, pentru tot restul vieții mele.
– Sunt gata să încep cu asta. (…) O să încep să învăț cum să îngrijesc cel puțin o floare. Un trandafir. Trandafirul meu negru.
Însă, pe lângă amenințarea din partea Ameliei – aflăm între timp că acesta era numele fantomei – Roz trebuia să facă față unei alte amenințări: cea din partea fostului soț! Căci, cu câțiva ani în urmă mai avusese un mariaj. Cea de a doua căsătorie a ei fusese o greșeală enormă, cea mai mare greșeală a ei, pe care și-o asumase și suportase consecințele. Și le suporta încă… Detaliile vă las să le descoperiți singuri.
Totodată, în primul volum facem cunoștință cu Hayley, o verișoară îndepărtată a lui Roz, care, după ce îi murise pe neașteptate tatăl, rămăsese singură pe lume. Fusese consolată și alinată de un prieten al cărui sprijin îl apreciase, însă lucrurile scăpaseră un pic de sub control și se trezise că e însărcinată! Nu-și făcuseră în nici un fel planuri de viitor, nici nu putea fi vorba de dragoste între ei. Între timp el chiar se îndrăgostise de o colegă de facultate, și de data aceasta își făcea planuri de viitor pe care i le împărtășea entuziasmat lui Hayley, așa încât ea luase decizia să nu îi spună. Își vânduse micul avut – căsuța pe care o împărțise cu tatăl ei -, își lăsase slujba de la librărie, cu regret, căci îi plăcea ceea ce făcea, și, însărcinată în șase luni, slăbuță și speriată de viitor, a traversat țara și a bătut la ușa lui Roz pentru a o ruga să o ajute să-și facă o nouă viață. Nu cerea pomană, ci doar un sprijin în a-și găsi un serviciu. Și l-a găsit! Și sprijinul, și serviciul, și o nouă casă, și două prietene adevărate! Și un bărbat minunat de care s-a îndrăgostit, și reciproc, dar asta în timp. Și ne îndrăgostim de adorabila ei fetiță, Lily, pe care o naște înconjurată de Roz și Stella, și ținută de mână de Harper, care îi devin o adevărată familie. Povestea de dragoste a lui Hayley și Harper, fiul lui Roz, o aflăm în ultimul volum al seriei, Crinul roșu.
Iar fantoma, înnebunită de furie în fața acestei noi povești de dragoste, devine din ce în ce mai instabilă și cumplită.
Părul îi era murdar și încâlcit, rochia albă era plină de noroi care picura, părea că picură, într-o băltoacă murdară, peste picioarele ei goale și însângerate. Ținea o lamă ascuțită lungă și curbată într-o mână și o frânghie în cealaltă. Iar chipul ei era o mască de furie înverșunată.
Cum o vor calma și cum vor curăța casa de prezența ei tulburătoare, rămâne de văzut. Era categoric instabilă, nebună de-a dreptul…
Dar iubirea adevărată învinge orice obstacol și trece peste orice amenințare, iar eroii noștri ne vor convinge cu brio de puterea sentimentelor lor.
Referitor la decorul principal al acțiunii – pepiniera În Grădină,  niciodată până acum nu am asistat atât de spectaculos prin intermediul unei lecturi la schimbarea anotimpurilor, la rotirea acestora, conectați fiind la culturile diferitelor plante, cititorul fiind efectiv conectat cu activitatea pepinierei, despre care aflăm foarte multe informații interesante. Un regal pentru iubitorii plantelor! Avem pregătirile de primăvară, avem coacerea verii, bogăția toamnei și strălucitoarea grădină de iarnă, asortată sărbătorilor.
Trei povești superbe, pline de iubire și magie! Ca în majoritatea cărților Norei, și aici subiectul familiei, relațiile dintre membrii acesteia, ca și dintre generații, e spectaculos exploatat.
În Harper House, holurile largi și încăperile superbe erau tăcute, pline de soare, pline de amintiri. Pline de trecut, deschise spre viitor.
Iar grădinile înfloreau.
O serie splendidă, pe care o recomand din suflet tuturor romanticelor!

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii Nora Roberts

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria SERII

 

 

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *