Seria Harry Potter de J.K. Rowling
Seria Harry Potter de J.K. Rowling
J. K. Rowling este autoarea romanelor din seria Harry Potter, care au câștigat numeroase premii și au stabilit noi recorduri. Îndrăgite de fani din întreaga lume, romanele din serie s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare, au fost traduse în peste 80 de limbi și au fost ecranizate în 8 filme de mare succes. Rowling a scris trei volume asociate, în scopuri caritabile: “Quidditch, o perspectivă istorică”, “Animale fantastice și unde le poți găsi” (ambele pentru Comic Relief) și “Povestirile Bardului Beedle” (pentru Lumos), al doilea dintre ele devenind sursa de inspirație pentru o serie de cinci filme produse de Warner Bros. A colaborat și la scrierea unei piese de teatru, “Harry Potter și copilul blestemat”, cu premiera la un teatru din West End în vara lui 2016. În 2012 a fost lansată compania digitală a lui J. K. Rowling, Pottermore, unde fanii se pot bucura de texte inedite și se pot cufunda în lumea vrăjitorilor. J. K. Rowling a scris un roman pentru cititori adulți, “Moarte subită”, și mai scrie romane polițiste sub pseudonimul Robert Galbraith. A primit multe premii și distincții, inclusiv OBE (Ordinul Imperiului Britanic) pentru servicii aduse literaturii dedicate copiilor, Legiunea de Onoare și Premiul Hans Christian Andersen.
„Cărţile Harry Potter au o calitate rar întâlnită: sunt adorate de părinţi şi de copii deopotrivă.” – Daily Telegraph
Seria Harry Potter
0.5. Harry Potter: The Prequel – 2008
- Harry Potter și piatra filosofală – Harry Potter and the Sorcerer’s Stone – 1997
- Harry Potter și Camera Secretelor Harry Potter and the Chamber of Secrets – 1998
- Harry Potter și prizonierul din Azkaban – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – 1999
- Harry Potter și Pocalul de Foc – Harry Potter and the Goblet of Fire – 2000
- Harry Potter și Ordinul Phoenix – Harry Potter and the Order of the Phoenix – 2003
- Harry Potter și Prințul Semisânge – Harry Potter and the Half-Blood Prince – 2005
- Harry Potter și Talismanele morții- Harry Potter and the Deathly Hallows – 2007
Cărțile autoarei J.K. Rowling pot fi comandate pe cartepedia.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, librariadelfin.ro
1. Harry Potter și piatra filosofală
Harry Potter șI piatra filosofală ne introduce în minunata lume fantastică imaginată de J.K. Rowling.
Deși, la data publicării, povestea a fost încadrată ca fiind potrivită pentru copiii cu vârsta între 9-11 ani, în scurt timp de la lansare ea a cucerit milioane de cititori din întreaga lume, de toate vârstele, devenind un clasic atemporal.
Ținând cont de acest succes fenomenal, un amănunt deosebit de interesant mi s-a părut acela că, după ce a trimis manuscrisul în vederea publicării, 8 edituri au respins Harry Potter și Piatra Filosofală, doar Bloomsbury acceptând să-l publice, oferindu-i lui Rowling suma modică de 2.500£ avans. Poți să te pui cu teoria relativității! 😄
Prima carte Harry Potter a fost publicată în Marea Britanie de către Bloomsbury în iulie 1997 și în Statele Unite de către Scholastic în septembrie 1998, dar nu înainte ca Rowling să primească 105.000$ pentru drepturile Americane, o sumă fără precedent pentru o carte de copii, scrisă de o autoare necunoscută până atunci. Succesul romanelor sale a făcut-o pe J. K. Rowling cea mai bogată scriitoare din istorie. Toate cele șapte volume ale seriei au fost ecranizate de-a lungul timpului.
Lumea fantastică imaginată de J.K. Rowling este complet separată, dar există în același timp cu lumea noastră, având multe elemente magice analoage lumii noastre. Multe instituții și localități se află în orașe și sate din lumea reală. Acest univers magic este format dintr-o colecție fragmentată de străzi secrete, poteci vechi, conacuri singuratice și castele ce rămân invizibile în ochii persoanelor non-magice (mageamii), care nu au nicio posibilitate să pătrundă în ele.
Dacă pentru copii are darul de a le stimula imaginația, a-i ajuta să facă distincția dintre bine și rău, a înțelege valoarea prieteniei și a familiei, a curajului și loialității, pentru adulți reprezintă un prilej minunat de evadare din realitatea cotidiană într-un univers spectaculos care te captivează imediat și te absoarbe în interiorul lui, așteptând cu sufletul la gură să vezi ce mai urmează. Efectiv vrei să crezi că acea lume magică există cu adevărat și tu n-ai aflat încă de ea pentru că ești doar un mageamiu! 😉
Cartea reușește să-ți stârnească curiozitatea încă de la primele pagini. Într-o zi ce nu anunța nimic deosebit, străzile Londrei sunt cuprinse de o forfotă neobișnuită, mai mulți vrăjitori petrecând în ochii mageamiilor – lucru complet neobișnuit, întrucât ei încercau tot timpul să fie cât mai invizibili pentru aceștia -, neputându-și stăpâni bucuria că au scăpat de un lord al întunericului, Voldemort, care terorizase întreaga lume vrăjitorească ani de-a rândul, încercând să obțină puterea absolută, omorându-i pe toți care i se opuneau. Cu o noapte înainte, el descoperise refugiul secret în care se ascundea familia Potter, omorându-i pe Lily și James Potter. Totuși, când a încercat să-l omoare pe fiul acestora, Harry Potter, în vârstă de doar un an, vraja fatală s-a întors asupra lui, distrugându-i corpul. Asupra lui Harry, singurul semn al vrăjii lui Lord Voldemort a fost o cicatrice în forma de fulger pe frunte. Ca singurul supraviețuitor al blestemului fatal, Harry a fost numit de către comunitatea vrăjitorească „băiatul care a supraviețuit”(„The Boy Who Lived”).
Deși ajuns celebru în lumea vrăjitorilor, Harry Potter era doar un bebeluș, astfel că Rubeus Hagrid, un uriaș blând și inimos, a fost desemnat să-l ducă pe Harry la singurele lui rude în viață, familia Dursley, alcătuită din unchiul Vernon, un bărbat urâcios, înalt și mătăhălos, cu o mustață foarte bogată, mătușa Petunia, sora lui Lily, o femeie răutăcioasă, slabă și ascuțită, care nu avea niciun pic de bunătate sau afecțiune pentru nepotul ei, și Dudley, fiul lor obez și răsfățat, care aducea foarte mult cu un porc, atât la înfățișare cât și la caracter.
Pentru Harry au urmat 10 ani triști și nefericiți, în care a fost persecutat în permanență de rudele lui fără milă. Lui Harry nu i s-a permis să locuiască în vreo cameră, fiind exilat într-o firidă mică aflată sub scară, alături de păienjenii ce hălăduiau prin colțuri, purta doar haine vechi ce-i rămăseseră mici lui Dudley, mânca doar resturi și trebuia să se ferească în permanență de Dudley și gașca lui de prieteni nesuferiți, care-l fixaseră drept țintă pentru răutățile lor.
Harry nu avea nicio idee despre abilitățile lui vrăjitorești, însă fenomene stranii se petreceau când el era foarte tulburat, speriat sau supărat, ca atunci când părul i-a crescut brusc într-o noapte după ce-i fusese ciopârțit de mătușa lui, când se trezise brusc în vârful unui coș pe când era fugărit de Dudley și acoliții lui, sau când un geam s-a evaporat prin minune la grădina zoologică, eliberând un șarpe boa care l-a îngrozit pe Dudley, ce-l necăjise până atunci pe Harry.
Viața lui Harry avea să ia însă o turnură spectaculoasă după ce a împlinit 11 ani. Mai multe scrisori sosesc zile la rând pe numele lui, însă unchiul Vernon refuza să-l lase să le citească. Enervat, uriașul Hagrid a intrat din nou spectaculos în scenă, livrându-i personal scrisoarea prin care Harry era informat că a fost acceptat să studieze la Școala pentru Vrăjitoare și Vrăjitori Hogwarts.
Hagrid nu era propriu-zis un vrăjitor. Din motive deocamdată obscure, el fusese exmatriculat de la acea școală, ocupând în prezent funcția de paznic și Păstrător al cheilor de la Hogwarts. Deși teoretic el nu avea voie să facă vrăji, din când în când nu se putea abține, mai ales că nesuferitele rude ale lui Harry și-o căutaseră cu lumânarea aprinsă! Este foarte amuzantă scena 😅
Uluit, Harry încearcă să absoarbe noile informații. Însoțit de Hagrid, Harry pătrunde printr-un portal magic într-un univers paralel, populat de vrăjitori, cu o alcătuire similară cu lumea mageamiilor – existau magazine, ateliere, bănci, restaurante etc.
Cu această ocazie, Harry află cu surprindere că el era de fapt foarte bogat, părinții lui lăsându-i o mică avere într-un depozit la bancă. Ridicând o sumă de acolo, Harry și-a putut permite să-și cumpere haine noi, dulciuri și cărți.
Pentru Harry, copleșitor era faptul că părea să fie era recunoscut de toată lumea datorită semnului ca un fulger de pe frunte, fiind tratat cu multă prietenie și respect. Cu această ocazie, Harry a făcut cunoștință cu un viitor profesor – Quirell, ce preda Tehnici de apărare contra Magiei Negre, un bărbat palid și timid, care rămăsese cam bâlbâit după o experiență nefastă cu un vampir din România, dar și cu un viitor coleg – Malfoy, care i s-a părut destul de asemănător în privința caracterului cu Dudley, fiind la fel de răsfățat, arogant și răutăcios.
Prima zi de școală a sosit repede, iar Harry a trecut din nou într-un univers paralel, luând trenul de la peronul 9 și un sfert.
Organizarea școlii este una interesantă, fiecare elev fiind repartizat într-una din cele patru case, „Griffyndor” (Cercetași), „Hufflepuff” (Astropufi), „Ravenclaw” (Ochi de șoim) și „Slytherin” (Viperini), fiecare dintre acestea aflându-se sub patronatul unui profesor. Fiecare reușită a unui elev avea să contorizeze puncte pentru casa din care făcea parte iar fiecare abatere urma să fie sancționată cu un număr de puncte penalizare, la sfârșitul anului trăgându-se linie și stabilindu-se casa câștigătoare.
Harry a fost repartizat la Griffyndor, bucurându-se în sinea lui că nu a ajuns la Slytherin , din care făceau parte Malfoy și alți nesuferiți ca el.
Harry și-a făcut, încă din prima zi, un foarte bun prieten – Ron Weasley, un băiat pistruiat cu părul roșcat, care făcea parte dintr-o familie numeroasă de vrăjitori. Charlie, fratele lui mai mare, absolvise deja și plecase să vâneze dragoni în România, iar alți trei frați mai mari studiau și ei la Hogwarts.
Deși Hermione, o fată aflată în aceeași casă cu ei, i-a enervat la început pe cei doi prieteni, părând o tocilară desăvârșită, care știa toate manualele pe dinafară, și o fanatică a respectării regulilor, curând un incident avea să-i apropie, devenind ulterior un trio formidabil, fiecare dintre ei având calități complementare celorlalți.
Dacă la prima întâlnire, Harry a avut ciudata impresie că Snape îl antipatiza, la primul curs și-a dat seama cu stupoare că, de fapt, acesta îl ura de-a dreptul, căutându-i nod în papură cu fiecare ocazie și penalizându-l nedrept.
Cei trei prieteni vor avea parte de tot felul de aventuri care mai de care mai spectaculoase. Semnificația titlului o vom înțelege abia pe la jumătatea cărții. Pătrunzând din greșeală pe un culoar secret, au observat o trapă misterioasă păzit de un câine înfricoșător, ce avea trei capete. Era evident că acolo era ascunsă o comoară, dar ce anume? Tulburător era faptul că Snape părea interesat să intre în posesia acelui bun de preț, făcând presiuni asupra lui Quirell să îl ajute.
Nu pot să nu fac referire la jocul de Quidditch, extrem de spectaculos. Jucătorii utilizează mături zburătoare pentru a se deplasa în aer. Scopul jocului este de a prinde cât mai repede smiciul, o minge mică și rapidă. Dovedind un talent nativ în a se deplasa pe mătură, Harry a ajuns gonaciul echipei din casa Griffyndor, însă la primul meci a avut dificultăți evidente în a se menține pe mătură, care se smucea în toate părțile, fiind evident sub acțiunea unei vrăji, Hermione intervenind la timp și salvându-l într-un mod ingenios.
Finalul este plin de adrenalină, pericolul atinge cote extreme și asistăm la o uluitoare răsturnare de situație. Aparențele sunt adesea înșelătoare, iar răul se poate ascunde sub multe forme…
Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte ce era și ce s-a întâmplat în cele din urmă cu piatra filosofală, însoțindu-i pe Harry, Ron și Hermione în aventurile lor extraordinare. Veți avea parte din plin de magie, vrăji, dragoni, unicorni, spirite malefice, mistere și ceva mai profund…
2. Harry Potter și Camera Secretelor
Harry Potter și Camera Secretelor este mijlocul perfect să continui aventura în minunata lume fantastică imaginată de J.K. Rowling.
La sfârșitul primului volum, Harry Potter și piatra filosofală, Harry a fost sărbătorit ca un adevărat erou, curajul și iscusința sa aducând puncte prețioase casei din care făcea parte, Griffyndor, propulsând-o pe aceasta pe primul loc în competiția caselor.
La începutul celui de-al doilea volum, Harry Potter și Camera Secretelor, îl regăsim pe Harry trist și abătut în casa familiei Dursley. Atât unchiul și mătușa sa, cât și verișorul său Dudley, îl tratau mizerabil, iar bunii lui prieteni, Ron și Hermione, păreau să-l fi uitat, nemaiprimind nicio veste de la aceștia de când începuse vacanța școlară.
”Din clipa în care Harry ajunsese acasă, unchiul Vernon îi încuiase într-o debara de sub scară toate manualele de farmece și vrăji, bagheta magică, mantia, cazanul, dar și mătura Nimbus Două Mii de ultimă generație. Ce le păsa celor din familia Dursley că, dacă nu exersa toată vara, Harry și-ar fi putut pierde locul în echipa lui de Quidditch? Ce îi durea pe ei că Harry se întorcea la școală fără nicio temă făcută? Familia Dursley făcea parte din cei numiți de vrăjitori ”Mageamii” (adică cei care nu aveau niciun strop de sânge magic în vine). Din punctual lor de vedere, o rușine mai mare decât să aibă un vrăjitor în familie nu era cu putință. Unchiul Vernon o încuiase pe bufnița lui Harry, pe Hedwiga, în colivia ei ca nu cumva să ducă mesaj cuiva în lumea vrăjitorilor.”
Unchiul și mătușa lui au uitat cu desăvârșire și de ziua lui de naștere, iar Dudley și-a reamintit doar ca să-i facă în ciudă, spunându-i că nu va primi niciun cadou și că inclusiv prietenii lui l-au uitat.
În loc să fie sărbătorit, Harry a fost încuiat în camera lui, ca nu cumva să-i strice o cină de afaceri unchiului Vernon, moment în care a primit vizita lui Doddy, un elf de casă, care i-a transmis un avertisment. Harry nu trebuia să se întoarcă la Hogwarts!
”- Ah, domnule, spuse el începând iar să suspine și ștergându-și fața cu un colț al feței de pernă jerpelite care îi servea drept veșmânt. Harry Potter e atât de curajos și de dârz! A înfruntat deja atâtea primejdii! Dar Dobby a venit să-l protejeze pe Harry Potter, să-l prevină, chiar dacă după aceea va trebui să-și prindă urechile în ușa cuptorului… Harry Potter nu trebuie să se întoarcă la Hogwarts!”
Însă Harry nici nu voia să audă de așa ceva! Abia aștepta să se termine vacanța de vară pentru a se putea întoarce la Școala de Vrăjitoare și Vrăjitori Hogwarts. Văzând acest lucru, Dobby a trecut la măsuri extreme. A făcut praf tortul făcut de mătușa Petunia și i-a speriat pe musafiri, ruinându-i orice șansă unchiului Vernon de a încheia afaceri cu aceștia. Bineînțeles că repercusiunile nu au încetat să apară, Harry fiind încuiat în camera lui.
Din fericire, bunii lui prieteni, Ron și Hermione, nu îl uitaseră. Ei îi scriseseră regulat, însă se pare că tot elful Dobby era vinovatul că scrisorile nu fuseseră livrate. Bănuind că era ceva în neregulă, Ron și frații lui au venit cu o mașină zburătoare și l-au dus la Vizuină – casa familiei Weasley.
Amuzant este faptul că era interzis ca obiectele mageamiilor să fie vrăjite, fiind elaborată o lege în acest sens și înființat un departament care să verifice și să sancționeze orice abatere în acest sens, inițiatorul legii și directorul comitetului fiind… domnul Weasley, tocmai cel care își vrăjise însă propria mașină!
”- (…) Dacă tata ar face un control oficial la noi acasă, ar trebui să se aresteze pe el însuși. Chestia asta o scoate din minți pe mama.”
Spre deosebire de casa familiei Dursley, unde mătușa Petunia menținea o ordine desăvârșită, în Vizuină erau un haos deplin – lucruri aruncate claie peste grămadă, o oglindă arțăgoasă făcea tot felul de observații, în podul casei exista un strigoi care bătea în țevi și mormăia, iar casa era așa de gârbovită, că ai fi putut crede că doar o vrajă o ținea în picioare.
“Dar Harry zâmbi larg și răspunse:
– E cea mai grozavă casă pe care am văzut-o vreodată.”
Deși se tachinau în permanență, era evident că membrii familiei Weasley țineau unul la celălalt și, ceea ce era cel mai surprinzător, cu toții țineau la Harry! În special Ginny, sora mai mică a lui Ron, era topită după Harry, afecțiunea ei fiind evidentă pentru toți cei din jur.
Când a venit momentul întoarcerii la școală, Harry și Ron, rămași ultimii, au avut parte de o surpriză neplăcută, fiindu-le imposibil să treacă prin portalul magic de pe peronul 9 și un sfert.
În ciuda riscurilor și a faptului că încălcau grav regulamentul, ispita de a apela la mașina zburătoare era prea mare pentru a putea fi ignorată.
Însă, în loc de un zbor lin și o aterizare spectaculoasă care să-i lase pe toți cu gura căscată, Harry și Ron au avut parte de o călătorie de coșmar. Motorul mașinii a început să dea rateuri, mașina a început să se zdruncine din toate părțile, iar aterizarea a fost catastrofală, drept într-o salcie plesnitoare, care a început să bombardeze mașina cu crengile sale din toate părțile.
Șifonați rău, Harry și Ron n-au apucat bine să se bucure că au scăpat cu viață, că au și fost înhățați de Snape, profesorul de Filtre și Elixire, și băgați în arest.
În următoarea perioadă, lucrurile păreau să meargă din rău în mai rău pentru Harry. Mai multe evenimente ciudate se petrec, Harry aude voci pe care nimeni altcineva nu le aude și totul o ia razna când Doamna Norris, pisica îngrijitorului, este pietrificată și un mesaj tulburător apare inscripționat pe un perete, cu litere de o șchioapă.
”Litere de o șchioapă au fost mâzgălite pe peretele dintre două ferestre, sclipind în lumina torțelor aprinse.
A FOST DESCHISĂ CAMERA SECRETELOR
DUȘMANI AI MOȘTENITORULUI, PĂZIȚI-VĂ!”
Dar ce anume era Camera Secretelor? Pentru a înțelege semnificația acesteia, trebuie să ne întoarcem în timp, în urmă cu câteva secole. Școala Hogwarts a fost înființată de patru vrăjitori renumiți ai acelor vremuri, Griffyndor, Hufflepuf, Ravenclaw și Slytherin, fiecare creându-și propria casă. După un timp, Slytherin s-a întors împotriva celorlalți trei, nesuportându-i, se pare, pe cei care nu aveau sânge pur și considerând că acestora nu ar fi trebuit să li se acorde dreptul de a studia acolo.
”Slytherin ar fi construit o încăpere secretă undeva în castel, despre care ceilalți fondatori ai școlii nu aveau știință. Conform legendei, Slytherin a sigilat Camera secretelor, astfel încât aceasta să nu poată fi deschisă decât atunci când în școală va sosi moștenitorul lui adevărat. Numai acesta ar fi putut să deschidă Camera secretelor, să dea drumul ororilor ascunse înăuntrul ei și s-o pună să curețe școala de toți cei care nu sunt vrednici de a studia magia.”
În urma unui incident avut cu Draco Malfoy, vechiul rival al lui Harry, iese la iveală un fapt tulburător: Harry putea să vorbească și să înțeleagă reptiliana, limba șerpilor. Foarte puțini vrăjitori avuseseră această abilitate de-a lungul timpului, Slytherin fiind unul dintre ei!
Pe măsură ce tot mai multe personae ajung să fie pietrificate, inclusiv o fantomă – Nick cel Decapitat un Pic, toate indiciile par să conducă la concluzia că Harry era cel vinovat. Inclusiv Harry era speriat de straniile coincidențe, cu atât mai mult cu cât el știa că pălăria dorise inițial să-l repartizeze în casa Slytherin și doar la rugămințile lui își schimbase decizia, ducându-l în casa Griffyndor.
Făcând propriile cercetări, Harry a descoperit că mai fusese deschisă o dată Camera Secretelor, în urmă cu 50 de ani. Pe atunci, Tom Doodler, un adolescent în vârstă de 16 ani reușise să dezamorsese situația, fiindu-i acordată o medalie de onoare, păstrată în panoplia școlii.
Prin intermediul unui jurnal misterios, ale cărui file, complet albe, nu puteau fi inscripționate cu nicio cerneală, Harry intră în legătură cu Tom și, folosind jurnalul întocmai ca un portal magic, reușește să se întoarcă în timp și să asiste la o parte din evenimentele petrecute în urmă cu 50 de ani, descoperind cu această ocazie și motivul pentru care Hagrid fusese exmatriculat.
Miza atinge cote maxime când Hermione este și ea pietrificată iar Ginny, sora lui Ron, dispare.
3. Harry Potter și prizonierul din Azkaban
În Harry Potter și prizonierul din Azkaban, J.K. Rowling ne delectează cu noi aventuri extraordinare prin care trece Harry Potter. Miza e tot mai ridicată, magia e la ea acasă, misterul se adâncește iar suspansul îți taie răsuflarea. Noi personaje pitorești își fac apariția în poveste, alături de creaturi fantastice uluitoare.
La începutul acțiunii îl regăsim pe Harry în casa antipaticei familii Dursley, fiind tratat de rudele sale cu aceeași ostilitate dintotdeauna. Totuși, la aniversarea vârstei de 13 ani, Harry are parte de o surpriză plăcută, primind mai multe cadouri de la Ron (un spionoscop), Hermione (o trusă pentru întreținerea cozilor de mătură) și Hagrid (un exemplar din cartea ”Monstruoasa carte a monștrilor” – care te mușca la propriu dacă nu aveai reflexe rapide 😁).
În ciuda faptului că Harry se antrenase psihic pentru a face față veșnicelor șicane din partea familiei Dursley, în momentul în care mătușa Marge, sora unchiului Vernon, vine în vizită, Harry își pierde cumpătul când aceasta emite mai multe răutăți la adresa părinților lui și o umflă până la tavan!
Supărat din cale-afară, conștient că risca exmatricularea de la Școala de vrăjitori și vrăjitoare Hogwarts întrucât folosise magia în lumea mageamiilor, Harry fuge de acasă. Pericole ascunse pândeau însă din umbră, iar Harry este salvat în ultimul moment de un câine amenințător aflat pe marginea drumului, un cavalerobuz oprind în dreptul lui, iar taxatorul poftindu-l să urce.
”Bine-ați venit în cavalerobuz, mijlocul de transport de urgență pentru vrăjitorii sau vrăjitoarele la ananghie! Întindeți frumușel mâna cu bagheta și vă putem duce oriunde vreți să mergeți.”
Complet neașteptat, Harry nu a fost pedepsit pentru abaterea săvârșită, ci a fost tratat cu blândețe, chiar prevenitor de către Cornelius Fudge, ministrul Afacerilor Magice.
Misterul acelui tratament preferențial se lămurește repede. Un prizonier periculos evadase din închisoarea de maximă securitate de la Azkaban și, dintr-un motiv nebulos, se părea că ținta lui era chiar Harry!
Închisoarea de la Azkaban era păzită de dementori – niște creaturi înfricoșătoare care se hrăneau din fericirea oamenilor -, iar majoritatea deținuților își pierdeau mințile în scurt timp după ce ajungeau acolo. Pradoxal însă, Black Sirius reușise să rămână în deplinătatea facultăților mintale mai bine de 12 ani, reușind să conceapă și un plan ingenios de evadare.
Știindu-se cât era de periculos Black Sirius, mai mulți dementori fuseseră mobilizați și trimiși pe urmele lui, însă directorul școlii, Dumbledore, refuzase categoric să le permită accesul în perimetrul școlii, pe bună dreptate, după cum ne vom lămuri.
În trenul spre Hogwarts, Harry va avea parte de o primă interacțiune cu un dementor, efectul acestuia asupra sa fiind unul devastator, un frig teribil cuprinzându-l pe Harry și leșinând, incident speculat ulterior din plin de Draco Malfoy și acoliții acestuia, care nu pierdeau niciun prilej pentru a-l ironiza.
Știm deja, din precedentele două volume din serie, Harry Potter și piatra filosofală și Harry Potter și Camera Secretelor, că precedenții profesori care predaseră tehnicile de apărare contra magiei negre se dovediseră niște catastrofe, astfel că postul rămăsese din nou vacant. Remus Lupin, noul profesor, atrăsese simpatia elevilor încă de la primele cursuri dar, surprinzător, și un val instantaneu de ostilitate din partea profesorului Severus Snape.
Este deosebit de interesant cursul despre bogart – o creatură interesantă care lua forma celei mai mari temeri ale persoanei care o privea. Exista însă și un antidot. Dacă persoana în fața căreia își schimbase forma bogartul își închipuia o ținută cu totul caraghioasă și rostea formula magică ”Riddikulus”, persoana de care se temea i se înfățișa îmbrăcată în acea ținută, provocând ilaritate și destindere, iar acea senzație avea să fie de ajutor în viitor, când se întâlnea ”pe bune” cu respectiva persoană. Cred că am putea încerca și noi asta, în viața de zi cu zi 😉.
Lupin l-a împiedicat însă pe Harry când acesta a trebuit să-l privească pe bogart, știind că dementorul era cel care-l înspăimânta cel mai tare, însă l-a ajutat ulterior să îl înfrunte pe dementor, învățându-l cum să-și creeze un patronus – o forță pozitivă născută din amintirile cele mai plăcute, o proiecție a fericirii, speranței și dorinței de supraviețuire. Cred că ar trebui să învățăm și noi să învățăm să ne creem propriul patronus în momentele noastre dificile…
Simpaticul Hagrid fusese reabilitate și preda acum Îngrijirea creaturilor magice. Din păcate, încă de la primul curs va avea loc un incident tulburător. Hagrid a ales să înceapă în forță, prezentându-le elevilor la prima sa oră pe hipogrifi – niște creaturi fantastice fermecătoare, explicându-le exact cum să le trateze. Dar Draco Malfoy, arogant ca de obicei, a ales să ignore sfaturile lui Hagrid, consecința firească fiind aceea că a fost atacat și rănit de un hipogrif. Bietul hipogrif a fost judecat în regim de urgență și condamnat la moarte, în ciuda faptului că fusese provocat cu rea intenție. Hagrid a fost devastat, însă Harry, Ron și Hermione i-au sărit imediat în ajutor. Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte dacă și cum au reușit cei trei prieteni să-l salveze pe hipogrif.
Relația dintre Ron și Hermione a devenit destul de încordată după ce Hermione și-a luat ca animal de companie pe Pungășilă – un motan temperamental, care imediat a început să-l vâneze pe șobolanul de companie a lui Ron. E drept că acesta nu era util la nimic și dormea în majoritatea timpului, însă Ron se atașase de el și simțea nevoia să-l protejeze.
Elevii din anul trei aveau voie să viziteze orașul Hogsmeade, însă doar cu un bilet de voie de la părinți sau tutore. Din păcate, unchiul Vernon refuzase să-i semneze biletul de voie lui Harry, astfel că acesta îi privea cu tristețe pe prietenii lui cum se pregăteau să descopere acel oraș legendar, plin de atracții și bunătăți. Surpriza a venit din partea fraților lui Ron, care i-au făcut cadou lui Harry o hartă magică care, dacă știai cum să o declanșezi, îți arăta toate ieșirile secrete din Hogwarts.
Semnatarii hărții – Amețilă, Șobi, Lăbuțe și Cornițe -, fuseseră și ei elevi la Hogwarts, inteligenți și puși pe șotii. Dezvăluirea identității acestora va reprezenta o adevărată surpriză, iar odată cu aceasta vom afla și originea salciei plesnitoare, precum și motivul pentru care profesorul Snape îl ura pe tatăl lui Harry și, implicit, pe acesta.
Bineînțeles că, și în acest volum, vom avea parte de partide de Quidditch, celebrul joc cu care ne-am familiarizat deja. Harry primește pe neașteptate Bolidul – cea mai rapidă și performantă mătură aflată pe piață, la care toți visau, însă… nu știa de la cine!
În timpul meciului dintre Griffindor și Ravenclaw, Harry va fi lovit, pentru prima dată, de un sentiment complet neașteptat. Rămâne de văzut, în volumele viitoare, dacă această relație se va închega și va prinde mai mult contur.
”Apărură pe teren în aplauzele furtunoase ale publicului. Ravenclaw, echipată în albastru, era deja aliniată la centrul terenului. Gonaciul ei, Chu Chang, era singura fată din echipă. Era cam cu un cap mai scundă decât Harry, care, neliniștit cum era, nu putu să nu observe că era deosebit de drăguță. Îi zâmbi lui Harry când echipele se găsiră față în față, cu căpitanii în frunte, iar el simți un gol în stomac despre care știa că nu avea nimic de-a face cu febra meciului.”
Ultima parte a cărții este plină de adrenalină. Aparențele înșală de multe ori, cei pe care îi crezi dușmani pot deveni prieteni de nădejde, iar răul se pate ascunde sub diverse forme…
Vă invit să descoperiți singuri de ce îl căuta Black Sirius pe Harry, prin ce întâmplări excepționale va trece acesta și care este deznodământul acestei cărți extrem de captivante! Veți fi cu siguranță uluiți și fascinați!
4. Harry Potter și Pocalul de Foc
Harry Potter și Pocalul de foc continuă seria aventurilor extraordinare ale lui Harry Potter, purtându-ne într-o lume plină de magie, dar în care descoperim că sunt valabile multe din problemele lumești – bullying-ul, invidia, răutatea, goana după celebritate, dar și că forțele pozitive reușesc de multe ori să triumfe – iubirea, prietenia, solidaritatea și speranța.
La începutul acțiunii, la fel ca și în precedentele cărți din serie, îl găsim pe Harry în casa familiei Dursley.
Un vis ciudat îl tulbură peste măsură. Șobi, adevăratul vinovat pentru moartea părinților lui Harry, el fiind trădătorul care îi dezvăluise lui Voldemort locația în care se ascundeau aceștia, își regăsise stăpânul și punea cu acesta la cale o conspirație care să-i permită lui Voldemort revenirea la putere și moartea lui Harry.
Proasta dispoziție a lui Harry s-a risipit însă în momentul în care Ron Weasley, bunul lui prieten, a venit împreună cu tatăl și doi dintre frații lui să-l ia la Cupa Mondială de Quidditch. Este foarte amuzant modul în care aceștia își fac apariția în casa familiei Dursley.
”TROSC!
Instalația cu foc artificial zbură cât de colo din vatră, în momentul în care scândurile care blocau șemineul cedară brusc, ca în urma unei explozii, proiectându-i în exterior pe domnul Weasley, pe Fred, pe George și pe Ron, într-un nor de așchii și moloz. Mătușa Petunia începu să țipe și se prăbuși pe spate, împiedicându-se de măsuța de cafea. Unchiul Vernon reuși să o prindă înainte să atingă podeaua și rămase privindu-i cu gura căscată pe membrii familiei Weasley, care mai de care mai roșcat, inclusiv Fred și George, identici până la ultimul pistrui.”
Finala Cupei Mondiale de Quidditch se joacă între Bulgaria (care are un gonaci excepțional – Viktor Krum) și Irlanda. Desfășurarea meciului este foarte spectaculoasă, începând de la prezentarea mascotelor fiecărei echipe, continuând cu intrarea echipelor, tehnicile abordate de fiecare și deznodământul.
Din păcate, imediat după meci, lucrurile au luat-o razna. Mai mulți mortivori mascați s-au adunat în haită și au început să ridiculizeze niște mageamii, după care cineva a invocat Semnul Întunericului, cel care anunța, pe vremea domniei întunecate a lui Voldemort, că urma să moară cineva, stârnind haos și confuzie. Mai mult decât atât, Semnul Întunericului fusese invocat chiar cu bagheta lui Harry, pe care acesta constatase cu puțin timp în urmă că îi lipsea.
Reveniți la Școala pentru Vrăjitoare și Vrăjitori de la Hogwarts, Harry, Ron și Hermione află o informație palpitantă. După mulți ani de pauză, în acel an urma să se desfășoare Trimagiciada – o competiție între trei școli prestigioase de magie: Hogwarts, Beauxbatons și Durmstrang. Din fiecare școală, mai mulți elevi își depuneau intenția de a participa într-un instrument magic denumit Pocalul de Foc, acesta urmând să desemneze la data și ora stabilită câte un elev pentru fiecare școală participantă. Premiul cel mare era deosebit de atractiv – 1000 de galeoni de aur -, însă probele nu erau deloc ușoare sau lipsite de pericol, în trecut producându-se mai multe morți tragice în cadrul competițiilor, astfel că se stabilise regula că nu puteau să participe decât elevii cu vârsta de peste 18 ani, Dumbledore înconjurând Portalul de Foc cu o vrajă puternică, menită a-i împiedica pe toți cei ce nu împliniseră vârsta minimă stabilită să-și depună candidatura. De eficiența vrăjii s-au lămurit pe pielea lor Fred și George, frații gemeni în vârstă de 17 ani ai lui Ron, care au fost aruncați imediat ce au încercat să se apropie de Pocal.
Festivitatea extragerii a fost urmărită cu emoție și nerăbdare de toți elevii. Viktor Krum a fost desemnat reprezentantul Durmstrang, Fleur Delacour reprezentanta Beauxbatons, iar Cedric Diggory, gonaciul Casei Hufflepuff, a fost extras să reprezinte Hogwarts. Însă… surpriză! Când nimeni nu se aștepta, Pocalul de Foc a aruncat încă un nume de participant la competiție: Harry Potter!
Șocul a fost imens pentru Harry. El știa că nu el fusese cel care își introdusese numele în Pocalul de Foc, dar, în afară de Hermione, nici un alt elev nu îl credea. Cu toții erau convinși că, orbit de ambiție, Harry găsise o cale să păcălească pocalul. Elevii de la Beauxbatons și Durmstrang erau supărați că astfel Hogwarts avea doi candidați în loc de unul, iar cei de la Hogwarts considerau că Harry dorise să-i ia fața lui Cedric. Puseseră paie pe foc și articolele lui Rita Skeeter, o ziaristă lipsită de scrupule, care îl zugrăvise pe Harry în culori deloc măgulitoare. Chiar și Ron, bunul lui prieten, îi întorsese jignit spatele, convins că nu avea încredere în el să îi spună adevărul.
Însă, după prima probă din concurs, în care fiecare concurent a trebuit să se înfrunte cu un dragon extrem de periculos, a devenit evident că cel care îi introdusese numele lui Harry în pocal nu îi dorise în nici într-un caz binele, Ron revenind de partea lui Harry și cerându-și scuze.
Problemele sentimentale ale adolescenților se pare că sunt valabile peste tot. Ron și Hermione continuă să se tachineze, părând să nu fie în stare să-și găsească o cale unul spre celălalt. La balul organizat de școală, Ron gafează și nu o invită pe Hermione, turbând însă apoi de gelozie când aceasta acceptă invitația lui Viktor Krum. Din cale afară de timid în relația cu fetele, Harry ezită prea mult timp până să își ia inima în dinți și să o invite pe Cho Chang, fata care îi făcea inima să palpite de ceva timp. Din păcate, aceasta apucase să accepte invitația lui Cedric Diggory.
Noi personaje, cu caractere deosebit de interesante, își fac loc în poveste.
Ochi Nebun Moody, un aurorar (cel care lupta contra mortivorilor) celebru, a fost numit să predea Tehnici de apărare contra Magiei Negre. Harry îl simpatizează încă de la prima lecție, iar Moody pare să-i fie un aliat de nădejde, dându-i mai multe sfaturi și protejându-l de Snape într-un moment critic.
O idilă spumoasă pare să ia naștere între Hagrid și Madame Maxime, conducătoarea școlii Beauxbatons, o femeie cu dimensiuni considerabile, apropiate de cele ale lui Hagrid. Însă, când Hagrid îi mărturisește acesteia că mama lui era din neamul uriașilor, convins fiind că Madame Maxime îi va întoarce confesiunea, aceasta îl părăsește jignită, afirmând că ea nu se trage din uriași, ci că doar are oase mari. Atitudinea ei nu era de mirare, ținând cont că uriașii fuseseră prigoniți secole la rând…
Crouch, șeful lui Percy de la Departamentul de Cooperare Internațională în Domeniul Magiei, este un personaj controversat încă de la început, părând să ascundă mai multe secrete. După ce Voldemort fusese anihilat, Crouch se remarcase prin activitatea lui de auror, condamnând mai mulți mortivori la detenție în Închisoarea din Azkaban, inclusiv pe propriul lui fiu!
Ne vom reîntâlni și cu Sirius Black, nașul lui Harry, care era tot nevoit să se ascundă, deoarece încă nu fusese reabilitat.
Pe măsură ce competiția înaintează, adrenalina crește, misterul se adâncește, iar suspansul atinge cote maxime!
După cum am remarcat și în volumele anterioare, trebuie să ai grijă să nu simpatizezi sau antipatizezi prea mult un personaj. Aparențele înșală, iar răul se poate ascunde sub multe forme…
De data aceasta, nu am avut parte de un final 100% fericit. Am suferit mult pentru moartea tragică a unui personaj pe care îl îndrăgisem. Am sperat că autoarea va găsi o cale să-l readucă la viață, dar se pare că nici măcar într-o lume magică moartea nu poate fi învinsă…
”- Nu există vrajă care să readucă morții la viață, spuse grav Dumbledore.”
Caruselul de evenimente bulversante din ultima parte a cărții au prevestit că pe Harry Potter îl mai așteaptă încă multe provocări. Va fi el oare suficient de puternic să le țină piept? Răspunsul îl vom afla în următoarea carte din serie – Harry Potter și Ordinul Phoenix.
5. Harry Potter și Ordinul Phoenix
Cei trei buni prieteni, Harry, Ron și Hermione, se maturizează forțat, trecând prin încercări extreme, care ar fi destabilizat cu ușurință și o persoană adultă. O surpriză plăcută a constituit-o evoluția lui Neville Longbottom, care reușește să-și învingă timiditatea, dând dovadă de mai multe ori de un curaj remarcabil. Nu pot să nu-i menționez pe Fred și George, cei doi frați gemeni ai lui Ron, care sunt de-a dreptul adorabili cu farsele lor din ce în ce mai elaborate.
Acțiunea începe, ca și în precedentele volume, în casa familiei Dursley, unde Harry era la fel de abătut și nefericit ca de fiecare dată când stătea acolo. M-am tot întrebat până acum în sinea mea de ce Dumbledore nu putuse să găsească un alt aranjament pentru Harry, fiind evident că nu fusese niciodată bine tratat de rudele sale, însă abia la sfârșitul acestui volum am aflat în sfârșit motivul pentru care Harry fusese practic obligat să locuiască în casa mătușii sale, atât în copilărie, cât și pe perioada vacanțelor.
În urma unui atac neașteptat al Dementorilor, Harry invocă vraja Patronus, reușind să-și salveze viața, cât și pe cea a vărului său.
Din păcate însă, după cum știm din precedentul volum, Harry Potter și Pocalul de foc, deși Voldemort a reușit să-și recapete trupul și a început să-și reunească adepții, Cornelius Fudge, ministrul Afacerilor Magice, nu a crezut nicio iotă din spusele lui Harry. Mai mult, ziarul Profetul Vrăjitorilor nu pierdea niciun prilej să-l ridiculizeze pe Harry, prezentându-l ca pe un adolescent arogant și instabil, gata să facă orice pentru a ieși în evidență.
Astfel, Harry Potter a primit o înștiințare oficială că, întrucât s-a folosit de magie în lumea mageamiilor, lucru interzis prin lege, i se cerea să-și predea bagheta, urmând să fie exmatriculat. Bineînțeles că exista o excepție de la lege, magia putând fi folosită dacă viața cuiva era în pericol, dar trebuia ca Harry să dovedească acest lucru.
Din fericire, Dumbledore i-a venit în ajutor, apărând la audierea la care Harry fusese convocat în Ministerul Afacerilor Magice, reușind să-i obțină achitarea de toate acuzațiile. Totuși, Harry nu a putut să nu remarce că Dumbledore evita să-l privească în ochi și, deși aranjase să fie luat din casa familiei Dursley și dus într-o casă conspirațională aflată în Piața Grimmauld, nu l-a vizitat deloc acolo.
În Piața Grimmauld se afla casa familiei lui Sirius Black, nașul lui Harry, iar acolo își stabilise sediul Ordinul Phoenix – o organizație secretă, aflată sub conducerea lui Dumbledore, al cărui scop era lupta împotriva lui Voldemort și acoliților acestuia. Din Ordinul Phoenix făceau parte Sirius, Lupin, Moody Ochi-Nebun, soții Weasley – părinții lui Ron, precum și alți câțiva vrăjitori de încredere.
Noul an școlar la Hogwarts a început într-o atmosferă apăsătoare, prevestind parcă evenimentele tulburătoare ce vor urma. Hagrid nu era prezent pentru a-i întâmpina pe bobocii din anul întâi, în schimb la masa profesorilor apăruse o figură nouă, deloc agreabilă – Dolores Umbridge, mâna dreaptă a lui Cornelius Fudge, care fusese numită să predea cursul de Apărare contra Magiei Negre.
Dolores Umbridge se va dovedi un personaj cu totul detestabil. Cu o voce de fetiță și ținute de școlăriță, Umbridge vărsa venin peste tot, amestecându-se peste ceilalți profesori și făcându-le viața amară elevilor. În scurt timp a fost numită pe post de Mare Inchizitor, iar dictatura a fost impusă în școală, elevii având din ce în ce mai puține libertăți sau drepturi. În special pe Harry părea să-l antipatizeze cel mai tare, neratând niciun prilej să-l pedepsească, ajungând până la a-i interzice să joace Quidditch… pe viață! În plus, la cursul de Apărare contra Magiei Negre, Umbridge a refuzat să-i învețe pe copii cum să invoce un contrablestem sau o vrajă, predându-le doar teorie.
Realizând că, în cazul unui atac al Mortivorilor, ar fi complet descoperiți, neputându-se apăra în vreun fel, Hermione, care a dat dovadă, de altfel, pe tot parcursul acțiunii de o luciditate remarcabilă, a luat inițiativa de a înființa un grup secret al elevilor, aleși cu grijă, care să exerseze tehnici de apărare contra magiei negre, profesor fiindu-le… Harry Potter, cel care reușise să-i țină piept însuși temutului Voldemort de patru ori până atunci.
Viața și așa zbuciumată a lui Harry devine de-a dreptul infernală în momentul în care, în vis, are o viziune înfricoșătoare cu el aflat în corpul unui șarpe, atacându-l cu bestialitate pe Arthur Weasley, tatăl lui Ron, chiar în clădirea ministerului Afacerilor Magice. Complet bulversat, Harry îi comunică lui Dumbledore visul său, iar acesta acționează imediat.
Deși viziunea lui Harry i-a salvat viața domnului Weasley, era evident că o legătură stranie exista între Harry și Voldemort, astfel că Dumbledore i-a solicitat profesorului Snape să-i predea lui Harry lecții de oclumență, pentru a-l ajuta să blocheze atacurile asupra minții sale.
”Tu și Lordul Întunecat împărtășiți anumite gânduri și emoții. Directorul crede că nu este de dorit ca această situație să continue. De aceea vrea ca eu să te învăț cum să-ți blochezi mintea față de Lordul Întunecat.“
Din păcate, lecțiile de oclumență nu vor merge prea bine. Antipatia aproape palpabilă dintre Snape și Harry continuă să persiste, ajungând la punctul de rupere în momentul în care Harry reușește să intre într-o amintire a lui Snape, dar în care descoperă totodată cu stupefacție că tatăl lui nu fusese chiar așa de perfect cum îl crezuse…
Întoarcerea lui Hagrid reușește să-l însenineze pentru scurt timp pe Harry. Însă Umbridge, care l-a desconsiderat din prima clipă pe Hagrid, era decisă să-i facă zile fripte, plănuind să îl demită. Simțind că era pe cale să fie alungat, Hagrid l-a rugat pe Harry să aibă grijă, în lipsa lui, de fratele lui vitreg, Grawp, pe care îl ascundea în Pădurea Interzisă. Însă, pe când Hagrid era doar pe jumătate uriaș, fratele lui era uriaș sută la sută, având o înălțime de peste cinci metri!
Evenimentele se precipită, iar finalul este extrem de dramatic. Harry are parte de o nouă confruntare pe viață și pe moarte cu Voldemort. Harry reușește să scape, în schimb un personaj îndrăgit dispare…
Misterul cicatricei lui Harry ne este, în sfârșit, dezvăluit și totul are o legătură cu o profeție teribilă. Se va împlini oare aceasta? Rămâne de văzut în volumele viitoare, Harry Potter și Prințul Semisânge și Harry Potter și Talismanele Morții.
6. Harry Potter și Prințul Semisânge
Harry Potter și Prințul Semisânge ridică miza. Magia este mai puternică și mai întunecată, caracterele personajelor sunt tot mai bine conturate, suspansul se menține ridicat pe tot parcursul acțiunii, iar finalul este apoteotic. Ultimele pagini le-am citit cu lacrimi în ochi…
Pe lângă pericolele iminente și lecțiile de magie tot mai avansate, fiorii dragostei le dau mari bătăi de cap lui Harry, Ron și Hermione.
Cho Chang e deja istorie, iar Harry începe să o vadă cu alți ochi pe Ginny, sora lui Ron, cea care mai demult îl sorbea din priviri, neputând scoate o vorbă în prezența lui. Însă acum Ginny se transformase într-o adolescentă dezinvoltă, care bifase deja o relație în urmă cu un an și începuse o alta cu Dean, colegul lui Harry din casa Griffyndor. Gelozia și-a scos colții în momentul în care Harry a văzut-o pe Ginny sărutându-se cu Dean pe un coridor, simțind impulsul irațional de a-l da pe Dean afară din echipa de Quidditch, al cărei căpitan devenise.
Nici Ron nu o ducea prea bine pe partea sentimentală. Aflând întâmplător că Hermione l-ar fi sărutat, în urmă cu doi ani, pe Viktor Krum, Ron a început să se comporte irațional. Simțind nevoia imperioasă de a o pedepsi pe Hermione, Ron a început să iasă în timpul liber cu Lavender, care abia aștepta orice clipă liberă pentru a se încolăci pe el și a-l săruta. Bineînțeles că Hermione nu a rămas indiferentă. Nebănuind cauza comportamentului haotic al lui Ron, rănită sufletește, a început să se poarte cu multă răceală cu Ron și, prin asociere, cu Harry.
Problemele sentimentale ale celor trei prieteni erau însă o bagatelă în comparație cu pericolul imens ce plana asupra lor.
Voldemort devenea tot mai puternic, adunând tot mai mulți adepți în jurul lui. Iar Harry era perfect conștient că Voldemort nu va avea liniște până când nu îl va omorî întrucât, conform profeției despre care aflase la sfârșitul volumului precedent, Harry Potter și Ordinul Phoenix, Voldemort și Harry erau conectați printr-o stranie legătură, nici unul dintre ei neputând trăi atâta timp cât celălalt era în viață.
Din fericire, Harry avea alături de el un aliat foarte puternic – Albus Dumbledore, directorul școlii Hogwarts, care s-a oferit să-i predea lecții particulare, pentru a-l ajuta să devină mai puternic și mai înțelept, astfel încât să-l poată înfrunta cu succes pe Voldemort la momentul oportun. Sunt fascinante întâlnirile dintre Harry și Dumbledore. Discuțiile lor sunt pline de tâlc și se pot desprinde multe perle de înțelepciune din ele, precum aceea că îți poți alege singur destinul, sau că iubirea are o forță inestimabilă, capabilă să învingă multe energii negative.
Utilizând memodecantorul, Harry și Dumbledore au intrat în amintirile mai multor persoane, obținute de Dumbledore de la acestea. Astfel, încetul cu încetul, Harry ajunge să-l cunoască tot mai bine pe Voldemort, începând de la începuturile lui nefericite, ca orfan de mamă și părăsit de tată, alunecând ulterior tot mai mult pe partea întunecată, devenind avid de putere și fiind dispus să facă orice pentru a o obține.
Pe lângă lecțiile cu Dumbledore, Harry își perfecționează magia la materiile alese pentru a le studia: Tehnici de Apărare împotriva Magiei Negre, Farmece și Vrăji, Herbologie și, surprinzător… Filtre și Elixire!
Deși absolvirea cursului de Filtre și Elixire era esențială pentru a putea accede la meseria de auror, Harry era convins că Snape nu îl va accepta la cursul lui de avansați, ținând cont că îi pusese mereu bețe în roate în anii precedenți și îl defavorizase la note.
Stupoare, însă! Cursul de Filtre și Elixire urma să fie predat de Horace Slughorn, un profesor aflat la pensie dar care revenise în activitate la rugămintea lui Albus Dumbledore, Snape urmând să predea cursul la care se știa că râvnea de ani de zile – Tehnici de Apărare împotriva Magiei Negre.
Întrucât nu se aștepta să fie admis la curs, Harry nu își procurase manualul necesar de Filtre și Elixire pentru avansați, astfel că profesorul Slughorn i-a împrumutat un manual vechi, care era plin de tăieturi și adnotări, până când urma să-l primească pe cel nou. La primul curs, intrând în criză de timp, Harry a decis să riște și a urmat procedura alternativă indicată de vechiul posesor al manualului și… surpriză! A obținut un elixir perfect, care i-a adus un premiu dorit de toți elevii – un elixir magic, care îți putea asigura 12 ore perfecte într-o zi pe care o alegeai.
Deși Hermione s-a arătat foarte indignată aflând de ceea ce făcuse Harry și l-a avertizat să nu mai urmeze pe viitor indicațiile Prințului Semisânge – cum se semnase vechiul posesor al manualului -, Harry nu se putea abține, mai ales că astfel devenise cel mai bun elev de la acel curs și, în plus, învățase mai multe vrăji foarte eficiente, cu efecte spectaculoase, precum și ce putea fi folosit ca un antidot miraculos împotriva majorității otrăvurilor.
Deși Hermione era foarte intrigată și dorea să descopere identitatea misteriosului Prinț Semisânge, Harry nu manifesta nicio curiozitate în acest sens, mai ales că manualul era vechi de 50 de ani. În plus, ajunsese chiar să-l îndrăgească și să-l considere pe necunoscutul Prinț Semisânge un prieten de nădejde, ținând cont că indicațiile acestuia îl ajutaseră în câteva situații limită, inclusiv în a-i salva viața lui Ron, care înghițise din greșeală o otravă destinată altcuiva. Identitatea Prințului Semisânge o vom afla abia la sfârșitul cărții și va fi o surpriză uriașă!
Atmosfera devine tot mai apăsătoare pe măsură ce înaintăm în acțiune.
Harry observă un comportament tot mai ciudat al lui Draco Malfoy și decide să-l urmărească surprinzând, la un moment dat, o conversație între acesta și Snape, Harry deducând că Draco trecuse de partea Lordului Întunecat, iar Snape făcuse un legământ indestructibil cu mama acestuia pentru a-l proteja. Tulburat, Harry l-a informat pe Dumbledore despre ceea ce aflase. Însă, încă o dată, Dumbledore și-a reafirmat încrederea în Snape. Deși Harry îl venera pe Dumbledore, știa că până și acesta se putea înșela…
Evenimentele se precipită spre final iar dramatismul atinge cote maxime.
Dintr-o amintire încețoșată, obținută de Dumbledore de la Slughorn, însă modificată de acesta, Harry află un termen necunoscut de el până atunci – Horcrux. Bizar este faptul că, indiferent cât a încercat să afle ce reprezenta acesta, nu a găsit nicio informație clară. Însă se părea că Horcruxul avea o importanță esențială și o legătură directă cu Voldemort, astfel că Dumbledore i-a dat misiunea lui Harry de a obține de la Slughorn amintirea nemodificată. Dacă și cum a obținut-o Harry, precum și ce anume însemna Horcrux-ul, vă las plăcerea să le descoperiți singuri în carte.
Finalul, sfâșietor de emoționant, deschide calea spre ultimul volum al seriei, Harry Potter și Talismanele morții.
De-a lungul seriei, J.K. Rowling ne-a purtat printr-un adevărat montaigne rousse de emoții. Lupta dintre bine și rău a crescut în intensitate odată cu fiecare volum, personaje îndrăgite au pierit în luptă, pericolul crește exponențial, iar misterul se adâncește tot mai mult, nimic nepărând a-ți garanta un final fericit.
La sfârșitul volumului precedent, Harry Potter și Prințul Semisânge, Harry Potter a rămas debusolat și cu inima frântă, pierzându-și principalul sprijin și sfătuitor de până atunci, dar care i-a trasat o ultimă misiune înainte de a pieri: aceea de a găsi toate horcrux-urile create de Voldemort și de a le distruge. Tot atunci am aflat și ce anume era un horcrux.
Horcrux este un obiect sau o persoană în care cineva și-a pus la păstrare o bucată din suflet. Harry și Dumbledore au descoperit că Lordul Voldemort își pusese sufletul în 7 horcrux-uri. Dintre acestea, jurnalul lui Tom Doodler a fost distrus de Harry, după cum știm din Harry Potter și Camera Secretelor, iar inelul familiei Gaunt, din care se trăgea Voldemort, a fost distrus de Dumbledore, după cum am descoperit în Harry Potter și Prințul Semisânge.
Pentru a-l putea anihila pentru totdeauna pe Voldemort, trebuiau distruse însă toate celelalte horcrux-uri. Conform deducțiilor lui Harry și Dumbledore, patru dintre acestea erau: medalionul lui Salazar Slytherin, cupa lui Helga Hufflepuff, diadema lui Rowena Ravenclow, Naghini (șarpele lui Voldemort), al cincilea horcrux urmând să-l descopere ulterior Harry.
La începutul acțiunii, îl regăsim pe Harry gata să plece la vânătoarea de horcrux-uri, alături de bunii lui prieteni, Ron și Hermione.
Însă, datorită incredibilei trădări a lui Snape, locația sediului Ordinului Phoenix – casa din Piața Grimmauld moștenită de Harry de la nașul său Sirius -, fusese deconspirată, astfel că era de presupus că Harry va fi imediat atacat de Mortivori – acoliții lui Voldemort -, imediat ce va încerca să plece de acolo. Prin urmare, membrii Ordinului Phoenix au organizat o diversiune, creând șase copii ale lui Harry cu ajutorul elixirului polisevă. Deși Harry, Ron și Hermione au reușit să ajungă cu bine la destinație, nu toți ceilalți au reușit…
Departe de a fi o aventură palpitantă, vânătoarea de horcrux-uri s-a dovedit a fi o căutare istovitoare, lipsită de satisfacții. Săptămânile treceau, iar cei trei prieteni rătăceau fără o țintă clară, dormind în condiții precare, în frig și umezeală, iar hrana era adesea insuficientă și aproape necomestibilă. În plus, medalionul lui Slytherin, unul dintre horcrux-uri, pe care cei trei prieteni îl găsiseră, dar pe care nu putuseră încă să-l distrugă, emana o energie malefică, sporindu-le temerile și incertitudinile.
La un moment dat, Ron a cedat acestei influențe nefaste, acuzându-l pe Harry că i-a atras într-o călătorie nesăbuită, fără sorți de izbândă și i-a părăsit, dezaparetându-se și frângându-le inimile lui Harry și Hermione. Deși amândoi erau convinși că Ron va regreta în scurt timp decizia lui nesăbuită, acesta nu avea cum să-i mai găsească pentru a li se alătura, ținând cont că nu aveau un traseu stabilit dinainte. Din fericire, cu incredibila lui intuiție, Dumbledore prevăzuse acest lucru… Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte modul în care va reuși Ron să-i regăsească pe Harry și Hermione.
Mi-a plăcut faptul că autoarea J.K. Rowling nu a creat personaje perfecte, binele și răul sălășluind în fiecare dintre ele, aflate într-o permanentă luptă. De partea cui era într-un final victoria depindea de esența fiecăruia și de circumstanțele prin care era nevoit să treacă.
Este foarte greu să menții calea corectă când anumiți factori perburbatori externi exercită o presiune imensă asupra ta. Temerile, nesiguranța, ambiția, orgoliul și dorința de putere se pot exacerba, făcându-te să nu mai distingi binele de rău.
Aflăm cu surprindere că până și Albus Dumbledore, un adevărat monument de înțelepciune și bunătătate, își pierduse la un moment dat busola în tinerețe, fiind atras de magia neagră, care-i influențase comportamentul, făcându-l să se abată de la principiile sale. Poate tocmai de aceea știa atât de bine că doar o căință sinceră îl poate ajuta pe cineva să-și repare sufletul…
Chiar și Harry va oscila, la un moment dat, pe muchia subțire dintre bine și rău, atunci când va cădea sub vraja întunecată exercitată de promisiunea puterii absolute oferită de Talismanele morții. Ce erau Talismanele morții? Legenda acestora este fascinantă și semnificația acesteia extrem de profundă, însă vă invit să o descoperiți singuri în carte.
Evenimentele se precipită, o parte din mister începe să se risipească, iar, pe măsură ce acțiunea se apropie de final, miza crește exponențial iar atmosfera devine tot mai sumbră. În ultima parte a cărții, dramatismul atinge cote inimaginabile iar suspansul îți taie răsuflarea.
J.K. Rowling ne năucește cu o răsturnare spectaculoasă în privința unui personaj, pe care până atunci îl detestasem din răsputeri. De altfel, am mai precizat și în recenziile la volumele precedente că nu trebuie să te atașezi prea mult sau să detești prea tare un personaj, întrucât majoritatea se ascund după măști impenetrabile, iar aparențele înșală adesea.
Ultimele pagini din carte le-am citit cu lacrimi în ochi și cu sufletul la gură. Câteva personaje pe care le îndrăgisem pier eroic în lupta apoteotică din final, iar în momentul în care am aflat care era al șaptelea horcrux creat de Voldemort, mi s-a strâns inima. Pentru ca totul să nu fie pierdut, sacrificiul suprem părea inevitabil… Însă J.K. Rowling m-a uluit încă o dată!
Este genială calea de salvare imaginată de autoare, iar concluziile sunt extrem de profunde și te provoacă la propriile meditații…
Epilogul, petrecut după nouăsprezece ani, este ca un soare strălucitor după o furtună întunecată, readucându-ți lumina și speranța în suflet.
Recomand cu mult drag această serie excepțională tuturor iubitorilor de fantasy!
6 Comments
Oli
Minunată recenzie a acestei serii extraordinare, felicitări Tyna!
Tyna
Mulțumesc!
Mirela Barbălată
Mulțumesc pentru recomandarea plină de patos și felicitari pentru recenzia complexă!
O serie ce a încântat ani la rând și continuă să o facă .
Tyna
Mulțumesc! Așa este!
anasylvi
O serie extraordinara! Harry Potter va fi mereu o placere de recitit.
Tyna
Așa este!