Delicatese Literare
Cărți pentru copii,  Serii

Seria Luna-Betiluna și Dora-Minodora – Anamaria Smigelschi – Editura Paralela 45

Anamaria Smigelschi

Studii: Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, secţia grafică – prof. Iosif Molnar (1961). Traversând toate domeniile graficii – afiş, ilustraţie de carte, ilustraţie de presă, grafică aplicată, grafică de şevalet, cu un viraj şi către gravură,  Anamaria Smigelschi a construit un ecran pe care şi-a derulat întreaga efervescenţă creativă. În ilustraţia de carte pentru copii, această magmă ludică a fost cea mai vizibilă : personaje, decoruri, trepidaţii situaţionale – întregind compoziţii dinamice care au densitatea unei ţesături fabulatorii ce captează cu aviditate atenţia cititorilor la orice vârstă. Pe lângă rolul decorativ sau de însoţitor al textului, ilustraţiile Anamariei Smigelschi sunt racordate la o ironie proteică, sprintenă, care hrăneşte întregul context artistic cu vervă epică. Şi nu doar zona de amplasament grafic a fost fertilă pentru artistă, ci şi a naraţiunii, Anamaria Smigelschi fiind autoarea completă a mai multor cărţi, printre care celebra serie cu Luna-Betiluna şi Dora-Minodora, două păpuşi albastre purtate prin fantastice peripeţii. Participări la saloanele naţionale de grafică şi gravură începând cu 1962. Expoziţii personale – Bucureşti (1980 ; 2007), Roma (1981), Assisi (1982). A participat la expoziţiile internaţionale de carte ilustrată pentru copii de la Bratislava, Bologna, Leipzig. Premii : Menţiune la Bienala de afiş de la Varşovia (1966), Premiul al II-lea pentru grafică din partea U.A.P. (1977), Ordinul « Meritul Cultural » (1968), Trofeul Micului cititor (1983 ; 1987),  Marele Premiu « Trionfo ‘81 » şi « La Minerva D’oro », ambele în Italia (1981 respectiv 1987). A colaborat la revistele „Cinema” şi „Vacanţe în România”. Sursa info: ColoRo – Ilustre ilustraţii şi ilustratori

Luna-Betiluna și Dora-Minodora, prietene cu doi arici și alte animale mici

Ilustrații: Anamaria Smigelschi

Nr. de pagini: 24

An apariție: 2021

Cele două păpuși surori, aproape identice (una e mai grăsuță, iar cealaltă are părul roșu), sar în ajutorul animalelor din Australia, aflate în pericol din cauza unui incendiu. Dar… nu știu unde e Australia. Întreabă mai multe animale din pădure (veverița, cârtița, bursucul, liliacul). Din greșeală, ajung în jungla amazoniană, apoi în Madagascar și, într-un final, sting incendiul din Australia. Călătoria lor este un prilej pentru copii de a învăța numele animalelor din aceste zone geografice. Textul este ritmat și ușor de reținut.

 

Luna-Betiluna, Dora-Minodora și grădina

Ilustrații: Anamaria Smigelschi

Nr. de pagini: 24

An apariție: 2021

Cele două păpuși surori, aproape identice (una e mai grăsuță, iar cealaltă are părul roșu), despărțite printr-un complot, se caută una pe cealaltă într-o grădină de flori, prilej pentru copii de a învăța ceva despre plantele personificate, cu nume jucăușe: Nebuna-Matrăguna, Regina-rea-Ciulina sau Dalia Rozalia. Textul este ritmat și ușor de reținut.

 

Luna-Betiluna și Dora-Minodora într-un gâz-album cu păsărele

Ilustrații: Anamaria Smigelschi

Nr. de pagini: 24

An apariție: 2021

Cele două păpuși surori, aproape identice (una e mai grăsuță, iar cealaltă are părul roșu), pleacă într-o zi în pădure. Acolo sunt răpite de două insecte dăunătoare, o rădașcă și o coropișniță, care le pun să toace frunze, pentru ca ele să nu mai muncească. În ajutorul celor două păpuși sar Alba-Albina și Mimi-Mămăruța, care cheamă păsările. În pădure se stârnește un adevărat război la care iau parte insecte și păsări cu nume năstrușnice. Textul este ritmat și ușor de reținut.

 

Luna-Betiluna și Dora-Minodora în țara lui Pește-Mămăliga-Prăpădește

Ilustrații: Anamaria Smigelschi

Nr. de pagini: 24

An apariție: 2021

Cele două păpuși surori, aproape identice (una e mai grăsuță, iar cealaltă are părul roșu), primesc în dar o broșă pe care o poartă cu rândul. Dora-Minodora și-o prinde de rochiță când merg la pescuit, dar un păstrăv o înhață și se scufundă cu ea. Începe o aventură a celor două păpuși în lumea apelor, prilej cu care copiii învață câte ceva despre pești și alte animale acvatice cu nume jucăușe: racul Dănilă, broscoii Caraoac și Carachioi, Pește-Mămăliga-Prăpădește, stăpânul Regatului peștilor etc. Textul este ritmat și ușor de reținut.

Seria Luna-Betiluna și Dora-Minodora de Anamaria Smigelschi poate fi comandată pe edituraparalela45.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *