Delicatese Literare
Serii

Seria Magonia de Maria Dahvana Headley

Seria Magonia este o serie fantasy-romance absolut încântătoare, cu personaje și lumi nemaiîntâlnite, originale și de neuitat. Pur și simplu este genul de serie pe care o savurezi pagină după pagină!

Seria Magonia de Maria Dahvana Headley

  1. Magonia – 2015 – Editura Leda (Magonia)
  2. Aeria – 2016 – Editura Leda (Aerie)

 

1. Magonia (Magonia)

Magonia este magică. O fantezie ambițioasă, proaspătă și literalmente creată din senin, cu personaje minunate, profunzime emoțională și o lume fantastică unică și total neașteptată.” – Victoria Aveyard
Un subiect aparte, o temă inedită care stârnește interesul.
„Știu că toată lumea visează că zboară, dar ăsta nu e un vis în care zbor. E un vis în care plutesc, iar oceanul pe care plutesc nu e apă, e aer.
Eu îi spun vis, dar e mai real decât viața mea adevărată.”
Am fost intrigată încă de la început de această carte, deși am amânat citirea ei destul de mult. De ce? E destul de simplu: fiind vorba de o serie, prefer în general, să aștept să apară în întregime. Dar, să revenim la acțiunea cărții.
Aza, o tânără adolescentă ce se luptă cu o boală de plămâni, cinică datorită celor ce o înconjoară, m-a captivat încă de la primele rânduri ale cărții. Este atât de hotărâtă să facă față cu demnitate vieții care-o așteaptă, cu curaj; încât nu ai cum să nu o apreciezi.
„… chestiunea morții apare în prezența mea în mod regulat. Adulților nu le place să vorbească despre asta. Acum, pe bune, să nu-ți imaginezi că mie îmi place să vorbesc despre asta. (……)
Unii dintre noi, ăia care chiar murim, poate nu sunt așa fascinați ca ceilalți. Unii dintre noi poate ar prefera să nu fie siliți să stea într-o cameră în care lumea vorbește tot timpul de chestii funebre cu celebrități, de care vrei: supradoze, accidente de mașină, morți misterioase…”
Și cu toate acestea, Aza își acceptă destinul, conștientă fiind că nu îl poate schimba orice ar face. Cel mai frustrant pentru ea este că doctorii nu-i pot pune un diagnostic concret…
„Chestia pe care o am eu e un Mister, nu numai un mister, un adevărat Triunghi al Bermudelor.
Necunoscută.. Nerezolvabilă.
(……) Rară ca toate analizele și testele și chestiile care mi se bagă pe gât. Rară ca RMN-ul și razele X și sonogramele și prelevările și niciodată vreun diagnostic clar.”
Oare noi cum am reacționa dacă am suferi de o boală atât de rară încât să ne poarte numele?
Jason, pe de altă parte, este prietenul de încredere, prietenul care te ajută la nevoie, care iese în evidență tocmai prin faptul că încearcă să nu atragă atenția asupra lui.
„Jason e excepția de la toate regulile de îngrijorare părintească (…..) fiindcă el știe ce măsuri să ia în caz de urgență.”
Primele capitole ale volumului de față ne introduc în atmosfera cărții prin intermediul gândurilor Azei…. care-i vin deodată, cu viteză maximă și sare de la o idee la alta, ceea ce este oarecum bulversant, deși are o logică în ideile care-i trec prin minte.
Momentul în care un glas din cer o strigă, este pur și simplu uimitor. Uimitor prin faptul că părinții încearcă să o convingă de faptul că ar avea halucinații. Dar Aza știe mai bine:
„Și toată noaptea mă gândesc la ce am auzit din cer, nu era engleză, nici măcar nu erau cuvinte adevărate. Dar era ceva cunoscut. Am simțit-o cu toată ființa, în cel mai curios mod.
Parcă mă suna cineva, ca un clopoțel.”
Bineînțeles că inevitabilul se produce, după o succesiune stranie de ciudățenii care se petrec, iar Aza moare… boala îi vine până la urmă de hac.
Vă întrebați cum este oare posibil ca personajul principal al cărții să moară? Stați calmi, de aici înainte, componenta fantasy a cărții își face simțită prezența! Și o face bine.
Într-un stil aparte, autoarea ne introduce într-o lume nouă, nedescoperită până acum, ascunsă; în care cititorul pătrunde cu pași mici, cu timiditate și cu teama de necunoscut, pentru ca apoi să fie captivat, înlănțuit, transportat efectiv acolo, simțind și trăind totul la intensitate maximă.
„- Poți să te duci dacă trebuie, spune mama, și vocea ei tremură, dar e tare. Mai spune o dată, ca să știu: Poți să te duci, dacă trebuie, OK, scumpo? Nu mă aștepta. Te iubesc, ești a mea. Întotdeauna vei fi a mea, și o să fie în regulă, ești în siguranță, scumpa mea, ești în siguranță…”
După plecarea Azei, asistăm la durerea și suferința lui Jason:
„cine acordă vreo atenție
sintaxei lucrurilor
niciodată nu te va săruta cu adevărat.
Pentru că viața nu e un paragraf,
iar moartea, cred eu, nu e o paranteză.”
Autoarea se folosește de versurile lui E. E. Cummings pentru a reda această dispariție timpurie, precum și golul lăsat în urmă, vidul în care au rămas prinși cei dragi Azei.
La înmormântare, avem parte de o viziune a lui Jason, o viziune care nu-și închipuie el cât de reală este de fapt…
„Mă uit în sus și dau drumul la balon. Când îi dau drumul, văd ceva care sclipește….
… imaginea unei pânze albe umflate de vânt, un punct de lumină, ceva care strălucește printre nori.. Văd ceva, frânghii, prova ascuțită a unei…
Un obiect cade jos din nori și aud vocea Azei. Jur că o aud. O aud pe Aza că mă strigă pe nume.”
Dacă ar știi el…
Pe de altă parte, Aza are șocul vieții ei când deschide ochii și descoperă o bufniță de statura unui om lângă ea, care culmea, mai și vorbește!!! Și nu este tot.
Se află la bordul corabiei Amina Pennarum; află că a murit dar nu e moartă, dar că familia și Jason așa cred.
De aici, autoarea ne prezintă o lume fantastică nemaiîntâlnită, plină de creaturi unice, o lume care ne cucerește și ne uimește în același timp.
Pas cu pas, Aza descoperă că pe această corabie poate respira cu ușurință, boala ei de plămâni fiind demult uitată. Dar șocurile se țin lanț atunci când cere explicații:
„- Sunt căpitanul Zal Quel, spune ea. Te afli la bordul navei Amina Pennarum..
– Tu ești Fata Căpitanului, Aza.
Iar când vede că eu continui să mă holbez, mută, își încheie propoziția cu niște cuvinte pe care cumva știam că le va spune.
– Sunt mama ta. Iar asta e Magonia.”
De aici, mai urmează o întreagă serie de explicații și complicații cărora va trebui să le facă față. Cert este că, toți au foarte mari așteptări de la ea.
Va reuși să le facă față? Vă rămâne să descoperiți. Eu nu vă pot spune decât că acțiunea abia acum se complică. Un război de purtat, o mare presiune pe umerii Azei, o alegere dificilă pe care o are de făcut….

Toate acestea și multe altele, le descoperim în fantastica lume creată de Maria Dahvana Headley.
Personaje puternice și captivante, cu dureri și secrete numai de ele știute, care își acceptă cu demnitate povara pe care sunt nevoiți să o ducă pe umeri, care dau dovadă de mult curaj și spirit de sacrificiu.
Un alt personaj care m-a impresionat este Dai. Un magonian care se dovedește a fi partenerul de cântat al Azei… un tip agil, isteț și descurcăreț, cu amintirea tragediilor la care l-a supus destinul când era doar un copil.
Zal, pe de altă parte, nu îmi inspiră prea multă încredere, cu toate că este mama Azei. Nu reușesc să îmi dau seama ce anume ascunde, dar simt că este ceva grav…
Se poate oare să avem parte de o pace între două lumi atât de diferite? Magonia și Pământul nu au absolut nimic în comun. Și totuși, atât de multe!

 

Cartea Magonia poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint, ca și de pe librăriile on-line elefant.ro, libris.ro, librarie.net

 

2. Aeria (Aerie)

Seria Magonia m-a prins de la prima pagină. Vocea romanescă e uimitoare, brutală și optimistă în același timp, iar mitologia universului magonian e splendidă, unică. Excelent!” – DJANGO WEXLER
Superbă, optimistă, eroică, de un fantastic îndepărtat, ca o melodie pierdută, cântată de David Bowie – un roman straniu și minunat, care te face să te bucuri că trăiești.” – LIBBA BRAY
După un prim volum absolut încântător și original, pe care l-am citit cu mare placere, a venit vremea să citesc și volumul al doilea al seriei, de la care am foarte mari așteptări.
“Vocea mea e ca un instrument menit să cânte într-o orchestră, dar în schimb cântă solo un repertoriu de cântece pe care nu l-a compus nimeni până acum.”
Îmi era dor de Aza Ray și de toate aventurile prin care trecea, de lumea fantastică și plină de pericol cu care ne-a făcut cunoștință și căreia îi aparținea.
Aza a rămas aceeași adolescentă ușor ciudată, antagonică, ironică și simpatică pe care o cunoaștem.
“Am fost născută pe dos față de ceilalți și tot pe dos am rămas. Pe trei sferturi pirat, pe un sfert extraterestru.
Așa că port toate straturile astea de haine și un singur strat cu adevărat important și integrant, care nu e chiar haină, dar ar putea foarte bine să fie.
Este cochilia. Pielea pe care am luat-o de pe corabia cerească. Cea care îmi acoperă trupul magonian.
Exact, magonian.”
O fată simpatică și curajoasă, loială familiei ei pământene și capabilă de sacrificii pentru prietenii pe care îi iubește. Poartă diferite nume, are Identități separate, dar este aceeași Aza Ray pe care o cunoaștem încă din primul volum al seriei.
“Aza Ray Quel e cunoscută numai în regatul Magonia — locul în care m-am născut, sus, printre nori, unde se iscă vremea și unde balenele- de – furtună cântă.”
Sunt curioasă prin ce aventuri va mai trece Aza în acest volum.
Și această carte, ca și precedenta, ne oferă detaliile acțiunii din perspective distincte. În capitole scrise din punctul de vedere al Azei și al lui Jason. În acest fel reușim mai ușor să ne punem în pielea celor două personaje și să privim scena din două puncte de vedere diferite ce se completează reciproc.
Neliniștea lui Jason în ceea ce o privește pe Aza este de înțeles. Doar este conștient de tot ce poate face ea și de toți dușmanii care o așteaptă, pândind din umbră- sau din ceruri, pentru a fi mai clari; și toate riscurile pe care aceasta și le asumă fără a se gândi la ceea ce se poate înâmpla… Cine nu ar fi îngrijorat în cazul lui?
“Atunci, de ce sunt așa de stresat? Am o listă de circa cincizeci de chestii oribile la care mă tot aștept, cea mai nasoală dintre ele fiind o ancoră care să coboare din cer și un grup de războinici care s-o ducă pe Aza înapoi în Magonia..”
Cu acest fragment al cărții am înțeles și alegerea coperții volumului de față. Mi-a plăcut foarte mult concepția despre dragostea fizică a Azei.
Un concept tare interesant, nu vi se pare? Pe lângă faptul că primește de la Jason, un cadou aparte: o busolă care arată nordul, și nu numai nordul… ci și pe el. Este o busolă pe care Jason a modificat-o special pentru Aza Ray, pentru a se asigura că, indiferent unde va ajunge, va putea întotdeauna să se întoarcă la el. Asta datorită unui cip implantat sub pielea lui. Nu este acesta cel mai frumos cadou pe care putea să i-l ofere?
Acțiunea acestui volum se desfășoară la un an de zile distanță de toată aventura – grozăvia din primul volum: Magonia.
Așa că mă întreb ce se va mai întâmpla de ziua Azei anul acesta? Va fi liniște și pace?
Deși vrea să pară o adolescentă normală pe Pământ; se simte totuși o anumită tristețe la Aza, un dor care o macină zi după zi, care doare și sapă în inima ei. Este dorul de Caru – pasărea inimii ei, dorul de Magonia și de toată lumea magică căreia îi aparține, cu toate creaturile ei fantastice.
Mintea fetei acesteia este precum un calculator gigant ce primește o mulțime de informații diferite și pe care încearcă să le citească și să le sorteze pe măsură ce le primește. Sare de la un subiect la altul, de la o supoziție la alta cu o viteză uimitoare, care captivează și zăpăcește cititorul. Tocmai acest lucru face această serie deosebită, unică în felul ei.
Acum este momentul în care Jason își dezvăluie secretele, secrete de care Aza habar nu are… și pe care le puteți descoperi și voi atunci când veți citi cartea!
De aici începe cu adevărat aventura!
Cartea nu mai este atât de greoaie și obositoare, devine incitantă și alertă, cu acțiune pe muchie de cuțit. Pericole ce pândesc la tot pasul, atât pe Pământ cât și în Magonia; iar Aza și Jason trebuie să se lupte nu doar pentru rezolvarea acestora, ci și pentru iubirea lor. O luptă continuă, ce nu prea prezintă șanse de izbândă și totuși…. miracole există!
Momentan, atât Jason cât și Aza, sunt prizonierii unei organizații de monitorizare a cerului – SWAB- și aici o reîntâlnește Aza pe Heyward Boyle – pământeancă devenită suflare în Magonia.
Caru – pasărea inimii Azei Ray este luată prizonieră de Dai, iar Zal evadează din închisoare… cam astea ar fi ultimile noutăți petrecute în Magonia.
O carte fantasy. Un fantasy-romance absolut încântător, cu personaje și lumi nemaiîntâlnite, originale și de neuitat. Pur și simplu este genul de carte pe care o savurezi pagină după pagină.
Totul se transformă, Eli și Jason ajung în Magonia, Heyward și Aza Ray reușesc să găsească Stolul… Cine este stolul și ce înseamnă pentru Aza nu vă mai povestesc, trebuie să citiți cartea pentru a afla.
Războiul este în plină desfășurare, un război pe viață și pe moarte, care nu ține cont decât de lupta pentru putere și control, de dorința de supremație.
Va reuși Aza să împiedice dispariția Pământului și a Magoniei? Este oare posibil așa ceva?
Nu rămâne decât o singură modalitate de a afla și vă invit să o puneți în practică: citiți cartea!

Cartea Aeria poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint, ca și de pe librăriile on-line elefant.ro, libris.ro, librarie.net

 

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria SERII

 

 

10 Comments

Spune-ți părerea!