Delicatese Literare
Serii

Seria Serafina de Robert Beatty, Editura RAO

Seria Serafina de Robert Beatty

Categorie: literatură pentru copii, aventuri, mister, pădure, magie
Tinerii cititori aflați în căutarea unei lecturi captivante au încă o serie către care să se îndrepte, seria Serafina, de Robert Beatty, o lectură care acaparează și incită, făcând cititorul să dea pagină după pagină, plin de nesaț să afle mai mult.
Acțiunea este plasată în anul 1899, la marele conac Biltmore, de lângă Asheville, în Carolina de Nord, deținut de familia Vanderbilt. Această clădire istorică există în realitate și a fost construită în acea perioadă, iar superbele coperte ale celor trei volume ale seriei au în fundal acest impunător conac, care astăzi este un punct de atracție pentru turiștii care vizitează zona.

Personajele sunt frumos creionate, acțiunea intensă iar senzația permanentă de iminent, de acel ceva amenințător care planează asupra grandiosului conac fac lectura foarte alertă.
1. Serafina și mantia neagră – Editura RAO – Serafina and the Black Cloak – 2015
2. Serafina și toiagul răsucit – Editura RAO – Serafina and the Twisted Staff – 2016
3. Serafina și inima frântă – Editura RAO – Serafina and the Splintered Heart – 2017
Odată cu primul volum al seriei, Serafina și mantia neagră, pășim în lumea misterioasă și fantastică creată de autor. Ne aflăm pe domeniul Biltmore, cu peste un secol în urmă. Undeva, la subsol, trăiește fără știrea nimănui Serafina, fiica mecanicului, o puștoaică de 12 ani cu ochi aurii și grație de felină, care vânează noaptea rozătoarele din castel. Tatăl său o ține ascunsă pentru a o proteja. Ea are instincte puternice de vânător, se ține departe de oameni și seara ia cina cu tatăl, din ce reușește acesta să aducă pentru ei. Pe de altă parte, ea cunoaște domeniul foarte bine și încape prin toate locurile ascunse de pe cuprinsul lui.

Tatăl însă a avertizat-o să nu se apropie de pădure, căci multe lucruri periculoase se pot afla acolo, totodată să evite să meargă la etaj sau să atragă atenția.
Iată însă că într-o noapte, pe când cutreieră subsolurile, Serafina este martora unui fapt oripilant: o fată este răpită de un bărbat cu mantie neagră, o arătare parcă din altă lume. Ea încearcă să o salveze pe fată, deși este aproape paralizată de o teamă supranaturală. Fata însă dispare sub faldurile mantiei malefice, iar Serafina trebuie să lupte pentru viața sa. Reușește să scape de maleficul necunoscut, cu greutate. A doua zi însă, întreg domeniul este cuprins de agitație: aparent, Clara Brahms, o pianistă talentată, a dispărut fără urmă. Cu câteva zile înainte, dispăruse o adolescentă de cincisprezece ani, Anastasia, fiica ambasadorului rus. Serafina ajunge să i se destăinuie chiar nepotului celor doi Vanderbilt, care era crescut de aceștia după ce își pierduse familia. Cei doi încep să suspecteze pe toată lumea și astfel se declanșează o serie de aventuri palpitante. Braeden și Sera trebuie să dezlege misterul până nu e prea târziu, fiindcă și alți copii încep să dispară, iar următorul pe listă ar putea fi chiar el. Cine să fie teribila creatură a nopții, care a stricat generatorul electric pentru a cufunda castelul în întuneric și a putea opera mai ușor, răspândind panică între toți? Cel mai probabil, este chiar cineva de la castel. Pădurea nu este nicidecum un loc sigur, însă acolo s-ar putea afla niște răspunsuri, inclusiv privind identitatea Serafinei și adevărul despre originea ei. Acolo se vor desfășura ample confruntări, mai ales în zona unui misterios cimitir vechi și a statuii unui înger cu o sabie ascuțită.
”Stând în pădure, ajunse la o concluzie despre ea însăși, ceva ce știa deja în adâncul inimii, dar nu voise niciodată să accepte: nu era ca tatăl ei. Nu era ca Braeden. Nu era o ființă umană.
Cel puțin, nu cu totul.
Gândul acesta îi aduse un nod în gât. Simți o singurătate îngrozitoare. Nu știa ce însemna, dar știa că era adevărat. Nu era ca oamenii pe care-i iubea. Se născuse în pădure, o pădure la fel de neagră ca mantia și la fel de bântuită precum cimitirul. Ea era una dintre ele, o creatură a nopții.”

Acțiunea ia amploare în următorul volum, Serafina și toiagul răsucit. Cei de la Biltmore credeau că s-a rezolvat problema mantiei negre care crease atâta groază în rândul rezidenților și a oaspeților de pe domeniu. Lucrurile nu stau însă așa. Se pare că acela fusese doar vârful icebergului, fiindcă în zonă poposesc forțe încă și mai întunecate.
Serafina se simte sfâșiată între două lumi: dorința de a aparține lumii oamenilor, reprezentată de cei din marele conac și cea de a fi alături de mama sa, schimbătoare de formă și de frații săi vitregi, străbătând pădurile la lumina lunii. Ea nu poate să se transforme, fapt care îi adaugă angoasei sale și mai mult zbucium. Nu numai atât, însă pădurea se schimbă sub ochii ei: toate viețuitoarele fug din calea a ceva necunoscut, dar extrem de amenințător. Personaje stranii se apropie noaptea de Biltmore: un bătrân sinistru care pare a avea puteri supranaturale asupra necuvântătoarelor, o caleașcă fără vizitiu trasă de patru cai și o bufniță care poartă un misterios toiag răsucit.
La Biltmore atmosfera este la fel de tensionată: a sosit un anchetator care vrea să afle misterul din jurul dispariției unui personaj din primul volum, care și-a găsit obștescul sfârșit. Serafina și Braeden sunt neliniștiți de concluziile la care ar putea ajunge. Pe deasupra, au pe cap și o musafiră inopinată: pe Lady Rowena, o tânără englezoaică arogantă și afectată. Din fericire, Serafina reușește să se împrietenească cu Essie, o  servitoare de la conac apropiată ca vârstă.
Amenințarea planează asupra pădurii, dar și asupra conacului – animalele se comportă ciudat și încep să atace atunci când nu te aștepți. Până și Gidean, câinele loial al lui Braeden, o atacă pe Serafina. Forțele întunecate își fac de cap în pădure – ceva sau cineva controlează fiarele pădurii, însă nu poate controla și schimbătorii de formă, care sunt pe jumătate oameni. Aceasta îi transformă în dușmanii lor aprigi. Serafina îl cunoaște astfel pe Waysa, cel care călătorește alături de mama și frații ei.
Serafina și aliații ei au de dus o bătălie chiar mai dură decât în primul volum, purtând lupte pe muchie de cuțit. Miza este foarte mare, dușmanii dorind răzbunare și distrugerea conacului Biltmore.
Din nou, autorul ne poartă pe cărările pitorescului domeniu, atât în interior cât și în exterior. Nu numai atât, însă el aduce în prim-plan lupta dintre ocrotitorii naturii și cei care vor doar să o exploateze, dintre cei care doresc să protejeze și cei care doresc să subjuge. Natura este o forță, de modul în care oamenii aleg să interacționeze cu ea depind efecte majore. Orice decizie poate avea consecințe drastice, un mesaj binevenit în zilele noastre, când ne confruntăm în continuare cu aceste probleme.
Nu doar Serafina încearcă să se cunoască pe sine și să-și acceseze puterile. Braeden devine din ce în ce mai conștient de propriile abilități privind relația lui cu animalele.
De data aceasta, Robert Beatty îi implică mai mult și pe adulți în desfășurarea evenimentelor, chiar dacă tot copiii sunt cei care trag semnalele de alarmă. Noua generație are puterea să lupte pentru salvarea a ceea ce știu și iubesc, a lumii lor, a moștenirii lor, însă trebuie să fie un efort general, colectiv.
„Privi în direcția în care zburaseră păsările, apoi în direcția dinspre care veniseră. Își plimbă privirea peste pădurea întunecată. Încerca să înțeleagă. Apoi și-a dat seama ce se întâmpla.
Păsările nu migrau.
Fugeau.
Inspiră adânc, în timp ce trupul ei se pregătea. Inima începu să îi bată cu putere. Mușchii brațelor și ai picioarelor i se încordară.
Indiferent ce era, se apropia.
Și se apropia în acel moment.”

În ultimul volum al seriei, Serafina și inima frântă, puștoaica schimbătoare de formă realizează că situația ei este extrem de atipică. Este pusă în fața unei provocări mult mai intense decât tot ceea ce a trăit până acum, părând de-a dreptul imposibil de rezolvat. Iată însă că ajutorul apare de unde se așteaptă mai puțin, dar pericolele pândesc în întuneric. Forțele malefice s-au întors, mai puternice, mai determinate să ducă un război de distrugere nu numai împotriva domeniului Biltmore, ci contra tuturor viețuitoarelor pădurii. Deja proporțiile pe care le-ar putea avea o victorie a răului sunt catastrofale pentru regiunea întreagă, influențând inclusiv viețile oamenilor care locuiesc pe acele meleaguri.
Dacă altădată castelul Biltmore era centrul decorului în care autorul plasa acțiunea, de această dată avem de-a face cu o zonă largă de acțiune, cu aceleași repere bine cunoscute însă: domeniul, vechiul cimitir, pădurea care freamătă de viață, dar și de magie neagră.
Îi reîntâlnim pe eroii preferați, alături de Serafina: Braeden, prietenul ei de suflet, cel care are puterea de a comunica cu animalele, fie ele domestice sau sălbatice; Waysa, tânărul Cherokee schimbător de formă, iubitor de libertate și dornic de răzbunare pentru crimele comise împotriva neamului său; Rowena, tânăra vrăjitoare care își descoperă din ce în ce mai multe resurse. Destinele lor se întrepătrund din nou, când fiecare trebuie să facă față amenințării, în felul lui. Deși pare că duc o luptă fără șanse mari de izbândă, protagoniștii au multe de învățat din această confruntare, despre dușmanul lor dar și despre ei înșiși.
Autorul folosește credințele nativilor americani din regiune, în special a triburilor Cherokee, îmbinate cu legendele schimbătorilor de formă. Aceștia, după cum știți, sunt oameni capabili să se transforme într-un anumit animal. Este o putere care se transmite în neam. Robert Beatty aduce în atenție ideea a trei părți ale ființei, mai ales când vorbim de schimbători: pe de o parte trupul omenesc, pe de alta cel de animal, iar liantul – spiritul, aflat în starea lui de echilibru în comuniune cu întreaga natură și cu elementele.
Aprigul dușman, Uriah, simbolizează haosul, iar domeniul Biltmore – ordinea. Prin ceea ce face familia Vanderbilt, aduce progresul în zonă, fără însă a rupe ritmul naturii sau a exploata resursele într-un mod lipsit de rațiune, numai din lăcomie. Cu toate acestea, lăcomia unora stă la baza răului, așa cum reiese din povestea de viață a lui Uriah. În acest punct, natura poate să devină distrugătoare, prin forța elementelor – apă, aer, foc, dezlănțuind furtuni, incendii, inundații. Aceeași natură este însă misterioasă, fapt reprezentat de puterile copiilor, dar și hrănitoare, dătătoare de resurse, așa cum o demonstrează agricultura bine pusă la punct de pe domeniul Biltmore.
De data aceasta, adulții nu au un rol activ în acțiune, întrucât această latură mistică va cădea în sarcina copiilor. Cei mari pot doar să întreprindă acțiuni menite să țină în frâu efectele devastatoare ale izbucnirii elementelor, să reducă efectele nocive, să evacueze, să îndiguiască și așa mai departe. De latura ascunsă însă a acestor fenomene trebuie să se ocupe nimeni alții decât acești copii, dotați cu atributele necesare.
Cum vor reuși eroii să ducă la capăt această înfruntare între bine și rău, veți afla citind această minunată serie.
” Rowena ezită, părând rătăcită printre umbrele propriei ei povești pentru un moment, apoi continuă, cu o voce aspră din cauza hotărârii ei de a nu șovăi.
– Închiderea animalelor în cuști, uciderea unui om cu șerpi, azvârlirea unui câine de pe o scară, aruncarea unui băiat de pe calul lui, târârea lui pe pietre, rănirea lui, bătaie și iar bătaie, și sângele din Loggie…
Rămase fără cuvinte și se uită la podea. Apoi, după o tăcere lungă, își ridică privirea spre ei și spuse:
– Ce faci când îți dai seama că tu ești monstrul din povestea ta?
Pentru o clipă, toți rămaseră tăcuți. Apoi Serafina îi răspunse:
– Îți rescrii povestea.”

Prin intermediul acestei povești, autorul aduce o pledoarie pentru viața trăită cât mai aproape de natură, cu respect pentru ea și pentru toate viețuitoarele. Familia Vanderbilt este dată drept exemplu de oameni care își folosesc averea pentru a aduce ordine și stabilitate, nu pentru a se lăcomi și a distruge mediul înconjurător.
Autorul a creat o atmosferă foarte reușită, gotică, plină de suspans, cu un fir epic demn de un adevărat mystery-crime de factură supranaturală. Consider că este o lectură plăcută chiar și pentru cititorii maturi, care îndrăgesc genul fantasy și un strop de mister frumos asamblat de autor într-o poveste care te prinde cu farmecul ei.

Cărțile autorului Robert Beatty pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți pentru adolescenți

Recenzii și prezentări cărți fantasy

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria SERII

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *