Delicatese Literare
Serii

Seria Vrabia roșie de Jason Matthews, Editura Meteor Press

Seria Vrabia roșie

Jason Matthews a fost ofiţer de operaţiuni în cadrul Directoratului de Operaţiuni al CIA. În cariera sa de peste 33 de ani, a activat în mai multe zone din afara ţării, specializându-se în colectarea de informaţii secrete de securitate naţională. A condus operaţiuni de recrutare împotriva unor ţinte din Uniunea Sovietică, Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia de Est şi Caraibe. Ca şef al diferitelor Staţii CIA din lume, Matthews a colaborat cu parteneri străini în cadrul unor programe antiproliferare a armelor de distrugere în masă şi contraterorism. Este autorul trilogiei Vrabia Roşie, Palatul trădărilor şi Candidatul Kremlinului.

1. Vrabia roșie – Editura Meteor Press – Red Sparrow – 2013
2. Palatul trădărilor – Editura Meteor Press – Palace of Treason – 2015
3. Candidatul Kremlinului – The Kremlin’s Candidate – 2018

Filozoful englez Francis Bacon spunea că „mai multe informații înseamnă mai multă cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă putere”. Lumea informațiilor secrete este una aparte, asemănătoare cu un teatru pe scena căruia personajele principale sunt cei care activează în sistemele de spionaj și contraspionaj, decorurile schimbându-se mereu în funcție de locație, „actorii-spioni” asumându-și roluri dificile în care elementul cheie este „secretul-informația”. Spionajul reprezintă „ochii și urechile” unui stat, un drum lung și anevoios plin de primejdii, riscuri și capcane la capătul căruia, uneori, se află moartea. Convingerile ideologice, patriotismul, religia, frustrarea, dorința de apreciere socială, sunt principalele motivații ale celor care practică a două cea mai veche meserie din lume, spionajul. Orice detaliu contează, ofensivitatea este armă, obiectivitatea este cheia succesului, jocul se numește perseverență pentru că nu are limite iar cultură generală este calitatea care nu trebuie să lipsească  din „bagajul” celui care activează în serviciile de spionaj și contraspionaj.

Vă invit să pășiți în lumea incitantă, periculoasă și plină de adrenalină a serviciilor de informații prin intermediul seriei Vrabia roșie de Jason Matthews.

1. Vrabia roșie

Nathaniel Nash (Nate) este un tânăr ofițer de operațiuni CIA antrenat să-și exercite misiunile sub urmărire pe terenul advers. Suflet neliniștit, are nevoie de emoția provocărilor și adrenalina acțiunilor, iar coșmarul lui este eșecul! Sigur pe el, agil, cu toate simțurile în alertă, este un entuziast care are dorința de a nu da greș. Disciplinat, bun vorbitor de limba rusă, eficace pe teren, Nate știe că o singură greșeală, o mică eroare sau neatenție din partea lui ar avea ca rezultat moartea sursei lui de informații, care la acest moment este MARBLE, o legendă vie în Serviciul de Informații Externe Rus (SVR), în persoana generalului Korcinoi. Acesta lucrează cu CIA de paisprezece ani, oferindu-și serviciile americanilor, devenind spion, fiind un profesionist în urmărire stradală, un supraviețuitor al luptelor interne pentru putere în Rusia. A ajutat și ajută CIA cu numeroase informații despre operațiuni KGB, infiltrări în țări străine sau cu numele celor care spionau pentru Rusia. Nate ține la general, având pentru el sentimente ca de la fiu la tată. La una din întâlnirile lor ultrasecrete, în Moscova, o echipă rusească de contraspionaj încearcă să-i surprindă, dar Nate reușește să-i inducă în eroare, expunându-se riscului de a fi văzut, prins și arestat pentru a-l salva și acoperi pe MARBLE, astfel încât spionajul rus să nu afle cine este „trădătorul” din mijlocul lor. Însă, această acțiune este un eșec din punctul de vedere al șefului lui, deși Nate o consideră un succes pentru că a reușit să nu-și deconspire sursa de informații, urmarea fiind transferul lui la Helsinki. Ce nu știe Nate este că unul din șefii SVR îi vrea capul pentru că a reușit să scape din capcana întinsă de oamenii lui și nu a putut afla cu cine s-a întâlnit ofițerul CIA.

Vania Egorov este ofițer KGB de teren, mediocru, birocrat cu ambiții politice, maestru în jocurile de culise și director adjunct al SVR. El a fost cel care i-a sugerat lui Putin să condamne amestecul SUA în demonstrațiile care au avut loc înaintea alegerilor, iar Putin îl simpatizează. Tot ce-și dorește  Egorov este să continue să avanseze in ierarhie și știe că orice operațiune eșuată este o pată neagră care nu va mai fi ștearsă niciodată din dosarul lui. Drept urmare, ticălosul ofițer american Nate Nash îl calcă „pe bătături” promițându-și că-l va supraveghea „la sânge” pentru a-l prinde și a-i deconspira sursa de informații.

Dominika Egorova este o frumusețe rusă de douăzeci și cinci de ani, grațioasă și inteligență, singurul copil al unei artiste din Orchestra Filarmonica din Moscova și al unui ilustru profesor de istorie de la Universitate. Cu o memorie fabuloasă, dovedește talent și abilități de balerină, dar și în studii politice încă din școală.

Tatăl ei însă nu îndrăznește să-i spună adevărul despre capcane, idealismul  și patriotismul ei prostesc. Un accident nefericit, o răutate a unei colege din trupa de balet spulberă însă visul de a-și continua carieră de balerină. Imediat după moartea prematură a tatălui ei, unchiul Vania Egorov, directorul adjunct al SVR, un om cu convingeri politice diametral opuse tatălui ei, o șantajează cu evacuarea ei și a mamei din locuință cerându-i în schimb „ajutorul”, cu discreție, într-o misiune de cunoaștere și ademenire a unui adversar politic. Da, Vania Egorov este un „șarpe” care vede o mare oportunitate în grația și frumusețea Dominikai!  Uită însă să menționeze crima pe care un asasin politic, o brută ucigașă din SVR, o unealtă a unchiului ei, o face de față cu ea asupra acestui adversar. Șocată, traumatizată și fără scăpare, în Dominika își fac loc disprețul și furia mocnită și, cel mai important, dorința de răzbunare! Unchiul Vania nu se oprește aici, ci rămâne același șantajist ordinar, propunându-i un post în SVR, ca ofițer de operațiuni.

Dominika începe să învețe că pentru a se răzbună și a pătrunde în lumea celor care o folosesc, trebuie să absolve Academia de Informații Externe. Ceea ce nu știe este că unchiul ei are alte planuri cu ea după Academie și anume, bazându-se pe frumusețea ei, vrea să o trimită la celebra „ȘCOALĂ DE VRĂBII”, unde bărbații și femeile erau instruite în arta seducției pentru a reuși să culeagă informații utile țării,  să devină o VRABIE ROȘIE! Sufletul Dominikai se revoltă, pentru că nu vrea să devină o prostituată, dar șantajul și amenințarea o determină să accepte totul cu o detașare rece. Această Școală este încă  un sacrificiu pe care ea trebuie să-l facă pentru a-și demonstra loialitatea, pentru a-i înfrânge spiritul, un mod de a dezumaniza iubirea. Este doar sex pentru informații! Tehnici sexuale, poziții și mișcări, provocare și manipulare, arta de a merge, de a conversa și de a obține informații,  fără suflet, fără emoții, toate acestea făceau parte dintr-un rol, iar Dominika se luptă să rămână cu mintea și sufletul întregi.

După acest „șoc” la care este supusă de unchiul ei, primește o misiune delicată și dificilă în Norvegia: să distrugă un ofițer american al CIA, să-l cunoască, să-i afle rutina, să-i ofere plăcere și să-i afle gândurile pentru a-i întinde o cursa și de restul se va ocupă el, Vania Egorov! Un șir lung de șefi scârboși în frunte cu unchiul ei i-au controlat viața și cariera, i-au zdrobit spiritul și idealurile. Habar n-avea ce înseamnă munca de spion, nu conta ce credea ea, trebuia să se supună și să aducă rezultate rapide! Dominika se săturase, latura ei  mai întunecată, mândria, nesupunerea și rebeliunea încercând să iasă la suprafață.

Mi-au plăcut foarte mult personajele pricipale ale acestui roman, Nate și Dominika, imperfecte, credibile, caractere complexe, luptători, învingători dar și perdanți, cu suflete zbuciumate, dorind să fie liberi, să poată face propriile alegeri.

Va reuși Dominka să-l manipuleze pe Nate? Se va răzbună ea pe cei care au făcut-o să sufere? Și ce se va întâmplă dacă intervin sentimentele între cei doi tineri?  Va reuși Dominika să facă propriile ei alegeri, va învinge sufletul ei rebel sau patriotismul?

Veți afla răspunsurile citind această magnifică poveste despre lumea complexă și complicată a spionajului, cu eroi care sub exteriorul dur, impenetrabil mai păstrează un strop de umanitate și o fărâmă de iubire!

O lectură impresionantă,  foarte bine scrisă, care răscolește și emoționează!

Cartea a fost ecranizată în 2018 în regia lui Francis Lawrence, având în rolurile principale pe Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mary-Louise Parker, Ciarán Hinds.

2. Palatul trădărilor

„Palatul trădărilor”, continuarea fascinantă a volumui întâi „Vrabia roșie”, este un roman extraordinar, puternic, o privire dură dar și sensibilă asupra unui subiect ce va naște mereu controverse, lumea spionajului și a informațiilor secrete, o lume dură în care orice detaliu este hotărâtor, participanții putând să decidă câștigătorii sau perdanții jocului numit „puterea politicii”. Întotdeauna spionii trebuie să fie cu cel puțin un pas în fața contraspionajului țării pe teritoriul căreia se desfășoară misiunea, imaginația combatanților fiind cea care face diferența. Spionii sunt antrenați să supraviețuiască într-un mediu ostil, să-și stăpânească perfect emoțiile, să nu trezească suspiciuni, să gândească rapid și să găsească metode de a sustrage secrete importante. Astfel, în aceste condiții, devine extrem de importantă pregătirea psihologică pentru a suporta stresul unei vieți duble.

Jason Matthews reușește și în acest roman, printr-un stil realist, limpede și precis, să dea viață unei intrigi spectaculoase, cu ritm alert, suspans desăvârșit și personaje extrem de complexe, creionând o poveste electrizantă și provocatoare. Cu cât emoțiile, trăirile și acțiunile protagoniștilor sunt mai bine descrise, cu atât tu, cititor, ești mai aproape de ei, făcând parte din povestea lor, ajungând să suferi și să te bucuri, să fii participant, nu numai spectator-cititor.

În „Vrabia roșie” am făcut cunoșțință cu Dominika Egorova, unul dintre personajele principale și, dacă atunci mi-a lăsat impresia unei femei extraordinare, în acest al doilea volum adaug și „fascinantă”, autorul conturând atât de bine multiplele ei fațete psihologice încât pentru mine ea devine personajul favorit feminin al cărților de spionaj. Căpitan în SVR (Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse), fosta balerină cu o carieră extrem de promițătoare frântă timpuriu de un accident al cărui țintă a fost, produs din răzbunare, Dominika are calități sinestezice astfel încât creierul ei vede aure colorate în jurul oamenilor, putând să citească trăirile și sentimentele lor. Revine la Moscova în urma unui schimb de spioni pe un pod din Estonia, după ce a fost reținută câteva zile de CIA. Modul în care a scăpat de CIA aruncă o umbră de îndoială asupra poveștii ei, fiindu-i urmărit cel mai mic gest, apel telefonic, e-mail sau mesaj, contrainformatiile ruse stând cu ochii pe ea.

Ce nu știu rușii este că Dominika a fost racolată de un ofițer CIA, a fost instruită și trimisă la Moscova ca spion pentru CIA chiar în „inima” Serviciului de Informații. Și s-a îndrăgostit de ofițerul ei de caz, Nate Nash. Bineînțeles că motivul pentru care este spion nu este frumosul ofiter american, ci faptul că Rusia este condusă de indivizi putrezi și găunoși care se hrănesc, precum un cancer, din vlaga țării ei. Este dezgustată de escrocii din pozițiile de conducere, de baronii crimelor și ticăloșii cu care are de-a face în fiecare zi.

A învățat foarte multe lucruri de când a început să lucreze în SVR, s-a maturizat, a văzut și a participat la multe fapte pe care niciun om nu ar trebui să le facă niciodată în viața lui, absolvind, obligată, chiar și Școala de vrăbii, unde a fost instruită în arta de a seduce și a stoarce informații de la ținte în timpul actului sexual. Acum este căpitan, are acces nelimitat la informații și secrete de stat și este spion pentru americani, fiind hotărâtă mai mult că oricând să distrugă SVR-ul și șerpii ce mișună prin birourile Serviciului de Informații.

Echilibrată, precisă, minuțioasă, își regizează acțiunile ca un chirurg intrând în vizorul privirii glaciale a lui Putin. Putin… este un personaj fabulos, excepțional conturat de Jason Matthews, complex, indescifrabil, enigmatic, înșelător, lacom, fără scrupule. Ce vrea Putin? Să-și păstreze scaunul și să fure cât mai mult! Putere! Invincibilitate! Iar pentru a realiza acest lucru se înconjoară cu cei care hăcuiesc trupuri și spirite, își face loc cu arme și crime oribile, cu ordine șoptite din vârful buzelor, călcând în picioare pe cei care nu se supun, băgând pumnul în gură celor care ridică glasul. Da, vrea să transmită tuturor celor care își trimit spioni în Rusia și mai ales americanilor, că nu e prost, că e unic, că are orgoliul la fel de umflat ca și contul lui bancar! Are la degetul mic SVR-ul și Contrainformațiile iar privirea lui de poker-ist s-a oprit asupra Dominikăi datorită succesului acțiunilor ei și frumuseții. Dacă ar ști ce zace sub acel trup grațios i-ar trimite o telegramă cu mesajul „De la Putin, cu dragoste. Un glonț de lunetist? O tortură?” Și pentru că realizările extraordinare ale Dominikăi au propulsat-o ca favorită a președintelui țării, șeful ei, un nemernic pipernicit, o disprețuiește și o urăște intens.

Ziuganov Alexei, ranchiunos, veninos, paranoic, specializat în torturi și execuții, un călău cu o agresivitate înnăscută, care se delectează cu durerea, este șeful care își simte amenințată poziția și scaunul de către Dominika. Îl venerează pe Putin și nimic, dar absolut nimic și nimeni nu trebuie să-l pună într-o poziție defavorabilă în ochii albaștri ai lui Putin! Creierul lui are cu siguranță zone în care circuitele dintre neuroni sunt întrerupte, pentru că o asemenea plăcere pentru cruzime nu întâlnești decât la patologici! Prin intermediul acestui personaj, autorul execută o radiografie precisă a metodelor extreme de interogare și tortură a dușmanilor Rusiei, totul în numele patriotismului fanatic.

Nate Nash este un personaj drag sufletului meu, fiind ofițerul CIA care a racolat-o și instruit-o pe Dominika pentru a deveni „cârtiță” chiar sub nasul Serviciului de Informații. Ambițios, inteligent, competent și… romantic, cu un puternic simt al dreptății, loial, este animat de dorința de a-i zdrobi pe sarlatanii care vor răul țării lui și celor cărora le este devotat. Dominika și fostul spion rus, generalul cu nume de cod MARBLE, ucis în schimbul de spioni din Estonia, sunt doi dintre oamenii la care el ținea foarte mult. Pentru Dominika, sentimentele sunt și mai puternice, iubirea fiind cea care-i leagă strâns unul de celălalt.

Faptul că autorul trasează o tușă romantică în acest roman de spionaj face că această poveste să devină și mai atrăgătoare și mai vibrantă, o poveste de iubire desfășurată în urâțenia și suspansul lumii spionajului conferă protagoniștilor parcă și mai multă umanitate și credibilitate.

Ce se întâmplă cu eroii poveștii când încearcă să afle și să dejoace planurile Iranului de a fabrica pe ascuns bombe nucleare? Ce pățesc trădătorii din SVR și CIA? Ce efecte produc ura și iubirea?

Racolări, strategii, urmăriri pline de adrenalină pe străzile din Moscova, Atena, Paris, Washington, spionaj la cel mai înalt nivel, contraspionaj, cruzime, arta seducției și, în miezul tuturor acestor evenimente bulversante care te țin cu sufletul la gură, loialitate, curaj, dreptate, prietenie și o fermecătoare poveste de iubire, iată cu ce vă veți delecta citind acest roman impresionant!

 

3. Candidatul Kremlinului

Candidatul Kremlinului” de Jason Matthews este un thriller de spionaj puternic, un roman penetrant emoțional, cu personaje complexe, care impresionează prin amploarea acțiunii, intriga spectaculoasă, ritmul alert și stilul de scriere realist și precis, elemente pe care autorul le-a păstrat pe tot parcursul acestei trilogii de excepție, „Vrabia roșie”, reușind să contureze, cu mare precizie, o lume fascinantă – lumea spionajului și a informațiilor secrete.

Doi protagoniști remarcabili, multe personaje secundare captivante și adrenalină din plin sunt câteva din motivele pentru care această serie este pentru mine pe primul loc în topul celor mai bune romane de spionaj.

Intriga se desfășoară în felul următor: Dominika Egorova, fosta balerină retrasă timpuriu din activitate datorită unui „accident” intenționat, este actualmente colonel și șefa SVR (Serviciul de Informații Externe Rus). Realizează cu succes misiuni de racolare a spionilor străini, fiind conștientă că trebuie să vină cu rezultate, să dovedească abnegație în fața lui Putin, președintele lacom și fără scrupule al Rusiei, totul pentru a-și atinge scopul final și anume numirea în funcția de director al SVR și rangul de general. Visul ei este să conducă acest departament, să aibă acces la toate informațiile ultrasecrete ale compatrioților ei pentru a le oferi americanilor, cu ajutorul cărora să-l poată da jos din scaunul aurit al conducerii Rusiei pe cel care se hrănește ca „un cancer” din bogățiile Rusiei, pe Vladimir Putin.

Numirea ei că director al SVR este o adevărată bombă pentru CIA, care ar avea acces prin spioana lor, colonelul Dominika Egorova, la toate planurile și comploturile imaginate de vicleanul Putin.

Bărbatul pe care-l poartă în suflet este Nathaniel Nash, ofițer CIA, cu care s-a întâlnit pentru prima dată în Finlanda când ea a venit să-l seducă și să-l racoleze. S-au străduit amândoi să se racoleze reciproc, să se ademenească, doar că cea racolată s-a dovedit a fi Dominika, spionul din birourile lui Putin, primind numele de cod DIVA.

Sila față de șacalii de la conducerea țării este imensă mai ales de când, prin șantaj, a fost obligată să frecventeze Școala de Vrăbii, unde a învățat să devină o asasină seducătoare și să stoarcă informații utile în timpul actului sexual, fiind amăgită cu operațiuni care nu mai veneau, frângându-i spiritul cu tehnici de seducție și spionaj, întărindu-i convingerea de a deveni trădătoare. Atracția dintre Dominika și Nate s-a dovedit, de-a lungul timpului, copleșitoare, putând fi fatală amândorura, mai ales de când rusoaica este directorul SVR. Insistent și protector, conștient de riscurile enorme pe care Dominika și le asumă, Nate ii mărturisește dorința ca ea să dezerteze, să fugă din Rusia, să se retragă amândoi din lumea perversă a spionajului și să-și facă o viață împreună. Dominika insistă însă să rămână și să culeagă informații pentru CIA ca să-și salveze țara de corupții ce își înfipseseră ghearele în ea.

În prezent, colonelul Egorova este la Atena, într-o misiune de racolare a unui important nord-coreean ce lucrează la producerea unui focos nuclear și care are informații despre armele nucleare ale americanilor. Concluzia? CIA are o cârtiță infiltrată la cel mai înalt nivel. Micuțul dar competentul grup de contraspionaj al CIA care coordonează informațiile primite de la Dominika trebuie să găsească cât mai repede informatorul american care lucrează pentru ruși și care, datorită poziției pe care o ocupă, are puterea să afle numele Dominikăi, cea care la rândul ei spionează pentru americani, această informație însemnând practic un glonț în capul rusoaicei.

Din Moscova la Atena, prin Istanbul, Viena, Hong Kong și până la Washington, cu contraspionajul rus pe urmele ei, cu ucigași plătiți care vor s-o elimine, misiunea Dominikai de a oferi informații extrem de valoroase americanilor se dovedește a fi una sinucigașă, trebuind să joace nenumărate roluri, de la cel în care trebuie să fie trup și suflet pentru țară și Putin, la cel în care trebuie să fie directorul SVR și o profesionistă desăvârșită care racolează cu succes spioni, la cel în care este iubita lui Nate în întâlnirile conspirative ale celor doi, dansând ca o balerină, pe vârfuri, printre comploturi interne, minciuni, secrete, orgolii nemăsurate și privirea glacială a lui Putin. Spionaj la cel mai înalt nivel, arta seducției, contraspionaj, loialități, curaj și o frumoasă și imposibilă poveste de iubire, acestea sunt punctele forte ale acestei frumoase trilogii care fascinează cititorul.

Mi-au plăcut foarte mult personajele principale ale cărții și implicit ale seriei, Dominika, grațioasă, extrem de echilibrată, decisă, hotărâtă dar și Nate, ambițios, inteligent, competent, loial, cât și firele vizibile și invizibile ale iubirii lor, fire care i-au tot tras unul spre celălalt din primul moment în care s-au cunoscut. și până la sfârșit. Cadrele în care se desfășoară acțiunea sunt extrem de bine creionate, grafica este impecabilă, lumea spionajului migălos construită, în concluzie, o poveste electrizantă și provocatoare pe care o recomand cu multă plăcere.

Fragmente:

Putin se aștepta că Dominika să-i fie concubina. Femeia își înghiți cunoscuta manie interioară, care se alătură durerii pentru soarta Repinei. Toate vilele și toate medaliile din lume n-ar fi putut minimaliza ce făcea intrigantul asta mărunt și blond cu Rusia ei, in timp ce cetățenii își așteptau pensiile amărâte ca să poată cumpăra pâine. Putin și cercul lui de apropiați (…) înfometaseră țara.”Și nu se întrevede niciun sfârșit” , își spuse ea, „pentru corupția asta, ca de altfel niciun sfârșit pentru viața mea de spioană”.

După ce absolvise cu note maxime Institutul Andropov, Dominika Egorova se delectase cu faptul că devenise o operupolnomocennîi, una dintre puţinele femei ofiţeri operativi din SVR. Însă dulcea iluzie a succesului căpătase gust de cenuşă când unchiul Vania o trimisese la Şcoala de Stat nr. 4, Institutul Kon din Kazan, pe malul Volgăi, cunoscut mai bine ca Şcoala de Vrăbii, acolo unde femeile învăţau permanentele, inexorabilele, inevitabilele umilinţe ale meseriei de Prostituată a lui Putin. O parte din sufletul Dominikăi a murit în Şcoala de Vrăbii – alte femei de acolo au murit la propriu, alegând, din deznădejde, să se sinucidă. Acel loc pustiit din sufletul ei a fost înlocuit de beşenstvo, o permanentă furie împotriva sistemului, şi o ură clocotitoare faţă de podhalimî, linguşitorii care-l înconjurau pe taciturnul lor suveran.

Cărțile autorului Jason Matthews pot fi comandate pe meteorpress.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria SERII

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *