Delicatese Literare
Recenzii

Sfârșitul și alte începuturi. Povești din viitor de Veronica Roth, Editura Leda Edge – recenzie

Sfârșitul și alte începuturi. Povești din viitor

(The End and Other Beginnings: Stories from the Future – 2019)

Veronica Roth

Editura Leda Edge

Traducere: Irina Stoica, Alexandra Fusoi, Shauki Al-Gareeb

Nr. de pagini: 272

An apariție: 2019

Veronica Roth a absolvit Northwestern University, cu o specializare în scriere creatoare. În anii studenţiei, prefera adeseori să lucreze la povestea care avea să devină Divergent în loc să-şi facă temele. A fost într-adevăr o alegere care i-a transformat destinul.
În prezent, locuieşte în apropiere de Chicago şi îşi dedică tot timpul scrisului.
VERONICA ROTH e autoarea bestsellerurilor New York Times  DIVERGENT, INSURGENT, EXPERIMENT și FOUR: O ANTOLOGIE DIVERGENT. Divergent a fost distinsă cu premiul Cartea favorită a anului 2011 de Goodreads și a fost caștigatoarea Best Young Adult Fantasy & Science Fiction in 2012.
NICIO LUME NU SE ASEAMĂNĂ CU ALTA.
În această antologie captivantă, fiecare decor e mai straniu și mai minunat decât anteriorul, înțesat de ființe fascinante și tehnologii noi. Și cu toate progresele de care se bucură aceste lumi futuriste, oamenii încă se confruntă cu probleme extrem de umane.
În INERȚIE, Claire și Matt nu-și mai vorbesc. În urma unui grav accident de mașină, Matt solicită o procedură care le îngăduie să retrăiască amintirile pe care le-au împartășit – și le oferă șansa de a descoperi ce n-a mers bine.
Atleigh Kent, protagonista povestirii TORCĂTOARELE, urmărește și ucide lipitori – o rasă extraterestră prădătoare care ia în stăpânire ilegal trupuri-gazdă umane. Însa moartea naște moarte, iar Atleigh dorește cu orice preț să se răzbune. Închipuiți-vă o simfonie unică, o odă lentă a durerilor și a bucuriilor, note create de fiecare trup în timp ce trăiește și moare.
În ASCULTĂTORII, aceste cântece pot fi auzite numai de câțiva oameni. Când Darya ia o decizie dificilă între rolul ei de arhivar de cântece de viață sau de cântece de moarte, tânăra descoperă unde se îmbină cele două.
VIM ȘI VIGOR explorează fanatismul, anxietatea și prietenia dintre femei prin alegerea lui Edie de a folosi Protocolul Elucidării, o tehnologie de realitate simulată care dezvăluie cele mai plauzibile rezultate ale unor decizii dificile.
„Asemenea MARILOR CREAȚII SF, fiecare poveste din antologia atemporală a Veronicăi Roth e despre caracterul uman, despre felul în care tehnologia ne poate transforma relațiile cu ceilalți, despre cum poate scoate în evidență dragostea, bucuria, suparările și complexitațile delicate ale tuturor lucrurilor care ne fac să fim oameni.” – MARIE LU, autoarea seriilor WARCROSS și TINERELE ELITE
O MINUNE A INGENIOZITĂȚII DE GEN. De la o lume la alta și de la un personaj la altul, Roth scoate la iveală bine-cunoscutul ei talent de a crea noi lumi și, mai presus de toate, compasiunea pentru oamenii aflați la sfârșituri și începuturi.” – SOMAIYA DAUD, autoarea romanului Miraj
„Roth provoacă înca o dată imaginația cititorilor cu GÂNDIREA EI DIVERGENTĂ. Aceste felii de viață viitoare minuțios create sunt înțesate cu personaje de care îți pasă cu adevărat, aflate în situații care îți vor da de gândit!” – NEAL SHUSTERMAN, autorul romanului Secera
„Fiecare poveste din această antologie are propria sa constelație memorabilă de IMAGINAȚIE ȘI COMPASIUNE CHINUITOARE. Vor rămâne adânc întipărite în sufletul vostru mulți ani de-acum încolo.” –ALEXANDRA BRACKEN, autoarea seriei MINȚI PRIMEJDIOASE
„ROTH E O POVESTITOARE REMARCABILĂ. Ultima sa carte e încă o dovadă a talentului său incredibil și, categoric, e o creație care trebuie neapărat citită.” – COURTNEY SUMMERS, autoarea romanului Sadie

Literatura science-fiction este un gen literar extrem de ofertant prin care poți să visezi la lumi necunoscute și ținuturi fabuloase, uluitoare.
Sfârșitul și alte începuturi” nu este doar o carte cu povestiri SF, este un univers incredibil imaginat cu măiestrie de autoare, ce cuprinde lumi fantastice așternute la picioarele cititorului, lumi în care trebuie doar să-ți dorești să pășești.
Talentul impresionant al Veronicăi Roth de a transmite, printr-un stil de scriere care atrage,  numeroase emoții, este excelent  evidențiat și în aceasta antologie de povestiri din viitor.
Coperta deosebita și desenele care îmbogățesc paginile cărții sunt, pe lângă poveștile în sine, deliciul acestei lecturi.
INERȚIE este prima povestire prin care autoarea ne face cunoștință cu doi adolescenți, prieteni foarte buni, Matt și Claire. El este singurul băiat care a înțeles-o totdeauna și singurul care-i spunea tot ceea ce avea de spus fără ocolișuri. Un teribil acident aproape îl ucide pe Matt, iar Claire vrea să-i îndeplinească ultima dorința și să-l vadă la „Ultima Vizită”. Ultimii vizitatori  sunt  cei care, prin aparate, sunt conectați cu conștiința celui care urma să moară. Astfel, Claire și Matt retrăiesc, prin intermediul tehnologiei, amintirile frumoase pe care le-au avut împreună, fiecare căutând amintirea preferată, amândoi îndreptându-și atenția către momentele  cu mare impact emoțional: începuturile prieteniei lor, momentul în care au ascultat piesa lor favorita INERȚIE, un cântec de dragoste, tăcerea  dintre ei când se întâlneau, care era ca un balsam pentru sufletele lor, amintirea în care s-au ținut de mână după moartea tatălui lui și au plâns amândoi, zâmbetele și privirile furate. Da, Matt a ales-o sa fie unul din Ultimii Vizitatori pentru a putea să-i spună cât de mult înseamnă ea pentru el. Retrăind aceste amintiri, amândoi își dau seama ca totul, întreg Universul, i-a purtat mereu unul spre celalt și că iubirea poate învinge moartea.

Cu povestirea „TORCĂTOARELE”, Veronica Roth ne spune o  poveste despre naștere, viață și moarte, pentru că doar cele trei Parce, TORCĂTOARELE, decid când, unde, cât și cum, în viata fiecăruia. Atleigh, o adolescentă luptătoare, este  vânător de recompense prinzând și ucigând extratereștri „lipitori” care se prindeau de coloana vertebrală a oamenilor, preluând controlul asupra trupului unei persoane, în timp ce gazda suferea până devenea „o legumă” și murea. Ea are o misiune, să răzbune moartea mamei și a tatălui ei, uciși în acest fel. O promisiune făcută mamei înainte de a muri, o determină pe Atleigh să-și întâlnească sora și să împlinească ultima dorința a părintelui ei : să-i împrăștie cenușa pe mare și să-și aducă aminte cum „să trăiască”. Călătoria se dovedește a fi una cu peripeții, viața fiindu-i salvată tocmai de cineva care face parte din cei pe care-i vânează, iar inima și sentimentele  au propriul lor drum, câștigând  lupta cu conștiința.

O lume plină de pericole, atacuri cu bombe biologice și război este prezentă în următoarea povestire, „ASCULTĂTORII”, care o are în prim plan pe Darya, fetița cu auz perfect. În acest univers imaginar, orice secunda, orice minut contează pentru că dușmanul poate fi oricine și poate ataca oricând. Un Ascultător aude muzica peste tot, muzica vieții sau  a morții, dincolo de capacitatea de percepție a oamenilor. Iar Darya trebuie sa aleagă: Care este mai misterioasă și mai complexă? Viața sau moartea? Modul în care autoarea transpune în cuvinte sunetele vieții sau ale morții, pe care le aud Ascultătorii, fiecare emoție, furia, regretul, tristețea dar și iubirea, bucuria, liniștea sufletului, este tulburător!

„VIM și VIGOR” este următoarea povestire prin intermediul căreia facem cunoștință cu Edie și prietenele ei, toate făcând parte din Clubul de Bandă desenată Protectoarele. Inseparabile, fiecare adolescentă are eroina ei preferată, dar când una din fete moare într-un accident de mașină din neatenția alteia, prietenia lor se destramă, anxietatea, depresia, temerile, furia și suferință  făcându-și loc în capul lor. Pentru a face o alegere între doi băieți diametral opuși care-și doreau ca Edie sa le fie parteneră la Balul de absolvire, aceasta  apelează la un test, Protocolul Elucidării, inventat de tatăl uneia dintre prietenele ei. Iar testul o ajută să-și dea seama ca prietenia este mult mai importantă decât alegerea unui partener de bal.

„BLINDAȚII” este o frumoasă poveste despre răzbunare într-o lume stăpânita de un tiran, Ryzek Noavek, care-și folosea sora, Cyra Noavek, drept armă letală pentru a-și tortura dușmanii. Teka, eroina principala, mutilata de către tiran, a cărei mama evadase  din închisoarea despotului, are o putere extraordinară, „harul- flux”, cu care putea omora printr-o simplă atingere. Misiunea pentru care trăiește este să o ucidă pe Cyra și ea posesoare de har-flux, dar a cărei putere îi provoca o durere continuă. Infiltrată în conacul tiranului, deși  reușește să o  vadă, dincolo de ură și resentimente, pe persoana Cyra, nu pe dușmanul ei, Teka și conștiința câștigă duelul cu inima și sentimentele. Akos, prizonier adolescent, ținut captiv de același tiran dar pus sa se antreneze cu Armata lui Noavek și tratat ca un nimic, are și el ceva de demonstrat și de aflat și anume că poate ucide când este necesar nu numai pentru a-și salva viața dar și pentru a obține ceea ce voia.

„TRANSFORMAȚIONISTUL” este o poveste care mi-a rupt o bucată din suflet. Otho este un tânăr infractor, ținut în închisoare pentru o crimă săvârșită fără nicio intenție, posesor de har-flux. Are un comportament exemplar în lunile de detenție, dar trebuie sa se întoarcă acasă, pe planeta Zold, pentru o scurtă perioada de timp. Cei din cultul Transformaționiștilor cred cu încrâncenare că pentru a fi puternic trebuie să te autodistruge și apoi să renaști din propria-ți cenușă, să te transformi, iar mama lui fusese o fanatică a acestei religii. Rănit sufletește, trist  și furios, locurile natale îi redeșteaptă amintiri extrem de dureroase: teste de supraviețuire, jigniri, chinuri și suferință, toate aplicate de fanatica lui mamă, pentru a-l face mai puternic. Însă, în toate Universurile, pentru fiecare suflet exista un suflet-pereche, iar Otho  trebuie doar sa spere, sa creadă  și sa accepte  ceva ce nu a primit niciodată, Iubirea!

Cartea Sfârșitul și alte începuturi de Veronica Roth poate fi comandată pe edituracorint.ro, libris.ro, librarie.netelefant.rocartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți Veronica Roth

Recenzii și prezentări cărți SF

Recenzii și prezentări cărți fantasy

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *