Delicatese Literare
Liste

SHORT STORIES – mici capodopere ale literaturii anglo-americane, in editie bilingva romana-engleza, Editura Litera

Din 19.08.2016, o nouă colecție Litera este disponibilă la toate punctele de difuzare a presei!

SHORT STORIES – mici capodopere ale literaturii anglo-americane, în ediție bilingvă română–engleză

O colecție de povestiri captivante cu ajutorul căreia poți să-ți exersezi și să-ți sporești cunoștințele de limba engleză, descoperind în același timp, în versiune integrală, creații nemuritoare ale unor mari scriitori – clasici și contemporani – intrați în canonul literar universal. Poți confrunta, pagină cu pagină, textele în engleză cu traduceri românești de cea mai bună calitate, pentru a-ți nuanța și îmbogăți înțelegerea originalului, și poți să-ți notezi pe margini cuvinte și expresii noi sau observații utile.
În fiecare vineri, doar 9,99 lei o carte. Iată lista completă a titlurilor:

1. F. Scott Fitzgerald – Intoarcerea la Babilon / Babylon Revisited – 19.08.2016

F. Scott Fitzgerald (1896–1940) a fost un romancier și autor de proză scurtă american, a cărui operă este emblematică pentru „epoca jazzului”. Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului XX, un membru al „generației pierdute” a anilor ’20. A scris patru romane: Dincoace de Paradis, Cei frumoși și blestemați, Marele Gatsby și Blândețea nopții. Cel de-al cincilea roman al său, Ultimul magnat, rămas neterminat, a apărut postum. Fitzgerald a scris, de asemenea, numeroase povestiri, dintre care multe au ca teme tinerețea și speranța sau bătrânețea și deznădejdea.

2. Mark Twain – Bancnota de un milion de lire / The £1,000,000 Bank-Note – 26.08.2016

Mark Twain (1835–1910), pe numele său adevărat Samuel Langhorne Clemens, a fost un prozator american, cunoscut mai ales pentru romanele sale Aventurile lui Tom Sawyer, Aventurile lui Huckleberry Finn, Prinț și cerșetor, Un yankeu la curtea regelui Arthur, dar și pentru cărțile de călătorie Ageamiii în străinătate, Viața pe Mississippi și pentru schițele și povestirile umoristice adunate în mai multe volume, printre care Broasca săltăreață din ținutul Calaveras și Bancnota de un milion de lire.

3. Alice Munro – Chipul / Face – 02.09.2016

Alice Munro (n. 1931) este o scriitoare canadiană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. A scris peste cincisprezece volume de proză scurtă, mai multe nuvele și un roman. De-a lungul remarcabilei sale cariere a primit numeroase premii şi distincţii, inclusiv, de trei ori, Premiul pentru Literatură al guvernatorului Canadei, National Book Critics Circle Award şi Premiul Man Booker Internaţional. Printre volumele sale de povestiri se numără Ură, prietenie, dragoste, căsătorie, Fugara, Prea multă fericire și Dragă viață. Narațiunile lui Alice Munro sunt scrise într-un stil simplu, concis, natura umană e plină de cruzime, de iraţionalitate,
de aversiuni secrete, autoarea oferindu-le cititorilor, cu fiecare povestire, o adevărată felie de viaţă.

4. Herman Melville – Bartleby, copistul / Bartleby, the Scrivener – 09.09.2016

Herman Melville (1819–1891) a fost un prozator și poet american, autor al unor romane de aventuri captivante având ca fundal peisajul marin și exotic – Cojocelul alb, Moby Dick (capodopera sa), Billy Budd, marinarul – și creator de tipuri umane deosebit de puternice. A fost de asemenea un maestru al povestirii, printre narațiunile sale de mici dimensiuni numărându-se Bartleby, copistul și Benito Cereno. Opera sa, care evocă relațiile dure dintre oamenii mării sau aspirația eroului romantic către un ideal inaccesibil, îl situează pe Melville printre scriitorii reprezentativi de limbă engleză ai secolului al XIX-lea.

5. Edgar Allan Poe – Crimele din Rue Morgue / The Murders in the Rue Morgue – 16.09.2016

Edgar Allan Poe (1809–1849) a fost un prozator, poet și critic literar, reprezentant al curentului romantic din literatura americană. Cunoscut mai ales pentru cele două volume de „Povestiri grotești și extraordinare”, Poe a fost unul dintre primii autori americani de proză scurtă și este considerat inventatorul literaturii polițiste. A contribuit, de asemenea, la cristalizarea genului științifico-fantastic.

6. James Joyce – Gratia divina / Grace – 23.09.2016

James Joyce (1882–1941), prozator și poet irlandez, este considerat unul dintre cei mai influenți scriitori ai modernismului. În 1914 îi apare volumul de povestiri Oameni din Dublin, primit cu entuziasm de Ezra Pound, care va deveni marele său prieten și susținător. În 1916 publică romanul Portret al artistului la tinereţe, iar în 1922, romanul Ulise, considerat la apariţie o operă de geniu de T.S. Eliot şi de Ernest Hemingway. În 1923 începe să lucreze la Finnegans Wake, care va fi publicat abia în 1939. A mai scris trei volume de poezii și o piesă de teatru. Cu un pronunțat caracter autobiografic, proza lui Joyce revine obsesiv asupra lumii irlandeze, mai ales a Dublinului, orașul său natal.

7. Doris Lessing – Batranul Sef Mshlanga * Vrajile nu-s de vanzare / The Old Chief Mshlanga * No Witchcraft for Sale – 30.09.2016

Doris Lessing (1919–2013) a fost o scriitoare britanică, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. A scris romane, poezie, teatru, biografii și proză scurtă. De-a lungul îndelungatei sale cariere a primit numeroase premii şi distincţii, între care Premiul Somerset Maugham, Prix Médicis étranger sau Premiul Grinzane Cavour. Printre scrierile sale se numără romanele Carnetul auriu, O coborâre în infern, Memoriile unei supraviețuitoare, Al cincilea copil, Mitra și volumul de proză scurtă Povestiri africane. Profund autobiografică, proza lui Doris Lessing se inspiră din experiența africană a autoarei din anii copilăriei și ai tinereții și din angajamentele ei sociale sau politice. Stilul realist și totodată liric i-a permis scriitoarei să abordeze teme precum conflictele dintre culturi, dezrădăcinarea, nedreptățile rasiale și etnice și contradicția dintre conștiința individuală și binele comun.

8. Arthur Conan Doyle – Aventurile lui Sherlock Holmes: Liga Roscatilor / The Adventures of Sherlock Holmes: The Red-Headed League – 07.10.2016

Sir Arthur Conan Doyle (1859–1930), scriitor și medic scoțian, este creatorul celebrului personaj Sherlock Holmes – primul detectiv care apare într-o serie de romane și povestiri polițiste. Printre acestea se numără: Un studiu în roșu, Semnul celor patru, Aventurile lui Sherlock Holmes, Memoriile lui Sherlock Holmes, Câinele din Baskerville etc. Conan Doyle este și autorul a numeroase povestiri științifico-fantastice, romane istorice și piese de teatru. Este, de asemenea, creatorul unui alt personaj faimos, profesorul Challenger, ale cărui aventuri le-a povestit în romanul O lume dispărută.

9. Oscar Wilde – Fantoma din Canterville / The Canterville Ghost – 14.10.2016

Oscar Wilde (1854–1900) a fost un prozator, poet şi dramaturg de origine irlandeză. Romanul său „Portretul lui Dorian Gray” a devenit un manifest al estetismului şi una dintre cele mai importante cărţi ale secolului al XIX-lea. Wilde a mai scris povestiri, printre care „Crima lordului Arthur Savile” şi „Fantoma din Canterville”, și piese de teatru, dintre care cele mai cunoscute sunt „Evantaiul doamnei Windermere”, „O femeie fără importanţă”, „Soţul ideal” și „Ce înseamnă să fii onest”. A fost arestat şi condamnat la doi ani de închisoare pentru ultraj la moralitatea publică, răstimp în care a scris confesiunea „De Profundis”.

10. D.H. Lawrence – Ofiterul prusac / The Prussian Officer – 21.10.2016

David Herbert Richards Lawrence (1885–1930) a fost un romancier, poet, dramaturg, eseist, critic literar și pictor englez. Opera sa, publicată sub numele D.H. Lawrence și puternic influențată de psihanaliza freudiană, exprimă efectul industrializării asupra ființei umane, conflictul dintre instinct și intelect, revolta împotriva supraevaluării spiritualului și reprimării senzualității naturale, ca manifestări puritane. Romanele sale – Fii și îndrăgostiți, Curcubeul, Femei îndrăgostite, Fata pierdută, Amantul doamnei Chatterley –, precum și povestirile – dintre care cele mai cunoscute sunt Ofițerul prusac, Vulpea, Păpușa căpitanului, Femeia care a plecat, Fecioara și țiganul –, pledează pentru întoarcerea la natură și reintegrarea erosului, întrevăzut ca o forță sacră a vieții, printre valorile esențiale ale umanității.
Sursa: Editura Litera

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *