Delicatese Literare
Recenzii

Și a fost seară, și a fost dimineață – Ken Follett – Editura RAO – recenzie

Și a fost seară, și a fost dimineață

(The Evening and the Morning – 2020)

Ken Follett

Editura RAO

An apariție: 2020

Format: 240 x 160 x 50 mm

Genul: ficţiune istorică

Nr. pagini: 720

Traducător: Alex Marinescu

KEN FOLLETT este unul dintre cei mai vânduți autori: 31 de titluri, peste 170 de milioane de exemplare vândute în 80 de țări și traduse în 33 de limbi.

„Acțiunea are loc la sfârșitul Epocii Întunecate și la începutul Evului Mediu, prin urmare avem o noapte urmată de o dimineață, iar fraza cu care începe cartea este una biblică: A fost o seară și a fost o dimineața – aceasta a fost prima zi.”, spune autorul.

Anul 997. Anglia este atacată de normanzi și de vikingi. Cei aflați la putere împart dreptatea după voința lor, fără să le pese de oamenii de rând și deseori în conflict cu regele. În aceste vremuri tulburi, se împletesc viețile a trei personaje: un tânăr constructor de ambarcațiuni, a cărui casă este atacată de vikingi, iar el este forțat să ia viața de la capăt...

O nobilă normandă care se căsătorește din dragoste și-și urmează soțul peste mare, însă, în această lume angajată într-o luptă brutală pentru putere, constată că un singur pas greșit i-ar putea fi fatal...

Un călugăr care visează să-și transforme umila abație într-un centru de învățare admirat în toată Europa.

Și fiecare intră într-un conflict periculos cu un episcop isteț și nemilos, care va face orice pentru a-și spori averea și puterea.

„Când Ken Follett mi-a spus  că pregătește ceva premergător perioadei din Stâlpii pământului, o carte atât de apreciată, am știut că fanii vor fi în culmea fericirii dar și că noi vom avea ocazia să le prezentăm seria Kingsbridge și altor cititori. Însă după ce am citit cartea, pot să afirm cu certitudine că este un tur de forță și că se ridică la nivelul Stâlpilor pământului”, a afirmat reprezentantul Editurii Pan McMIllan din Marea Britanie.

”Follett este un povestitor impresionant… (ai carui) fani se vor bucura de aceasta aventura din zilele de dinainte ca in Anglia sa fie pace.” – Kirkus Reviews

Seria Kingsbridge/ Kingsbridge Series:

  • Și a fost seară, și a fost dimineață (a cărei acțiune se petrece înainte de cea din Stâlpii pământului) – Editura RAO – The Evening and the Morning – 2020 
  1. Stâlpii pământului – Editura RAO – The Pillars of the Earth – 1989 – recenzie
  2. O lume fără sfârșit – Editura RAO – World Without End – 2007 – recenzie
  3. Coloana de foc – Editura RAO – A Column of Fire – 2017 – recenzie

Și a fost seară, și a fost dimineață, din punct de vedere al acţiunii, este un prolog al apreciatului volum Stâlpii pământului, care deschide seria Kingsbridge, și a apărut la 30 de ani după apariția primei părți a seriei, devenite între timp o operă clasică de ficțiune istorică. Seria Kingsbridge include 3 volume: Stâlpii pământului, O lume fără sfârșit și Coloana de foc, apărute de asemenea la Editura RAO.

Și a fost seară, și a fost dimineață este prima carte semnată de Ken Follett pe care o citesc și pot spune cu certitudine că am devenit fan al acestui autor. Mi-am dorit să citesc trilogia Kingsbridge de când a apărut la noi, dar am tot amânat, spre regretul meu, însă acum mă bucur că am făcut-o și că am citit prima dată Și a fost seară, și a fost dimineața, care se termină acolo unde Stâlpii pământului începe. A fost o lectură intensă, fascinantă, am citit cartea pe nerăsuflate, în ciuda numărului mare de pagini, și abia aștept să o recitesc! O experiență literară de notă maximă care mă face să spun că, pentru mine, aceasta este cartea anului și cu siguranță este cea mai entuziastă recomandare de lectură pe care am făcut-o în ultimul timp. Un roman excepțional, absolut superb! Nu am cuvinte să spun cât de mult mi-a plăcut. Povești captivante, personaje puternice, atât masculine, cât și feminine, o galerie impresionantă de tipologii umane, decoruri fabuloase și o atmosferă de ”timpuri străvechi” excepțional redată. Perioada istorică în care e plasată acțiunea este una destul de săracă în informații, însă documentarea și imaginația autorului sunt absolut remarcabile.

Cititorul este purtat într‑o călătorie istorică plină de neprevăzut, aventură, curaj, dragoste, ură și ambiție. Acțiunea cărții de față se petrece în jurul anului 1000, când Anglia este permanent atacată de vikingi și în pericol de a fi cucerită de normanzi. Este sfârșitul Epocii Întunecate și începutul Evului Mediu, de aici titlul extrem de inspirat: o noapte urmată de o dimineață, iar fraza cu care începe cartea este una biblică: A fost o seară și a fost o dimineața – aceasta a fost prima zi.

La prima vedere, cartea pare intimidantă ca întindere, însă odată ce am pășit în poveste, m-a acaparat cu totul. Intriga e extrem de captivantă, stilul de scriere este cursiv, plin de dramatism, bogat în detalii și descrieri despre așezări, starea materială, structura socială, legi, obiceiuri, prejudecăți și credințe, oameni din toate păturile sociale, o lume întreagă prinde viață în fața ochilor cititorului, practic nici nu știu când am ajuns la final.

Începe în anul 997, în Evul Mediu Întunecat. Este un timp de război cu bătălii brutale și sângeroase, cu atacuri ale vikingilor în urma cărora așezări erau rase de pe fața pământului. Jafuri, crime, violuri, sclavie. Ca desfășurare în timp, acoperă un deceniu dar, în cea mai mare parte, totul are loc într-o perioadă de trei ani. Asistăm la creșterea și transformarea unui sat mic și sărăcăcios –  Dreng’s Ferry –  în orașul înfloritor Knightsbridge, cadrul romanului ”Stâlpii pământului”, și care dă, totodată, titlul seriei.

Acțiunea cărții surprinde munca grea, necazurile, bucuriile și durerile a trei personaje principale, excepțional conturate, într-o perioadă extrem de tulbure a istoriei. Modul de viață, decorurile și contextul istoric sunt redate în imagini vii, cinematografice.

Edgar, un tânăr constructor de bărci inteligent și talentat, se simte fără speranță când afacerea sa de familie este distrusă, iar tatăl său și femeia pe care o iubește sunt uciși de vikingi. Orașul în care locuia, un oraș prosper de pe malul mării, a fost practic distrus total. Edgar, mama sa – o femeie puternică și înțeleaptă, am admirat acest personaj – și cei doi frați mai mari – dar nu foarte dotați intelectual – sunt mutați în Dreng’s Ferry, o asezare mică și săracă, pe un teren agricol sterp, foarte neproductiv. După ce mama lor moare, Edgar îmbunătățește terenul agricol, lăsându-i pe cei doi frați la conducere, care între timp se însuraseră. Cu aceeași femeie!!! Am rămas surprinsă de practicile de poligamie ale acelor vremuri! Edgar se mută în oraș sperând să folosească abilitățile de construcție și inginerie care îi vin în mod natural, fiind hotărât să-și folosească talentele pentru a găsi de lucru ca și constructor.

O tânără nobilă normandă, Ragna, își părăsește familia, călătorind peste mare pentru a se căsători cu Wilwulf, conte de Shiring, un nobil englez de care s-a îndrăgostit la prima vedere atunci când acesta venise la tatăl său – nobilul Hubert din Cherbourg, Normandia – pentru a negocia o alianță împotriva vikingilor. Ragna, inteligentă, îndrăzneață, inventivă, bună organizatoare, având abilități politice și concepții ferme, cu mult înaintea timpurilor ei, crede că poate conduce domeniul soțului ei alături de el, împărțind responsabilitățile, însă, după un timp descoperă că a făcut o greșeală uriașă. Atractivul ei soț nu vede nimic în neregulă pentru un om aflat în poziția sa să se angajeze în infidelități dese. Ragna este consternată de condițiile de viață dure din noul ei oraș, sistemul de justiție corupt și tratamentul sclavilor. Mai mult, ea realizează că este pusă în pericol de cei doi frați ai soțului ei – Wynstan, episcop de Shiring, și fratele său corupt, Wigelm -, care manipulează prin abuzuri, intimidare, cruzime și violență, intenționând să preia sau să controleze orice putere și avere pe care și le-ar putea asuma lipsind-o de drepturile sale prin căsătorie. Viața Ragnei va fi  întortocheată, plină de neprevăzut și răsturnări de situație de un dramatism rar. Nu vă spun mai multe, ci doar că am urmărit efectiv cu sufletul la gură tot ceea ce i se întâmplă până va ajunge în cele din urmă la un nesperat liman.

Wynstan este un personaj odios, un personaj negativ atât de cumplit, încât am ajuns să-l urăsc visceral, răul absolut, care va întina și întuneca existența tuturor celor cu care va intra în contact.

Un călugăr smerit și foarte ambițios, Aldred, e însuflețit de aspirații mărețe, sperând să facă dintr-o săracă și umilă abație un adevărat centrul al educației, începând prin a aduna cărți și manuscrise. Va deveni un prieten și un sprijin pentru Edgar de-a lungul parcursului acestuia profesional și personal impresionant și, în același timp, Aldred va fi extrem de incomod pentru clericii corupți, datorită neclintitului său simț al dreptății.

Acestea ar fi planurile principale ale acțiunii, în linii mari, căci poveștile sunt complexe și întrepătrunse, bine dezvoltate, detaliat spuse, suntem șocați de amănunte sau întâmplări picante, unele de-a dreptul incredibile!

Poveștile protagoniștilor se împletesc între ele, îmbogățite de o mulțime de povești ale altor oameni ce formează extraordinara galerie de personaje a acestui roman. Ne întâlnim cu nobili, clerici, soldați, servitori, sclavi, muncitori obișnuiți și meseriași, gardieni, hoți și tâlhari. Toate aceste personaje ies în evidență și dau viață paginilor. Un mare plus pentru personajele feminine puternice!

În mare, tema cărții este dorința de dreptate și libertate și nevoia de progres social și material într-o Anglie haotică și instabilă, necesitatea unui sistem de legi care să nu mai servească doar căpeteniilor vremii, în care o dispută să nu mai fie soluționată în funcție pe puterea sau bogăția celor implicați. Există scene sângeroase de război, tortură, crimă, și viol, incendieri, răpiri și jafuri. Trădare. Comploturi. Alianțe. Răzbunare. Există, de asemenea, relații amoroase, devotament față de familie, loialitate. Și există iubire. O minunată și neașteptată poveste de iubire! Speranţă. Cunoştinţe. Umor. Există un pic din toate. Și în cele din urmă, un final extraordinar. Am citit multe romane care m-au cucerit pe parcurs, ”ruinate” de final, din punctul meu de vedere, dar categoric nu este cazul aici, având parte de un final la înălțimea cărții.

Este o carte extraordinară, în care Follett recreează o eră dispărută și fascinantă. O impresionantă geneză a istoriilor povestite de autor în stilul său excepțional. Follett este pur și simplu genial când vine vorba de personaje, complot, conflict și cadru istoric.

Și a fost seară, și a fost dimineață – un roman pe care recomand din suflet tuturor cititorilor, iubitorilor de ficțiune istorică și nu numai! 
Să pășim în poveste, ”conduși” de Ken Follett, care ne citește din roman:

O parte a intrigii din „Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă” este falsificarea monedelor de argint, aspect pe care Ken Follett l-a documentat temeinic pentru a-l aduce la viaţă în acest roman:

Realizarea copertei romanului ”Și a fost seară, și a fost dimineață”:

Cărțile autorului Ken Follett pot fi comandate de pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, librariadelfin.ro, emag.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți Ken Follett

Recenzii și prezentări cărți istorice

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *