Delicatese Literare
Recenzii

Și vine vremea îndurării de John Grisham, Editura RAO – recenzie

Și vine vremea îndurării

(A Time for Mercy – 2020)

John Grisham

Editura RAO

Nr. pagini: 640

Data apariție: ian. 2022

1. …Și vreme e ca să ucizi (A Time to Kill) – 1989 – recenzie

2. Şirul de platani (Sycamore Row) – 2013 –  recenzie

3. Și vine vremea îndurării – A Time for Mercy – 2020

          4. Sparring Partners – 2022

John Grisham s-a născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, într-o familie modestă. Dupã absolvirea Facultatii de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu în Southaven. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanților din Mississippi, din partea democratilor, for din care a făcut parte până în 1990. În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul său roman și a avut nevoie de trei ani pentru a scrie …Şi vreme e ca sa ucizi, pe care l-a finalizat în 1987. Grisham a continuat să scrie cel puțin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weeky l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.

Jake Brigance, protagonistul din ...Şi vreme e ca sa ucizi/ A Time to Kill, thrillerul juridic clasic al lui John Grisham, s-a întors. De data aceasta, el se află în epicentrul unui proces senzațional de crimă care îi împarte în două tabere pe cetățenii din Clanton, Mississippi.

...Şi vreme e ca sa ucizi este unul dintre cele mai populare romane ale vremurilor noastre. L-a stabilit pe Jake drept un erou american clasic - un avocat care caută adevărul și dreptatea cu orice preț, chiar și atunci când viața și reputația lui sunt în joc.
Brigance s-a întors în Șirul de platani/ Sycamore Row, în care s-a trezit din nou implicat într-un proces profund dezbinător.

Acum, în Și vine vremea îndurării/ A Time for Mercy, Jake este avocatul numit de instanță pentru Drew Gamble, un tânăr acuzat că a ucis un deputat local. Mulți din Clanton doresc un proces rapid și pedeapsa cu moartea, dar Brigance vede lucrurile altfel. Odată ce află detaliile cazului, își dă seama că trebuie să facă tot ce poate pentru a-l salva pe Drew, care are șaisprezece ani. Angajamentul lui Jake față de adevăr îi pune în pericol cariera și siguranța familiei sale.

Plin de toate mașinațiunile din sala de judecată, intrigile din orașele mici și răsturnările de situație care au devenit semnele distinctive ale maestrului thrillerului juridic, Și vine vremea îndurării confirmă cu tărie reputația lui John Grisham ca povestitor favorit al Americii.

Un roman plin de satisfacții, de inteligență, dramă și - mai ales - de empatie, cu personaje pe care mulți cititori le cunosc și le prețuiesc.

Jake Brigance se trezește implicat într-un proces complicat atunci când curtea îl numește avocat pentru Drew Gamble, un băiat timid de șaisprezece ani acuzat de uciderea unui deputat local. Mulți locuitori din Clanton doresc un proces rapid și pedeapsa cu moartea, dar Brigance sapă și descoperă că povestea este mai mult decât pare.

Angajamentul acerb al lui Jake de a-l salva pe Drew de la camera de gazare pune cariera, securitatea sa financiară și siguranța familiei sale pe o linie riscantă.

Există un timp pentru a ucide, un timp pentru dreptate și un timp pentru milă.

John Grisham la forma lui maximă!

…Și vreme e ca să ucizi este unul din thrillerele mele preferate, iar Jake Brigance un erou pe care l-am adorat! Astfel, nu aveam cum să ratez acest nou thriller din seria ce-l are ca personaj principal și pot spune că așteptările mi-au fost satisfăcute pe deplin.

Și vine vremea îndurării este un thriller legal sclipitor, cu o intrigă extrem de captivantă, răsturnări de situație spectaculoase și personaje fascinante.

Au trecut 5 ani de când Jake Brigance a reușit senzaționalul verdict de nevinovăție în cazul Carl Lee Hailey.

Un nou caz șocant de crimă tulbură liniștea micii comunități din Clanton, Mississippi. Drew, un adolescent pirpiriu în vârstă de 16 ani l-a împușcat în cap, în timp ce acesta dormea, pe Stuart Kofer, iubitul mamei sale, Josie, și un polițist foarte apreciat în comunitate.

Însă, dincolo de meritele sale de la serviciu, Stuart fusese un bețiv agresiv, ce divorțase deja de două ori până la vârsta de 32 de ani pe motiv de violență domestică. Pe Josie o întâlnise în urmă cu un an într-un bar. Aceasta avea un trecut tulbure, însă încerca să se reabiliteze la acel moment.

Josie îl născuse pe  Drew la 16 ani și pe Kiera la 18 ani, fără să fie căsătorită, fiecare copil având alt tată. Se căsătorise apoi de două ori, nimerind de fiecare dată la fel de prost, ajungând să fie implicată inclusiv în trafic de droguri și să facă închisoare, timp în care copiii ei au fost dați în plasament sau au ajuns în orfelinate. În momentul în care l-a întâlnit pe Stuart, Josie locuia într-o rulotă cu ambii copii pe terenul unei rude, care o somase deja să plece. Relația amoroasă cu Stuart a părut în acel moment lozul câștigător, dar din păcate nu s-a dovedit așa. La mai puțin de o lună după ce s-au mutat în casa acestuia, Stuart a început să devină violent cu Josie și copiii ei, după ce se îmbăta. Deși copiii o implorau să plece, Josie nu avea soluții, fiind copleșită de datorii, deși își luase între timp două slujbe pe salariu minim, și continua să fie sac de box, pretextând că Stuart era cumsecade când era treaz.

În noaptea fatidică în care s-a produs crima, Stuart a venit acasă mort de beat, a snopit-o în bătaie pe Josie și a încercat să intre cu forța peste copiii ei, care s-au baricadat în camera lor. După ce Stuart a adormit, Drew și Kiera și-au făcut curaj să iasă, găsindu-și mama prăbușită pe podea, crezând amândoi că aceasta a murit. Complet bulversat, considerând că era de datoria lui să-și apere sora, Drew a apelat la acel gest disperat, informând-o apoi pe Kiera despre fapta lui și căzând într-o stare de indiferență aproape catatonică la venirea poliției, nemaicomunicând deloc cu nimeni.

Nu era prima dată când poliția venea la casa lor, în trecut Josie sunase de două ori la 112, cerând ajutor, însă de fiecare nu depusese plângere, intimidată fiind de Stuart, care o amenințase că o omoară pe ea și copiii ei în caz că face reclamație. Ambele cazuri se pierduseră ulterior din arhivele poliției…

Din păcate însă, legea era clară, prevăzând pedeapsa capitală în cazul uciderii unui polițist, fie că acesta era în exercițiul funcțiunii sau nu, iar făptașul își recunoscuse fapta. Pedeapsa cu moartea părea inevitabilă, cazul imposibil de apărat, dar dacă cineva putea reuși imposibilul, acela era doar Jake Brigance.

Când judecătorul Noose l-a sunat pe Jake să-i repartizeze cazul, acesta fusese deja alertat de un prieten, care-l sfătuise să plece o perioadă din localitate. A fi apărătorul unui ucigaș de polițist cu siguranță nu era o sarcină prea populară iar, dacă accepta, reputația lui Jake avea să aibă de suferit, punând astfel  în pericol șansele de reușită într-un caz extrem de important, Smallwood, privind obținerea unor daune materiale consistente de la o companie de căi ferate, comisionul lui fiind unul pe măsură în caz de succes.

Din nou însă, principiile lui Jake au triumfat în fața propriilor sale interese, acceptând să preia rolul de apărător al lui Drew, în ciuda faptului că onorariul era unul modic, 1000 de dolari, iar el era înglodat în datorii.

Din fericire, soția lui Jake, Carla, îl susținea necondiționat, în ciuda faptului că, la scurt timp după numirea sa, au început telefoanele de amenințare, iar cazul Smallwood o luase pe o pantă descendentă.

Cu empatia ce-l caracteriza, Jake a realizat imediat că Drew are nevoie de sprijin psihologic, aranjând să fie internat într-un spital. Aproape imediat, Jake a ajuns și avocatul neremunerat al lui Josie și al Kierei, implicându-se atât emoțional cât și material.

O informație șocantă a dat o nouă dimensiune cazului: Kiera era însărcinată cu copilul lui Stuart, care o violase de mai multe ori atunci când o prinsese singură acasă. Jake nu dorea ca această știre să ajungă la urechile acuzării, astfel că a aranjat ca Josie și Kiera să se mute la Oxford până la proces.

Evenimentele continuă într-un ritm amețitor, tensiunea crește, la un moment dat Jake ajungând chiar să fie bătut cu bestialitate.

Este fascinant de urmărit modul de pregătire al unui proces din perspectiva apărării, felul în care se aleg jurații, duelurile verbale și tertipurile din sala de judecată, modificarea strategiilor pe parcurs.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri desfășurarea procesului și deznodământul.

Finalul este unul emoționant și ne lasă într-o notă de speranță.

M-am bucurat să-i reîntâlnesc, ca personaje secundare, pe Carl Lee Hailey, Lucien, Harry Rex, judecătorul Noose, judecătorul Atlee, șeriful Ozzie Walls

M-aș bucura mult să se ecranizeze și acest thriller, bineînțeles tot cu Matthew McConaughey în rolul principal.

Și vine vremea îndurării de John Grisham poate fi comandată pe cartepedia.ro

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *