Și vulturii uită să zboare de Lucia Stroilă, Editura SIONO – recenzie
Și vulturii uită să zboare
Lucia Stroilă
Editura SIONO
Nr. de pagini: 124
An apariție: 2020
Lucia Stroila este un scriitor versatil, care din țărână face portrete dumnezeiești, cu mâinile goale smulge durerea și o așează sub reflectorul judecății clare și reci. Se detașează ori se topește în amintirea unui trecut pe care-l iubește și-l disprețuiește în același timp, dar pe care și-l asumă neîndoielnic.
Lumea ei se rostogolește voalat ca un zbor de vultur, când puternic, când obosit, pentru că Și vulturii uită să zboare. Își strânge brațele cuib și căldură sau dimpotrivă devine copac. Îmi crescuseră crengi,/ mă agățăm cu ele de cer/și ceru-și oglindea stelele/ în florile mele.
E o sinonimie pur întâmplătoare între vers și om, pentru că irisul ei poartă cuminte aceeași nuanță, ca un soi de uniformă poetică.Mi-am strâns aripile și-am tras aer în piept în cea mai neagră noapte de iunie. Am fost prima verigă defectă în marea de albastru ce mă înconjura. Ochii albaștri ai mamei, ai bunicii, ai bunicului, unchilor, mătușilor, verișorilor, tot atâtea nuanțe de albastru între care ochii mei verzi erau puiul de lebădă defect. Am căutat seninul, inconștient, toată viața. Am fost pînă la Voroneț după cea mai perfectă nuanță de albastru. Nu era niciunde ceea ce căutăm, doar când ridicăm ochii spre cer întâlneam, uneori, ochii neamului și mi se oprea respirația. Târziu am descoperit că sufletul meu are ochi albaștri ca cerul unei dimineți senine într-un loc uitat de lume, ascuns în spatele lui Dumnezeu. Atunci am înțeles că, într-un fel sau altul, toată viața mi-a fost plină de nuanțe de albastru. Și cuvintele-au început să cânte.
A scrie despre poezie este o misiune dificilă, a citi poezie este o experiență în sine. Diferența se aseamănă cu cea dintre a descrie o grădină minunată și a fi acolo, în mijlocul ei. Oricât de măiastre cuvintele, experiența este vie, creează momente pline de unicitate și rezonează profund cu locuri tainice ale ființei.
„Și vulturii uită să zboare”, de Lucia Stroilă. Un volum de versuri care, încă din titlu, oferă un indiciu despre drama dualității omenești, aceea de a fi atât de puternic și atât de vulnerabil, simultan. Alăturați imaginea de pe copertă, un vultur care își strigă această suferință către cer, de care știe că aparține, dar care pare prea departe în acel moment.
Tema principală este iubirea, intensă, profundă, sfâșietoare. În prima parte a volumului poeziile au un aer jucăuș, iar raza emoțiilor exprimate cuprinde zona echilibrului între distanță și apropiere, acel spațiu gol care rămâne întotdeauna între îndrăgostiți, cu posibilitatea agonizantă de a deveni un vid imposibil de trecut, dar și cu speranța că în acel spațiu se poate croi o punte de lumină indestructibilă.
„și iară m-adun lacrimă de rouă
să-ți sorb urma pașilor din iarbă
ca să pot renaște în dimineața în care
poate-o să mă vezi, poate-o să m-auzi,
poate-o să mă iubești puțin,
cât un răsărit de soare pe mare.” – Abur
Versurile surprind farmecul momentelor unice, efervescența sentimentelor.
„Gustăm din ea în tăcere,
printre aburi calzi de cafea
așezați față în față la masă de piatră
din răscrucea însorită a vieții” – Pe din două
Urmează însă ceea ce eu am numit a doua fază, cea în care iubirea ajunge în declin, despărțirea, amarul, regretele. O simfonie a frângerii, un moment în care vulturii uită să zboare, cu unica speranță că vor învăța din nou.
„Privește zdrențele ce-au fost cândva
falnice aripi și-ai să înveți de câte ori
m-a lovit fulgerul vieții.
Și vulturii uită să zboare, nu-i așa?” – Și vulturii uită să zboare, nu-i așa?
De acum, prăbușirea de la extaz la agonie nu mai poate fi evitată. Rămân momente și amintiri presărate într-o spirală a deznădejdii.
„Ia tu marea cu lacrimile,
dă-mi înapoi dragostea cu scrisorile
și iartă-mă că n-am știut
să scriu mai frumos
iubirea asta.” – Ultima cafea
Cu toate acestea, rămâne senzația unei realități care capătă valențe universale, a unor sclipiri care trec dincolo de durere, pentru a capta în continuare esențe, fie și născute din tumultul neîmplinirii.
„Nici țărm de argint nu mai este,
e doar un pod de argint sub lună, între cer și pământ,
între două respirații adânci,
între viață și moarte,
între a fi și n-a fost niciodată,
între mine și tine.” – Lumea
Faza a treia este cea a explorării eului, a contactului cu lumea, după experiența istovitoare a acestei căderi din paradisul dragostei, complexitatea dureroasă a regăsirii de sine.
„în mine se așterne frigul,
oamenii sunt tot mai rari,
zgribuliți se grăbesc spre alte locuri cu soare.
Sunt toamnă.” – Am obosit
Relațiile cu oamenii, cu cotidianul, cu lumea se înscriu acum pe alt traseu, unul solitar, unde actul de a contempla oferă noi posibilități.
„în jurul meu se-nvârte piatra ca apa,
în cercuri concentrice
și-atunci, tot ce-a fost materie se sparge
în mii de culori și se pierde
ușor în neant.
Alteori nu sunt.
Azi nu-s.” – Azi nu-s
Alte teme vin să completeze acest tablou emoționant. Natura, descrisă ca spațiu de reflectare a trăirilor, cu imagini vizuale puternice, simboluri asociate respectivelor stări – o lume a răsăriturilor și a apusurilor, care se succed imuabil, deschizând calea către o altă temă, anume trecerea timpului. Aceasta duce cu sine momentele venite prea târziu, clarul visurilor fragile. Ochii de smarald ai poetei reflectă teluricul înverzit, pe când cei albaștri ai iubitului, de multe ori absent, iau aspectul acelor tării imposibil de cucerit acum, cu aripile frânte.
Versificatia, așa cum se poate observa, este liberă în întregime, maniera găsită de Lucia Stroilă de a da glas unor sentimente intense, cu imagini pline de forță, impregnate, după cum vă spuneam, de simboluri pe care vă invit să le descifrați.
A citi poezie este o experiență nu numai de conexiune cu sufletul poetului, dar și de reflectare în oglinda poeziilor a propriilor trăiri, un fenomen de rezonanță pe care arta are puterea să îl creeze între oameni, oricât de diferiți.
Grafica splendidă, expresivă a volumului de versuri aparține Sandrei Segal, iar editura SIONO arată din nou că pune preț pe îmbinarea artelor, spre deliciul cititorului.
Vă recomand să citiți acest volum, pentru momente de sensibilitate pură în mijlocul cotidianului, sau să-l dăruiți iubitorilor de frumos, care vor aprecia acest cadou sensibil și-l vor transforma în propria lor experiență poetică.
10 Comments
Tyna
O recenzie minunată și foarte sensibilă! Mulțumesc mult pentru recomandare!
anasylvi
Ma bucur ca iti place, cu mult drag!
Oli
Minunată recenzie, îmi place tare mult ce și cum ai scris despre acest deosebit volum de poezii, mulțumesc pentru excelenta recomandare! Splendide versuri, îmi merg la suflet! ❤
anasylvi
Sunt foarte frumoase si sensibile versurile.
Geo
Foarte frumoasă recenzie! Plină de emoții. Pare o carte frumoasă.
anasylvi
E frumoasa, intr-adevar, foarte expresiva in paleta trairilor. Multumesc!
familiasimionescuyahooro
Plina de emoție și sensibilitate recenzia ta, Ana, mulțumesc pentru frumoasa recomandare! ❤️
anasylvi
Multumesc mult! Ma bucur ca ti-a placut recomandarea!
MIRELA BARBALATA
O recenzie plina de sensibilitate! Felicitari!
anasylvi
Multumesc frumos, Mirela!